Pořady

herečka

Stella Zázvorková

narozena 14. dubna 1922
zemřela 18. května 2005

Psal se 14. duben roku 1922, když v rodině slavného pražského architekta Jana Zázvorky přivítali druhého potomka – holčičku, jež dostala ne příliš tradiční jméno – Stella (matka se při jeho výběru inspirovala románem Stella od Camilla Flammariona.

Na rozdíl od většiny svých budoucích hereckých kolegů a kolegyň měla ke hraní blízko již od dětství. Nejprve úspěšně absolvovala hereckou školu E. F. Buriana, posléze, během druhé světové války, působí v mnoha malých divadlech a spolcích po celé Praze. Po konci války pak přechází do Divadla Satiry na stálé angažmá. Jedním z vrcholů její mladistvé kariéry je působení v Divadle ABC, kde pod vedením Jana Wericha vystupuje až do roku 1962. Na dalších jednatřicet let, do roku 1993, pak spojuje své jméno s Městskými divadly pražskými.

Diváky si Stella získala především svou nezaměnitelnou interpretací komediálně laděných figur. Vzhledem ke svému osobitému výrazu a povaze povětšinou diváky bavila v rolích „obyčejných“ žen z lidu, starostlivých maminek či babiček a podobně. Každý si jistě snadno vybaví nezapomenutelné postavy ztvárněné Stellou ve filmech Zítra to roztočíme, drahoušku, Limonádový Joe, Jak utopit dr. Mráčka, anebo neméně kultovní Pelíšky. Možná i právě proto nemohlo zcela vyniknout i její charakterní herectví. Do vážných a dramatických rolí si ji režiséři vybírali poskrovnu, ve většině z nich si zahrála až po roce 1989, kdy taky zažívala patrně nejhvězdnější období svého života – Kolja, Pelíšky či Babí léto – památné snímky, k nimž jméno Stella Zázvorková neodmyslitelně patří. V roce 2004, rok po dokončení Babího léta, se dočkala prestižního Českého lva.

Divadelní a filmové role však nebyly tím jedinou uměleckou aktivitou, které se Stella Zázvorková věnovala. Dokonale se etablovala i v rozhlase, veselé historky a vtipy v jejím podání bavily posluchače bez rozdílu věku, čehož mimochodem umě využívala i během účinkování v zájezdových estrádách. Jako estrádní umělkyně slavila v padesátých a šedesátých letech ohromný úspěch.

Neméně zajímavý byl i její osobní život. Jak je zmíněno v úvodu, otec byl uznávaným architektem (podle jeho návrhů vznikl například Památník osvobození či Smíchovské nádraží), v jeho šlépějích kráčel i Stellin bratr, Jan Zázvorka mladší. Návrhům se věnovala i maminka, na rozdíl od mužské části rodiny vkládala svou kreativitu do oděvů, byla totiž návrhářkou módy. Oblíbeným tématem ohledně soukromí Stelly Zázvorkové však je především krátkodobé manželství s Milošem Kopeckým. Málokdo už ale ví, že prý plynně hovořila sedmi světovými jazyky, vystudovala anglickou internátní školu a v dětství velmi ráda sportovala, nejlépe se cítila v sedle koně.

Výběrová filmografie
  • Anděl na horách (1955)
  • Zaostřil, prosím (1956)
  • Florenc 13.30 (1957)
  • Dobrý voják Švejk (1957)
  • Tři chlapi v chalupě (1963, seriál)
  • Svatba jako řemen (1967)
  • Zabil jsem Einsteina, pánové (1970)
  • Partie krásného dragouna (1970)
  • Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970)
  • Dívka na koštěti (1972)
  • Jak utopit doktora Mráčka (1974)
  • Hodíme se k sobě, miláčku? (1974)
  • Lístek do památníku (1975)
  • Chalupáři (1975, seriál)
  • Zítra to roztočíme, drahoušku (1976)
  • Nemocnice na kraji města (1977, seriál)
  • Což takhle dát si špenát (1977)
  • Jak se budí princezny (1978)
  • Arabela (1979, seriál)
  • Trhák (1980)
  • Co je doma, to se počítá, pánové (1980)
  • Růžový Hubert (1985)
  • Konec starých časů (1989)
  • Území bílých králů (1991)
  • Život na zámku (1995, seriál)
  • Kolja (1996)
  • Pelíšky (1999)
  • Kytice (2000)
  • Babí léto (2001)
  • Na psí knížku (2002)
  • Román pro ženy (2005)
  • Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (2005)

Výročí ▸ Stella Zázvorková – 15 let od úmrtí

alternative text

Intuice

Seznámit se bývá někdy těžké, než se do toho zapojí jezevčík. Povídka z oblíbeného cyklu Bakaláři 1998. Hrají: I. Chýlková, J. Dulava, S. Zázvorková, od jejíhož úmrtí uplynulo 15 let, R. Erbanová, V. Dobešová a další. Kamera M. Gábor. Scénář a režie A. Sedláčková

alternative text

Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene!

Vladimír Menšík a Jan Libíček v původním televizním muzikálu scenáristy G. Oplustila a režiséra Z. Podskalského (1966). Dále hrají a zpívají: E. Olmerová, S. Zázvorková, od jejíhož úmrtí nedávno uplynulo 15 let, M. Kopecký, L. Hermanová, K. Effa, L. Kostelka, J. Štercl, M. Zahrynowská, O. Šimánek a další. Kamera F. Valert

alternative text

Exekuce

Staropražská humoreska Ignáta Herrmanna (1971). Hrají: V. Šmeral, Z. Řehoř, I. Racek a S. Zázvorková, od jejíhož úmrtí nedávno uplynulo 15 let. Scénář V. Kovářík. Kamera V. Tůma. Režie J. Pokorná

alternative text

Můj muž je Einstein

Co se stane, když rodiče zapomenou heslo spořitelní knížky. Povídka z oblíbeného cyklu Bakaláři 1999. Hrají: T. Vilhelmová, J. Smutná, S. Zázvorková, od jejíhož úmrtí nedávno uplynulo 15 let, P. Nový, J. Wehrenberg a další. Scénář V. Přibský. Kamera J. Osten. Režie M. Sobota

alternative text

Příběhy slavných... Stella Zázvorková – 15 let od úmrtí

Neřízená střela Stella

Letos uplynulo 15 let od úmrtí všemi milované herečky Stelly Zázvorkové. Vzpomínají příbuzní a kolegové J. Bohdalová, J. Jirásková, K. Fialová, N. Konvalinková, L. Lipský a další (2006). Režie L. Jablonská

alternative text

Křídlovka pro Majoránka

Stella Zázvorková, od jejíhož úmrtí uplynulo 15 let, a Zdeněk Řehoř v komedii o rodině lidových muzikantů (1985). Dále hrají: M. Vladyka, K. Augusta, P. Čepek a další. Scénář J. Jílek. Kamera A. Nožička. Režie J. Dudek

alternative text

Vondráčkovo pozdní odpoledne

Luděk Sobota v komedii o jednom starém mládenci, který se nakonec přece jen oženil (1978). Dále hrají: S. Zázvorková, od jejíhož úmrtí uplynulo 15 let, F. Filipovský, N. Konvalinková a další. Scénář R. Ráž. Kamera I. Koudelka. Režie F. Laurin

alternative text

Tři chlapi v chalupě

Tři chlapi po roce

Hrdinové populárního televizního seriálu se ještě jednou a naposledy sešli v roce 1964. V hlavních rolích dědy Potůčka Lubomír Lipský, jeho syna hraje Jan Skopeček, vnuka Ladislav Trojan. Dále hrají: D. Medřická, S. Zázvorková, od jejíhož úmrtí zanedlouho uplyne 15 let, M. Dvorská, R. Deyl ml., J. Sovák, J. Moučka a další. Scénář J. Dietl. Kamera V. Opletal. Režie F. Filip

alternative text

Tři chlapi v chalupě

Dirigent

Třetí z dochovaných dílů populárního seriálu z let 1962–63. V hlavních rolích dědy Potůčka L. Lipský, jeho syna hraje J. Skopeček a vnuka L. Trojan. Dále hrají: D. Medřická, S. Zázvorková, od jejíhož úmrtí zanedlouho uplyne 15 let, R. Deyl ml., J. Kepka, J. Steimarová a další. Scénář J. Dietl. Kamera V. Opletal. Režie F. Filip

alternative text

Tři chlapi v chalupě

Zajíc

Další z dochovaných dílů populárního seriálu z let 1962–63. V hlavních rolích dědy Potůčka L. Lipský, jeho syna J. Skopeček a vnuka L. Trojan. Dále hrají: D. Medřická, S. Zázvorková, od jejíhož úmrtí zanedlouho uplyne 15 let, R. Deyl ml. a další. Scénář J. Hubač. Kamera J. Motejl. Režie M. Zachata