Pořady

režisér

Otakar Vávra

narozen 28. února 1911
zemřel 15. září 2011

Filmový režisér, scenárista a pedagog Otakar Vávra přišel na svět osmadvacátého února roku 1911 v Hradci Králové. Vystudoval brněnské reálné gymnázium, ze kterého přešel na studium architektury do Prahy. Filmové řemeslo jej však zlákalo natolik, že z učení odešel, aby se mohl svému koníčku věnovat naplno. V první polovině 30. let asistoval při vzniku několika dokumentů, svůj režijní debut si odbyl krátkometrážním snímkem Žijeme v Praze v roce 1934. Vávrova prvotina patří mezi dnes již poněkud zapomenuté filmy, což naopak v žádném případě neplatí o jeho následných dílech. Otakar Vávra se soustředil především na adaptace literárních děl velkých autorů, přičemž si vždy potrpěl na výběr herců.

Jako jeden z mála tvůrců natáčel velké a nákladné snímky i během německé okupace, například drama Pacientka dr. Hegla s Adinou Mandlovou, či Okouzlená, kde hlavní roli ztvárnila Nataša Gollová.

Po roce 1948 se Vávra přizpůsobil oficiální ideologii, což se podepsalo i na jeho velké historické Husitské trilogii. Vávrovým protestem vůči tehdejšímu režimu se stalo Kladivo na čarodějnice z roku 1969. Snímek byl kvůli svému provokativnímu vyznění stažen z distribuce, diváci jej mohli vidět až o dvacet let později. S koncem socialistického režimu nastal i útlum Vávrovy tvorby, po revoluci už žádný celovečerní snímek nenatočil. V roce 2001 byl za celoživotní přínos kinematografii oceněn Českým lvem.

Své profesní zkušenosti a dovednosti Otakar Vávra předával po pět dekád na pražské FAMU, kterou spoluzakládal. Jeho žákem byl například i Miloš Forman.

Výběrová filmografie
  • Evropa tančila valčík (1989)
  • Komediant (1984)
  • Temné slunce (1980)
  • Příběh lásky a cti (1977)
  • Kladivo na čarodějnice (1969)
  • Romance na křídlovku (1966)
  • Zlatá reneta (1965)
  • Noční host (1961)
  • Policejní hodina (1960)
  • Proti všem (1956)
  • Jan Žižka (1955)
  • Jan Hus (1954)
  • Krakatit (1948)
  • Předtucha (1947)
  • Přijdu hned (1942)
  • Dívka v modrém (1939)
  • Kouzelný dům (1939)
  • Cech panen kutnohorských (1938)
  • Listopad (1935)
  • Žijeme v Praze (1934)

Výročí ▸ Otakar Vávra – 110 let

Uvidíte…
alternative text

Na kus řeči

Posezení Miroslava Donutila s režiséry Jitkou Němcovou a Otakarem Vávrou, od jehož narození právě dnes uplynulo 110 let (2001). Režie A. Vomáčka

alternative text

Národní umělec Otakar Vávra

Medailon významného režiséra, scenáristy a mentora české nové vlny, od jehož narození právě dnes uplynulo 110 let (1971). Režie V. Kabelík

alternative text

Život režiséra Otakara Vávry podle Jitky Němcové

Portrét režiséra, jehož různorodá tvorba se dotýká všech peripetií historie českého filmu. Dokumentární snímek uvádíme u příležitosti 110. výročí narození Otakara Vávry (1995). Režie J. Němcová

alternative text

Život herečky Lídy Baarové podle Otakara Vávry

Filmová hvězda třicátých let s rozporuplným životním osudem získala výrazné herecké příležitosti ve filmech režiséra O. Vávry. Významný režisér, jehož 110. výročí narození si v těchto dnech připomínáme, se po desetiletích stal autorem i jejího portrétu (1995)

alternative text

Úsměvy Otakara Vávry

Vzpomínka na legendárního režiséra, scenáristu a pedagoga, který se narodil před 110 lety. V roce 2000 o své filmové tvorbě hovořil s Jaromírem Hanzlíkem. Režie P. Vantuch

alternative text

Stovku má člověk jednou za život

Století v dobových událostech a ve filmovém díle významného českého režiséra Otakara Vávry, od jehož narození v nadcházejících dnech uplyne 110 let (2011). Režie: J. Němcová, A. Činčerová a A. Sirotková