Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Je třeba zabít Sekala ve 20 filmových sezónách v České televizi – na ČT1 a v HD

28. 2. 2011

Strhující příběh o muži, který se stane proti své vůli najatým vrahem. Scénář filmu oceněného deseti Českými lvy (1998) napsal Jiří Křižan, režie Vladimír Michálek. Hrají: O. Lubaszenko, B. Linda, J. Bartoška, A. Siteková, V. Chramostová a další. Filmový večer zahájí 1. března ve 20:00 na Jedničce dokument z cyklu Rozmarná léta českého filmu o hlavních událostech roku 1998.

20 filmových sezón v České televizi – historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci. Jádrem projektu je cyklus dvaceti padesátiminutových dokumentů s názvem Rozmarná léta českého filmu, které pro ČT připravuje v produkci Vachler Art Company režisér Petr Vachler. Jde o jakousi filmovou kroniku, která mapuje nejzásadnější události, historické milníky a tvůrčí počiny v domácím filmovém světě posledního dvacetiletí.

Úterý 1. března odhalí tajemství roku 1998: Co prožívala před filmovou kamerou po třicetileté natáčecí pauze Vlasta Chramostová? Kdy přestala Věra Chytilová věřit v Boha? Ke komu chovala Iva Janžurová pocit mateřské odpovědnosti? Který český film považují kritici za ten vůbec nejlepší v historii? Co je lepší než plot ze samých Oscarů? Kdo našel a nakonec i natočil dvacet let starý scénář, který byl původně určen pro Oldřicha Lipského?

Na dokument naváže na ČT1 od 20:55 film Je třeba zabít Sekala. V létě roku 1943 do moravské vesnice jako by válečné události ještě ani nedolehly. Dvanáct bohatých statkářů zde však žije ve strachu z nemanželského syna jednoho z nich. Sekal má za sebou krušné dětství. Všichni jím pohrdají, nic mu nepatří. Slušné děvče si ho ani nevšimne. Je zatrpklý a krutý. Nenávidí všechno a všechny. Udává sedláky ze zločinů proti Říši a za odměnu dostává jejich majetky. Sedláci dospějí k rozhodnutí, že je třeba se Sekala zbavit. K samotnému činu však využijí kováře Juru Barana, který se ve vesnici skrývá před německými okupanty. Oba muži se tak proti své vůli musí střetnout v souboji na život a na smrt. „Je to příběh o mezilidských vztazích, o závisti, udávání, o nejhorších lidských vlastnostech. Mezní situace jako byla válka, tyto vlastnosti pouze vyhrotila,“ říká režisér Vladimír Michálek.

Scenáristou filmu natočeného v polsko-francouzsko-slovensko-české koprodukci je Jiří Křižan. Kamera Martin Štrba. Hrají: Olaf Lubaszenko (Baran), Boguslaw Linda (Sekal), Jiří Bartoška (Páter Flora), Agnieszka Siteková (Anežka), Vlasta Chramostová (Marie) a další. Film získal v roce 1998 v deseti kategoriích cenu Český lev, řadu mezinárodních ocenění a Olaf Lubaszenko cenu za nejlepší herecký výkon na MFF Karlovy Vary 1998.

Film Je třeba zabít Sekala mohou diváci sledovat na ČT1 ve standardním rozlišení a ve stejnou dobu (1. 3. od 20:55) také na ČT HD ve vysokém rozlišení.

Webový speciál www.ceskatelevize.cz/20filmovychsezon je průběžně aktualizován. Každé úterý se zde rozjíždí nová soutěž o atraktivní ceny. Zájemci tu naleznou přehled filmů včetně anotací, rozhovory s tvůrci, dobové recenze, upoutávky, odvysílané díly cyklu dokumentů Rozmarná léta českého filmu, nepoužité části rozhovorů a další zajímavosti týkající se projektu.

Ladislav Šticha

Tiskový mluvčí ČT

Přílohy:

Další zprávy:

 [ 301 - 310 ]  [ 311 - 320 ]  [ 321 - 330 ]  [ 331 - 340 ]  [ 341 - 350 ]