Voda


ChemiePovrchové napětíMichaelovy experimenty

Chytré textilie

21. 1. 2011

Přišla zima a s ní hromady sněhu. Proto je důležité si brát takové oblečení, které vodu dokážou odpudit. Mít na sobě mokré věci za chladných dnů totiž může vést k návštěvě doktora s těžkou rýmou, nebo i něčím daleko horším. Michael nám vysvětlí, jak některá přírodní i umělá vlákna účinně odpuzují vodu, a pomocí několika zajímavých experimentů předvede vědecké principy, na kterých je tento jev založen. Přidejte se k Michaelovi v mokrých dobrodružstvích!

» Číst více


ChemieMočovinaOdpařováníMichaelovy experimenty

V ohrožení života

2. 9. 2009

Máme pro vás jedinečný videozáznam. Svědectví o tom, jak přežít v extrémních podmínkách. Natočil jej sám Michael, který se o prázdninách ocitl v ohrožení života. Přežil zával v jeskyni. Klíčová otázka jeho dvou dnů napětí a obav: co pít? Chemik Michael si poradil i v této obtížné situaci.

» Číst více


TechnikaSoutěžImpact – ze zahraničí

Raketa na vodu

23. 4. 2008

Jaká bude další generace mladých vědců? Budou mezi ně patřit obzvláště nadané děti, nebo „jen“ pilné děti? A budou schopné řešit problémy 21. století? Postupně se seznámíme s pěti mladými talentovanými lidmi ze čtyř zemí. Jako prvního představíme Gabriela Mainiho z Itálie. Gabriele tráví většinu svého volného času v garáži, kde sestavuje raketu na vodu z materiálů, které lze najít v běžných domácnostech. A přes pochybnosti svého okolí dokázal, že raketa skutečně létá! K výpočtu trajektorii rakety na tento druh pohonu vyžil svých matematických znalostí.

» Číst více