Moučníky a cukroví

Chlebová dorta

Na dort si připravíme několik komponentů. Ideálně den předem marcipán a krém. Následně i
korpus.

Marcipán

250 g jemné mandlové mouky
250 g cukru moučka
cca 70 g bílků

Mandlovou mouku s cukrem promícháme. Buď jen rukou nebo krátce ve stolním sekáčku. K této sypké směsi postupně přidáváme bílky až do chvíle, kdy se hmota spojí a nedrobí se. Je možné, že všechny bílky nespotřebujeme, záleží na tom, jak je základní surovina – mandlová mouka – sama o sobě vysušená nebo jemně namletá. Vytvořený marcipán zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit do lednice. Vychlazený a odpočinutý marcipán se bude snadněji vyvalovat.

Čokoládový krém

500 ml smetany ke šlehání
100 g čokolády 60%
1 lžíce medu
2 špetky soli

V rendlíku si nahřejeme 250 ml smetany spolu s medem a solí. Horkou smetanu nalijeme na rozlámanou čokoládu a vymícháme v lesklou a hladkou směs. Pomoci si můžeme krátce i tyčovým mixérem. Základ na krém dáme vychladit do lednice alespoň na 8 hodin. Vychlazený krém přendáme před samotným sestavováním dortu do robotu a přidáme k němu zbylých 250 ml smetany. Šleháme na středně rychlých otáčkách do nadýchaného, pevného krému.

Korpus

10 ks žloutků
7 ks bílků
160 g cukru krupice
100 g najemno nastrouhaného starého pečiva
70 g nadrobno nakrájené hořké čokolády 60%
100 g mandlové mouky
½ lžičky roztlučeného hřebíčku
½ lžičky mleté skořice
2 špetky soli

Troubu si předehřejeme na 160°C. Vyšší kruhovou pečící formu průměru 20 cm si vyložíme pečícím papírem. V míse robota vyšleháme do pěny žloutky spolu s cukrem krupicí do stabilní a pevné pěny (cca 15 minut). Mezitím si ve větší míse promícháme nakrájenou hořkou čokoládu, mandlovou mouku, staré pečivo, koření a sůl. Z bílků vyšleháme pevný sníh. K vyšlehaným žloutkům postupně po částech zapracujeme veškeré suché ingredience a nakonec těsto jemně nadlehčíme vyšlehanými bílky. Takto připravené těsto dáme péct do vyhřáté trouby na 160°C. Pečení bude trvat 40 – 50 minut. Upečený dort necháme vychladnout na mřížce.

Sestavení dortu

Vychladnutý korpus prořízneme natřikrát a každé patro velkoryse pokapáme alkoholem. Mezitím si z marcipánu na pomoučené ploše vyválíme tři kruhy o průměru cca 19 cm. Zbylý marcipán můžete použít na finální dozdobení dortu nebo uchovat v lednici na pozdější použití. Na každý plát korpusu položíme jeden plát marcipánu a následně sestavujte dort klasickým promazáním krémem (na každý plát korpusu přijde cca 150g krému). Sestavený dort ještě obmažeme dokola zbylým krémem, zarovnáme, dozdobíme. Dort dáme vychladit do lednice, bude se lépe krájet.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl