Pořady

herec

Milan Lasica

narozen 3. února 1940

Rodáka ze Zvolena Milana Lasicu lákalo divadelní a filmové prostředí od útlého věku. Vystudoval proto dramaturgii na divadelní fakultě Vysoké školy múzických umění v Bratislavě, kterou si posléze velice oblíbil. Během studií se seznámil se svým následným dlouholetým hereckým partnerem Júliem Satinským. V roce 1959 spolu začali vystupovat v Tatra Revue. Netrvalo dlouho a oba získali angažmá na bratislavské Nové scéně, nejprve v operetě, později pak i v činohře. Na počátku 80. let si Lasica se Satinským založili vlastní Studio S. Milan Lasica se do značné míry věnoval také svému původnímu povolání. Autorsky zaštítil řadu představení a inscenací, například Večer pre dvoch, Soirée či Radostná správa pre všetkých. Jeho sólovou dráhu televizního a filmového herce pomyslně odstartoval nezávislý snímek režiséra Jána Lacka Vždy možno začať z roku 1961. Do dnešních dnů ztvárnil Lasica více jak tři tucty rolí, převážně komediálních a satirických. Prvním režisérem, který si Lasicu vybral do dramatického filmu, byl Juraj Herz, který tehdy již dobře známého slovenského mladíka obsadil jako jednu z hlavních postav do televizního snímku Sladké hry minulého léta. Čeští režiséři mají Lasicu vůbec poměrně v oblibě, v osmdesátých letech si zahrál rovnou ve čtveřici tuzemských filmů, přičemž herecké pobídky z Česka měl Milan Lasica i po revoluci, kdy se zhostil dalších humorných rolí. Zmiňme třeba ty ze seriálu Saturnin či celovečerní komedie Výchova dívek v Čechách. V současné době Lasica vede divadelní studio L&S. Jeho manželkou je rovněž neméně známá a oblíbená slovenská herečka Magda Vašaryová, s níž má dvě již dospělé dcery, Hanu a Žofii.

Výběrová filmografie
  • Kriminálka Staré Mesto (2010, seriál)
  • Obsluhoval jsem anglického krále (2006)
  • Emigranti (2002)
  • Pasti, pasti, pastičky (1998)
  • Výchova dívek v Čechách (1997)
  • Námluvy (1996)
  • Saturnin (1994)
  • Svědek umírajícího času (1990)
  • Vážení přátelé, ano (1989)
  • Raz, dva, tri (1985)
  • Tři veteráni (1983)
  • Klebetnice (1978)
  • Sladké hry minulého léta (1969)
  • Sedem svedkov (1967)
  • Vždy možno začať (1961)

Výročí ▸ Milan Lasica – 80 let

Uvidíte…
alternative text

Velikáni filmu... Milan Lasica – 80 let

Vážení přátelé, ano

... aneb Kupředu, kupředu, Bohouši a Andělo. Letošní jubilant Milan Lasica v hlavní roli satirické české komedie (1989). Dále hrají: J. Hlaváčová, F. Řehák, V. Zawadská, J. Kodet, R. Hrušínský, P. Zedníček, J. Satinský a další. Scénář D. Klein a L. Pecháček. Kamera J. Vaniš. Režie D. Klein

alternative text

Velikáni filmu... Milan Lasica – 80 let

Srdečný pozdrav ze zeměkoule

Galaktická mise dvou mimozemšťanů, kteří objevují naši dokonalou planetu a ještě dokonalejší způsob života. Česká komedie s Milanem Lasicou, který v těchto dnech oslaví 80. narozeniny (1982). Hrají: M. Lasica, J. Satinský, J. Menzel, N. Konvalinková, M. Kopecký, L. Sobota a další. Scénář: V. Jiránek, O. Lipský, A. Lukeš, M. Lasica a J. Satinský. Režie O. Lipský

alternative text

Utekajme, už ide!

I v jednopokojovém bytě může být někdy bermudský trojúhelník. Slovenská komedie s Milanem Lasicou, který dnes slaví 80. narozeniny (1986). Hrají: Z. Bydžovská, M. Zednikovič, A. Hryc, J. Menzel a další. Scénář J. Slovák a J. Heriban. Režie Dušan Rapoš

alternative text

Cesta do pekla a zpátky

Veselá pohádka nejen o čertech (1996). Hrají: A. Elsnerová, M. Sobotka, letošní jubilant M. Lasica, N. Konvalinková, O. Vlach, M. Vladyka, B. Munzarová a další. Scénář A. Jiráček. Kamera P. Čepický. Režie O. Švarcová