48 minut

6. února 2022

Část: Vývoj počtu nakažených

Obsah dílu

Mimořádný růst penzí — Podmínky červnového růstu penzí — Růst penzí — Neprůjezdné silnice kvůli sněhu — Spadlý strom zastavil provoz na železnici na Domažlicku — Předpověď počasí na další dny — Záchrana lidí z porouchané lanovky — Miloš Zeman o Ukrajině — Konflikt o Ukrajinu — 70 let vlády Alžběty II. — Prezident podepíše pandemický zákon — Vývoj počtu nakažených — Stížnosti na karantény olympioniků — Marocký chlapec uvázlý ve studni zemřel — Divadelní detektivka Mléčné sklo — Komepnzace firmám za drahé energie — Spor o korespondenční volbu — Požár bytu v Chodově na Sokolovsku — Zavření restaurací kvůli špatné hygieně — Únor bez alkoholu — Náklady pojišťoven na léčbu závislostí v ČR — Klesá spotřeba alko i nealko piva — Reakce na dohodu o Turówu — Odstřel mostu v Německu — Tlak na očkování mladistvých ve Francii — 30 let ústavního soudnictví — Olympijský festival v Brně — Osud Mezinárodní vesmírné stanice

Části dílu

00:37
Mimořádný růst penzí
    Průměrný měsíční důchod od června vzroste o 800 až 1000 korun. O přesné částce rozhodne tempo lednového zdražování. České televizi to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.
    01:09
    Podmínky červnového růstu penzí
      Při mimořádném zvýšení důchodů platí rovnice: čím vyšší důchod, tím vyšší přidání. A to kritizuje opozice. Podle ní by měl každý penzista dostat stejnou částku navíc. Vláda argumentuje tím, že lidé s vyššími důchody víc přispívali do systému.
      04:05
      Růst penzí
        V reportáži zazněla střední varianta letního zvýšení důchodů. Stát je ale připravený i na jiný vývoj. Minimální varianta počítá s nižším růstem cen. Pokud bude lednová meziroční inflace 8 procent, vzrostou penze v létě o sedm set korun těm, kdo teď pobírají 15 tisíc korun měsíčně.
        04:48
        Neprůjezdné silnice kvůli sněhu
          Sněžení a vítr komplikují dopravu na některých místech Česka - hlavně na horách. Meteorologové varovali, že tam může napadnout až 30 a ojediněle i 50 centimetrů sněhu.
          07:19
          Spadlý strom zastavil provoz na železnici na Domažlicku
            07:42
            Předpověď počasí na další dny
              Živý vstup meteoroložky Aleny Zárybnické.
              10:16
              Záchrana lidí z porouchané lanovky
                Zhruba 40 lidí dnes museli hasiči na Šumpersku evakuovat z porouchané lanovky. Závada měla podle provozovatele areálu souviset s brzdami. Na místě byla také horská služba a záchranáři.
                11:50
                Miloš Zeman o Ukrajině
                  Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba kritizoval výroky českého prezidenta na adresu Kyjeva. Miloš Zeman v televizi Prima řekl, že nesdílí obavy z případné ruské agrese vůči Ukrajině, a že není důvod přesouvat kvůli Ukrajině vojáky k východním hranicím Severoatlantické aliance.
                  12:24
                  Konflikt o Ukrajinu
                    Rusko podle amerických tajných služeb shromáždilo 70 procent vojenských zdrojů potřebných k plnému útoku na Ukrajinu. U společných hranic koncentrovalo 115 tisíc vojáků včetně obrněné techniky, letadel, dělostřelectva a protivzdušných baterií.
                    12:53
                    70 let vlády Alžběty II.
                      Alžběta II. jako první monarcha v dějinách vstoupila do 70. roku svého panování. Vyslovila přání, aby v budoucnu po nástupu prince Charlese na trůn měla vévodkyně Camilla titul královna choť. Oslavy platinového jubilea vyvrcholí čtyřdenním volnem v červnu.
                      15:23
                      Prezident podepíše pandemický zákon
                        Prezident Zeman podepíše upravenou novelu pandemického zákona, která má řídit většinu protiepidemických opatření. I to řekl v televizi Prima. Přesvědčily ho změny, které v minulých dnech schválila sněmovna.
                        16:16
                        Vývoj počtu nakažených
                          Tento týden potvrdil, že koronavirová epidemie vrcholí. Včera laboratoře odhalily skoro 24 tisíc nově nakažených covidem.
                          16:46
                          Stížnosti na karantény olympioniků
                            V Číně se množí stížnosti olympioniků na podmínky karantén kvůli covidu. Sportovci, kteří mají po příjezdu pozitivní test, musí do izolace mimo olympijskou vesnici. Řada z nich kritizuje ubytování nebo stravu.
                            18:51
                            Marocký chlapec uvázlý ve studni zemřel
                              Tragédií skončila několikadenní operace na záchranu pětiletého chlapce v Maroku. Ten uvázl ve studni třicet metrů pod povrchem. Záchranáři se k němu přes veškerou snahu nedostali včas.
                              19:14
                              Divadelní detektivka Mléčné sklo
                                Hledání pravdy bývá někdy obtížné. Přesvědčí se o tom bývalý detektiv v podání Martina Dejdara v nové divadelní hře Mléčné sklo. Napsal ji filmový scenárista Marek Epstein. Uvádí pražské Divadlo Mana.
                                21:46
                                Komepnzace firmám za drahé energie
                                  Ministerstvo průmyslu a obchodu chce pomoci firmám, které byly zasažené vysokým růstem cen energií. Návrh by měl ministr Jozef Síkela předložit do několika týdnů.
                                  22:38
                                  Spor o korespondenční volbu
                                    Pokračující spor o korespondenční volbu mezi vládou a opozicí. Se zákonem počítá i návrh únorové schůze sněmovny. Hnutí SPD chce ale normu blokovat. Podle koalice je právo volit pro české občany v cizině zásadní, zvažuje i svolání mimořádné schůze.
                                    25:41
                                    Požár bytu v Chodově na Sokolovsku
                                      Při nočním požáru bytu ve výškovém domě v Chodově na Sokolovsku se jeho obyvatelka nadýchala zplodin a musela do nemocnice. Hasiči dostali plameny pod kontrolu už pár minut po příjezdu, potíž ale byla s odvětráním zakouřeného domu.
                                      25:58
                                      Zavření restaurací kvůli špatné hygieně
                                        Potravinářská inspekce uzavřela rekordní množství provozoven. Za leden jich bylo 21 - nejvíc za posledních pět let. Nejčastějším důvodem byl výskyt myší nebo jejich trusu. Podmínkou pro opětovné otevření je zaplacená pokuta a odstranění závad.
                                        28:12
                                        Únor bez alkoholu
                                          Rizikovému pití alkoholu se v Česku vystavuje zhruba 1,5 milionu lidí. Vyplývá to z analýz Ministerstva zdravotnictví. A v covidové krizi sahají Češi po lahvi častěji než obvykle. Na tom se zase shodují adiktologické ambulance, odvykací kliniky i protialkoholní záchytné stanice.
                                          30:48
                                          Náklady pojišťoven na léčbu závislostí v ČR
                                            Vysoká spotřeba alkoholu ale nemá dopad jen na peněženky konzumentů. Stovky milionů na léčbu následků vydávají také zdravotní pojišťovny.
                                            33:12
                                            Klesá spotřeba alko i nealko piva
                                              Za nižší spotřebou alkoholu stojí také omezení provozu restaurací vládními restrikcemi. Propad návštěvnosti ale způsobil i pokles spotřeby nealkoholických nápojů.
                                              35:59
                                              Reakce na dohodu o Turówu
                                                Finanční kompenzace za činnost polského Dolu Turów sice dorazily, voda se ale v českém pohraničí ztrácí. Část obyvatel i ekologické organizace nevěří, že speciální podzemní stěna problém vyřeší.
                                                38:32
                                                Odstřel mostu v Německu
                                                  Pyrotechnici v Německu odstřelili sedmdesát metrů vysoký most nedaleko Wilnsdorfu. Dosud nejvyšší, který se v zemi demoloval výbušninami. Vedle něj už vyrostla první část jeho nástupce.
                                                  38:54
                                                  Tlak na očkování mladistvých ve Francii
                                                    Také Francie uvolňuje proticovidová opatření. Tento týden třeba zrušila povinnost nošení roušek venku. Povinnost očkovacího pasu ale dál platí. Vláda tlačí hlavně na vakcinaci dětí mladistvých, jejich proočkovanost patří k nejnižším v Evropě.
                                                    41:26
                                                    30 let ústavního soudnictví
                                                      Před 30 lety jmenoval prezident Václav Havel soudce Federálního ústavního soudu. Instituce fungovala necelý rok. Po rozpadu Československa ji nahradil dnešní Ústavní soud. Za 30 let vyřešil přes 80 tisíc případů: spory o zákony i křivdy jednotlivců.
                                                      43:37
                                                      Olympijský festival v Brně
                                                        V areálu Nové Zbrojovky v Brně pokračuje Olympijský festival. O víkendu do něj mířily hlavně rodiny s dětmi, které si mohly vyzkoušet různé druhy zimních sportů. Pořadatelům se dařilo zachovat vhodné podmínky i přes to, že se teplota držela nad nulou.
                                                        44:12
                                                        Osud Mezinárodní vesmírné stanice
                                                          Zřejmě ještě devět let bude v provozu Mezinárodní vesmírná stanice. Z pohledu Američanů ji má nahradit soukromá orbitální laboratoř. Záměr nechat ISS spadnout do oceánu v lednu 2031 upřesnila v nové zprávě NASA. Ne se vším ale souhlasí Rusko.
                                                          Přehrát celé video
                                                          Stopáž52 minut
                                                          Další díl
                                                          7. února 2022

                                                          Přehled dílů

                                                          Stopáž54 minut

                                                          17. dubna

                                                          Headlines — Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci Stardance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej hanácká kasárna — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                          17. 4. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž54 minut

                                                          17. dubna

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          17. 4. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž55 minut

                                                          16. dubna

                                                          Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                          16. 4. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž55 minut

                                                          16. dubna

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          16. 4. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž55 minut

                                                          15. dubna

                                                          Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                          15. 4. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž55 minut

                                                          15. dubna

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          15. 4. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž49 minut

                                                          14. dubna

                                                          Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                          14. 4. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž49 minut

                                                          14. dubna

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          14. 4. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž50 minut

                                                          13. dubna

                                                          Vedení ODS — Kongres ODS — Vizitka ODS — Strategie ODS — Reakce na zvolení Petra Fialy — Celostátní konference SPD — Ohlasy na znovuzvolení Tomia Okamury — Vizitka SPD — Důvěra v politickou reprezentaci — Ruské posílení pozic na Ukrajině — Následky útoků na ukrajinské elektrárny — Omezení na D10 kvůli bourání mostu — Zájem o prémiová paliva — Biden o napětí mezi Íránek a Izraelem — Útok v australském obchodním centru — Kompenzace za slevy na jízdném — Mimořádná aktivita klíšťat — Zabezpečení kol proti krádežím — Potravinová sbírka — Ročníky potravinové sbírky — Nákupy dárců a co ve zásobách chybí — Sňatky párů stejného pohlaví — Opravy u dálnice D46 — Očekávání Rusů — Soud s Donaldem Trumpem — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Tragický pád lanovky v Turecku — Vyschlé studny na Táborsku — Česká stopa v genové terapii — Odemykání Vltavy v Českém Krumlově — Příběh Casanovy na jevišti divadla Rokoko

                                                          13. 4. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž50 minut

                                                          13. dubna

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          13. 4. 2024 na ČT24

                                                          Události na sociálních sítích

                                                          Napište nám