49 minut

27. listopadu 2022

Část: Headlines

Obsah dílu

Headlines — Prezidentské volby — Prezidentské volby – volební model — Plány na změnu prezidentských voleb — Změny ve způsobu hlasování — Výpadky elektřiny a tepla na Ukrajině — Ústup Rusů z jaderné elektrárny — Ministr životního prostředí — Zdražování sociálních služeb — Rizikové utkání Pardubice–Brno — Čínské protesty proti uzávěrám — Volby v Tchaj-wanu — Devatenáct tváří jazzu — Potíže pravoslavné církve v Česku — Šíření covidu-19 v Česku — Pokles cen chat a chalup — První adventní neděle — Bohaté vánoční osvětlení navzdory úsporám — Vlaky zdraží, slevy se sníží — Zdražení příměstské dopravy — Peníze pro MHD v Brně — Druhá oběť sesuvu půdy na Ischii — Tržby obchodníků — Nerovnost platů ve školství — Zákaz odstřelu vlků v MS kraji — 25 let od událostí, které vyústily v pád vlády — Nedělní Newsroom ČT24 — Podzimní aukce obrazů — Sběr jmelí jen s povolením — Adventní víkendy a otevření některých památek

Části dílu

00:01
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:43
    Prezidentské volby
      Další krok v prezidentské volbě. Do středy mohou uchazeči, které ministertvo vnitra odmítlo registrovat,napadnout rozhodnutí u Nejvyššího správního soudu. Na verdikt má justice maximálně 15 dnů.
      01:38
      Prezidentské volby – volební model
        Do prezidentských voleb zbývá 7 týdnů. Kdyby se konaly teď, získali by podle průzkumu v prvním kole největší podporu Andrej Babiš a Petr Pavel. Pro ČT ho zpracovaly firmy Data Collect a Kantar CZ. Andreji Babišovi by dalo hlas 27 procent oslovených. Druhému Petru Pavlovi model přisuzuje 26 a půl procenta, třetí Danuši Nerudové 23 a půl.
        03:17
        Plány na změnu prezidentských voleb
          Lednové hlasování o hlavě státu se uskuteční podle známých pravidel. Do budoucna ale politici chystají výrazné změny. Například: místo současných 2 dnů by lidi podle návrhu ministerstva vnitra mohli volit jen jeden den.
          05:58
          Změny ve způsobu hlasování
            Lednové hlasování bylo taky tím posledním prezidentským, kdy voliči dostanou tolik lístků, kolik je kandidátů. Návrh plánuje zavést arch jediný, na kterém by lidi zaškrtli svého favorita. Týkalo by se to i výběru senátorů.
            06:46
            Výpadky elektřiny a tepla na Ukrajině
              V Kyjevě napadl sníh a teploty se celý den pohybovaly kolem bodu mrazu. Miliony Ukrajinců se přitom dál potýkají s přerušením dodávek elektřiny a ústředního vytápění. Infrastruktura je těžce poškozená vlnami ruských cílených leteckých úderů z posledních dní a týdnů.
              07:32
              Ústup Rusů z jaderné elektrárny
                Živý vstup zpravodaje Jana Šilhana z Chersonu.
                12:14
                Ministr životního prostředí
                  Premiér požádá šéfa lidovců Jurečku, aby resort životního prostředí vedl až do konce roku. Petr Fiala to řekl v polední diskuzi České televize. Pokud do té doby nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, bude podle svých slov připravený Petra Hladíka do ministerské funkce navrhnout.
                  13:37
                  Zdražování sociálních služeb
                    Od ledna se zřejmě zvýší maximální možné úhrady za jídlo a pobyt v domovech pro seniory. Zdražit budou moct i další sociální služby. Ministerstvo práce krok zdůvodňuje inflací i růstem důchodů.
                    15:41
                    Rizikové utkání Pardubice–Brno
                      Hokejové utkání Pardubic s brněnskou Kometou zajímalo i policii – vyhodnotila ho jako rizikové a zhruba 200 fanoušků hostujícího celku doprovodila od vlakového nádraží ke stadionu. Vyzvala je respektování zákona, k zákazům používání pyrotechniky a zahalování obličejů.
                      16:04
                      Čínské protesty proti uzávěrám
                        V Číně přibývá protestů proti lockdownům. V Šanghaji někteří protestující volají po rezignaci prezidenta Si Ťin-pchinga. Vláda se drží politiky nulové tolerance, přestože zbytek světa se snaží s koronavirem normálně fungovat.
                        18:12
                        Volby v Tchaj-wanu
                          Tchajwanská opozice zvítězila v místních volbách v hlavním městě Tchaj-peji. Prezidentka země Cchaj Jing-wen v reakci na to odstoupila z čela vládnoucí Demokratické pokrokové strany. Cítila odpovědnost za výběr neúspěšných kandidátů.
                          18:40
                          Devatenáct tváří jazzu
                            Dramatik, herec a ředitel Divadla Semafor Jiří Suchý si v nové premiéře splnil životní sen. Do večera nazvaného Devatenáct tváří jazzu přizval swingový Big Band a vybral písně, které má rád celý život. Ve svých jeden a devadesáti letech.
                            21:32
                            Potíže pravoslavné církve v Česku
                              Česká pravoslavná církev se podle řady duchovních dostala do vážných ekonomických problémů. Propustí desítky lidí. Část věřících a kněžích se domnívá, že je to všechno vinou vedení.
                              24:11
                              Šíření covidu-19 v Česku
                                Končící týden naznačil obrat v šíření koronaviru. Od minulé neděle do včerejška přibylo přes 3 tisíce nově infikovaných - tedy víc než za předešlých 7 dnů. Skončil tak trend, kdy odhalených nákaz ubývalo.
                                24:34
                                Pokles cen chat a chalup
                                  Zájem o chaty a chalupy začal klesat - a s ním i jejich ceny. Podle oslovených realitních makléřů se trend z doby covidových uzávěr obrátil. Tehdy byl zájem lidí o rekreační objekty nebývale velký.
                                  26:15
                                  První adventní neděle
                                    Začal advent – a s ním hlavní fáze příprav na Vánoce. Odstartoval železnou nedělí. Věřící mohli už od brzkého rána v kostelích rozjímat nad roráty – tedy mší ke cti Panny Marie. Kněz ve fialovém rouchu taky žehnal věnce.
                                    26:31
                                    Bohaté vánoční osvětlení navzdory úsporám
                                      Nejen svíce. Manžele Hlouškovy z Libišan na Pardubicku neodradila od bohatého nasvícení domu ani dražší elektřina. Výzdobu tvoří 160 tisíc bodů. To je nejvíc v republice a jejich domov to řadí do České knihy rekordů.
                                      28:35
                                      Vlaky zdraží, slevy se sníží
                                        Cesta vlakem podraží. České dráhy zvednou ceny u kilometrických tarifů o 15 procent - u síťových jízdenek pak skoro o třetinu.
                                        31:32
                                        Zdražení příměstské dopravy
                                          Změny se dotknou i meziměstských spojů. Ty v Ústeckém kraji zdraží v prosinci o čtvrtinu, v moravskoslezském budou ceny dlouhodobých tiketů zakoupených u přepážek vyšší o patnáct procent.
                                          35:23
                                          Peníze pro MHD v Brně
                                            Městská hromadná doprava v Brně nezdraží. Město lidem nechce ještě víc komplikovat už tak složitou finanční situaci domácností. Navýší tak kompenzaci pro dopravní podnik asi o půl miliardy korun.
                                            37:11
                                            Druhá oběť sesuvu půdy na Ischii
                                              Po sobotním sesuvu půdy na italské Ischii potvrdili záchranáři druhou oběť. Jde o přibližně šestiletou dívku. Po dalších deseti pohřešovaných stále pátrají.
                                              39:13
                                              Tržby obchodníků
                                                O desítky procent se během prvního adventního víkendu zvedly tržby obchodníků. Prodejci, které oslovila ČTK, průměrně uváděli o polovinu větší obrat než o běžných sobotách a nedělích - částečně i zásluhou marketingové akce Black Friday.
                                                39:32
                                                Nerovnost platů ve školství
                                                  Mezi ženami a muži ve školství se zvyšují platové rozdíly. Ještě výraznější nepoměr vykazují výdělky řídících pedagogů. Podle ministerských statistik za první letošní pololetí berou učitelé v průměru až o 2 a půl tisíce korun hrubého víc než učitelky.
                                                  41:28
                                                  Zákaz odstřelu vlků v MS kraji
                                                    Moravskoslezský kraj odmítl žádost starostů obcí na Jablunkovsku o povolení k odstřelu vlků. Podle úředníků totiž chovatelé ovcí a koz nevyčerpali všechny možnosti jak útokům šelem předejít. Pracovníci agentury ochrany přírody zjistili, že ze 46 případů byla hospodářská zvířata dostatečně zabezpečena jen ve dvou.
                                                    42:06
                                                    25 let od událostí, které vyústily v pád vlády
                                                      Zítra uplyne přesně čtvrtstoletí od takzvaného sarajevského atentátu. Události, která odstartovala jednu z největších politických krizí v Česku. Vlivní členové ODS tehdy vyzvali svého předsedu Václava Klause k rezignaci.
                                                      44:28
                                                      Nedělní Newsroom ČT24
                                                        Redaktor vykázaný ze stadionu nebo přerušení živého vysílání dánské televize. I to se děje na fotbalovém šampionátu v Kataru. O čem mohou novináři na mistrovství světa svobodně reportovat, a o čem ne?
                                                        45:03
                                                        Podzimní aukce obrazů
                                                          Bílý kůň – obraz Františka Kupky vydražil sběratel za 42 milionů korun. Plátno pochází z roku 1909, kdy se Kupka věnoval nefigurátivní malbě. Jeho abstraktní díla se prodávají násobně dráž. I tak překonal vyvolávací cenu o 17 milionů.
                                                          45:34
                                                          Sběr jmelí jen s povolením
                                                            Pily a horolezecká výbava - arboristi státních lesů teď stoupají vysoko do korun stromů. Je totiž nejvhodnější doba na sběr jmelí. Tenhle parazit - ale taky jeden ze symbolů Vánoc - má přinést do domu štěstí.
                                                            47:19
                                                            Adventní víkendy a otevření některých památek
                                                              Na adventní víkendy se znovu otevřou některé hrady a zámky. Správci památek prohlídky přizpůsobují předvánočnímu času. Například na hradě Kámen na Pelhřimovsku zdobí svátečně interiér a výklad doplňují informacemi o vánočních zvycích i tradičních pokrmech.
                                                              Přehrát celé video
                                                              Stopáž53 minut
                                                              Další díl
                                                              28. listopadu 2022

                                                              Přehled dílů

                                                              Stopáž56 minut

                                                              18. dubna

                                                              Headlines — Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalixace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým mstem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia litera

                                                              18. 4. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž56 minut

                                                              18. dubna

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              18. 4. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž54 minut

                                                              17. dubna

                                                              Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci StarDance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Obezita v Česku — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej Hanáckých kasáren — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                              17. 4. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž54 minut

                                                              17. dubna

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              17. 4. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž55 minut

                                                              16. dubna

                                                              Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                              16. 4. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž55 minut

                                                              16. dubna

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              16. 4. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž55 minut

                                                              15. dubna

                                                              Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                              15. 4. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž55 minut

                                                              15. dubna

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              15. 4. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž49 minut

                                                              14. dubna

                                                              Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                              14. 4. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž49 minut

                                                              14. dubna

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              14. 4. 2024 na ČT24

                                                              Události na sociálních sítích

                                                              Napište nám