Pátek

Červenec

22

Magdaléna

Dobré ráno

Hodnocení pořadu:
1 2 3 4 5 Počet hlasů: 19  
Sdílet
| Poslat odkaz

Startovací dávka energie! Ranní show České televize

Ztráty a nálezy

Moderují Veronika Poláčková a Radek Erben.

Letní angíny, ztráta hlasu a další zdravotní potíže. Také vás teď v létě trápí? Jak na ně vyzrát a jak jim předejít probereme s přednostou otolaryngologické kliniky. A další téma: pokud jste někdy našli peněženku nebo mobil a nevěděli, jak je vrátit, poradíme, kam se obrátit. A také zjistíme, co dělat, když doklady sami ztratíme a jak co nejrychleji vyřídíme nové. V lesích se opět objevili medvědi. nejde o žádnou invazi, ale nutná je opatrnost. Poradíme, jak se takovému setkání vyhnout a jak se chovat, pokud medvěda při procházce v lese přece jen potkáme. V plném proudu je i cuketová sezóna, dnes ukážeme recepty na "dobroty z cukety". A kdo jiný by se do dnešního vysílání hodil víc než zpěvák Marek Ztracený, který nám živě zahraje se svou kapelou!

Soutěžit budeme také o hrnek z naší limitované edice. Anketní otázka zní:
Jaké jsou vaše ztráty a nálezy? Prozraďte nám to prostřednictvím rano.ostrava@ceskatelevize.cz nebo přes náš profil na facebooku.

Soutěž

Medvěd hnědý je:

  1. býložravec
  2. všežravec
  3. masožravec

Správná odpověď byla B.
Medvěd hnědý je všežravec.

Výherci

Alena Sobotková, Brno
Vanda Bajerová, Kopřivnice
Milan Tichovský, Praha

Recepty

RAW salát s cuketových stripsů, malinový ocet, pinie a kozí sýr

100 g cuketa tenké nudličky
15 g opražené pinie
5 ml ocet malinový
15 ml olivový olej extra
25 g kozí sýr
2 g čerstvé bylinky
sůl
čerstvě namletý pepř
jedlé květy (lichořeřišnice, cukety)

Očištěnou cuketu nakrájíme na tenké dlouhé plátky. Zvlášť v misce si vytvoříme dresink z malinového octu, olivového oleje, špetky soli a čerstvého pepře. Cuketu obalíme v dresinku a necháme chvílí nasáknout, aby nám cuketa změkla. Přidáme ostatní ingredience dle chuti, restované pinie, nebo slunečnicové, dýňové semínka. Kozí sýr a bylinky. Servírujeme stočené do hnízda a ozdobíme čerstvými očištěnými květy.

Cuketový krém s máslovým žloutkem

15 ml olivový olej
25 g máslo
50 g šalotka
250 g cuketa
5 g česnek
100 g brambor
50 g čerstvý špenát
500 ml vývar zeleninový
500 ml smetana
sůl
čerstvě namletý pepř
muškátový oříšek

Do rozehřátého hrnce, nalijeme olivový olej, na kterém orestujeme cuketu, šalotku, česnek, brambor. Zalijeme vývarem a necháme chvíli podusit, dokud brambory nejsou měkké. Poté přidáme čerstvý špenát, smetanu. Vše důkladně rozmixujeme. Zjemníme máslem, smetanou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Slaný koláč s cuketou, červenou cibulí, slaninou a kozím sýrem

25 g másla
4 malé červené cibule
snítka tymiánu
2 stroužky nasekaného česneku
50 g nakrájené italské slaniny (panchetty)
250 g cukety nakrájené na drobné plátky
2 velká vejce
250 ml smetany ke šlehání
150 g kozí sýr nebo gruyèru
sůl a pepř

Těsto
250 gramů hladké mouky
125 gramů másla
5 lžic podmáslí
3 žloutky
1/2 balíčku prášku do pečiva

Ze změklého másla, mouky, podmáslí, žloutku a prášku do pečiva si vytvoříme těsto, které necháme alespoň 5 hodin odležet ve chladu. Poté si ho vyložíme do ráfku a vidličkou pečeme společně s hrachem nebo něčím zatížené, aby se nám moc těsto nenafoukla a nepopraskalo. Můžeme potřít vejcem a zapéct. Ostatní suroviny zprudka orestujeme, aby nám pustilo vodu, ale ne moc dlouho aby zůstala krásna barva. Smetanu, vejce a sýr společně smícháme dohro,mady, dochutíme solí a pepřem. Poté touto směsi přeléváme na zeleninovou směs, kterou jsme si přeskládali na upečené těsto. Dáváme zapéct do předehřáté trouby na 170°C asi 35 minut. Můžeme podávat se zeleninovým salátkem za tepla i studena.

Chat:

Diskuse diváků
  • IVETA GABORČÍKOVÁ 22. 7. 2016 07:41

    stráty

    můj partner neustále zapomíná mobil, klíče, doklady atd. takže se neustále vracíme spět na místa…

  • Jana 22. 7. 2016 07:05

    Dobré ráno,

    Veronika se divila u ztrát a nálezů,že někdo zapoměl urnu v městské dopravě.A jak jí měla dotyčná,doty…

  • Inka 21. 7. 2016 07:27

    Katarína

    Katarína Ivankova, díky za úžasné krásne písničky! Nádherný hlas :-)

Tato diskuse je určena pouze k výměně názorů mezi diváky. Pokud chcete zaslat dotaz nebo připomínku tvůrcům pořadu, obraťte se, prosím, přímo na Českou televizi.

Napsat do televize Vstoupit do diskuse

Stopáž: 150 minut – Rok výroby: 2016 – L  HD
Tento díl ve vysílání

Živě:

Nastavit připomenutíPřidat do Osobního programuČT2 – pátek 22. 7. – 05:59

Opakování:

Nastavit připomenutíPřidat do Osobního programuČT1 – pátek 22. 7. po půlnoci – 02:00

Další díly ve vysílání
VII.4
5
6
9
10
16
17
22
23
24
30
31
Připravujeme

Toulavé kameny

O svých hereckých i jiných toulkách popovídá herečka Lenka Krobotová. Šéfkuchař Honza Rimpler bude grilovat na lávových kamenech a jak využívat sůl v přírodní kosmetice ukáže Alena Thomas.

26. 7. 2016

Bůh ví

Bůh ví i to, že hostem středečního Dobrého rána bude herec Saša Rašilov. Albert Einstein kdysi řekl, že Bůh v kostky nehraje a proto je můžeme hrát alespoň my a naučíme to i vás.

27. 7. 2016

Maňána

České pořekadlo říká, že co můžeš, neodkládej na zítra. U jižanských latinsko-amerických národů platí opak. Vše může počkat na zítra. Proto zvolníme i v Dobrém ránu, naučíme se například karibské tance i míchat alkoholické i nealkoholické exotické drinky.

28. 7. 2016