Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Koprodukční filmy ČT se ucházejí o ceny Český lev 2010 – 5. 3. na ČT1

3. 3. 2011

V sobotu 5. března na Jedničce od 20:00 odvysílá Česká televize přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen Český lev 2010, udělovaných Českou filmovou a televizní akademií. Slavnostní večer z pražského Paláce Lucerna moderuje Jan Budař. Režie Adam Rezek a Petr Vachler.
www.ceskatelevize.cz/program

Které koprodukční filmy ČT a jejich tvůrci si odnesou křišťálové sošky Českých lvů za rok 2010?  Přímý přenos letošního slavnostního vyhlašování nominací na ceny Český lev 2010 odvysílala ČT2 v sobotu 5. února. Ve dvanácti kategoriích získal celkem 13 nominací koprodukční film ČT Pouta následovaný dalším filmem s podílem televize veřejné služby Občanským průkazem, který má 11 nominací. Další nominace mají filmy Kuky se vrací (7), Největší z Čechů (6), Mamas & Papas (5), Přežít svůj život (3), Hlava-Ruce-Srdce (2). Na ocenění v kategorii Nejlepší dokument jsou nominovány koprodukční dokumenty ČT 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna, Český mír, Katka a Nesvatbov. V průběhu nominačního večera se Česká televize se svými tvůrci mohla radovat z prvních ocenění. Film Kuky se vrací získal Cenu za nejlepší filmový plakát, Ceny filmových kritiků a teoretiků za nejlepší hraný a dokumentární film si odnesli R. Špaček za Pouta a V. Klusák s F. Remundou za dokument Český mír. www.ceskatelevize.cz/ivysilani

Česká televize se za devatenáct let své existence stala trvalým partnerem české filmové tvorby, od roku 1992 se podílela na vzniku 224 snímků. V roce 2010 se televize veřejné služby jako koproducent podílela na vzniku dvaceti filmů. To je největší roční počet koprodukčních distribučních premiér České televize od roku 1992. O nominace na ceny Český lev se ucházelo deset koprodukčních filmů ČT z celkového počtu 21 soutěžících snímků a sedm koprodukčních dokumentů ČT z celkového počtu patnácti filmů.

Na speciálních webových stránkách www.ceskatelevize.cz/filmy/ naleznete podrobný výčet koprodukčních filmů České televize. Dozvíte se podrobnosti o titulech, které měly premiéru v kinech. Seznámíte se i s filmy, jež chystáme v nejbližší době do kin, nebo s těmi, které jsou teprve ve fázi výroby. Připomenout si můžete koprodukční snímky ČT, které jste již měli možnost vidět i v televizi. Přečtete si informace o významných událostech ve světě filmu, prolistujete seznam úspěchů a ocenění koprodukčních filmů ČT a zapojit se můžete do pravidelné soutěže o DVD.

Ladislav Šticha, tiskový mluvčí ČT

Další zprávy:

 [ 301 - 310 ]  [ 311 - 320 ]  [ 321 - 330 ]  [ 331 - 340 ]  [ 341 - 350 ]