55 minut

23. června 2022

Část: Transplantační centrum podle návrhu architektky Jiřičné

Obsah dílu

Headlines — Projev premiéra Petra Fialy — Cesta k energetické soběstačnosti — Hlavní změny na poli energií — Pomoc s placením účtů za energie — Pomoc s placením účtů za energie — Česká pomoc Ukrajině — Summit EU o Ukrajině — Pomoc s placením účtů za energie — Výstraha před velmi silnými bouřkami — Škody zemědělců po bouřkách — Mimořádná schůze sněmovny — Audit středočeských silničářů — České nemovitosti ruské televizní celebrity — Nehoda autobusu s dětmi — Náklady na paliva prodraží dovolené — Tornádo rok poté — Rok od tornáda na Moravě — Okamžiky před a po tornádu — Škody po loňském tornádu — Střet vlaku s kamionem — Hvězdy na festivalu Metronome — Mobiliář a sbírky ze zámku v Opočně se vrátí restiuentům — První summit s Ruskem od invaze — AFghánistn po zemětřesení — Odbory ČT ve stávkové pohotovosti — Transplantační centrum podle návrhu architektky Jiřičné — Kladno bez internetu a pevných linek — Práva na značku Škoda — Poslední rozloučení s válečnými hrdiny — Mezinárodní folklorní festival — Pískové sochy na Pustevnách — Záchrana modráska vičencového

Části dílu

00:24
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:41
    Projev premiéra Petra Fialy
      Vláda chce dostat pod kontrolu státu klíčové tuzemské elektrárny. Asi nejvýraznější bod včerejšího projevu k národu, který večer pronesl premiér Petr Fiala.
      01:36
      Cesta k energetické soběstačnosti
        Předseda vlády zároveň v projevu lidi varoval, že i v příštích měsících budou ceny energií dál růst a že pro mnoho občanů bude jejich výše šokem. Zároveň ale slíbil, že nikdo se kvůli cenám energií neocitne v neřešitelné situaci.
        04:29
        Hlavní změny na poli energií
          Pojďme se tedy ještě jednou podívat na hlavní body plánu, který má posílit energetickou soběstačnost Česka. Ta má spočívat hlavně na ve získání kontroly nad výrobou elektřiny. Společnost ČEZ by se tak mohla rozdělit a její výrobní část zestátnit.
          05:35
          Pomoc s placením účtů za energie
            Hostem Událostí je Jozef Síkela /nestr. za STAN/, ministr průmyslu a obchodu.
            06:24
            Pomoc s placením účtů za energie
              A právě také o pomoci domácnostem se zvládáním rostoucích cen energií mluvil včera v mimořádném projevu i premiér Fiala. U ekonomických témat ale zůstal.
              08:26
              Česká pomoc Ukrajině
                Česko už podle premiéra Petra Fialy vyčerpalo zásoby zbraní, které by mohlo poskytnout Ukrajině v boji proti ruské agresi. Po setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem také řekl, že vláda je odhodlaná do roku 2024 zvýšit obranné výdaje na na dvě procenta HDP, a splnit tak svůj závazek k Alianci.
                10:08
                Summit EU o Ukrajině
                  Živé vstupy zpravodajů z Bruselu a Kyjeva.
                  15:11
                  Pomoc s placením účtů za energie
                    Hostem Událostí je Jozef Síkela /nestr. za STAN/, ministr průmyslu a obchodu.
                    19:32
                    Výstraha před velmi silnými bouřkami
                      Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami a přívalovými dešti – výstraha platí od zítřejšího odpoledne hlavně v Čechách. V průběhu noci na sobotu budou bouřky slábnout, pršet ale bude pořád.
                      19:50
                      Škody zemědělců po bouřkách
                        Zničená pole, poškozené střechy a také zahrady. I dnes po třech dnech od krupobití lidé v okolí Moravských Budějovic sčítají škody.
                        22:11
                        Mimořádná schůze sněmovny
                          Sněmovna poslala do závěrečného třetího čtení snížení plateb za státní pojištěnce. Vláda tak chce ještě v letošním rozpočtu ušetřit 14 miliard. Záměr vlády dnes provázela dlouhá diskuze.
                          24:47
                          Audit středočeských silničářů
                            Středočeský kraj zadá forenzní audit u krajské správy a údržby silnic, rozhodli o tom radní. Provede tam také vlastní kontrolu. Reaguje tak na médii zmiňované propojení v úterý odvolaného šéfa středočeských cestářů Jana Lichtnegera s kauzou Dozimetr.
                            25:12
                            České nemovitosti ruské televizní celebrity
                              Hvězda ruské státní televize a podporovatelka Vladimira Putina Jelena Malyševová má firmu v Česku. Podle obchodního rejstříku pronajímá nemovitosti, žádné ale v českém katastru nemá zapsané.
                              27:42
                              Nehoda autobusu s dětmi
                                Dvanáct dětí a tři dospělí se zranili při nehodě školního zájezdového autobusu a auta v pražské Hostivaři. Všechny děti převezli záchranáři do Thomayerovy nemocnice v Krči, kde jim ošetřili lehká zranění – většinou úrazy hlavy a pohmožděniny.
                                27:55
                                Náklady na paliva prodraží dovolené
                                  Pohonné hmoty v Česku dál zdražují. Průměrná cena benzínu se blíží hranici 48 korun za litr. Roste i cena nafty. Řidiči jí natankují oproti minulému týdnu o víc než korunu dráž.
                                  30:08
                                  Tornádo rok poté
                                    Zítra to bude přesně rok od události, kterou Česko do té doby nezažilo. 24. června 2021 krátce před půl osmou se na jihu Moravy spustilo k zemi tornádo o rychlosti 300 kilometrů v hodině.
                                    31:04
                                    Rok od tornáda na Moravě
                                      I rok poté pracují lidé v zasažených obcích na obnově svých domovů. Přispěli jim k tomu i dárci, ve sbírkách se sešlo přes 1 a půl miliardy – do té doby historicky vůbec nejvíc.
                                      33:52
                                      Okamžiky před a po tornádu
                                        Trvalo jen pár minut. Zanechalo za ale sebou miliardové škody a 6 obětí. Tornádo, které se jižní Moravou prohnalo 24. června 2021, lidem v zasažených oblastech změnilo život.
                                        36:12
                                        Škody po loňském tornádu
                                          Stopa po tornádu byla 26 kilometrů dlouhá a 100–700 metrů široká. Nejvíc zasažené byly obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice
                                          38:40
                                          Střet vlaku s kamionem
                                            Lehkým zraněním pěti lidí skončila srážka vlaku s kamionem ve Šluknově na Děčínsku. Střetly se na nechráněném přejezdu. Strojvedoucí stihl zabrzdit, a zřejmě jen díky tomu neskončila kolize tragicky. Okolnosti vyšetřuje policie.
                                            39:06
                                            Hvězdy na festivalu Metronome
                                              Na pražském výstavišti začíná hudební festival Metronome. Už včera večer na místě v rámci samostatného koncertu zahráli ukrajinští umělci, na hlavní program si ale návštěvníci museli počkat do dneška – v průběhu dnešního večera vystoupí Čechomor nebo Lenka Dusilová s tělesem Řeka Ansámbl.
                                              41:12
                                              Mobiliář a sbírky ze zámku v Opočně se vrátí restiuentům
                                                Kristina Colloredo-Mansfeldová a bratranec Jerome mají nárok na mobiliář a sbírky ze zámku v Opočně,rozhodl dnes krajský soud v Pardubicích.
                                                41:56
                                                První summit s Ruskem od invaze
                                                  Ukrajina hraje roli i na virtuálním summitu zemí BRICS – skupiny, kterou tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika. Svolal ho Peking a pro Vladimira Putina je to první fórum s představiteli cizích států od začátku invaze na území svého západního souseda.
                                                  44:08
                                                  AFghánistn po zemětřesení
                                                    V Afghánistánu pokračují záchranné práce po včerejším ničivém zemětřesení. Pod sutinami domů stále zůstává uvězněn neznámý počet lidí. Podle dosavadní bilance zemřelo při otřesech půdy o síle šest celých jedna stupně přes tisíc lidí.
                                                    44:36
                                                    Odbory ČT ve stávkové pohotovosti
                                                      Kvůli finanční situaci veřejnoprávních médií vstoupily hlavní odborové organizace České televize do časově neomezené stávkové pohotovosti. Nesouhlasí s letošním propouštěním 50 zaměstnanců nebo odložením rekonstrukce ostravského televizního studia.
                                                      45:15
                                                      Transplantační centrum podle návrhu architektky Jiřičné
                                                        Po dvanácti letech od prvního návrhu vzniká na střeše hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni nové transplantační centrum pro léčbu pacientů s poruchou krvetvorby. Takzvaný Obláček staví Český národní registr dárců kostní dřeně na své náklady v řádech nízkých stovek milionů korun podle návrhu architektky Evy Jiřičné.
                                                        47:16
                                                        Kladno bez internetu a pevných linek
                                                          Tisíce lidí bez internetu a škoda odhadem za dva miliony korun – Kladno a okolní obce postihl výpadek sítě. Dotkl se hned několika poskytovatelů připojení. Důvodem je úmyslné poškození optického kabelu v centru města, v místě, kde probíhají výkopové práce.
                                                          47:40
                                                          Práva na značku Škoda
                                                            Strojírenské firmy Škoda Group, které většinově vlastní skupina PPF, prodaly mladoboleslavské automobilce Škoda Auto práva ke značce Škoda. Společně se tak dohodly na ukončení sporů o užívání značky s okřídleným šípem.
                                                            48:07
                                                            Poslední rozloučení s válečnými hrdiny
                                                              Na nizozemském vojenském hřbitově v Bergen-op-Zoom dnes pohřbili ostatky pěti československých vojáků, jejichž bombardér se za druhé světové války zřítil po zásahu německou stíhačkou.
                                                              50:55
                                                              Mezinárodní folklorní festival
                                                                77. ročník Mezinárodního folklorního festivalu dnes začal ve Strážnici na Hodonínsku. Po dvouleté pauze způsobené covidem se letos koná znovu v tradiční podobě. Živě se teď díváme na úvodní program, který je věnovaný dětem.
                                                                51:37
                                                                Pískové sochy na Pustevnách
                                                                  Na Pustevnách v Beskydech budou už třetí rok po sobě k vidění pískové sochy. Umělci je začali připravovat tento týden. Podle organizátorů výstava potrvá až do prvních mrazů. Vstupné bude dobrovolné a výtěžek poputuje na záchranu zvířat.
                                                                  52:05
                                                                  Záchrana modráska vičencového
                                                                    Vědcům z České zemědělské univerzity se podařilo zachránit motýla, který z Prahy před více než deseti lety vymizel. Stále vzácnější modrásek vičencový v celém Česku přežívá už jen v několika oblastech. Praha ale teď má nově jednu z největších populací.
                                                                    Přehrát celé video
                                                                    Stopáž55 minut
                                                                    Další díl
                                                                    24. června 2022

                                                                    Přehled dílů

                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    27. března

                                                                    Ústupky výměnou za hladké jednání o korespondenční volbě — Obstrukce při jednání o korespondenční volbě — Celkový počet hodin jednání — Vyjednávání o detailech korespondenční volby — Vyšetřování příčin neštěstí v Baltimoru — Příspěvek na nákup munice pro Ukrajinu — Odhalení proruské sítě v Česku — Trest pro sbormistra za zneužívání dětí — Prodej o velikonočních svátcích — Výdělky doktorandů — Propuštění v Diamu — Protest proti změnám v RTVS — První republika v umění — Ostraha hranic v Pobaltí — Odhadovaný růst německé ekonomiky — Požár v jablonecké nemocnici — Inspirace nemocnou princeznou — Skoro letní Velikonoce — Předpověď počasí na Velikonoce a další dny — Předčasně probuzená příroda — Roubování ovocných stromů — Debata o velvyslanci v Rusku — Nehoda autobusu v Lipsku — Penze prominentů komunistického režimu — Zneškodnění útočícího medvěda — Soud o letišti v Líních — Pohybem proti obezitě školáků — Kácení nebezpečných stromů u D10 — Nová pravidla bezpečnosti v hongkongu — Nová definice tzv. anticikanismu — Operace popálené Yulie — Obvinění v kauze Ramfin — Tradiční pletení pomlázek — Oratorium Stabat Mater

                                                                    27. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    27. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    27. 3. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž53 minut

                                                                    26. března

                                                                    Bezpečnostní situace ve světě podle prezidenta a BIS — Rizika pro Česko — Pocit bezpečí v Česku — Opatření v evropských městech — Očekávané oživení ekonomiky — Co brzdí ekonomiku — Náraz lodě do mostu v Baltimoru — Příčina kolize lodě s mostem — Poplatky za veřejnoprávní média — Pásmo Gazy bez příměří — Slovinsko k munici pro Ukrajinu — Srpen v zemi indiánů — Londýnský soud o Assangovi — Peníze na léčbu vzácných chorob — Rezignace krnovského starosty — Kontroly na silnicích — Kvetoucí stromy ohrožené mrazem — Zřícení dálničního mostu — Pátrání po přeživších a obětech — Proč se most zhroutil — Případy zřícení mostů — Úlevy pro evropské zemědělce a další protesty — Potíže malých mlékáren — Snížení pracovní doby německých strojvedoucích — Požár barokního kostela — Likvidace chovu slepic nakaženého salmonelou — Rekordní ceny kakaa — Velikonoční víkend mimo domov — EZKarta s novými funkcemi — Nové podmínky pro rybaření na jihu Čech — Vjezd na Staré město v centru Prahy — Poškozené nové dílo Banksyho — Noční běh pro Světlušku

                                                                    26. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž53 minut

                                                                    26. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    26. 3. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    25. března

                                                                    Josef Středula se vrací do čela ČMKOS — Vedení ČMKOS — Josef Středula — Podpora Josefa Středuly — Výzva RB OSN k příměří v Gaze — Devět lidí je zraněných po ruském raketovém útoku na Kyjev — Napodobeniny zboží na českém trhu — Důvěra v českou ekonomiku — Vyšetřování pátečního teroristického útoku — Trest pro Miroslava Závadu — Podání přiznání k dani z příjmů — Svatjalana Cichanouská v Praze — Návrat soch na průčelí paláce Savarin — Příprava staveb nových jaderných bloků — Zisk bank v ČR — Kontrola kamionů na severu Moravy — Mráz, sníh a silný vítr — Nové případy nákazy černým kašlem — Očkování proti černému kašli — Černý kašel — Jak poznat černý kašel — Slovensko před druhým kolem voleb — Zdravotní stav Miloše Zemana — Změny ve společnosti Boeing — Nové sazby mýtného — Nařízení o digitálních trzích — Napětí v Rudém moři nepolevuje — Odlování ředitelky ze základní školy — Protesty proti úpravě vodního zákona — Plicních ventilátory pro Ukrajinu — Kauza Donalda Trumpa — Nebezpečné serpentiny u Bečova nad Teplou — Polární záře — 50 let čipových karet — Ferraty před začátkem sezony — Záchrana hospodářských zvířat

                                                                    25. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    25. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    25. 3. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž51 minut

                                                                    24. března

                                                                    Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb — Výsledky 1. kola prezidentských voleb — Průběh sčítání hlasů — Účast v 1. kole prezidentských voleb na Slovensku — Volební noc ve štábu Ivana Korčoka — Profily prezidentských kandidátů — Volební noc ve štábu Petera Pellegriniho — Zajímavosti kolem slovenských voleb — Ukrajina o terorsimu v Rusku — Státní smutek za oběti krveprolití — Jednání o důchodové reformě — Květná neděle — Obnova poničených chmelnic — Řidiči mladší 18 let — Čip k trénování umělé inteligence — Polární záře — 15 let od odvolání vlády Mirka Topolánka — Nákupy před Velikonocemi — Ceny potravin — Nákupy potravin ze dvora — Nákupy v Polsku a Německu — Počasí o Velikonocích — Boje na Ukrajině — Evropská podpora zbrojařů — Podpora evropského obranného průmyslu — Demolice nadjezdu na D1 — Bourání mostu nad D1 — Pochod na podporu Palestiny — Požár rodinného domu — Nový zákon o audiovizi — Guterres u Gazy — Protesty proti dolu v Srbsku — Návštěvnická sezona v kroměřížském zámku

                                                                    24. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž51 minut

                                                                    24. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    24. 3. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    23. března

                                                                    Krveprolití v Moskvě — Vyšetřování útoku v Moskvě — Místo teroristického útoku — Reakce na útok v Rusku — Vyprošťovací práce na místě útoku — Terorismus v historii Ruska — Přednostní právo ve sněmovně — Část firem snížila počet lidi pracujících na dohodu — Vítr na Moravě — Protest za odstoupení vlády — Prezidentské volby na Slovensku — Volební den na Slovensku — Dění ve volebních místnostech — Sčítání hlasů a výsledky voleb — Sídlo slovenského prezidenta — Dobrovolníci uklízejí Česko — Uzavírka D1 na Vysočině — Čištění letadel v Kunovicích — Vážná nemoc princezny Catherine — Pokuty za průjezd na oranžovou — Porušení přednosti v jízdě — Lidé v Líšťanech odmítli větrníky — Sbírka na zbraně pro Ukrajinu — Nová expozice v pražské zoo — Soběstačnost ve výrobě léků — Rumcajsova lavička v Jičíně — Národní sbírka zlozvyků

                                                                    23. 3. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    23. března

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    23. 3. 2024 na ČT24

                                                                    Události na sociálních sítích

                                                                    Napište nám