Zpravodajství Brno

Seriál o medvědech kamčatských

Medvědice Kamčatka přivedla na svět mláďata

Velikost textu:
aktualizováno 31. 1. 2012 16:55

Brno – Medvědice Kamčatka z brněnské zoo porodila, na svět přivedla zřejmě dvě mláďata. Ošetřovatelé tak usuzují podle záběrů z kamery, která je umístěna v porodním boxu medvědice. Osmnáctiletí medvědi kamčatští Jelizar a Kamčatka jsou oba zkušenými rodiči, společně už měli pět mláďat. Tři jejich potomci byli vypuštěni zpět do volné přírody. V Brně jde o jejich první rodičovský pokus. Osudy medvědů kamčatských i jejich mláďat můžete i nadále sledovat na našem webu.

Medvěd Jelizar z brněnské zoo
Medvěd Jelizar z brněnské zoo
Otevřít galerii
  • Medvěd Jelizar z brněnské zoo zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ošetřovatelé medvědům kamčatským dopřejí i jogurt zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Medvěd kamčatský je největší euroasijská suchozemská šelma zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jelizar ve výběhu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Po měsících čekání se ošetřovatelé v brněnské zoo konečně dočkali, kamčatská medvědice přivedla na svět mláďata. "Zatím není jasné, zda je v porodním boxu jedno nebo dvě medvíďata, ale chovatelé se na základě záznamu z kamer přiklánějí k tomu, že mláďata jsou dvě," uvedla mluvčí brněnské zoo Lucie Kapounová. Medvědice porodila v pondělí v podvečerních hodinách. Chovatelé porod zaznamenali nejen speciálním kamerovým systémem, ale hlavně díky zvuku, který je pro ně stěžejní. "Díky přenosu slyšeli zvuky mláděte a mohli tak rozpoznat, zda je životaschopné. Medvědice si mláďata drží pevně u sebe a kamerou proto nejsou dobře viditelná. Z boxu se ozývají medvíďata dvě. Zda tomu tak opravdu je, ukážou následující hodiny," dodala mluvčí.

přehrát video
O porodu Kamčatky hovoří ošetřovatel Milan Šebesta

Ve volné přírodě medvědice rodí jedno až tři mláďata. Prvních 24 hodin života medvíďat je vždy kritických. "Je to první porod, nemáme s ním ještě zkušenosti, ale u těchto hnědých medvědů nejsou porody až tak komplikované jako u ledních medvědů," řekl ředitel brněnské zahrady Martin Hovorka. Mláďata se musí především co nejdříve po porodu napít mateřského mléka, které jim pomůže získat obranyschopnost. 

Medvěd kamčatský

0Medvěd kamčatský je největší euroasijská suchozemská šelma. Na souši nemá kromě člověka přirozeného nepřítele. Pro člověka však obecně není nebezpečný a pouze jedno procento setkání končí útokem. Má rád vodu a dobře plave, při běhu může dosáhnout rychlosti až 45 kilometrů za hodinu. Je všežravý, konzumuje nejčastěji ryby, borůvky, brusinky, semena jasanu a borovice, při nedostatku potravy i mršiny nebo trávu. Samci váží až 700 kilogramů, samice bývají drobnější. V přirozených podmínkách se dožívají dvaceti až třiceti let, v zajetí až padesáti.

Zdroj: Zoo Brno

V následujících týdnech se mláďata živí mateřským mlékem a jsou v neustálém kontaktu s matkou. Medvědice po celou dobu nepřijímá potravu a žije jen ze svých "zásob". "Probíhá to podobně jako v přírodě. Zvíře se nakrmí, zaleze do boxu a po porodu tam zůstane s mláďaty až do doby, než je vyvede ven," popsal ošetřovatel Milan Šebesta. Medvědi vyvádí mladé zhruba po 12 týdnech. "V případě, že vše bude probíhat dobře, budou moci medvědici Kamčatku sledovat lidé prostřednictvím web kamery na internetových stránkách naší zahrady," potvrdila Kapounová.

Medvědí pár z Ruska

0Jelizar a Kamčatka - jména nejatraktivnějších přírůstků brněnské zoo za rok 2010. Pár medvědů kamčatských, které žádná jiná tuzemská zahrada nechová, se na podzim 2010 nastěhoval do moderního výběhu v expozici  Beringie. Do Brna medvědi přicestovali ze zoo v Rostovu na Donu, kam se oba dostali jako osiřelá medvíďata. Už samotný transport nebyl jednoduchý. Speciální převozní bedny musely být vyrobeny tak, aby se v nich mohutná zvířata cítila pohodlně, ale současně aby jejich hmotnost "udržely". Využita byla i těžká technika včetně jeřábů.

Kamčatka s Jelizarem si natolik zvykli na stísněné podmínky v rostovské ZOO, že byl zpočátku pro chovatele problém dostat zvířata ven ze zázemí. "Trvalo několik měsíců, než jsme je naučili chodit do výběhu. Nejprve ven vůbec nechtěli. Abych je to naučil, dělal jsem jim do výběhu cestičku z jejich oblíbeného krmení - z jablek a ryb – toho, co mají nejraději," vysvětlil ošetřovatel Milan Šebesta. Mravenčí práce se vyplatila, medvědi se krůček po krůčku osmělovali a dnes už si užívají celý prostorný výběh. Návštěvníci si šelmy mohou v plné kráse prohlednout při komentovaném krmení, které hlavně Jelizar téměř nikdy nevynechá.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.