iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
6. 12. 2006
17:30 na ČT1

1 2 3 4 5

9 hlasů
17203
zhlédnutí

Pod pokličkou

I Saxana to věděla, šalvěj patří do těla

20 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Pod pokličkou

  • 00:00:25 Babské ucho je známá bylina
    díky čarodějnici Saxaně.
  • 00:00:35 Babské ucho ví vše.
  • 00:00:37 Babské ucho je i toto.
  • 00:00:48 -Co to tak voní?
    -Šalvěj.
  • 00:00:52 Proč tolik? Jen v předsíni
    jí je 12 kýblů.
  • 00:00:55 Několikrát denně si v ní budeš
    proplachovat oči.
  • 00:00:59 -Proč?
    -Semínka šalvěje spařená vodou
  • 00:01:02 se používají jako tinktura
  • 00:01:04 k odstraňování cizorodých látek
    z očí.
  • 00:01:07 -Ale já mám zrak čistý.
    -Nepovídej!
  • 00:01:12 Viděla jsem, jak ti naše sousedka
    padla do oka.
  • 00:01:16 Myslíš tu blondýnu
    s dlouhýma nohama?
  • 00:01:19 A vyplachuj!
  • 00:01:23 "Touhou šalvěje je učinit člověka
    nesmrtelným,
  • 00:01:26 praví dávná středověká legenda.
  • 00:01:29 V té době se šalvěj považovala
    za všelék
  • 00:01:31 a připisovala se jí čarovná moc
    v lásce.
  • 00:01:34 Řekové, Římané a Arabové ji užívali
    jako obecné tonikum
  • 00:01:38 a proti hadímu uštknutí.
  • 00:01:40 Šalvěj se používala i vysušená
    jako otop v peci
  • 00:01:44 nebo k barvení vlasů.
  • 00:01:46 Voňavá bylina byla vážená také
    pro svůj vliv na dlouhověkost.
  • 00:01:50 V 17. století si ji Číňané
    tak považovali,
  • 00:01:54 že holandští obchodníci směňovali
    3 bedny čínského čaje
  • 00:01:57 za jedinou bednu
    šalvějových lístků.
  • 00:02:02 Ve staročeské kuchyni byla šalvěj
    rovnocenná s petrželkou,
  • 00:02:05 používala se na skopové
    a na jehněčí maso.
  • 00:02:10 Obáváte se molů a jiných příšerek
    ve skříni?
  • 00:02:13 Zkuste vložit do prádla
    lístky šalvěje.
  • 00:02:17 Ty létající hmyz spolehlivě odpudí.
  • 00:02:19 Šalvějové lodyhy jsou velice
    atraktivní také do bylinkových
  • 00:02:22 a květových věnců a vazeb,
    hodí se rovněž do voniček.
  • 00:02:27 Pro dezinfekci prostoru pomáhají
    šalvějové listy,
  • 00:02:31 které se pálí na řeřavém dřevěném
    uhlí nebo se povaří ve vodě.
  • 00:02:35 Šalvějový kouř potlačuje
    také zvířecí a kuchyňské pachy.
  • 00:02:41 Semena šalvěje spařená vodou
    se mohou použít jako tinktura
  • 00:02:45 k bezbolestnému odstraňování
    cizorodých látek z očí.
  • 00:03:04 Kdo koukal na "Dívku na koštěti
    a zamiloval si čarodějnici Saxanu,
  • 00:03:06 pak jistě uhádl,
    že za B je správně.
  • 00:03:09 Šalvěji se lidově říká babské ucho.
  • 00:03:11 Jestli šalvějový čaj zaručuje
    nesmrtelnost, nevím,
  • 00:03:14 ale napomáhá po jídle trávení.
  • 00:03:17 A když smícháte šalvějový čaj
    s vínem, posílíte si prý nervy.
  • 00:03:25 -Co jsem komu udělal?
    -Co vzdycháš?
  • 00:03:29 -Ten šalvějový čaj nemůžu cítit!
    -Taková lahoda.
  • 00:03:33 -Proč ho musím pít 3x denně?
    -Protože snižuje potivost.
  • 00:03:39 -To je divné.
    -Proč?
  • 00:03:41 Než vypiji těch 12 konvic čaje,
    dost se zapotím.
  • 00:03:45 -Já z tebe zešedivím.
    -Tak si vem ten čaj.
  • 00:03:49 -Šalvěj výborně barví vlasy.
    -Cyniku!
  • 00:03:54 Šalvěj pochází z Itálie a Řecka.
  • 00:03:56 Silně aromatický polokeř dorůstá
    výšky až 70 cm.
  • 00:04:01 Listy jsou vejčité, vroubkované,
    s jemně svrasklým povrchem.
  • 00:04:05 Mají silnou kořennou vůni
    a svíravě nahořklou chuť.
  • 00:04:10 Šalvěj kvete v červenci
    fialovými pyskatými květy.
  • 00:04:16 Jako koření se sbírají
    čerstvé listy po celý rok,
  • 00:04:18 pro sušení jsou nejlepší
    před květem.
  • 00:04:21 Bylina obsahuje 1,5-3 % silice,
    třísloviny, triterpeny, saponiny
  • 00:04:26 a lakton salvin, který má
    antibiotické účinky.
  • 00:04:30 V šalvěji také najdeme karoteny,
    thiamin, vápník, železo, hořčík
  • 00:04:35 a mangan, některé hormony
    a sloučeniny kyseliny nikotinové.
  • 00:04:40 Sušená šalvěj je dobrým zdrojem celé
    řady minerálních látek
  • 00:04:44 přítomných ve vyváženém poměru.
  • 00:04:47 Ty hrají podstatnou roli
    v procesech,
  • 00:04:50 které ovlivňují chuť k jídlu.
  • 00:04:53 Nevíš, kam se mi ztratil
    šalvějový květ?
  • 00:04:56 Uvařil jsem ho
    a dal do termosky.
  • 00:04:59 -A proč?
    -Jdeme dnes do divadla
  • 00:05:02 na tu dramatiku, jak si tam říkají
    sprostá slova a píchají drogy?
  • 00:05:08 -No a co? -Říkala jsi, že šalvěj
    vytahuje hnus.
  • 00:05:11 -Hnis!
    -Stejně to vezmeme.
  • 00:05:15 -Třeba bude mít Hamlet váček.
    -Máš pravdu.
  • 00:05:17 -Ještě přibalím kilo hypermanganu.
    -Děkuji.
  • 00:05:24 Šalvěj je léčivá bylina.
  • 00:05:27 Je z ní chutný čaj,
    dá se použít do prádla nebo mýdel.
  • 00:05:43 Používá se při paradentóze,
    při nachlazení, dezinfikuje.
  • 00:05:50 Je antibakteriální.
  • 00:05:53 Čistí krev,
    upravuje trávení.
  • 00:06:04 Má dobrý účinek při zánětech
    horních cest dýchacích.
  • 00:06:13 Šalvěj můžeme použít v nálevu
    na průjmy, záněty střev.
  • 00:06:32 Používá se na bělení zubů.
  • 00:06:34 Jemně namletou šalvěj
    smícháme se zubní pastou.
  • 00:06:39 Používá se k dezinfekci,
    proti pocení - to se míchá s yzopem,
  • 00:06:45 je to vhodné pro ženy
    v klimaktériu.
  • 00:06:52 Je výborným kloktadlem,
    ale ve formě čaje je málo účinná,
  • 00:07:02 proto na sklenici čaje
    přidávám lžičku šalvějové tinktury.
  • 00:07:12 Pak se tam dostanou
    všechny účinné látky.
  • 00:07:18 Na 45 minut jedno vykloktání
  • 00:07:24 zlikviduje všechnu
    patologickou mikroflóru.
  • 00:07:30 Když budeme kloktat
    každých 45 minut,
  • 00:07:34 tak to baktérie vzdají.
  • 00:07:36 Není vhodná pro ženy těhotné
    a kojící.
  • 00:07:41 Lidé s nízkým tlakem si
    mohou krátkodobě dát
  • 00:07:46 šalvějovou tinkturu do čaje.
  • 00:07:52 Šalvějový olej se používá
    na masáže -
  • 00:07:56 pomáhá lidem po mozkové mrtvici.
  • 00:08:01 Šalvějový a yzopový olej pomohou
    při masáži
  • 00:08:08 k rychlejší rehabilitaci.
  • 00:08:14 Bylinky užíváme 3 týdny,
    pak týden pauzu,
  • 00:08:18 pak zase 3 týdny užíváme,
    ale maximálně 3 měsíce.
  • 00:08:22 Tělo by si pak mělo
    od bylinek 1-2 měsíce odpočinout.
  • 00:08:29 Budeme mít bělejší zuby,
    když jsme snědli kotel
  • 00:08:33 -babských uší?
    -Určitě!
  • 00:08:36 Ale to měla být šalvěj,
    babské ucho je lidový název.
  • 00:08:40 To jsi nemohl říct hned?
  • 00:08:43 Nejpozději za týden si chlapi
    z okolních kmenů všimnou,
  • 00:08:47 že mají manželky bez uší.
  • 00:08:49 Takže Blba chytit, vykostit
    a zakopat?
  • 00:08:52 Ne, uřežeme našim ženám taky uši,
    navlékneme je na provázek
  • 00:08:56 Blbovi kolem krku
    a pošleme ho jako vyjednávače.
  • 00:09:00 -To chci raději do mraveniště.
    -Tak drž pec.
  • 00:09:09 -Pánové...
    -Co zas potřebuješ?
  • 00:09:13 Šalvěj potřebuje lehkou, suchou,
    zásaditou a propustnou půdu.
  • 00:09:20 Dobře vzejde ze semínek a množí se
    i letními stonkovými řízky,
  • 00:09:23 které zakoření do 4 týdnů.
  • 00:09:26 My řízky sníme hned.
  • 00:09:33 Sázejte do vzdálenosti asi 60 cm,
    rostlinu seřezávejte,
  • 00:09:37 bude košatější.
  • 00:09:39 My seřežeme raději tebe.
  • 00:09:41 Pokud budou žloutnout listy,
    kořeny rostliny mají málo místa.
  • 00:09:45 V jeskyni jí dopřejte světlé místo.
  • 00:09:49 Nejvíc světla je v ohništi.
  • 00:09:51 Listy sbírejte před rozkvětem
    a sušte pomalu,
  • 00:09:56 ale nesmí vám zplesnivět.
  • 00:09:58 To bychom ji museli sušit mezi prsty
    u nohou.
  • 00:10:02 -Tam si ji dávám, šéfe.
    -Protože jsi blb.
  • 00:10:09 Dnes to bude o masíčku
    a k tomu něco zeleného,
  • 00:10:12 myslím tím šalvěj.
  • 00:10:14 Prý se to bude polívat vínem.
    O pivu ani stopa.
  • 00:10:21 Šalvěj je hrozně dobrá,
    dá se použít na mnoho věcí.
  • 00:10:26 V čaji je hodně aromatická.
  • 00:10:29 Podporuje to dobrou práci
    žlučníku a jater.
  • 00:10:46 Takže dneska to bude pro Karla opět
    masíčko.
  • 00:10:51 A to ne ledajaké.
    Telecí se šalvějí.
  • 00:10:55 I víno se v receptu objeví...
  • 00:11:01 Karle, kupte telecí řízky.
    Mladé, růžové, čerstvé.
  • 00:11:07 Telecí řízky? Nic!
  • 00:11:11 -Dále pak šunku.
    -Vezmu jí víc, ta se sežere.
  • 00:11:16 Olivový olej a máslo.
  • 00:11:19 Nejlepší olivový olej je
    extra panenský,
  • 00:11:24 lisovaný za studena.
  • 00:11:26 Olivový olej a máslo. Obojí?
    To bude sajrajt.
  • 00:11:31 Kupte portské víno.
    Na to budete slyšet, viďte?
  • 00:11:35 Jedno portské. Vezmu i rum.
  • 00:11:39 A pochopitelně šalvěj.
    Potřebujeme 8 velkých lístků.
  • 00:11:43 Šalvěj přeslenitá,
    neboli Maruščino ucho.
  • 00:11:47 Zbývá ještě černý pepř.
    Čerstvě mletý je ideální.
  • 00:11:52 Pokud nemáte doma mlýnek na koření,
    kupte si černý pepř rovnou
  • 00:11:57 ve skleničce,
  • 00:11:58 která slouží i jako mlýnek.
  • 00:12:01 Černý pepř a kafemlejnek.
  • 00:12:04 Černý pepř je lepší
    než černý kašel.
  • 00:12:06 A vy jste pila celý život
    zelenou, co?
  • 00:12:10 Tak držte pec.
  • 00:12:24 Jestli máme vše,
    jdeme na to.
  • 00:12:29 Co budeme dnes kuchtit?
  • 00:12:33 Paličkou dotenka rozklepeme
    telecí řízky
  • 00:12:36 a na každý položíme plátek šunky
    a čerstvý šalvějový list.
  • 00:12:45 Opepříme, pevně srolujeme
    a závitky zajistíme párátkem
  • 00:12:49 nebo zavážeme nití.
  • 00:12:55 Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem
    a závitky zvolna opečeme
  • 00:13:00 po všech stranách dohněda.
  • 00:13:06 Potom zalijeme portským vínem,
    zakryjeme a dusíme 10 až 15 minut.
  • 00:13:15 Hotové závitky podáváme horké,
    s vařenými těstovinami
  • 00:13:19 pokapanými máslem pro dobrý skluz.
    Dobrou chuť.
  • 00:13:25 Pro dobrý skluz zpívá Karel
    nad korbelem blues.
  • 00:13:30 Náná, nananáná,
    žvýkačky z přesličky!
  • 00:13:41 V kuchyni můžeme použít
    lístky nebo nať šalvěje.
  • 00:13:52 Používá se syrová
    nebo jako přídavek na pomazánky.
  • 00:14:00 Nejjednodušší je ji usušit.
  • 00:14:05 Kdybychom ji chtěli zamrazit,
    tak je velmi aromatická
  • 00:14:09 a provoní nám celou lednici.
  • 00:14:11 V žádném obalu ji nezamrazíme tak,
    aby nenavoněly i ostatní potraviny.
  • 00:14:23 Šalvějový čaj by se měl
    2 minuty vařit.
  • 00:14:27 1 polévkovou lžíci dáme
    do 1/4 litru studené vody,
  • 00:14:33 2 minuty povaříme,
    pak vyluhovat 10-15 minut,
  • 00:14:37 scedit a vlažný popíjet.
  • 00:14:42 Nejúčinnější je vyluhovat
    bylinu v destilované vodě,
  • 00:14:46 protože se vyluhuje více
    účinných látek
  • 00:14:49 než v tvrdé vodě.
  • 00:14:55 Šalvěj můžeme jíst
    v různých salátech.
  • 00:15:01 Ideální je připravit si
    šalvějový olej.
  • 00:15:05 Do uzavřené nádoby pokrájíme
    šalvěj, zalijeme olejem
  • 00:15:11 a necháme týden stát
    na světle při pokojové teplotě.
  • 00:15:19 Scedíme a olej používáme
    do salátů.
  • 00:15:25 Co je nezdravé,
    to mám rád.
  • 00:15:29 Mám rád uherák a sýr niva,
    který patří mezi méně zdravé.
  • 00:15:35 Když si ho posypete šalvějí
    a dáte si k tomu
  • 00:15:39 2 deci červeného vína,
    je to lahůdka.
  • 00:15:46 V kuchyni se osvědčí
    při těžkých a mastných jídlech.
  • 00:15:52 Doporučuje se přidávat do omáček
    a masitých výrobků.
  • 00:15:57 Stačí dát 1 snítku dovnitř kuřete
    a zbytek lístků na povrch.
  • 00:16:08 Na povrchu je kuře vlhké,
    lístky se tam přichytí
  • 00:16:12 a můžeme péct.
  • 00:16:29 Možná, že by rád obětoval ženu nebo
    hospodářství, ale C je správně.
  • 00:16:34 Podle římského nařízení se ke sběru
    nesměly používat železné nástroje.
  • 00:16:39 Sloučeniny železa totiž
    účinky šalvěje zeslabují.
  • 00:16:47 Určitě existuje nemoc,
    kde by se mohla použít šalvěj.
  • 00:16:51 Na nadýmaní atd.?
  • 00:16:55 Dá se to použít na mnoho věcí.
  • 00:16:57 V "Dívce na koštěti to bylo
    pro to, aby už nebyla čarodějnice.
  • 00:17:09 Babské ucho...
  • 00:17:13 Vem oko soví, pak 2 slzy vdovy...
    Ze Saxany, že?
  • 00:17:17 Jestli ucho hezké baby,
    nebo odrostlejší baby...
  • 00:17:24 Šalvěj má stříbřitou barvu,
    takže to bude staré babské ucho.
  • 00:17:34 Když jsem byl venku,
    naučil jsem se recept na rybu.
  • 00:17:38 Mořská ryba se osolí, opepří,
    pokape citronem a osmaží.
  • 00:17:46 Dá se trocha česneku, babské ucho
    a navrch mandlové hoblinky.
  • 00:17:59 Babské ucho má lehce svíravou chuť,
    k tomu česnek a ryba - úžasné.
  • 00:18:09 Navíc je člověk zdravý jako ryba.
  • 00:18:11 Od rána do úmoru
    mamut břichem nahoru.
  • 00:18:17 Minule to bylo zapeklité.
  • 00:18:20 Iberská šunka pochází
    z polodivokých černých prasat
  • 00:18:24 s velkýma ušima,
    která se živí žaludy.
  • 00:18:29 Kdo nevěřil, hádá znovu.
  • 00:18:33 Šalvěj pochází z latinského slova
    "salve, tj. nesmrtelnost.
  • 00:18:42 Šalvěj pochází
    z latinského "salve,
  • 00:18:45 ale znamená to
    šetřit se, léčit se.
  • 00:18:51 Kdo chce něco dostat,
    musí napsat na adresu:
  • 00:19:00 Komu je po nás smutno,
    může si pustit reprízu
  • 00:19:03 nebo www.ct1.cz nebo si pořídit
  • 00:19:06 DVD s našimi díly.
  • 00:19:10 Najdete tam i podrobnosti
    z mého animovaného života.
  • 00:19:18 Rejža se vrací, končíme.
    Pa.
  • 00:19:21 Skryté titulky: E. Černá,
    Česká televize, 2006

Související