iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
4. 11. 2009
17:30 na ČT1

1 2 3 4 5

67 hlasů
15042
zhlédnutí

Pod pokličkou

Zdravé náhražky nejen místo zásmažky

21 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Pod pokličkou

  • 00:00:24 Přikročit k náhražkám je možné
    jen v největší nouzi a jinak je lépe,
  • 00:00:29 když můžete jíst originál.
  • 00:00:32 Do jídla se má dát to,
    co se tam má dát.
  • 00:00:37 Když už není zbytí,
    tak čerstvou zeleninu v sendviči
  • 00:00:40 nahradím kečupem.
  • 00:00:43 Náhražky? A teď mluví nekuřák.
    To je jako kouřit a nešlukovat.
  • 00:00:55 Co to je?
  • 00:00:56 No co by, oběd.
  • 00:00:57 Ale z čeho?
  • 00:00:58 Z velice zdravých komponentů.
  • 00:01:01 Čili z náhražek.
  • 00:01:02 Náhražky jsou výdobytkem
    moderní doby.
  • 00:01:04 Tak fajn.
  • 00:01:05 Počkej, nesnažíš se náhodou zamluvit,
    že jste dnes brali výplatu?
  • 00:01:10 Výplatu? Myslíš podnikové dluhopisy?
  • 00:01:13 Jaké dluhopisy?
  • 00:01:15 Náhražka výplaty. To víš.
  • 00:01:17 Výdobytek moderní doby.
    Tak pa, jdu Na Růžek.
  • 00:01:20 Jen běž, udělali z něj čistírnu.
  • 00:01:22 Pomoc, já chci
    na nějakou náhradní planetu.
  • 00:01:29 V kuchyni se potravinové náhražky
    používali nejčastěji v období
  • 00:01:32 válek a neúrody.
  • 00:01:34 Hospodyňky musely jídlo
    zužitkovat beze zbytku
  • 00:01:37 a často najít takové alternativy,
    které by alespoň z části připomínaly
  • 00:01:42 bohatou a rozmanitou kuchyni.
  • 00:01:44 Např. z meruňkových pecek
    vytloukaly jádra a ta přidávaly
  • 00:01:48 do vánoček namísto mandlí.
  • 00:01:50 Ořechy v cukroví zase nahrazovaly
    ovesnými vločkami
  • 00:01:53 opraženými s cukrem.
  • 00:01:55 V 2. polovině 19. století
    se začíná psát historie
  • 00:01:59 nejznámější náhražky - margarínu.
  • 00:02:02 V té době byl ve Francii
    nedostatek másla
  • 00:02:05 a tak francouzský chemik
    Hippolyte Mége Mouriés
  • 00:02:08 připravil roku 1869
    na základě podnětu Napoleóna III.
  • 00:02:11 první náhražku másla.
  • 00:02:14 Výrobek se konzistencí
    velmi podobal máslu
  • 00:02:17 a název dostal
    podle svého perleťového vzhledu.
  • 00:02:23 Některé náhražky,
    které v kuchyni používaly
  • 00:02:25 naše babičky,
    by si zasloužily návrat
  • 00:02:27 na výsluní našeho zájmu.
  • 00:02:29 Třeba melta, cikorka
    nebo špaldová káva.
  • 00:02:32 Jsou lahodné nápoje
    a neobsahují kofein.
  • 00:02:35 Navíc v nich na rozdíl od kávy
    naleznete vysoký obsah
  • 00:02:38 zdraví prospěšných látek.
  • 00:02:41 Máte-li chuť na hrachovou polévku,
    zkuste hrách
  • 00:02:44 nahradit červenou čočkou.
  • 00:02:46 Tahle čočka se barvou i chutí hrachu
    podobá a navíc nenadýmá.
  • 00:02:51 A díky tomu,
    že ji nemusíte předem namáčet,
  • 00:02:53 oběd bude hotový
    za chviličku.
  • 00:02:56 Naopak čokoládu ničím nenahrazujte!
  • 00:02:59 Pokud výrobek neobsahuje
    alespoň 35 % kakaové sušiny,
  • 00:03:03 jedná se o náhražku nevalné kvality.
  • 00:03:06 Ta bývá navíc často plná
    nasycených mastných kyselin,
  • 00:03:09 zvyšujících hladinu cholesterolu
    v krvi a kyselinu myristovou,
  • 00:03:14 která způsobuje kornatění tepen
    a vznik aterosklerózy.
  • 00:03:19 Zdravíčko, náhradníci,
    víte, co si v kuchyni počít
  • 00:03:22 s věcí zvanou ARU-ARU?
    No schválně, můžete jim:
  • 00:03:30 A už se netrapte, prozradím,
    že B je správně. Výborné!
  • 00:03:34 Aru aru je čistý škrob
    s drobnými zrníčky,
  • 00:03:37 který je dobře stravitelný.
  • 00:03:39 Aru aru zahustíte šťávy,
    polevy i omáčky.
  • 00:03:42 A na rozdíl od kukuřičného škrobu,
    který zmatní, zůstává průhledný.
  • 00:03:47 Éterický škrob!
  • 00:03:50 Co je náhražkou másla?
  • 00:03:51 Margarín.
  • 00:03:52 A kávy?
  • 00:03:53 Třeba melta.
  • 00:03:54 A čím bys nahradil cukr?
  • 00:03:56 Medem.
  • 00:03:57 Jak to, že to tak dobře znáš?
  • 00:03:58 To nic není, dokonce ti můžu říct
    univerzální náhražku za mámu.
  • 00:04:03 Dovolenou, vědeckou knihovnu,
    cirkus, šachový kroužek,
  • 00:04:06 výlety na Kokořín a nedělní bábovku.
  • 00:04:09 Jak se jmenuje?
  • 00:04:10 Hospoda Na Růžku.
  • 00:04:14 Cukr je jednou z nejčastěji
    nahrazovaných potravin či pochutin.
  • 00:04:18 Vedle chemicky upravených náhražek
    existuje i květina
  • 00:04:22 s názvem STEVIA REBAUDIANA
    neboli stevie sladká.
  • 00:04:25 Tato pokojová rostlina
    je vhodná jako sladidlo
  • 00:04:28 pro diabetiky, i všechny,
    kteří chtějí shodit pár kilo.
  • 00:04:32 Z jedné rostliny lze získat
    až 500 g sušeného prášku,
  • 00:04:36 který můžeme koupit v obchodech
    se zdravou výživou.
  • 00:04:39 Je zajímavé,
    že stevie je až 300x sladší
  • 00:04:43 než cukr, avšak daleko zdravější.
  • 00:04:45 Komplex látek, které obsahuje,
    vám nezvýší hladinu cukru v krvi.
  • 00:04:50 Navíc podporuje činnost slinivky
    a pomáhá při cukrovce 2. typu.
  • 00:04:54 Chrání i před vysokým krevním tlakem
    a má antibakteriální
  • 00:04:58 a protivirové účinky.
  • 00:05:00 Stevii můžete pěstovat
    jednoduše doma v květináči
  • 00:05:04 a její listy můžete užívat
    v čerstvém stavu, mražené i sušené.
  • 00:05:09 Tati, co to je náhražka?
  • 00:05:11 Cože to?
  • 00:05:12 Bedříšku, buď na tatínka hodný,
    víš, co má práce.
  • 00:05:15 Ale nech ho,
    ať mi řekne do obličeje, co si myslí.
  • 00:05:18 Já se prát, protože to mám do školy.
  • 00:05:20 No tak to jo.
  • 00:05:21 Náhražka, to je jako japonský robot,
    co vybalují u nás uprostřed haly.
  • 00:05:25 Kolik myslíš, že zastane lidí?
  • 00:05:27 Tebe a Rambouska.
  • 00:05:28 Všechny a ne-li víc.
  • 00:05:30 Já myslel náhražku v jídle.
  • 00:05:32 Ten asi do kantýny nepůjde, že jo?
  • 00:05:34 Kdo mami?
  • 00:05:35 Ten robot, co děla za tátu?
  • 00:05:37 Ale chlapče,
    za mě ještě nikdo nedělá.
  • 00:05:39 Prostě to stojí v hale.
  • 00:05:40 Za tatínka nikdo nedělá.
    To totiž nejde.
  • 00:05:42 Jak to?
  • 00:05:43 Když někdo nic nedělá,
    kdo za něho může dělat?
  • 00:05:46 Nedělal by zase nic.
  • 00:05:47 Bude za nás chodit do kantýny třeba.
    A to je dělba práce.
  • 00:05:50 A vůbec, na co ses to chtěl zeptat?
  • 00:05:53 To je v pohodě, ahoj rodino.
  • 00:05:56 Nahrazovat za každou cenu
    není úplně optimální.
  • 00:06:00 Náhražky jsou individuální záležitost
    a je to otázka zdravého rozumu.
  • 00:06:05 -Nahrazovat se vyplatí lidem,
    kteří trpí alergiemi na potraviny.
  • 00:06:10 Nebo lidem, kteří z nějakého důvodu
    určitou potravinu konzumovat nemohou,
  • 00:06:15 nebo jim nechutná.
  • 00:06:17 -Nahradit se dá kdejaká potravina.
    Počínaje masem, zde můžeme zvolit
  • 00:06:21 např. obilninová, luštěninová masa
    atd. dále můžeme nahradit
  • 00:06:27 bílý cukr cukrem řepným,
    nerafinovaným,
  • 00:06:31 nebo třtinovým nerafinovaným cukrem.
    A můžeme zvolit i obilninové slady.
  • 00:06:36 -Cukr nahrazuji medem.
  • 00:06:38 Nepoužívám umělá sladidla,
    protože to není zdravé.
  • 00:06:43 Nebo potom jsou různé sladké bylinky,
    které nahradí cukr.
  • 00:06:50 -Určitě se vyplatí nahrazovat sůl,
    protože to je metla lidstva.
  • 00:06:57 Sůl se používá téměř
    do všech potravin.
  • 00:07:00 Zvyšuje trvanlivost výrobků,
    zvyšuje senzorickou jakost výrobků.
  • 00:07:05 -V Číně nebo Asii se nesolí.
  • 00:07:08 Velmi málo a místo soli
    používají sojovou omáčku
  • 00:07:13 a já jsem si na to taky zvyknul
    a používám ji také.
  • 00:07:15 Dochutím to nějak jinak,
    ať už bylinkami, nebo kořením,
  • 00:07:19 ale moc nesolím.
  • 00:07:20 -Jestliže někdo trpí alergií ?
    nesnášenlivostí mléčných bílkovin,
  • 00:07:27 nebo mléčného cukru,
    tak se musí vyhýbat
  • 00:07:31 všem mléčným výrobkům,
    nejsou-li speciálně upraveny.
  • 00:07:36 Lidé, kteří jsou alergičtí
    na kravské mléko,
  • 00:07:39 nebývají alergičtí na kozí mléko.
  • 00:07:41 Kozí mléko je vhodnou alternativou.
  • 00:07:44 Rozhodně bychom neměli preferovat
    bio výrobky,
  • 00:07:49 protože jsou často
    z hygienického pohledu
  • 00:07:53 mnohem méně kvalitní
    než klasické potraviny.
  • 00:07:57 -Měli bychom si všímat náhrady másla,
    což je živočišný produkt,
  • 00:08:03 který mnozí kolegové prohlašují
    za rizikový s ohledem na to,
  • 00:08:08 že obsahuje hodně cholesterolu.
  • 00:08:11 Nebudeme to diskutovat,
    hledejme možné alternativy.
  • 00:08:15 Alternativa
    je např. pomazánkové máslo,
  • 00:08:20 což je živočišný produkt,
    nebo je to margarín.
  • 00:08:26 -Margaríny obecně
    a ve výživě vůbec nedoporučuji,
  • 00:08:30 protože již podle německé
    biochemičky Johany Budvy
  • 00:08:36 právě margaríny zanáší cévy
    a zanesené cévy
  • 00:08:44 mohou způsobit
    kardiovaskulární choroby.
  • 00:08:49 Muži by se měli margarínům vyhýbat.
  • 00:08:55 -Vejce až tolik nenahradíte,
    protože je to živočišný produkt,
  • 00:08:58 který do výživy občas patří.
  • 00:09:01 Na našem trhu
    jsou k dostání křepelčí vejce.
  • 00:09:06 -Někdy se tvrdí,
    že mají léčebný efekt
  • 00:09:09 a sníženou hladinu cholesterolu.
  • 00:09:11 Mají jiný poměr
    různých typů cholesterolu.
  • 00:09:16 Doporučuji křepelčí vejce,
    protože jsou velmi pozitivní
  • 00:09:21 a jsou-li čerstvá,
    jedl bych je syrová.
  • 00:09:24 -Náhražky můžeme mít jak zdravé,
    tak nezdravé.
  • 00:09:27 Teď je otázka,
    co je zdravé a co nezdravé.
  • 00:09:31 Určitě je třeba vybírat
    a tady platí pro všechny ?
  • 00:09:37 vyměňte kvantitu za kvalitu.
  • 00:09:40 Sledovat kvalitu výrobků,
    obsahy soli, emulgovaných tuků,
  • 00:09:44 živočišných produktů
    a vyměnit kvantitu za kvalitu.
  • 00:09:51 Raději menší kousek kvalitního masa,
    čokolády, tuku,
  • 00:09:58 než velké množství
    nekvalitních potravin.
  • 00:10:02 Tak co chlapi, všechno je v pořádku?
  • 00:10:04 Jo.
  • 00:10:04 Až na tu záhadu.
  • 00:10:06 Jakou záhadu, ty Blbe?
  • 00:10:07 Chtěl jsem do vánočky dát místo
    mandlí pecky z meruněk.
  • 00:10:11 Úsporné opatření, to ti chválím.
  • 00:10:14 Jenže nás je hodně a meruněk
    bych musel posbírat plný pytel.
  • 00:10:18 No a?
  • 00:10:19 Tak jsem si řekl,
    že vezmu pecku z kokosu,
  • 00:10:22 že bude mnohem větší
    a postačí mi jen 2 až 3.
  • 00:10:26 Pecku z kokosu?
  • 00:10:28 Jo, jenže když jsem kokosy roztloukl,
    tak tam nebylo nic.
  • 00:10:32 To je ale vůl.
  • 00:10:33 Žádný vůl, je jasné,
    že mě musel někdo předběhnout.
  • 00:10:37 Pomoc, pomoc.
  • 00:10:39 Volno, prázdniny, dovolená,
    ale honem.
  • 00:10:41 Jo.
  • 00:10:42 A mohl bych zůstat doma s mravenci?
  • 00:10:45 Jo.
  • 00:10:52 Pánové, chystáte se péct dort
    nebo sušenky a v receptu
  • 00:10:56 jste objevili jako přísadu
    máslo nebo smetanu?
  • 00:10:59 Ne, my to pečeme jen se ženskýma.
  • 00:11:03 Můžete je klidně nahradit.
    Víte čím?
  • 00:11:06 Přece rozmixovaným sušeným ovocem.
  • 00:11:09 U nás se nejde ovoce
    jen ve vypáleném stavu.
  • 00:11:13 Nejen, že pokrm zůstane lahodný,
    ale snížíte
  • 00:11:16 i jeho kalorickou hodnotu
    a obsah cholesterolu.
  • 00:11:20 Cholesterol je naše druhé jméno.
  • 00:11:23 300 g ovocného pyré,
    vyrobíte tak,
  • 00:11:26 že rozmělníte 250 g sušených meruněk
    nebo švestek a smícháte je
  • 00:11:32 se 100 ml vody.
  • 00:11:34 A pak šup s ním do sudu.
  • 00:11:36 Směs rozmixujete dohladka
    a máslová náhražka je na světě.
  • 00:11:41 Kdo by to byl do těch peckovin řekl?
  • 00:11:44 Ty. Ty přece pořád do nás
    hučíš jako do dubu.
  • 00:11:49 Šéfe, představte si,
    jak jsou ve vedlejším kmeni hloupí.
  • 00:11:53 Oni dělají pálenku dokonce
    i ze žaludů. Hi hi hi.
  • 00:11:58 Co se směješ. Koukej tam jít
    pro recept, ale hned ty Blbe.
  • 00:12:05 Tak schválně, co si myslíte,
    že bude dnes Maruš nahrazovat?
  • 00:12:09 No jistě maso.
    Brokolice se prostě nahradit nedá.
  • 00:12:13 Maso se nedá nahradit. Maso je maso.
  • 00:12:16 Nahradit jde určitě všechno.
    Záleží na tom, čím.
  • 00:12:20 Třeba manželku bych rád
    nahradil v kuchyni.
  • 00:12:30 Maruška Vám dnes uvaří
    zdravou náhražku karbanátků,
  • 00:12:34 takže šup pro mrkev.
  • 00:12:36 A karbanátky už nejsou zdravé?
  • 00:12:40 Že o tom nevím.
  • 00:12:41 Z mého pohledu cokoliv,
    stejně skončím Na Růžku.
  • 00:12:45 Kupte i česnek a cibuli.
  • 00:12:47 Ty v karbanátcích nesmí
    za žádnou cenu chybět.
  • 00:12:50 Ano, ty se hodí na všechno.
  • 00:12:52 A ještě něco na obalení.
  • 00:12:55 Poohlédněte se po vejcích,
    strouhance a oleji na smažení.
  • 00:12:59 Tak já nevím. Taháte mě za nohu,
    to je výbava na řízky
  • 00:13:02 a tomu nemůžu v tomhle pořadu uvěřit.
    Že je v tom nějaký háček?
  • 00:13:06 Nakoupeno?
  • 00:13:08 No a sůl, kmín a majoránku
    snad má Maruška ve špíži.
  • 00:13:13 Maruško, mrkev nastrouhejte
    a vložte do hrnce.
  • 00:13:16 No bodejť, že ne naopak.
  • 00:13:18 Osolte, přidejte trochu vody
    a za občasného míchání poduste.
  • 00:13:22 Pak slijte přebytečnou vodu
    a mrkev nechte vychladnout.
  • 00:13:26 Já ji zmrazím pohledem,
    ta se bude divit.
  • 00:13:29 Cibuli nakrájejte nadrobno,
    česnek utřete s trochou soli
  • 00:13:33 a spolu se strouhankou
    a vejci vše smíchejte s mrkví.
  • 00:13:37 Směs dosolte, přidejte kmín,
    majoránku a nechte chvíli odležet.
  • 00:13:42 Kdepak, žádné válení.
    Mladí ležáci, staří žebráci.
  • 00:13:47 Pak ze směsi vytvarujte karbanátky
    a usmažte je na oleji.
  • 00:13:52 To bude opět hit Karlova jídelníčku!
    Dobrou chuť.
  • 00:13:56 Karlův hit? No nevím, s tím se určitě
    nikam nepohrne, jak ho znám.
  • 00:14:05 Já si pochutnávám.
  • 00:14:08 Slyším a lupe ti za ušima,
    to už jsem dlouho neslyšel.
  • 00:14:11 Nemusí být všude jen maso.
  • 00:14:13 Máš pravdu.
  • 00:14:15 Co ti to z karbanátku... aha, špekáče
    Koho myslíš, že tím šidíš?
  • 00:14:20 Maruš, copak ty si myslíš,
    že nevím, že tam máš šunku?
  • 00:14:24 Jsem tak průhledná?
  • 00:14:26 Ne, ale známe se tak dlouho.
  • 00:14:28 Pojďme zase vařit normálně,
    bez skrývaček.
  • 00:14:31 Jako za mlada?
  • 00:14:32 Ano.
  • 00:14:33 Drahý, to je nápad.
  • 00:14:35 Grilovaný bůček na promenádě
    jen pro nás dva.
  • 00:14:38 Ano a pivo z kelímku, hořčice
    s párkem, 1. Máj a Amor.
  • 00:14:43 Tul se a Amor.
  • 00:14:44 Nebo Tulamorka se Zelenou.
  • 00:14:46 No ale co řeknete v televizi?
  • 00:14:48 Že jsme repríza. To tam teď frčí.
  • 00:14:50 Tak jo, pojď do postýlky drahý,
    ať zpečetíme slib snídaní v posteli.
  • 00:14:58 Chytrolíni, už jste někdy slyšeli
    o pochoutce zvané CHALVA?
  • 00:15:01 Pak jistě budete vědět,
    z čeho se vyrábí:
  • 00:15:08 A věřte nebe ne,
    ale C je správně.
  • 00:15:12 Chalva je rozemletý sezam
    smíchaný s medem.
  • 00:15:15 Můžete jej jíst jen tak
    nebo dochucený kakaem, karobem,
  • 00:15:18 čokoládou, vlašskými ořechy,
    rozinkami či mandlemi.
  • 00:15:21 Tato pochoutka je velkou
    energetickou bombou
  • 00:15:24 a je vhodná na výlety
    či při velké fyzické zátěži
  • 00:15:27 nebo nervozitě.
  • 00:15:28 Rozhodně zdravá náhražka
    klasických cukrovinek.
  • 00:15:31 Protesty nepřijímám.
  • 00:15:33 Nahrazuji zejména jíšky, zásmažky,
    protože jsem názoru,
  • 00:15:39 že jich není třeba,
    že se jich můžeme vyvarovat.
  • 00:15:43 Když vaříme omáčku, tak se vyplatí
    zahušťovat ovesnými vločkami,
  • 00:15:49 nebo celozrnnou moukou,
    protože je to mnohem zdravější
  • 00:15:53 a nezanášíme tělo
    negativními látkami.
  • 00:15:57 Někteří používají k zahuštění cibuli.
  • 00:16:02 Je to možné, není to nezdravé,
    je to jen občas společensky neúnosné.
  • 00:16:10 Když přijde chuť na tatarský biftek,
    nedá se zastavit.
  • 00:16:14 Já třeba týden maso vůbec nejím
    a pak přijde chvíle,
  • 00:16:18 kdy si ho v klidu dáte,
    bez jakýchkoliv výčitek.
  • 00:16:21 Ale náhražka masa ?
    ani si to nechci představovat.
  • 00:16:25 Je to velmi dobře stravitelné,
    ale měl by se dělat ze svíčkové.
  • 00:16:32 Kilo svíčkové stojí 700 Kč,
    kilo bio svíčkové,
  • 00:16:37 což je nesrovnatelně lepší,
    stojí asi 1 400 Kč,
  • 00:16:41 tak to je drahý biftek.
    Tak se koupí zadní hovězí.
  • 00:16:47 -Já dělám tatarák z ryb, z lososa,
    nebo tuňáka.
  • 00:16:52 Je to velmi jednoduché,
    nakrájíte to nadrobno,
  • 00:16:55 přidáte tam červenou cibulku,
    zakápnete citrónem, osolíte,
  • 00:16:59 opepříte, dáte nějakou bylinku ?
    bazalku, nebo tymián a máte hotovo.
  • 00:17:05 Co se týká např. majonéz
    a zakysaných smetan,
  • 00:17:09 tak se dá koupit odtučněná
    zakysaná smetana.
  • 00:17:13 Majonézu můžeme nahradit
    sójovou majonézou,
  • 00:17:17 nebo zakysanou light smetanou.
  • 00:17:19 -Používám jogurt na rajskou omáčku,
    kterou udělám z rajského protlaku
  • 00:17:33 a z jogurtu a z koření,
    které tam patří
  • 00:17:38 a je to daleko chutnější
    než klasická školní rajská omáčka.
  • 00:17:45 Jogurt se nesmí vařit,
    tak ho přidáte až na konci
  • 00:17:48 a máte uvařenou omáčku za 10 minut.
  • 00:17:51 Dělám si svůj vlastní kečup,
    je to velmi jednoduché.
  • 00:17:54 Rozdrtím rajčata,
    přidám do toho koření,
  • 00:17:59 jablečnou dřeň, která je vynikající
    a udělá nám vynikající chuť kečupu.
  • 00:18:05 Jinak místo kečupu používám protlak,
    nebo pyré z rajčat.
  • 00:18:12 Kečup osobně nepoužívám,
    jen ten můj.
  • 00:18:14 Milánkové, máte hluboko do kapsy?
  • 00:18:17 Pak určitě budete vědět,
    kterým kořením nahradit drahý šafrán:
  • 00:18:25 A tentokrát A je správně.
  • 00:18:28 Kurkuma má ostřejší žlutou barvu
    a dokonce šafránu podobnou vůni.
  • 00:18:32 Navíc je levnější
    a snadněji dostupná.
  • 00:18:35 I když ruku na srdce.
  • 00:18:37 Kvalit šafránu nemůže
    ani zdaleka dosáhnout. Popojedem.
  • 00:18:41 Žádnou náhražku za majonézu,
    ani za tatarskou omáčku nemám.
  • 00:18:46 Musím si koupit majonézu,
    která je ze žloutků
  • 00:18:48 a ne našlehaný řepkový olej.
  • 00:18:50 Myslím, že tatarka je nenahraditelná.
  • 00:18:59 Strašně ráda vařím.
  • 00:19:02 Mám moc ráda jídlo,
    bohužel s přibývajícím věkem
  • 00:19:06 nemůžu jíst tak, jak bych si přála.
  • 00:19:10 Když jsem byla mladší
    a přišla jsem z divadla v 22 h večer,
  • 00:19:15 tak jsme s Honzou jeli z divadla
    a říkali jsme si co tam máme.
  • 00:19:20 Říkám, máme tam fleky.
    To se těším.
  • 00:19:25 Tak jsme snědli plný pekáč fleků
    a teď už to bohužel dělat nemůžeme.
  • 00:19:30 Miluji jídlo a klasickou kuchyni
    a myslím, že jí i umím.
  • 00:19:39 Tak jak mi dává moje rodina najevo,
    tak vařím asi dobře.
  • 00:19:44 Mám ráda i jiná jídla.
  • 00:19:58 Ale náhražky typu tatarák z brambor ?
    je to dobré,
  • 00:20:03 ale tatarák to rozhodně není.
  • 00:20:06 Masíčko je masíčko
    a brambor je brambor.
  • 00:20:11 Tak za to by mě šéf
    nastrouhal do mraveniště.
  • 00:20:14 Tak bobánci.
  • 00:20:15 Minule se nemýlili ti,
    kteří odpověděli,
  • 00:20:18 že jako antistresový vitamín
    je označován vitamín B5,
  • 00:20:21 neboli kyselina pantoteová.
  • 00:20:24 Kdo má v číslech chaos,
    neváhá a hádá znovu. Kdo má pravdu?
  • 00:20:28 Sojové výrobky jsou známou
    náhražkou masa.
  • 00:20:32 Sóju začali poprvé pěstovat
    a využívat zhruba
  • 00:20:34 před 5 000 lety v Indii.
  • 00:20:37 Doba odpovídá,
    ale já bych řekl,
  • 00:20:39 že kolébkou sóji je Čína.
  • 00:20:41 Přátelé. Na závěr velká novina.
  • 00:20:44 Mám pro vás nové,
    webové stránky speciál.
  • 00:20:47 Jak pánové z grafiky slíbili,
    tak je.
  • 00:20:50 Najdete tam vše,
    co vás zajímá o natáčení naší jedlé,
  • 00:20:53 zdravotní show.
  • 00:20:55 A také vše, co by mohlo zajímat
    vaše trávicí ústrojí.
  • 00:20:58 Takže žasni, studuj, obdivuj. Pa.
  • 00:21:01 Skryté titulky: Lucie Valachovičová,
    Česká televize, 2009

Související