iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
21. 5. 2008
18:15 na ČT1

1 2 3 4 5

28 hlasů
10683
zhlédnutí

Pod pokličkou

Není zrní jako zrní, po mnohém i chlapi vrní

21 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Pod pokličkou

  • 00:00:25 Jáhly?
  • 00:00:30 Je to něco jako kroupy, jako čočka,
    jsou to prostě luštěniny.
  • 00:00:34 Vím, jak to vypadá,
    vybavuje se mi to před očima,
  • 00:00:37 ale chuť vám nepopíšu,
    protože jsem je nikdy nejedl.
  • 00:00:42 Jáhly se pěstují v zemi,
    vyrostou, pak se sklidí
  • 00:00:48 a pak to můžeme papat,
    když je to koupíme v obchodě,
  • 00:00:52 nejlépe ve zdravé výživě.
  • 00:01:02 Voní stromku jahličí,
    co dá nám strejda s jáhlami,
  • 00:01:06 ježek na svých jahličkách
    nese hrušku s jáhlami.
  • 00:01:10 Maminka má jáhlu, nit
    a táta zas elektrolyt.
  • 00:01:13 I já jsem jak na jahlách,
    co mi můžou nadělit?
  • 00:01:17 Jáhlama hloupá, vzdutá, vzdutá,
    Santu přece sežral Mbuta.
  • 00:01:22 No, já ti řeknu, chlapče...
  • 00:01:26 Vidím, žes mi z těch jáhel
    dočista zblbnul, Bedříšku.
  • 00:01:29 A to je nejíme ani týden.
    No nic, zítra bude smažák.
  • 00:01:34 Nejen pšenice, ječmen a žito
    jsou plodiny,
  • 00:01:36 kterými naši předci plnili
    své útroby.
  • 00:01:39 Na jejich stolech se pravidelně
    objevovaly i jiné obilniny.
  • 00:01:42 Např. jáhly,
    což vlastně je loupané proso.
  • 00:01:46 Do Evropy je přivezly
    kočovné kmeny.
  • 00:01:48 A brzy se staly oblíbenou potravinou,
    levnou a výživnou,
  • 00:01:52 která vařením hodně nabyla
    a hlavně zasytila.
  • 00:01:56 Také len je prastarou
    kulturní plodinou.
  • 00:01:59 Už v 7. st. př. n. l. jej
    Hippokrates považoval
  • 00:02:03 za účinný léčebný prostředek.
  • 00:02:04 Jeho význam podtrhují
    četné lidové zvyky a pověry,
  • 00:02:07 které se k této rostlině váží.
  • 00:02:09 Dříve vkládal lněné semínko kmotr
    do kolébky své kmotřence,
  • 00:02:13 aby byla dobrou hospodyní.
  • 00:02:15 Věřilo se také,
    že divoženky tkají po nocích
  • 00:02:18 bělostné lněné plátno.
  • 00:02:23 V jáhlech byste našli celou řadu
    minerálních látek, např. křemík.
  • 00:02:27 Ten podporuje zachování
    zdravých zubů, nehtů a vlasů.
  • 00:02:31 Proto se doporučuje každé ráno
    žvýkat 1 kávovou lžičku
  • 00:02:34 syrového prosa
    a zapít ho vodou nebo čajem.
  • 00:02:39 Pokud jíte lněné semínko,
    pořádně kousejte.
  • 00:02:42 Projde-li vám totiž
    zažívacím traktem v celku,
  • 00:02:45 nic hodnotného, krom bohaté stolice,
    vám nepřinese.
  • 00:02:49 No, nemáte-li příliš dobrý skus,
    tak ho alespoň před požitím
  • 00:02:53 pořádně pomelte nebo rozdrťte.
  • 00:02:55 Lněný olej je nejen
    vynikajícím pomocníkem v kuchyni,
  • 00:02:59 ale i v kosmetice.
  • 00:03:00 Považuje se za účinný prostředek
    v boji proti akné a ekzémům.
  • 00:03:04 Můžete s ním ošetřit popáleniny
    nebo popraskanou kůži,
  • 00:03:08 a pokud ho nahřejete
    a přiložíte na kuří oko nebo mozoly,
  • 00:03:12 určitě změknou.
  • 00:03:17 Kocouři, zdravá strava sílu dává
    a len zase dává olej, to dá rozum.
  • 00:03:38 Lněná semínka jsou tvořena
    zhruba ze 40 % tuku.
  • 00:03:42 A jejich největší předností je obsah
    omega-3 esenciálních mastných
  • 00:03:47 kyselin.
  • 00:03:48 Ty byste našli také
    např. v pšeničných klíčcích, rybízu
  • 00:03:51 nebo sójových bobech.
  • 00:03:53 No, jeden si nevybere.
  • 00:03:55 Ahoj, tati,
    co to je nutriční negativum?
  • 00:03:59 Co já vím!
    Tak si to přeber, kluku hloupá.
  • 00:04:02 Asi mají nutrie svoje mouchy,
    nebo tak něco.
  • 00:04:04 Ale mají krásný kožich.
  • 00:04:07 Nutriční, jako výživa.
    A ne hlodavec.
  • 00:04:09 Hladovec! Kdo koupí ženě
    takový kožich, musí být hladovec,
  • 00:04:13 protože mu nezbude ani na jídlo.
  • 00:04:15 -Dieta ti prospěje.
    -Táta něco kupuje?
  • 00:04:17 -Kožich.
    -Ježíš, já mám hlad.
  • 00:04:18 Tati, téma školy bylo Rodinná idyla,
    všecko mám zapsané, dobrou.
  • 00:04:23 Pa, synku.
  • 00:04:27 Jestliže z prosa se vyrábí jáhly,
    pak z ječmene kroupy.
  • 00:04:31 I ony by měly hrát nezastupitelnou
    roli v našem jídelníčku.
  • 00:04:35 Ječmen je totiž bohatým zdrojem
    minerálních látek.
  • 00:04:38 A tělu dodává energii, sílu
    i odolnost.
  • 00:04:42 Jeho konzumace přispívá ke snížení
    rizika výskytu srdečních onemocnění
  • 00:04:47 a hladiny cholesterolu v krvi.
  • 00:04:50 Obsahuje rovněž významné množství
    selenu, látky,
  • 00:04:53 která se osvědčila v boji
    proti nádorům.
  • 00:04:55 Kroupy vznikají tak,
    že se zrna ječmene zbaví
  • 00:04:58 horních obalových vrstev broušením.
  • 00:05:00 Proto jsou vhodné
    při bezlepkových dietách.
  • 00:05:03 Vzhledem k tomu,
    že přílišným broušením a drcením
  • 00:05:06 se ze zrna ztrácí vrstva obsahující
    klíček a další výživné látky,
  • 00:05:11 je lepší, používáme-li kroupy velké.
  • 00:05:14 Maruš, neměla bys nějaké peníze?
  • 00:05:17 Na co zase? Víš, že se snažíme
    šetřit Klárce na aktovku.
  • 00:05:21 Ale já vím.
  • 00:05:22 Proč myslíš,
    že jíme jen jáhlovou kaši?
  • 00:05:24 Já krapítek schoval
    místo těsta na ryby
  • 00:05:27 a měla jsi vidět,
    jak se po ní mohli utlouct.
  • 00:05:29 Vážně? A na co chceš ty peníze?
  • 00:05:31 Kaše rybám tak chutnala,
    že snědly i vlasec.
  • 00:05:36 Jujda!
  • 00:05:37 -Naviják, prut, kbelík.
    -Ne!
  • 00:05:39 -A ty největší celou loďku.
    -Zas takové výdaje!
  • 00:05:46 Jáhly jsou velmi oblíbené u lidí,
    kteří jsou zvyklí
  • 00:05:49 na makrobiotickou, zdravou výživu.
  • 00:05:51 Dají se upravit na řadu způsobů,
    na sladko i na slano.
  • 00:05:55 A to je jejich velká výhoda.
  • 00:05:57 Jáhly se získávají z prosa,
    z obiloviny.
  • 00:06:02 Jáhly jsou velmi chutné, výživné
    a zdravé.
  • 00:06:08 Obsahují železo,
    což je výhoda pro lidi,
  • 00:06:10 kteří trpí anémií, chudokrevností.
  • 00:06:14 Obsahují fosfor,
    který je vhodný pro lidi
  • 00:06:18 trpící únavami,
    psychickou přepracovaností.
  • 00:06:21 Mají velmi ceněné vitaminy,
    B1 a B2.
  • 00:06:27 Jsou to velmi důležité vitaminy
    z hlediska celkového metabolismu.
  • 00:06:31 Zlepšují metabolismus člověka.
  • 00:06:35 Podle tradiční čínské medicíny
    jsou potravinou, která zahřívá.
  • 00:06:40 Dobře prohřeje vnitřní organizmus.
  • 00:06:43 Také jsou vhodné pro lidi,
    kteří trpí střevními
  • 00:06:46 a žaludečními katary.
  • 00:06:49 Jáhly totiž působí protizánětlivě
    a působí na tok energie tchi
  • 00:06:57 směrem dolů,
    tzn. umožňují lépe trávit potravu.
  • 00:07:03 Jáhly nevytváří tzv. sliz,
    proto jsou vhodné pro lidi,
  • 00:07:09 kteří trpí zahleněním
    dýchacích cest či trávicího ústrojí.
  • 00:07:14 Obsahují i velké množství křemíku,
    který je důležitý pro vlasy, nehty,
  • 00:07:24 kůži a zdravé zuby.
  • 00:07:28 Lněné semínko je maličké
    jako jáhly.
  • 00:07:31 Obsahuje taky
    nenasycené mastné kyseliny.
  • 00:07:34 To jsou mastné kyseliny,
    kterou žádoucí, jsou esenciální,
  • 00:07:37 pro nás jsou nezbytné.
  • 00:07:40 Posilují cévy,
    takže bojují proti infarktu,
  • 00:07:45 proti ateroskleróze, proti ukládání
    cholesterolu v cévách.
  • 00:07:51 Mají protirakovinné účinky.
  • 00:07:53 Je to takový malý zázrak,
    protože obsahuje dobrou vlákninu,
  • 00:08:02 zejména tu rozpustnou.
  • 00:08:08 Je ve formě hlenu
    a chrání žaludek a celý trávicí
  • 00:08:13 systém.
  • 00:08:14 Moderní člověk má vždycky
    nějaké potíže se zažíváním.
  • 00:08:20 Toto semínko působí jako laktanc,
    tedy jako projímadlo.
  • 00:08:25 Obsahuje také ligdany,
    které mají estrogenní účinky.
  • 00:08:31 Působí na hormonální systém člověka.
  • 00:08:39 Uvažuje je se o tom,
    že by se měly kontrolovat dávky.
  • 00:08:44 Neměli bychom jíst více
    než 2 až 3 polévkové lžíce denně
  • 00:08:48 kvůli obsahu
    těchto hormonálních látek.
  • 00:08:52 Tyto látky mají
    ale i pozitivní účinky,
  • 00:08:56 a to protirakovinné, proti plísním,
    virům, baktériím.
  • 00:09:02 Netřeba se tedy lněného semínka
    obávat.
  • 00:09:06 Můžeme si ho dopřávat stejně
    jako jáhel.
  • 00:09:10 -Chlapi, kdo dneska vařil?
    -Blb.
  • 00:09:12 A co to jako mělo být?
  • 00:09:14 Nikde jsem nemohl najít
    lněné semínko,
  • 00:09:17 tak jsem to kuchtil z bavlněného.
  • 00:09:19 A to jsi vzal kde?
  • 00:09:21 Původně jsem ho chtěl vzít
    z bavlnovníku.
  • 00:09:23 Mě nezajímá,
    kde jsi to chtěl vzít původně,
  • 00:09:26 ale kde jsi ho nakonec vzal.
  • 00:09:27 -Z našich ponožek, kluci.
    -Fúj! To je ale čuně!
  • 00:09:31 No, původně jsem tě chtěl
    nastrouhat do mraveniště.
  • 00:09:34 Mě nezajímá, co jste se mnou
    chtěl udělat původně,
  • 00:09:37 ale co se mnou uděláte teď.
  • 00:09:39 -Teď? Teď tě asi vykostíme.
    -Jo.
  • 00:09:48 Pánové,
    měli byste vašim dámám vysvětlit,
  • 00:09:51 že len mohou používat i k jiným
    věcem, než k výrobě lněných látek
  • 00:09:56 No, no.
  • 00:09:57 Len je totiž také
    vynikající surovinou na vaření.
  • 00:10:00 Jo ták!
  • 00:10:01 A jeho ořechová chuť dodá šmak
    řadě pokrmů.
  • 00:10:05 Pokud nechcete v kuchyni používat
    margarín,
  • 00:10:08 nahraďte ho mletým lněným semínkem.
  • 00:10:11 Vaše kulinářské výrobky budou
    lépe hnědnout.
  • 00:10:14 Nám pěkně hnědnou po rumu.
  • 00:10:16 Mleté semínko můžete použít
    i místo vajec třeba při pečení
  • 00:10:20 koláčů a vdolků.
  • 00:10:22 Stačí smíchat polévkovou lžíci
    namletého lněného semínka
  • 00:10:25 se 3 polévkovými lžícemi vody
    a nechat chvíli odstát.
  • 00:10:31 A ještě něco, semínko namelte
    vždycky těsně před použitím,
  • 00:10:35 aby vám nežluklo.
  • 00:10:36 Tak vidíte, šéfe, a vy mi vždycky
    namelete, ještě než mi žlukne.
  • 00:10:40 Tak si to tak neber a drž pec,
    nebo ti nameleme hned.
  • 00:10:48 A přichází Karlova oblíbená chvilka
    kulinářské poezie.
  • 00:10:52 Dnes na téma: Maruš vaří rizoto.
  • 00:10:55 Jáhly jsou zdravé.
  • 00:10:56 To bych se musel zeptat
    svých kaprů, které chytám,
  • 00:10:59 protože já lněné semínko používám
    na zakrmování.
  • 00:11:09 Maruško,
    už jste dlouho nevařila rizoto,
  • 00:11:12 co říkáte?
  • 00:11:13 No, minimálně 20 dílů to bude.
  • 00:11:16 Karle, kupte jáhly.
  • 00:11:19 Proč bych jedl jáhly,
    nejsem gramofon.
  • 00:11:22 Paní řeznici poproste
    o nějaká pěkná kuřecí prsíčka
  • 00:11:25 a pak utíkejte
    do oddělení se zeleninou.
  • 00:11:28 Do košíku si přihoďte
    3 barevné papriky, cibuli, rajčátka
  • 00:11:33 a čerstvou pažitku.
  • 00:11:35 Obvyklé ozdoby,
    které mají jídlo udělat lepším.
  • 00:11:38 Není jednodušší umět vařit?
  • 00:11:40 No a chybí vám už jen klasika.
    Olej, sůl, pepř a majoránka.
  • 00:11:45 A abych nezapomněla,
    vezměte sýr na strouhání,
  • 00:11:49 ideálně parmezán.
  • 00:11:53 Kdyby mi chyběla klasika,
    koupím si Tři mušketýry.
  • 00:11:56 Nebo Poklad na ostrově?
    Ježíš, kde byl ten rum?
  • 00:11:58 To si musíš koupit pralinky.
  • 00:12:00 Jenže tak čoko okolo
    je děsné afrodiziakum.
  • 00:12:03 -Vyfič! Jsem bezelstná žena.
    -Škoda, škoda.
  • 00:12:18 Maruško, tak je čas,
    abyste zase navařila,
  • 00:12:21 Karel to za vás asi neudělá.
  • 00:12:23 A vy taky ne.
  • 00:12:24 Cibuli nakrájejte
    a osmažte na oleji, přidejte jáhly
  • 00:12:27 a vše krátce opražte.
  • 00:12:30 A kde mám vzít ty pražce?
  • 00:12:32 Potom jáhly zalijte horkou vodou,
    osolte a poduste do měkka.
  • 00:12:37 Mezitím si vezměte další pánvičku.
  • 00:12:40 Zase další nádobí!
    Kdo to má furt omývat?
  • 00:12:44 Nakrájejte na kousky kuřecí prsíčka a
    také je osmahněte na oleji
  • 00:12:48 a k nim přidejte nakrájené papriky
    a rajčata.
  • 00:12:53 Vše zalijte trochou vody, osolte
    a krátce duste,
  • 00:12:57 dokud se nevypaří přebytečná voda.
  • 00:12:59 Jak přebytečná?
    Na planetě je vody málo.
  • 00:13:03 Nakonec vmíchejte jáhly
    a všechno dochuťte majoránkou,
  • 00:13:06 pepřem a čerstvou pažitkou.
  • 00:13:09 Hotové rizoto na talíři posypte
    strouhaným sýrem.
  • 00:13:12 Tvarůžky se strouhají blbě.
  • 00:13:15 No a příloha?
    Co třeba hlávkový salát?
  • 00:13:19 A co třeba basa ležáku?
    Víte prd, co Karel ocení.
  • 00:13:28 -Jak jsi přišla na rizoto, Maruš?
    -Dobře, nebo špatně?
  • 00:13:31 Vynikajícně. Konečně se cítím
    jako doma v kantýně. Je dnes pátek?
  • 00:13:36 Ano, proč?
  • 00:13:37 Protože jasně cítím
    tu nezaměnitelnou chuť
  • 00:13:40 zkažených zbytků
    z pondělního oběda.
  • 00:13:42 Ale fuj! To jsou čerstvé jáhly!
  • 00:13:45 Tohle?
    To nejsou rozložené paprikové lusky?
  • 00:13:47 Za co mě máš?
    Copak bych ti dala nějaké zbytky?
  • 00:13:51 A co by ti to udělalo? Jednou.
    Ty mě nemáš ráda?
  • 00:13:54 Mám! Jé, já zapomněla!
    Je tam jedna langusta z úterka.
  • 00:13:58 My měli v úterý langustu?
  • 00:14:00 Nehledej v tom logiku, kocourku,
    jinak si nepochutnáš.
  • 00:14:03 Aha, no jo. Dobré to je.
    No vida, langusta.
  • 00:14:07 No.
  • 00:14:25 Jahelka je sice i právník - zpěvák,
    zdravíme, pane Ivo,
  • 00:14:28 ale především se jahelka přezdívalo
    zvláštnímu mlýnskému zařízení
  • 00:14:31 na výrobu jáhel z prosa.
  • 00:14:33 No a pokud vy, Moraváci,
    tenhle pojem neznáte, prozradím,
  • 00:14:37 že u vás se tomuhle mlýnu říkalo
    kašník.
  • 00:14:43 Jáhly se dají upravit
    na několik způsobů.
  • 00:14:48 Je dobré před vařením jáhly proprat
    v horké vodě,
  • 00:14:52 někdy je lépe je i spařit
    horkou vodou.
  • 00:14:56 Mají trochu trpčí chuť.
    Spařením se natrpklé látky odstraní.
  • 00:15:04 Jáhly dávám i do jogurtu,
    do polévky.
  • 00:15:10 Snažím se je dělat na sladko
    i na slano.
  • 00:15:12 Ale pro děti jsou asi chuťově lepší
    na sladko.
  • 00:15:16 Jáhly vaříme buď ve studené vodě,
    asi 30, 40 min.
  • 00:15:22 Pokud ji chceme uvařit jako kaši,
    z níž můžeme udělat jáhelník,
  • 00:15:28 jáhlové škubánky.
  • 00:15:30 Miluji jáhly i k číně.
  • 00:15:33 Vůbec pro mě jsou nelepší jáhly,
    když je uvařím, scedím,
  • 00:15:39 dám no nich kapku olivového oleje
    a orestuji si cibuli,
  • 00:15:44 ale ne nadrobno nakrájenou.
  • 00:15:50 Pak to všechno smíchám
    a přidám do toho lněné semínko,
  • 00:15:54 nebo dýňové semínko.
  • 00:15:56 Je to skvělá příloha.
  • 00:16:00 Můžeme je připravit po mexicku,
    jídlo je pak pálivější.
  • 00:16:05 Jsou tam pálivé papričky,
    s nimi jáhly můžeme pak dusit.
  • 00:16:13 Kombinace může být jakákoliv.
    Se zázvorem, kmínem, pepřem.
  • 00:16:21 Lněné semínko je nejlepší
    jako gomasiu.
  • 00:16:25 Koupím v obchodě semínko,
    na suché pánvi ho opražím.
  • 00:16:29 Musíte na ně dát ale pokličku.
  • 00:16:31 Lněná semínka totiž pukají
    a lítají po celé kuchyni.
  • 00:16:35 Pak ho v buď podrtím v hmoždíři,
    nebo ho rozmixuji.
  • 00:16:41 Pak si ho nasypu na chleba,
    nebo ho dám do salátu, do rýže.
  • 00:16:49 Můžeme ho přidávat
    do ovocných salátů i zeleninových.
  • 00:16:54 Dá se kombinovat i při pečení
    různých koláčů.
  • 00:17:03 Mám svůj koláč,
    který všichni milují.
  • 00:17:07 Je to koláč - co dům dal.
  • 00:17:09 Do něj dám kromě lněného semínka,
    pohankovou mouku, rýži,
  • 00:17:14 dýňová semínka, švestky.
  • 00:17:23 Je to vynikající koláč.
    A přijdou do něj i jáhly.
  • 00:17:48 Křibice je lesní či svatojánské žito.
  • 00:17:51 Selo se do vyklučených lesů,
    kde by se jiným obilovinám nedařilo.
  • 00:17:55 Na Valašsku se mu říkalo
    také křivice podle kolének
  • 00:17:58 na jednotlivých stéblech.
  • 00:18:00 Ty způsobovaly, že každý
    kousek stébla rostl jiným směrem.
  • 00:18:04 Rejžo,
    já chci za ty znalosti příplatek.
  • 00:18:10 Lněné semínko vypadá přesně
    jako jedna jáhla.
  • 00:18:13 Nedá se to od sebe rozeznat,
    ale lněné semínko je 2x tak větší.
  • 00:18:17 Spíš než chuť mě zaujalo jméno.
  • 00:18:21 Které jídlo je z jáhel nejlepší?
  • 00:18:23 V době svého vegetariánství
    jsem si dělával jáhlovou kaši,
  • 00:18:27 nejlépe s povidly.
  • 00:18:28 Děláme jáhlový nákyp s jablkem.
  • 00:18:31 Pravidelně vařím dětem jáhly ráno
    na snídani.
  • 00:18:34 Nastrouhám do toho jablko,
    přimíchám jogurt
  • 00:18:37 a je z toho
    vynikající zdravá snídaně.
  • 00:18:48 Mám jen 1 ledvinu,
    a to dost špatnou.
  • 00:18:52 Proto jsem v invalidním důchodu.
  • 00:18:55 Byla jsem sólistkou
    Národního divadla v Brně.
  • 00:19:01 A dali mi jen pár měsíců života.
  • 00:19:06 Díky Bohu a změně v životosprávě,
    duchovní a duševní hygieně
  • 00:19:15 jsem se z toho dostala.
  • 00:19:19 Ze lněného semínka si vařím
    často čaj,
  • 00:19:22 který je protizánětlivý.
  • 00:19:24 V ledvině mám stále konkrementy,
    kamínky, chronické záněty.
  • 00:19:31 Lněné semínko je úžasné pro ženy,
    které se chystají na porod.
  • 00:19:37 Ty by měly pít 3 týdny před porodem
    pít hutný vývar z lněného semene.
  • 00:19:43 Mohou si do toho dát med.
  • 00:19:45 Je to chutné, pro mě aspoň.
    A pak se úžasně dobře rodí.
  • 00:19:49 Mohu to doporučit.
  • 00:19:50 Tak to už teda neříkám nic.
  • 00:19:52 Odpověď na minulou otázku zní:
  • 00:19:54 Knedlík jsme převzali z kuchyně
    tyrolských horalů.
  • 00:19:59 Hádejte znovu. Kdo má pravdu?
  • 00:20:04 Jáhly jsou obilovina zásadotvorná.
  • 00:20:09 Naopak,
    jáhly jsou obilovina kyselinotvorná.
  • 00:20:15 Pište na známé adresy.
  • 00:20:24 Na naše webu najdete informace
    i recept z dnešního dílu
  • 00:20:30 a můžete si tam i písemně pokecat,
    či mít nějaký dotaz na mě
  • 00:20:34 a ostatní lidi z Pod pokličky.
  • 00:20:36 O archivu odvysílaných dílů nemluvě.
  • 00:20:39 Mějte se jak chcete, ale hlavně:
    při jídle zapojte chuťové
  • 00:20:42 i mozkové buňky.
  • 00:20:44 Pa.
  • 00:20:47 Skryté titulky: Kristina Staškivová,
    Česká televize, 2008

Související