Zpravodajství Brno

Sebeobrana s rozumem: Velmistr Reimers ukázal své umění v Brně

Velikost textu:

Brno - Nadšenci pro východní bojová umění si mohli zatrénovat s velmistrem. Na jednodenní seminář dorazil do Brna Hans-Jörg Reimers. Zakladatel sítě škol čínského systému Wing Tsung a Escrima patří mezi nejuznávanější postavy bojového umění v Evropě.

Reimers pyšnící se hodností Dai Sifu měl v Brně seminář
Reimers pyšnící se hodností Dai Sifu měl v Brně seminář
Otevřít galerii
  • Reimers pyšnící se hodností Dai Sifu měl v Brně seminář zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hans-Jörg Reimers je zakladatel sítě škol Wing Tsung zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nadšenci pro východní bojová umění si zatrénovali s velmistrem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Wing Tsung je styl čínského bojového umění zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Hans-Jörg Reimers se umění Wing Tsung a Escrima věnuje už třicet let.  Zakladatel světové aliance bojových umění se může pyšnit hodností Dai sifu, která mu dává právo školit učitele tohoto čínského stylu, který se někdy nazývá sebeobrana s rozumem. "Pro mě je to v České republice už několikátý seminář za poslední roky. Ale lidi tady musím moc pochválit, protože velmi tvrdě trénují a vždy, když přijedu, vidím u nich velký pokrok," byl potěšen Reimers.

přehrát video
Rozhovor se Zdeňkem Kobrle

Setkání s velmistrem přilákalo na brněnský seminář několik desítek zájemců. I když se někteří z nich zabývají bojovým uměním už několik let, cvičení s Reimersem bylo pro většinu z nich jedinečným zážitkem. "Hans je skvělý učitel i člověk, umí zaujmout jak amatéry, tak lidi, kteří se tomuto bojovému umění věnují i několik let. Zároveň je i zápasník, umí se rvát, má skvělou techniku, výborně o tom povídá. Je to takový náš Santa Claus ve Wing Tsung," netajil nadšení jeden z organizátorů semináře Pavel Srbecký.

přehrát video
Rozhovor s Pavlem Srbeckým

To, že prezentované bojové umění není jen menšinovou záležitostí skupiny nadšenců, potvrzuje i fakt, že aliance pravidelně školí například protiteroristické jednotky v Německu, Turecku nebo USA.

Wing Tsung

Wing Tsung je čínské bojové umění vyvinuté přibližně před 300 lety buddhistickou mniškou Ng Mui. Ng Mui potřebovala systém, který mohl uspět i proti tělesné převaze útočníka. Podle legendy se inspirovala při pozorování zápasu mezi liškou a jeřábem. S revolučním konceptem, který se nezakládal na své vlastní síle, ale využíval sílu protivníka, mohla Ng Mui přemoci i silnější bojovníky kung-fu. První žákyně Ng Mui byla mladá dívka Yim Wing Tsung ("krásné jaro"), po níž toto bojové umění dostalo jméno.
Wing Tsung byl po generace tajně předáván pouze v okruhu příbuzných nebo blízkých přátel. Teprve velmistr Yip Man Wing Tsung zpřístupnil veřejnosti. Patrně nejslavnějším Yip Manovým žákem byl herec Bruce Lee. Yip Man byl všemi bojovníky vysoce respektován, a i dnes je váženým velmistrem Wing Tsungu. Po smrti Yip Mana v roce 1972 se Wing Tsung rozšířil celosvětově.

 

Escrima

Portugalský objevitel Ferdinad Magellan byl se svými vojáky prvním Evropanem, který přišel s filipínským šermířským uměním do styku. V roce 1521 se Magellan se svými lidmi vylodil na Filipínách, kde se na ně vrhli muslimští bojovníci. Magellan byl v této bitvě zabit. 
Později při obsazování Filipín museli také španělští dobyvatelé čelit neustálým útokům. Tentokrát muslimských pirátů "Moros". Španělští vojáci bojovali bok po boku s filipínskými bojovníky, které hnala kupředu nenávist vůči muslimským Moros, kteří je po staletí napadali. Patrně v této době, kdy se smísily znalosti původních obyvatel s evropským šermem, vznikla Escrima. V 18. století dostali Španělé konečně filipínské souostroví do své moci. Z důvodu poslušnosti Filipínců byla výuka Escrimy přísně zakázána. Přesto se toto bojové umění dále tajně vyvíjelo a uchovalo se až do dneška. 



      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.