54 minut

29. března 2023

Část: Dražba vzáceného dřeva

Obsah dílu

Headlines — ČNB o úrokových sazbách — Dopad vysokých sazeb na dlužníky a věřitele — Vývoj základní úrokové sazby — Zelenskyj pozval Si Ťin-pchinga — Mise bojových vrtulníků na Ukrajině — Napětí mezi Moskvou a Stockholmem — Dotace na sociálně znevýhodněné školáky — Zasedání vlády na Jesenicku — Protesty odborů kvůli penzím — Protiruské sankce v Moldavsku — Kritika izraelské justiční reformy — Přehlídka českého sklářství v Miláně — Změna dodavatele jaderného paliva — Přibývá státních zaměstnanců — Vyšetřování výbuchu plynovodů — Stíhání fyzioterapeuta z Hostivaře — Mrazivá noc v ovocných sadech — Omezení velkochovů i kvůli ptačí chřipce — Počty drůbeže a vajec — Vývoj cen vajec a prodeje slepic — Petr Pavel na severu Moravy — Premiér o ruských sportovcích na olympiádě — Transformace České pošty — Karel III. v Německu — Dohoda o migraci mezi USA a Kanadou — Strategie vyjednávání o nové koalici — Praskliny ve škole v Prušánkách — Dvakrát načapaný opilec za volantem — Obědy pro školky — Závěr soudu s exšéfem českého fotbalu — Olympiáda pod dohled umělé inteligence — Dražba vzáceného dřeva

Části dílu

00:29
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:48
    ČNB o úrokových sazbách
      Základní úroková sazba setrvává na 7 procentech. Tedy nejvýš od roku 1999. Rozhodla o tom rada České národní banky. Skoro 17procentní inflaci chce dál mírnit silnou korunou, která zlevňuje zboží z dovozu.
      01:31
      Dopad vysokých sazeb na dlužníky a věřitele
        Pro to, aby se základní sazba neměnila, hlasovalo 6 bankéřů - jeden požadoval její další růst. Na současnou vysokou hodnotu lze pohlížet ze 2 úhlů: na jednu stranu zdražuje úvěry - zároveň ale výhodněji úročí vklady na účtech.
        04:00
        Vývoj základní úrokové sazby
          Základní úrok začala centrální banka zvedat předloni v červnu - tehdy to bylo o čtvrt bodu na půl procenta. Následovalo 12 měsíců postupného růstu.
          04:37
          Zelenskyj pozval Si Ťin-pchinga
            Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval do Kyjeva svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga. Peking - blízký spojenec Moskvy - to zatím nepotvrdil. Čína minulý měsíc zveřejnila dvanáctibodový plán řešení krize na Ukrajině.
            05:55
            Mise bojových vrtulníků na Ukrajině
              Okupovaný Melitopol v Záporožské oblasti zůstal po ukrajinském ostřelování bez proudu. A tvrdé boje pokračují u Bachmutu. Šéf Wagnerovců Prigožin přiznal, že v oblasti utrpěli jeho muži velké ztráty.
              08:42
              Napětí mezi Moskvou a Stockholmem
                Švédské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance - a to kvůli prohlášení na webu ruské ambasády, podle kterého se Švédsko a Finsko stanou po vstupu do NATO legitimním cílem.
                09:08
                Dotace na sociálně znevýhodněné školáky
                  Vláda se dnes sešla na Jesenicku. Lokalitu si ministři zvolili i kvůli špatné dopravní dostupnosti. Stát tam do roku 2030 plánuje do infrastruktury investovat přes 20 miliard. Kabinet se dnes seznámil taky se zprávou o podpoře strukturálně postižených regionů.
                  11:39
                  Zasedání vlády na Jesenicku
                    Živý vstup redaktora Jeníka Pirkla.
                    13:12
                    Protesty odborů kvůli penzím
                      I když vláda jednala na severní Moravě, před jejím pražským sídlem se sešli odboráři. Protestovali proti zvyšování věku odchodu do důchodu nebo proti emisní normě EURO 7. Požadovali třeba i reformu daňového systému, která by zvýšila příjmy státního rozpočtu.
                      16:04
                      Protiruské sankce v Moldavsku
                        Moldavsko připravuje sankce pro 25 lidí napojených na Rusko. Proevropská vláda v Kišiněvu tím reaguje na snahy o její svržení. Podle tamních tajných služeb se na protirežimních aktivitách podílejí oligarchové napojení na Moskvu.
                        18:45
                        Kritika izraelské justiční reformy
                          Izrael podle premiéra Benjamina Netanjahua nepodlehne mezinárodnímu tlaku. Reagoval tak na kritiku amerického prezidenta Joa Bidena, který izraelskou vládu vyzval, aby ustoupila od kritizované justiční reformy.
                          19:23
                          Přehlídka českého sklářství v Miláně
                            Čeští designéři míří ve velkém do Milána. Představí se tam na výstavě skla, porcelánu a keramiky. Téměř sto exponátů od více než čtyřiceti autorů bude k vidění v prostorách Triennale Milano. Celý projekt s názvem Made by Fire připravila Moravská galerie v Brně.
                            22:12
                            Změna dodavatele jaderného paliva
                              Jaderné palivo do elektrárny v Dukovanech bude od příštího roku dodávat společnost Westinghouse. Po čtyřiceti letech nahradí firmu TVEL spadající pod ruský státní holding Rosatom.
                              24:29
                              Přibývá státních zaměstnanců
                                Státních zaměstnanců dál přibývá. Letos už jejich počet přesáhl 499 tisíc. Za poslední rok číslo vzrostlo o 10 tisíc. Největší část tvoří učitelé - těch už je víc než 194 tisíc.
                                24:43
                                Vyšetřování výbuchu plynovodů
                                  Ani půl roku od výbuchu plynovodů Nord Stream 1 a 2 na dně Baltského moře nemají vyšetřovatelé v Evropě odpověď na otázku, kdo sabotáž spáchal. Německá kriminální policie objevila začátkem roku jachtu, která prokazatelně měla na palubě trhaviny a plavila se kolem dánského ostrovu Bornholm.
                                  27:19
                                  Stíhání fyzioterapeuta z Hostivaře
                                    Policie stíhá fyzioterapeuta z pražské Hostivaře. 50-letého muže podezírá, že několik let znásilňoval pacientku. Poprvé k němu přišla ještě jako dítě kvůli problémům s páteří. Kriminalisti vyzývají, aby se jim ozvaly i další případné oběti nebo lidi, kterým tento lékař aplikoval nějaké látky injekčně.
                                    27:35
                                    Mrazivá noc v ovocných sadech
                                      Morava a Slezsko má za sebou mrazivou noc. V Beskydech klesly teploty i k -12 stupňům Celsia. Teploměry sledovali v noci s obavami hlavně ovocnáři. Třeba na Krnovsku drtivá většina květů meruněk, i přes opatření, zmrzla.
                                      29:49
                                      Omezení velkochovů i kvůli ptačí chřipce
                                        Nejistota, vysoké náklady a mnohdy nízké výkupní ceny - důvody, proč chce letos až pětina oslovených drůbežářů omezit chovy.
                                        32:44
                                        Počty drůbeže a vajec
                                          Počet chovaných slepic se v Česku dlouhodobě pohybuje kolem sedmi milionů. Letos v lednu nařídili veterináři utratit ve velkochovu v Tachově tři čtvrtě milionů nosnic - podle předsedkyně drůbežářské unie Gabriely Dlouhé to v té době bylo 15 procent všech slepic v Česku.
                                          33:20
                                          Vývoj cen vajec a prodeje slepic
                                            Poptávka po vejcích každoročně roste hlavně před Velikonocemi. Letos je balení o deseti kusech průměrně o 24 korun dražší než před rokem.
                                            35:47
                                            Petr Pavel na severu Moravy
                                              Prezident Petr Pavel ukončil návštěvu v Moravskoslezském kraji. Druhý den strávil na Karvinsku.
                                              37:15
                                              Premiér o ruských sportovcích na olympiádě
                                                Proti účasti ruských a běloruských sportovců na olympiádě se vymezil taky premiér Fiala - jakkoli mezinárodní olympijský výbor přímo o hrách v Paříži ještě nerozhodl.
                                                37:27
                                                Transformace České pošty
                                                  Výpověď v České poště dostane 1 600 zaměstnanců - k tomu zaniknou stovky neobsazených pozic: obojí vyplynulo ze schůzky vedení podniku a odborů.
                                                  40:16
                                                  Karel III. v Německu
                                                    Britský král Karel III. zahájil třídenní návštěvu Německa. Je to jeho první zahraniční cesta v roli panovníka. Dnes jednal s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Zítra ho čeká projev před zákonodárci v Bundestagu a sejde se s ukrajinskými uprchlíky.
                                                    40:42
                                                    Dohoda o migraci mezi USA a Kanadou
                                                      Nápor migrantů na americko-kanadskou hranici přiměl obě země ukončit mezeru ve vzájemné přistěhovalecké dohodě. Jen za posledních 5 let jí využily desítky tisíc žadatelů o azyl v Kanadě. Teď budou mít tamní úřady možnost vracet je zpět do Ameriky. Podle kritiků to zhorší bezpečí migrantů.
                                                      42:56
                                                      Strategie vyjednávání o nové koalici
                                                        Živý vstup redaktora Tomáše Indreie z Ostravy.
                                                        44:28
                                                        Praskliny ve škole v Prušánkách
                                                          Desítky prasklin na stěnách a mezi nimi žáci základní školy. Tak už několik měsíců vypadá výuka v Prušánkách na Hodonínsku. Může za to nestabilní podloží budovy. Podle statika zatím není nutné školu uzavřít.
                                                          45:15
                                                          Dvakrát načapaný opilec za volantem
                                                            Dvakrát během pěti hodin stavěla policie na Pardubicku opilého muže -bez řidičského oprávnění -v autě bez technické kontroly. Poprvé před šestou odpoledne nadýchal bezmála 2 promile alkoholu.
                                                            45:38
                                                            Obědy pro školky
                                                              Přibývá rodičů, kteří kvůli rostoucím cenám stravného mají problém s placením obědů dětem v jídelně. I proto ministerstvo školství navýšilo podporu dotovaných obědů na sto milionů korun. Poprvé pomoc cílí i na mateřské školy z celé republiky.
                                                              47:44
                                                              Závěr soudu s exšéfem českého fotbalu
                                                                9 let vězení a pokutu 25 milionů navrhuje státní zástupce Miroslavu Peltovi. Ten dnes k soudu nepřišel. Bývalý šéf českého fotbalu podle obžaloby ovlivňoval dotace - spolu s někdejší náměstkyní z ministerstva školství Simonou Kratochvílovou.
                                                                49:01
                                                                Olympiáda pod dohled umělé inteligence
                                                                  Francouzští poslanci schválili kontroverzní zákon: během olympiády v Paříži dohlédnou na bezpečnost i kamery vybavené umělou inteligencí. Rozpoznávat obličeje v reálném čase ale nakonec nebudou.
                                                                  50:58
                                                                  Dražba vzáceného dřeva
                                                                    Výjimečné dřevo za výjimečné ceny. V Chropyni na Kroměřížsku dražily Arcibiskupské lesy a statky 1950 kmenů v hodnotě až 30 milionů korun. Zákazníci z celé Evropy měli největší zájem o duby a modříny.
                                                                    Přehrát celé video
                                                                    Stopáž55 minut
                                                                    Další díl
                                                                    30. března 2023

                                                                    Přehled dílů

                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    28. dubna

                                                                    Headlines — Spotřební daň z nápojů s vysokým obsahem cukru — Zdanění slazených nápojů — Výnos spotřebních daní — Operace v Rafahu — Válka na Ukrajině — Právo spotřebitele na opravu — Kandidáti na post ministra pro vědu a výzkum — Změny v pražské MHD — Vláda o důchodové reformě — Zatčení novinářů v Rusku — Detektivní minisérie Vedlejší produkt — Končíčí čeští europoslanci — Očekávané snížení základní úrokové sazby — Sokolníci pomáhají pacientům — Soudy bez laických přísedících — Počasí v Česku opět ovlivnil prach ze Sahary — Problémy kvůli suchu — Výpadky léků pokračují — Dostupnost a ceny léků v Česku — Doručování léků na předpis — Počet lékáren v ČR — Lékárny v obcích — Vzpomínka na masakr v Javoříčku — Zájem cizinců o české občanství — Mráz na francouzských vinicích — Ochrana relikviáře svatého Maura — Trauma v životě českých dětí — Zásahem policie skončil včerejší pražský Majáles — Tisíce pstruhů do krkonošských řek — 680 let od povýšení pražského biskupství na arcibiskupství — Záchrana šlechtického sídla v Uherčicích

                                                                    28. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    28. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    28. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    27. dubna

                                                                    Nejméně vymáhaných dluhů za posledních osm let — Počet exekucí klesá — Zahájené exekuce — Ruské útoky na Ukrajinu — Jednání o míru s Hamásem — Neaktivní datové schránky živnostníků — Prestižní označení pro krajinu u Plas — Nové vedení České obce Sokolské — Zemřel historik Robert Kvaček — Ničivá tornáda v USA — Smrt Alexeje Navalného — Hokejová výstava "Na led!" — Vzpomínka na zavražděné obyvatele Zákřova — Vyšší platby za sociální služby — Spotřeba tepla v končící topné sezóně — Dražba býků plemene Angus — Čeští studenti v USA — Volné šíření filmů — Zákaz předjíždění pro kamiony na D1 — Sčítání škod po vlně mrazů nekončí — Škody na zahrádkách — Předpověď počasí — Likvidace škůdců na rostlinách — Výroba stíhaček F-35 v italském Cameri — Projekt na podporu aktivních lidí v Česku — Setkání veteránů — Kastrace jako podmínka ke změně pohlaví — Český rekord v počtu psů — Kytara jako investice

                                                                    27. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    27. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    27. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    26. dubna

                                                                    Investice v Česku — Nové investice a zisky obcí — Investice dojednadné přes CzechInvest — Zbraně pro Ukrajinu — Nový mobilizační zákon na Ukrajině — Ministr zahraničí v Maďarsku — Škody ve vinohradech — Doživotí pro Jiřího Dvořáka — Bezpečnostní opatření během MS v hokeji — Policejní zásah v MS kraji — Antony Blinken v Číně — TikTok v USA — Film inspirovaný příběhem sériového vraha — Neshody na legalizaci konopí — Krádeže vzácných knižních originálů — Požár na Vinohradech — Sníh na horách — Stav českých lesů — Lesy podle druhu vlastníctví — Dřevokazné houby — Energetická výstavba v lesích — Další protestní akce českých zemědělců — Nebezpečná nákaza meningokovou bakterií — Kauza možných úplatků od proruské sítě — Propalestinské blokády univerzit — 79. výročí konce 2. světové války — 20 let v EU — Výcvik elitních policistů — Mělník a okolí zaplaví hlasitá hudba — 70 let od prvních solárních článků — Problémy s pouliční prostitucí v Karviné — Dražba vzácné sbírky mincí — Dragon e4

                                                                    26. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    26. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    26. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    25. dubna

                                                                    Ministryně pro vědu a výzkum končí — Ministryně Langšádlová podala demisi — Reakce vědecké sféry — Změny ve vládě Petra Fialy — Demise ministryně Langšádlové — Škody na úrodě — Zničená úroda ovoce po mrazech — Předpověď počasí — Škody po mrazech v Evropě — Nákaza černým kašlem v Česku — Plovoucí molo u břehu Gazy — Válka na Ukrajině — Obvinění policisty — Audiokniha roku 2023 — Jednání opozice s vládou — Evropská komise o změnách v RTVS — Průměrné ceny pohonných hmot — Nehoda v Moulin Rouge — Kontroly celníků v Mělníku — Zálohování plastových obalů — Plastové lahve — Neoddělitelná víčka na PET lahvích — Státní podpora stavebního spoření — Rozvoj ČR po vstupu do Evropské unie — Kauza Weinstein — Stávka leteckých dispečerů ve Francii — Motiv masového vraha z FF UK — Noční vycházky v metru — Šest studentek kutnohorské střední školy skončilo v péči lékařů — Zisky železničních dopravců — Zpoplatněné Benátky — Začala Flora Olomouc — Digitální podoba sv. Vojtěcha

                                                                    25. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    25. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    25. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    24. dubna

                                                                    Jednání tripartity — Růst platů státních zaměstnanců — Návrhy NERV na podporu hospodářstí — Americké peníze pro Ukrajinu, Izrael i Tchaj-wan — Schválená americká pomoc Ukrajině — Petr Bartovský ředitelem Vojenského zpravodajství — Zdražování nemovitostí — Devatenáctiletý trest — Mráz a sníh ohrožuje úrodu — Odvolání hlavní hygieničky — Změny ve slovenských veřejnoprávních médiích — Povinnosti evropských zemědělců — Pražské ptactvo — Jednání o návrhu důchodové reformy — Volební model — Saharský písek nad Řeckem — První sanitka s elektrickým pohonem — Zátah na útočníky na bankovní účty — Útoky na klienty bank — Hlášení podezřelých nákupů zbraní — Nový systém emisních povolenek — Přípravy útoku na Rafah — 20 let Česka v EU — Dotace Evropské unie — Amnesty International o lidských právech v Česku — Obce sestavují volební komise — Přípravy na hokejové mistrovství — Výuka jaderných inženýrů — KDU-ČSL odsuzuje výstupy Cyrila Svobody — Debata o korespondenční volbě — Nový pohled na historii Avarů — Opravené mosty u Kfel — Skautský den — Leonard Slatkin v Obecním domě

                                                                    24. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    24. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    24. 4. 2024 na ČT24

                                                                    Události na sociálních sítích

                                                                    Napište nám