Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Jedna ruka netleská v cyklu 20 filmových sezón na ČT1 a v HD

4. 4. 2011

Ivan Trojan v černé komedii o věčném smolaři režiséra Davida Ondříčka. Filmový večer zahájí 5. 4. ve 20:00 na Jedničce dokument z cyklu Rozmarná léta českého filmu o hlavních událostech roku 2003.

20 filmových sezón v České televizi – historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci. Jádrem projektu je cyklus dvaceti padesátiminutových dokumentů s názvem Rozmarná léta českého filmu, které pro ČT připravuje v produkci Vachler Art Company režisér Petr Vachler. Jde o jakousi filmovou kroniku, která mapuje nejzásadnější události, historické milníky a tvůrčí počiny v našem filmovém světě posledního dvacetiletí. Úterý 5. dubna odhalí tajemství roku 2003: Proč Hřebejk s Jarchovským po oscarové nominaci odmítli Hollywood? Jak to, že natáčení Pupenda bylo jedno z jejich nejtěžších? Jaké to je pro herce točit se zlobivým dítětem českého filmu Janem Němcem? Proč Anna Geislerová nemluvila s hereckým partnerem a proč během natáčení plakala? Kdo nejvíc vydusil Václava Marhoula při vzniku Mazaného Filipa? Proč se Nuda v Brně netočila v Brně ale Hradci Králové?

Na dokument naváže na ČT1 od 21:00 film Jedna ruka netleská. Hlavní postavou filmu Davida Ondříčka je nenapravitelný smolař. Osud Standu (Jiří Macháček) smýká životem a on si to nechá líbit. Zrovna ho pustili z vězení a on věří, že karta jeho života se obrací. Bývalý šéf Zdeněk (Ivan Trojan) mu totiž něco dluží a Standa si konečně může splnit to, po čem snil. Jenže potká Ondřeje (Marek Taclík), který je ještě větší nešťastník a blázen: jejich smůla se násobí, a to nemůže dopadnout dobře. Zdeněk má restauraci, manželku Sandru a dvě děti. Manželka je přísná, spolehlivá a ekologická. Děti jsou hodné, učí se a hrají si. Všechno se daří. Než potká Standu a Ondřeje…

„Příběh vychází spontánně z nás. Když jsme se s Jirkou Macháčkem bavili o tom, co prožíváme, napadl nás nejdřív příběh Standy, který nevědomě řeší věci přímo a nesnaží se jako většina lidí kalkulovat. Není hloupý, prostě jen nechce přistoupit na pravidla světa,“ vzpomíná režisér David Ondříček. Film, na jeho scénáři se podíleli také herečtí představitelé Ivan Trojan a Jiří Macháček, získal dva České lvy – Ivan Trojan za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a Jan P. Muchov za nejlepší hudbu. Dále hrají: Jiří Macháček, Marek Taclík, Klára Pollertová-Trojanová, Jan Tříska a další. Scénář Jiří Macháček a David Ondříček, kamera Richard Řeřicha, hudba Jan P. Muchov, režie David Ondříček.

Snímek mohou diváci sledovat v úterý 5. 4. od 21:00 na ČT1, na ČT HD bude vysílán ve vysokém rozlišení.

Webový speciál www.ceskatelevize.cz/20filmovychsezon je průběžně aktualizován. Každé úterý se zde rozjíždí nová soutěž o atraktivní ceny. Zájemci tu naleznou přehled filmů včetně anotací, rozhovory s tvůrci, dobové recenze, upoutávky, odvysílané díly cyklu dokumentů Rozmarná léta českého filmu, nepoužité části rozhovorů a další zajímavosti.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT

Přílohy:

Další zprávy:

 [ 301 - 310 ]  [ 311 - 320 ]  [ 321 - 330 ]  [ 331 - 340 ]  [ 341 - 350 ]