Zpravodajství Brno

OSMY

Natáčení filmu Osmy začalo

Velikost textu:

Černá komedie o tom, jak se vyrovnat s omylem podepsanou Chartou 77, se začala natáčet. Pod taktovkou režiséra Jiřího Stracha se hned první den potkali Ivan Trojan a Jiří Dvořák. Dnes se filmovaly interiérové scény v zaměstnání hlavního hrdiny Richarda. Náročnější exteriéry, které vyžadují "převlékání" brněnských ulic, jsou plánovány na víkend.

Ivan Trojan a Jiří Strach
Ivan Trojan a Jiří Strach
Otevřít galerii
  • Ivan Trojan a Jiří Strach autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kameraman Pavel Otevřel a režisér Jiří Strach autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • První klapka autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ivan Trojan autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Nálada je zatím velmi dobrá a neobjevily se žádné komplikace," informovala nás přímo na chodbách Obvodního podniku bytového hospodářství, kde Richard pracuje, asistentka produkce Markéta Tulisová. K dobré atmosféře určitě přispívá i fakt, že v rekvizitáři "zabydlené", ale jinak prázdné kancelářské budově, může štáb téměř neomezeně pokuřovat. Točí se pak ale skoro bez pauzy. "Atmosféra je v první natáčecí den nezvykle dobrá. Nervozita opadla po prvních dvou třech záběrech. Je to určitě taky tím, že tady mám Ivana Trojana, Jiřího Dvořáka a Zuzanu Kajnarovou. A důležité je taky to, že jsme skoro stejná sestava jako na Šťastném smolaři, takže je nálada prímová," pochvaluje si režisér Jiří Strach.

"Náš hrdina má ve filmu prostě den blbec, ve kterém se mu na hlavu sesype úplně všechno, co doposud stavěl. Chvatně se snaží uvést vše zpět do původního stavu. Jak ale nakonec sami diváci uvidí, někdy jsou pohromy k něčemu dobré," prozrazuje střípky ze scénáře kreativní producent David Ziegelbauer: "Myslím, že se Markovi podařilo do textu promítnout, jací vlastně jsme – tak trochu hrdinové, ale když dojde na případnou ztrátu jistot, bereme rychle zpátečku. Nechceme moralizovat nebo poučovat, doufám, že se diváci u filmu budou dobře bavit a že si třeba vzpomenou na nějaké svoje vlastní osmy..." Těmi svými se scénárista Marek Epstein nechal doopravdy inspirovat: "Emoce, které mi dovolily mít tu drzost začít psát, byly: moje zkušenost s trháním zubů moudrosti, dětství v uvadajícím komunismu a nezodpovězená otázka, zda jsem skutečně takový srab, jak si o sobě myslím," vysvětluje.

"Věřím, že jsme dnes začali filmovat snímek, který nezapadne," doufá režisér. Dobový film z 80. let bude štáb natáčet do konce měsíce.

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.