
Brněnsko
Část: Modrotisková dílna v Olešnici
Obsah dílu
Slavnosti otevírání studének — Chlebová dorta — Punkevní jeskyně — Krapfle (1. část) — Modrotisková dílna v Olešnici — Krapfle (2. část) — Obnova mokřadů u Ořechova — Svatební koláč z Ořechova — Soutěž
Části dílu









Recepty

Přehled dílů

Plzeňsko
Plzeňské koláče — Skašovské hračky — Konzervace potravin - Fermentace a uzení — Řemeslo pletení košíků — Mrkvové šátečky — Regionální potravina: Cibuláda — Hnětýnky — Soutěž

Jesenicko
Zlatohorské šátečky neboli Slezské borůvkové — O Rychlebským horách s výtvarníkem Jaromírem 99 — Slezské království nebeské — Makový nákyp za studena — Regionální potravina: BLU Likér z horských borůvek — Malinový dort — Komunitní místo Plážula — Soutěž

Kravařsko
Koláč hnětka — Specifika Kravařska — Matičky preclíky — Práce s koňmi — Bartošovický mlýn — Boží milosti — Soutěž

Beskydy
Adventní čas v Beskydech - Roráty — Oplatky s medem — Valašské ovce — Obžeráky — Valašské ovce - předení vlny — Pjery — Stavba a restaurování varhanů — Burtvaňok — Výroba adventních věnců — Peččunka (Bria) — Výroba lodiček ze skořápek — Zelníky — Adventní zvyky — Soutěž

Telč a Jihlavsko
Peciválky — Telčský spolek velocipedistů — Regionální potravina: Havlíčkovo řeznictví - Třebíčská slanina na jalovci a Klobása se švestkou — Chala — Židovské tradice — Kosti svatých a dušičky — Soutěž

Slavkovský les
Houbový koláč — Historie osady Kladská — Císařský trhanec — Zaniklá osada Čistá a smírčí kříže — Vábení jelenů — Zvěřinové plíčky po myslivecku — Regionální potravina: ovocný čaj Nebe v hubě — Soutěž

Pálava
Modré hory - vinařský rituál Zarážení hory — Trdelník — Vinařské a sudařské řemeslo — Regionální potravina: Rosol ze slámového vína - Slamáček — Tetičky z Kobylí — Trdelníčky z Kobylí — Řezbářské řemeslo - dřevěné formy — Pomerančová sedlina — NaKrojenky — Soutěž

Hostýnsko
Hobliny — Žně a jejich význam — Odlévání zvonů — Regionální potravina: Trnavský chléb - Podpažák — Pletení dožínkového věnce — Dožínkový koláč — Jáhelná kaše — Soutěž

Pošumaví
Zadělávání těsta na chléb — Pomazánka z pivního sýra — Technika podmalby na sklo — Povidloň — Výroba dřevěné holubičky — Kumštovné pečivo poutní — Regionální potravina: Kozí farmářský jogurt bílý - Nubijka — Placky s česnekem — Výroba dekorací z hoblin — Volarské koláče — Soutěž

Ostrožsko, Veselsko
Mřížkový koláč — Malování lidových ornamentů — Rychlé rohlíčky — Výroba cimbálu — Regionální potravina: MarmelLady - višně s rumem — Blatnice pod Svatým Antonínkem - návštěva muzea — Jak se dříve pralo — Krajanec — Soutěž