54 minut

20. listopadu 2023

Část: Vánoce na Champs Elysées

Obsah dílu

Boje v Pásmu Gazy — Evakuace předčasně narozených dětí z Pásma Gazy — Izraelský boj na dvou frontách — Demonstrace na podporu Izraele — Prezident a vládní úspory — Podpora firem v EU zasažených válkou na Ukrajině — Opatření proti haváriím plynu — Olomoucká kauza ovlivňování dopravních zakázek — Kdo je nový argentinský prezident — Novinky v digitalizaci — Zdena Hadrbolcová: 1937–2023 — Vzpomínka na Zdenu Hadrbolcovou v ČT — Zmrazení ruského majetku v Česku — Výběr mýta — Výpovědi lékařů z přesčasů — Obvinění za pokus o vraždu dozorce — Útoky vlků na zvířata v Beskydech — Změny v povinném ručení — Dopravní nehody a pojištění — Povinné ručení na elektrokoloběžky — Soud v kauze Pražských služeb — Národní srovnávač cen potravin — Narovnání důchodů pro disidenty — Zemřela Rosalynn Carterová — Propouštění v nošovické automobilce — Útoky na radnice a starosty ve Francii — Oteplení proti předindustriálnímu období — Uzavírka v centru Karlových Varů — 25 let ISS — Doklady pro Ukrajince v Česku — Nové a úsporné chráněné dílny — Nové planetárium v Třebíči — Vánoce na Champs Elysées — Konzumace ryb z konzervy jako trend — Modré světlo pro UNICEF

Části dílu

00:40
Boje v Pásmu Gazy
    Ztráty izraelské armády od začátku operace v Pásmu Gazy stouply na 65 padlých vojáků. Hamás tvrdí, že na palestinské straně jsou za poslední hodiny další desítky mrtvých. Celkově mělo kvůli bojům zemřít nejméně 13 tisíc Palestinců. Údaje ale nejdou nezávisle ověřit.
    01:33
    Evakuace předčasně narozených dětí z Pásma Gazy
      Hnutí Hamás obvinilo izraelskou armádu z útoku na další zdravotnické zařízení na severu Pásma Gazy. Indonéskou nemocnici podle Palestinců obklíčily tanky a zabily 12 lidí. Personál tvrdí, že v budově nejsou žádní ozbrojenci. Jeruzalém má naopak za to, že se v ní teroristé skrývají.
      04:18
      Izraelský boj na dvou frontách
        Živý vstup zpravodaje Davida Borka.
        06:34
        Demonstrace na podporu Izraele
          Za návrat dětí držených jako rukojmí v Gaze demonstrovala v centru Prahy zdejší izraelská komunita. Podle protestujících organizace UNICEF nedělá dost pro jejich propuštění.
          07:18
          Prezident a vládní úspory
            Už jen čtyři dny má prezident na to, aby rozhodl o vládním úsporném balíčku. Lhůta končí v pátek a hlava státu dosud normu nepodepsala ani nevetovala.
            09:59
            Podpora firem v EU zasažených válkou na Ukrajině
              Evropské firmy zasažené konflikty na Ukrajině a Blízkém východě budou moct jednodušeji čerpat státní podporu až do června příštího roku. Platnost snadnějších pravidel pro získání státní pomoci prodloužila Evropská komise o půl roku.
              10:18
              Opatření proti haváriím plynu
                Silnější zápach unikajícího plynu - dodavatelé začali přidávat do potrubí víc odorizační látky. Před začátkem topné sezony má pomoct najít drobné úniky hlavně v domácnostech a předejít vážnějším haváriím.
                12:26
                Olomoucká kauza ovlivňování dopravních zakázek
                  Brněnský městský soud přijal kauci milion korun za Roberta Knoblocha - bývalého člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji. Je jedním z 13 obviněných v případu ovlivňování dopravních zakázek. Vazbu by mohl opustit koncem týdne - pokud proti tomu někdo nepodá stížnost.
                  12:58
                  Kdo je nový argentinský prezident
                    Novým argentinským prezidentem bude krajně pravicový ekonom Javier Milei. Muž přirovnávaný k Donaldu Trumpovi v druhém kole porazil dosavadního ministra financí. Zemi, která je v hluboké ekonomické krizi, slibuje radikální změny.
                    15:34
                    Novinky v digitalizaci
                      Česko má podle prezidenta Pavla mezery v zavádění digitalizace. Řekl to při zahájení druhého ročníku Týdne pro digitální Česko.
                      17:01
                      Zdena Hadrbolcová: 1937–2023
                        Zemřela herečka Zdena Hadrbolcová. Bylo jí 86 let. Absolventka DAMU se na televizní obrazovce objevovala už od konce 50. let. Desítky rolí ztvárnila taky v divadlech.
                        19:30
                        Vzpomínka na Zdenu Hadrbolcovou v ČT
                          ČT připomene Zdenu Hadrbolcovou úpravou programu. Např. dnes v osm na dvojce filmem Už zase skáču přes kaluže, na který naváže rozhovor z cyklu Krásný ztráty.
                          20:15
                          Zmrazení ruského majetku v Česku
                            Mezi sedmdesáti ruskými nemovitostmi v Česku, které už katastrální úřad zablokoval, je i pražské sídlo Ruského kulturního centra. Už dřív prověřovaného kvůli protiukrajinské propagandě.
                            22:50
                            Výběr mýta
                              Výnos z nákladní dopravy v Česku roste. Na mýtném zaplatili provozovatelé kamionů v říjnu miliardu a tři sta sedmdesát milionů korun. Před rokem stát inkasoval o 6 procent méně.
                              23:10
                              Výpovědi lékařů z přesčasů
                                Deset dní do protestu lékařů. Prvního prosince víc než 6 tisíc doktorů v nemocnicích přestane sloužit dobrovolné přesčasy, pokud ministerstvo nezlepší jejich pracovní podmínky.
                                26:13
                                Obvinění za pokus o vraždu dozorce
                                  Obvinění za pokus o vraždu dozorce – čelí mu dva odsouzení z věznice ve Všehrdech na Chebsku, jeden z nich je mladší osmnácti let a hrozí mu poloviční, tedy nanejvýš desetiletý trest vězení.
                                  26:31
                                  Útoky vlků na zvířata v Beskydech
                                    Už padesát útoků vlků na hospodářská zvířata evidují úřady v Beskydech. I přesto, že většina farmářů vystavěla kolem pastvin ploty. Ochránci přírody slíbili, že budou šelmy podrobněji monitorovat, aby zjistili, jestli nejde o problematické jedince s nestandardním chováním.
                                    28:51
                                    Změny v povinném ručení
                                      Dražší povinné ručení i vyšší úhrada škod: inflace dopadá i na pojištění aut a dalších motorových vozidel.
                                      31:20
                                      Dopravní nehody a pojištění
                                        Pohled do policejních statistik: za prvních 10 měsíců roku se stalo skoro 78 tisíc nehod. 411 lidí zemřelo - dalších 1500 je přežilo s těžkým zraněním - přes 20 tisíc vyvázlo s lehkým.
                                        32:21
                                        Povinné ručení na elektrokoloběžky
                                          Nechybělo mnoho a nehoda mohla skončit tragicky – muž na elektrokoloběžce nedal přednost protijedoucímu vozidlu. Čím dál častěji za podobnými nehodami stojí řidiči takzvaných sdílených elektrokoloběžek. I proto by se na ně nově mělo vztahovat povinné ručení.
                                          35:11
                                          Soud v kauze Pražských služeb
                                            Pražský vrchní soud začal projednávat případ Pražských služeb. Podle státního zástupce vyvedl tehdejší obchodní ředitel Tomáš Kolinger z firmy přes 63 milionů korun. Obžalobě z tunelování čelí i dalších 8 lidí.
                                            36:07
                                            Národní srovnávač cen potravin
                                              Příprava národní aplikace pro ceny potravin. Stát zjišťuje, jak vytvořit program pro srovnávání nabídek různých obchodů. Podobný funguje v Řecku. I proto dnes s tamním ministrem jednal šéf českého resortu zemědělství Marek Výborný.
                                              37:56
                                              Narovnání důchodů pro disidenty
                                                Ústav pro studium totalitních režimů je připravený se podílet na narovnání důchodů pro disidenty a disidentky - situaci označil za historickou křivdu. Na jejich nízké penze upozornil signatář Charty 77 Jiří Gruntorád - od pátku drží hladovku a žádá odstoupení šéfa resortu práce Jurečky.
                                                38:30
                                                Zemřela Rosalynn Carterová
                                                  Zemřela Rosalynn Carterová. Bývalé americké první dámě, manželce Jimmyho Cartera, bylo 96 let. Od 80. let se věnovala hlavně dobročinným aktivitám v USA a ve světě. Od minulého týdne byla ve svém domě v hospicové péči, ve které je od února i 99letý Jimmy Carter.
                                                  38:54
                                                  Propouštění v nošovické automobilce
                                                    Živý vstup redaktorky Jany Drápelové.
                                                    40:32
                                                    Útoky na radnice a starosty ve Francii
                                                      Útoky na radnice jsou jedním z hlavních témat začínajícího kongresu starostů v Paříži. Jen letos bylo citelně poškozeno několik stovek budov, některé radnice dokonce při nedávných nepokojích shořely celé.
                                                      42:44
                                                      Oteplení proti předindustriálnímu období
                                                        Počasí 17. listopadu přepsalo historické rekordy a 18. předběžně taky – podle unijní služby Copernicus bylo globální klima o víc než dva stupně teplejší proti normálu z let 1850 až 1900.
                                                        43:13
                                                        Uzavírka v centru Karlových Varů
                                                          Zhruba osm tisíc aut, která denně projedou ulicí Západní v centru Karlových Varů, se dnes muselo vydat objížďkou. Dopravu komplikují opravy železničního přejezdu. Uzavírka jedné z nejdůležitějších silnic, která přivádí auta do centra, platí i pro autobusy hromadné dopravy.
                                                          43:49
                                                          25 let ISS
                                                            Už přesně čtvrtstoletí je na oběžné dráze první modul Mezinárodní vesmírné stanice. Projekt za asi 3 a půl bilionu korun patří mezi nejdražší vědecké projekty lidstva. Na stanici pracuje 5 světových kosmických agentur a 15 států.
                                                            46:32
                                                            Doklady pro Ukrajince v Česku
                                                              Ukrajinci si nově mohou vyřídit pasy a další doklady v pražské pobočce jejich migrační služby. Dříve se tím zabýval přímo konzulát. Po příchodu stovek tisíc uprchlíků ale kapacity přestaly stačit.
                                                              47:09
                                                              Nové a úsporné chráněné dílny
                                                                Skoro 80 nových pracovních míst pro zdravotně hendikepované otevřeli ve východočeských Hořicích. A to v logistickém centru. To postavila firma původně z nedalekých Lázní Bělohrad, v Česku patří mezi pět největších zaměstnavatelů zdravotně postižených.
                                                                49:09
                                                                Nové planetárium v Třebíči
                                                                  Jediné planetárium na Vysočině dnes otevřeli v Třebíči. Nese jméno tamního rodáka, astronoma a fyzika Zdeňka Kvíze. Učil se od něj třeba i Jiří Grygar a právě ten si dnes hvězdárnu prohlédl jako první.
                                                                  49:48
                                                                  Vánoce na Champs Elysées
                                                                    V Paříži v neděli večer slavnostně rozsvítili světla na Champs Elysées. Organizátoři se snaží šetřit elektřinou úspornějšími typy žárovek, zároveň ale nechtějí připravit metropoli o vizuálně atraktivní zážitek.
                                                                    50:28
                                                                    Konzumace ryb z konzervy jako trend
                                                                      Konzervárny po celém světě hlásí vyšší prodeje. Může za to obliba takto zpracovaných ryb na sociálních sítích. Trend je výrazný hlavně ve Spojených státech, kde se z rychlé večeře v podobě sardinek stala vyhledávaná specialita.
                                                                      52:29
                                                                      Modré světlo pro UNICEF
                                                                        Modře nasvícené budovy ve městech napříč Českem. Právě teď se třeba díváme na vodárenskou věž v Českých Budějovicích. Akce je součástí kampaně pořádané organizací UNICEF. Modrá barva symbolizuje právo dětí na přístup k pitné vodě, ale taky k výživě nebo vzdělání.
                                                                        Přehrát celé video
                                                                        Stopáž55 minut
                                                                        Další díl
                                                                        21. listopadu 2023

                                                                        Přehled dílů

                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        28. května

                                                                        Headlines — Platy soudců — ÚS o snížení platů soudců — Základní platy soudců — Jednání o pomoci Ukrajině — Evropští lídři v Praze — Reforma penzí — Poslanci o důchodové reformě — Další údery v Rafahu — Vyšetřování útoku v Rafahu — Opera Libuše na Pražském jaru — Kauza exsoudce Sováka — Studie k černému kašli — Disciplinární řízení vůči Okamurovi — Bouře v USA mají 23 obětí — Stavba tunelu na dálnici D3 — Housle Pavla Šporcla — Zájem o rekvalifikace roste — Konzumace alkoholu v Česku — Kuřáci v Česku — Češi pijí méně piva — Vězení za zapálení squatu — Napětí v Gruzii — Soud zamítl Zemanovu žalobu — Dotace na fotovoltaiku — Problémy dětí s rodiči ve vězení — Hosté a program festivalu Karlovy Vary — Trump je první trestně stíhaný exprezident USA — Slova papeže o homosexuálech — Řidiči MHD si nesmějí pouštět hudbu — Zlatá tretra v Ostravě — Vydrám se na Šumavě daří

                                                                        28. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        28. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        28. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        27. května

                                                                        Oslavy hokejového zlata — Oslavy na Staroměstském náměstí — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Oslavy titulu z hokejového šampionátu — Podpora dostupného bydlení — Údery v Rafahu — Ukrajinci zasáhli Rusům radar — Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem — Dezinformační aktivity z Ruska a Číny — Nové protiruské sankce — Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji — Nákaza černým kašlem — Výročí operace Anthropoid — Zájem o zájezdy do Chorvatska — Krajské, senátní a obecní volby — Soud přerušil případ požáru v Českém Švýcarsku — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Atmosféra na šampionátu — Prezident pogratuloval hokejistům — Oslavy hokejových mistrů — Celková sledovanost — Finále mistrovství světa na obrazovkách — Stávka justičního personálu — Emmanuel Macron v Drážďanech — Dominik Feri nastoupil do vězení — Summit představitelů Jižní Koreje, Číny a Japonska — Čeští studenti obsadili ve finále European Money Quiz druhé místo — Demolice mostu v Semilech — Čeští vojáci cvičí v Litvě — Vrcholí festival Divadelní svět v Brně — Cena Olgy Havlové — Palírnám končí sezóna — Čapí hnízda v ohrožení

                                                                        27. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        27. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        27. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        26. května

                                                                        Změny u věku odchodu do důchodu — Zvyšování důchodového věku — Hospodaření systému důchodového pojištění — Ruský útok na hobbymarket v Charkově — Útok z Pásma Gazy na Tel Aviv — Zápas českých hokejistů o zlato — Existenční potíže malých obchodů — Tragický sesuv půdy v Papui-Nové Guineji — Francouzský prezident v Německu — Miliardy pro školství — Dražba nalezeného díla Jana Zrzavého — Změny u zdravotních prohlídek strojvedoucích — Silné bouřky v Česku — Návrat ukradených listin Univerzity Karlovy — Požár STK v Jilemnici — Aleje u silnic bezpečnější pro řidiče — Hokejový zápas o zlato — Finále pohledem hráčů i fanoušků — Úspěchy české hokejové reprezentace — Medaile pro letošní turnaj — Sledovanost hokejových přenosů ČT — Podpora fanoušků na náměstích — Náklady na uspořádání šampionátu — Útraty hokejových fanoušků — Úlovky rybářů pro vlastní spotřebu — Dražší povolenky pro rybáře na Orlíku — Průzkum vraku na dně Karibského moře — Školní obědy pro děti z rodin v nouzi — Obnovena jednodenní chirurgie v Sušici — Záchrana podvyživených psů — Závěr festivalu v Cannes — Romský festival Khamoro

                                                                        26. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        26. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        26. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        25. května

                                                                        Pomoc lidem v bytové nouzi — Podpora bydlení — Ztráta bydlení — Ruský útok na hobbymarket v Charkově — Práce ukrajinských hasičů — Česko zasáhly silné bouřky — Češký tým ve finále hokejového MS — Finále MS v hokeji — Předvolební kampaň ve Velké Británii — Zdravotní stav premiéra Fica — Ovoce na šťávy a marmelády — Velký městský okruh v Brně — Dílo Franze Kafky na festivalu Svět knihy — Posuzování příspěvků na péči — Nehoda autobusu v Rakousku — 30 let od odsouzení Ludvíka Zifčáka — Trest za nacistickou vlajku — Holubi likvidují úrodu — Placení daně z nemovitosti — Platba daně z nemovitosti — Zvýšení daní z nemovitosti — Elektronizace zdravotnictví — Sesev půdy na Papui-Nové Guineji — Vpomínka na politické vězně v Jáchymově — Opatření proti přemíře turistů v Barceloně — Den starokladrubského koně — Pravidla pro používání umělé inteligence — 150 let obce baráčnické — Prohlídky soukromých hradů a zámků — Festival elektrických aut

                                                                        25. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        25. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        25. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        24. května

                                                                        Návrh státního rozpočtu na příští rok — Požadavky ministrů na změny v rozpočtu — Hospodaření státu — Reakce z Izraele na rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora — Boje na Ukrajině — Nehoda prezidenta Pavla — Kontroverzní výroky poslance Tomia Okamury — Změny na ruských ministerstvech a v armádě — Čínské cvičení u Taiwanu — Feriho trestní kauza — Zemřel herec a režisér Jan Kačer — Vzpomínky na Jana Kačera — Přípomínka Jana Kačera ve vysílání ČT — Dostavba pražského okruhu — Návrh zákona o odměňování zdravotníků — Úspory českých domácností — Srážka vlaku s lokomotivou — Úspěch českých hokejistů — Ceny ovoce a zeleniny — Ceny výrobců v zemědělství — Ceny ovoce v Polsku — Produkce zeleniny v ČR — Zřícení budovy na Mallorce — Hlasovací lístky před volbami do EP — Propuštění Iva Kaderky — Uctění památky vězňů z Jáchymova — Zákazy předjíždění kamionů — Valorizace finančních náhrad církvím — Cla na čínské elektromobily v USA — Vydatný déšť na jižní Moravě — Hledání invazních druhů rostlin a zvířat — Předvolební kampaň ve Francii — Nový bezpečnostní přeliv na Orlíku — Přípravy všesokolského sletu — Aréna bratří Formanů

                                                                        24. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        24. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        24. 5. 2024 na ČT24

                                                                        Události na sociálních sítích

                                                                        Napište nám