Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Koprodukční dokument ČT Divadlo Svoboda vstupuje do kin – 7. 4.

6. 4. 2011

Dosud nezveřejněná tajemství ze života a tvorby světoznámého divadelního scénografa Josefa Svobody soustředil v celovečerním dokumentu jeho vnuk Jakub Hejna.

Autorovi námětu, spoluautorovi scénáře, střihači a režisérovi dokumentu Jakubovi Hejnovi bylo dvacet pět let, když Josef Svoboda zemřel. Základní linii filmu Divadlo Svoboda tvoří osobní pátrání vnuka po tom, jaký jeho děda vlastně byl. Představuje ho objektivně a bez zbytečného patosu. V dokumentu použil i zatím nezveřejněné archivní materiály o Svobodově práci i soukromí.

Snímek vznikl v koprodukci endorfilm, Česká televize, Young Film. Ve filmu vystupují Josef Svoboda, Jan Kačer, Helena Albertová, Daniel Dvořák, Václav Havel, Šárka Polak Hejnová, Henning Brockhaus, Jaromír Pleskot, Jaroslav Malina, Otomar Krejča, Marie Tomášová, Sylvia Pojarová, Gabrielle Bellingeri, Giorgio Ursini Ursič, Ángel Martínez Roger, Jindřich Smetana, Radek Schovánek, Prokop Tomek a další. Více informací o filmu: www.cinemart.cz

Josef Svoboda (1920–2002) je považován za jednoho z nejvýznamnějších a nejoriginálnějších světových scénografů druhé poloviny 20. století. Vytvořil více než 750 inscenací na prestižních domácích a zahraničních scénách. Spolupracoval s řadou významných osobností, mj. s A. Delcampem, P. Ustinovem, L. Bernsteinem, F. Dürennmattem, L. Olivierem, A. Everdingem, s A. Radokem, O. Krejčou a dalšími vynikajícími režiséry. Byl spoluzakladatelem proslulé Laterny magiky, spolutvůrcem polyekranu a polyvize, výrazným spolupracovníkem legendárního Divadlo za branou. Vynalezl světelnou stěnu, speciální světla, zvaná „Svoboda“, jimiž jsou vybavena divadla nejrůznějších koutů světa.

„Žil jsem vedle někoho, o kom ví tisíce lidí, koho zná značná část divadelního světa. Vyrůstal jsem v domě člověka, který byl výjimečným scénografem, ale taky mým dědou, se kterým jsem moc nemluvil. Hrál jsem si v jeho ateliéru, ale když umřel, uvědomil jsem si, že o něm téměř nic nevím. Tma a prázdný prostor, o kterých tak často mluvil jako o materiálu, s nímž pracuje, zaplnily moji hlavu. Rozhodl jsem se zkoumat onu tmu a prostor filmem, naplnit je tím, co nezemřelo společně s dědou. A pátrat tak po věcech a myšlenkách, které nás přežívají," říká Jakub Hejna.

Zajímavý rozhovor s režisérem Jakubem Hejnou v pořadu Kultura.cz:

www.ceskatelevize.cz/program, www.ceskatelevize/ivysilani

Tiskový útvar ČT

Další zprávy:

 [ 301 - 310 ]  [ 311 - 320 ]  [ 321 - 330 ]  [ 331 - 340 ]  [ 341 - 350 ]