Zpravodajství Brno

Chceme se udržet v nejvyšší soutěži, vzkazují hráči Jihlavy

Velikost textu:

Jihlava – Premiérový start v Gambrinus lize znovu po sedmi letech čeká fotbalisty Jihlavy už 30. července, kdy v přímém televizním přenosu nastoupí na hřišti pražské Slavie. V přípravných zápasech zatím Vysočina vykazuje průměrnou bilanci, kdy si na konto připsala čtyři remízy, dvě prohry a jen jednou dokázala zvítězit. Hlavní cíl  - udržet se v nejvyšší soutěži bude mít v rukou hlavně trenér František Komňacký, který přivedl k titulu Baník Ostrava a ještě v loňské sezóně působil v Jablonci.

Příprava jihlavských fotbalistů
Příprava jihlavských fotbalistů

Ať liga, nebo reprezentace, fotbal je jen jeden

Bez hlavního kouče Františka Komňackého odstartoval nováček Gambrinus ligy svoji přípravu, tréninkový plán Vysočiny totiž naboural postup české reprezentace do čtvrtfinálových bojů na mistrovství Evropy, u kterého nechyběl v roli asistenta reprezentačního trenéra právě Komňacký. "Přeorientovat se z reprezentace na klubový fotbal mi nečiní problémy, protože fotbal je jen jeden, i když je to na jiné úrovni. Odpočívat budu až v zimě, teď nás čeká sezóna a musíme makat," reagoval na rychlý přestup zpátky k ligovému fotbalu František Komňacký.

Přednost dostanou zkušení hráči a ti, co ligu vybojovali

Hned po návratu z Polska ale hlavní kormidelník mužstvo zredukoval o sedm hráčů. Alois Zeman, Vojtěch Šandera, Jan Dobrovolný a David Vacek se na přípravu přidali k jihlavské juniorce. V testech neuspěl Kristián Kolčák ze Slovanu Bratislava a nové angažmá si hledá i defenzivní záložník Stanislav Velický. "Ještě stále hráče zkoušíme, přichází noví hráči z ciziny, které testujeme. Především chceme, aby mužstvo posílilo o zkušené hráče, kteří už v první lize nastoupili. Právě ti totiž umí usměrnit mladé hráče. Hodně prostoru dám ale i klukům, kteří první ligu vybojovali," přiblížil složení týmu Komňacký.

O dalším, už definitivním zúžení kádru rozhodne Komňacký po přípravných zápasech, kde Vysočina vykazuje spíše průměrné výsledky. Ze sedmi utkání dokázala vyhrát jen jediné proti slovenské Trnavě, nejčastějším výsledkem je tak remíza. V zápasech proti slovenským i českým soupeřům Jihlava devětkrát inkasovala, osmkrát se hráči Jihlavy dokázali trefit do černého.

přehrát video
Rozhovor s trenérem Františkem Komňackým

Hlavní meta - udržet nejvyšší soutěž

Na rozdíl od pohárových ambicí v Jablonci má Komňacký za úkol udržet v Jihlavě nejvyšší soutěž, aby se neopakoval scénář ze sezóny 2004/2005, kdy po jednoročním působení v Gambrinus lize Vysočina sestoupila. "Oproti Jablonci je to určitě změna. V Jihlavě teprve všechno budujeme, boje o poháry ji teprve čekají. V následující sezóně budeme určitě skromní a chceme především udržet ligu, ale jsem přesvědčený o tom, že se tady o pohárech bude jednou mluvit," nastínil budoucí perspektivu hlavní trenér.

Kromě brankáře Jaroslava Blažka, který na Vysočině prodloužil smlouvu, bude k hlavním tahounům týmu patřit Ondřej Šourek a z minulé sezóny ještě hráč Brna Václav Koloušek. "Doufám, že to v Jihlavě bude lepší než v Brně. Trenér hraje jiný systém, vlastně čtyři, dva, tři, jeden, což mi doufám, bude svědčit," těší se na start v lize v novém dresu rychlonohý stoper Koloušek.

Klíčový obránce Šourek se do mužstva vrací po pěti letech, kdy absolvoval angažmá ve Slavii, Žilině a Polsku. Právě on pamatuje boje Jihlavy v Gambrinus lize. "Na Vysočinu mám ty nejlepší vzpomínky, kazí to jen fakt, že jsme to udrželi jen rok. Základní plán tak bude udržet se v lize, a co uděláme navíc bude záležet už jen na nás," prozradil ambice týmu Šourek.

Na první ligu se ale nepřipravuje jen hráčský kádr, ale i jihlavský stadion. Nový trávník s vyhříváním bude připraven na první domácí utkání ve druhém kole proti Plzni. 

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.