Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Pelíšky ve 20 filmových sezónách v České televizi – 8. března na ČT1

7. 3. 2011

M. Donutil, J. Kodet, S. Stašová, B. Polívka a další české hvězdy v oblíbené filmové komedii Pelíšky o dětech a jejich rodičích, odehrávající se na konci šedesátých let (1999). Režie J. Hřebejk. Filmový večer zahájí 8. března ve 20:00 na Jedničce dokument z cyklu Rozmarná léta českého filmu o hlavních událostech roku 1999.

20 filmových sezón v České televizi – historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci. Jádrem projektu je cyklus dvaceti padesátiminutových dokumentů s názvem Rozmarná léta českého filmu, které pro ČT připravuje v produkci Vachler Art Company režisér Petr Vachler. Jde o jakousi filmovou kroniku, která mapuje nejzásadnější události, historické milníky a tvůrčí počiny v domácím filmovém světě posledního dvacetiletí. Úterý 8. března odhalí tajemství mimořádně nabitého roku 1999: Proč všichni dávali ruce pryč od Pelíšků a proč komedie desetiletí nakonec vznikla jen díky partyzánské akci? S kým si vyměnila mozek Tereza Brodská a co za to dostala? Proč se pohádka Z pekla štěstí nemohla jmenovat Český Honza, i když to tak režisér Zdeněk Troška chtěl? Proč Martin Dejdar nevzpomíná na rok 1999 ani trochu v dobrém? Který režisér roztočil celovečerní film, a teprve pak se přišlo na to, že je drogově závislý? Jaké písmeno ukazoval režisér Saša Gedeon během natáčení Návratu idiota herci Jiřímu Langmajerovi a co tím myslel?

Na dokument naváže na ČT1 od 20:55 film Pelíšky. Retrokomedie režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského (na motivy novely Petra Šabacha), vypráví přitažlivý příběh, pojednaný v nejlepších tradicích české filmové komedie – nostalgicky laděných filmů, prodchnutých poezií, humanismem, ale i nakažlivou legrací a situačními gagy. Děj filmu je zasazen do konce šedesátých let. Jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro mozaikové vyprávění životních osudů tří generací – stárnoucích rodičů, dospívající mládeže a malých dětí – ve zvláštním období našich dějin). „S Jarchovským nás vždycky zajímaly všelijaké rodinné historky, historie a rituály. Vyprávění reálných – pro větší efekt i potěšení diváka příslušně nadsazených – traumat a trápení z doby dětství a dospívání nás nepřestává fascinovat, protože v něm cítíme spřízněnost s jinými podobně postiženými lidmi,“ říká režisér Jan Hřebejk.

Hrají: M. Donutil, J. Kodet, S. Stašová, E. Vášáryová, B. Polívka, E. Holubová, S. Zázvorková, J. Dušek, J. Krejčík, K. Nováková, M. Beran, S. Koblížková a další. Kamera J. Malíř. Film mj. získal Zlatý hrozen na MFF v Polsku, cenu Český lev pro herce Jiřího Kodeta, za Divácky nejúspěšnější český film roku 1999 a Cenu čtenářů časopisu Cinema.

Webový speciál www.ceskatelevize.cz/20filmovychsezon je průběžně aktualizován. Každé úterý se zde rozjíždí nová soutěž o atraktivní ceny. Zájemci tu naleznou přehled filmů včetně anotací, rozhovory s tvůrci, dobové recenze, upoutávky, odvysílané díly cyklu dokumentů Rozmarná léta českého filmu, nepoužité části rozhovorů a další zajímavosti týkající se projektu.

Ladislav Šticha

Tiskový mluvčí ČT

Přílohy:

Další zprávy:

 [ 301 - 310 ]  [ 311 - 320 ]  [ 321 - 330 ]  [ 331 - 340 ]  [ 341 - 350 ]