Čtvrtek

Květen

11

Svatava

Dobré ráno

Hodnocení pořadu:
1 2 3 4 5 Počet hlasů: 9  
Sdílet
| Poslat odkaz

Startovací dávka energie! Ranní show České televize

A kromě toho...

Moderují Veronika Poláčková a Petr Rajchert.

Určitě jste už někdy zůstali s dítětem doma "na paragraf". Dozvíme se o jaký paragraf vlastně jde a v jakých případech na něj máme nárok. Probírat budeme i nemocenskou. Některá česká města zažívají invazi štěnic. Poradíme, jak této nepříjemné návštěvě předejít, a jak se jí co nejúčinněji zbavit. A slyšeli jste už někdy o tepané krajce? Jde o metodu výroby šperků - dnes ji vyzkoušíme. Těšit se můžete i na zvířátka - pestrobarevné papoušky. A dobré ráno vám popřeje také kytarový virtuóz Lubomír Brabec.

Soutěžit budeme také o hrnek z naší limitované edice.
Otázka zní: Umíte hrát na nějaký hudební nástroj? Prozraďte nám to třeba zprávou na rano.ostrava@ceskatelevize.cz nebo přes náš profil na Facebooku.

Soutěž

Čím se primárně živí štěnice domácí?

  1. krví
  2. zbytky potravin
  3. rostlinnou stravou

Správná odpověď byla A.
Štěnice domácí se primárně živí krví.

Výherci

Vlasta Jíravová, Rokycany
Zuzana Švajdová, Bzenec
Radek Veveřička, Brno

Recepty

Hovězí pupek gnocchi s čerstvým špenátem

Cibulku zpěníme na olivovém oleji, přidáme sůl, pepř, česnek a vložíme čerstvý špenát. Potom smícháme s gnocchi, zalijeme smetanou a necháme prohřát. Pupek si nakrajíme po vláknech na pásky a naložíme do marinády a necháme odležet 24 hodin. Opékame na grilu z obou stran po dobu 3 minut při teplotě 180 stupňů.

Grilovaná chobotnice se slaninovým rohlíkem

Chobotnici si uvaříme v zeleninovém vývaru asi 30-40 minut. Necháme vychladit a naložíme do bylinkové marinády s citrónem. Na druhý den opékame na olivovém oleji asi 15 minut při 170 stupních. Do rozříznuté bagety vložíme slaninu a rozpečeme v troubě na 8 minut při teplotě 170 stupňů.

Vepřová panenka zabalená ve slanině se sušenými švestkami

Panenku rozkrojíme přesně na polovic, lehce roztáhneme, osolíme, opepříme, položíme tenké plátky slaniny a doprostřed položíme švestky. Vše zabalíme do rolády a potom do alobalu, dobře stáhneme. Pečeme v troubě na 200 stupňů po dobu 20 minut. K tomu jsme si udělali zeleninový salát z rajčat, okurky, šalotky a řapíkatého celeru. Vše si nakrajíme na plátky a dochutíme pouze limetkou. Upečenou panenku krájíme na plátky, ať je vidět mozaika.

Anglický rostbíf z irského masa

Naložený váleček z kýty naložíme do marinády, která se skládá z worcestru, rajského protlaku, hořčice, soli, pepře a oleje. Necháme odležet aspon 24 hodin můžeme i déle. Poté pečeme v troubě po dobu 30-40 minut při teplotě 190 stupňů. Maso je v jádru na teplotě 60 stupňů. Uprostřed je krvavé až růžové. Podaváme s bramborem uvařeným ve slupce asi 20 minut. Zvlášt si vyšleháme tvaroh s medvědím česnekem a solí. Na teplé brambory dáme ochucený tvaroh, k tomu nakrájíme na jemné plátky anglický rostbíf.

Chat:

  • Lubomír Brabec – Ve čtvrtek 11. května od 6:05
    kytarový virtuóz
  • Ing. Michal Ztratil – Ve čtvrtek 11. května od 6:00
    ředitel, Okresní správa sociálního zabezpečení Ostrava
Diskuse diváků
  • Šárka Martinková 20. 7. 2017 08:05

    anketa - kdy naposledy jsem se od srdce zasmála

    V červnu na představení v divadle Most - interaktivní krimi komedie Splašené nůžky, kde herec …

  • AT 20. 7. 2017 07:10

    Objektiv

    Budou v pořadu Objektiv i polští, maďarští, nemečtí moderátoři? Paní Kubalová už dávno nemluví spisovně a …

  • Poldek 19. 7. 2017 18:47

    Colours? Ne všichni hýkají blahem

    Asi lze chápat že ČT využije Colours pro svou exhibici. Proč ale tolik rozjivenosti…

Tato diskuse je určena pouze k výměně názorů mezi diváky. Pokud chcete zaslat dotaz nebo připomínku tvůrcům pořadu, obraťte se, prosím, přímo na Českou televizi.

Napsat do televize Vstoupit do diskuse

Stopáž: 150 minut – Rok výroby: 2017 – L  HD
Žánr: Zábava | Vzdělávání
Tento díl ve vysílání

Tento díl pořadu v současnosti nevysíláme. Můžete si však nechat zaslat zprávu, pokud se objeví v aktuálním vysílání:

Nastavit připomenutí

Starší data vysílání najdete kliknutím na následující odkaz.

Další díly ve vysílání
Připravujeme

Bzukot

24. 7. 2017

Na vlnách

Na vlnách Českého rozhlasu můžete už mnoho let slýchat Václava Žmolíka. V úterý bude hostem Dobrého rána.

25. 7. 2017

Za mír

Ve čtvrtek se můžete těšit na skvělého herce nastupující generace Karla Heřmánka mladšího!

27. 7. 2017