55 minut

18. června 2020

Obsah dílu

Termín, kdy odložíme roušky — Od kdy bez roušek — Uvolnění opatření od 22. června — Další cesty do zahraničí volné — Denní nárůst počtu nakažených — Změny opatření proti šíření koronaviru — Kontroverzní kniha o D. Trumpovi — Evropský soudní dvůr o Maďarsku — Podpora KSČM pro rekordní schodek? — Před evropským hlasováním o střetu zájmů premiéra — Pocta hrdinům odboje — Příběh domu v Resslově ulici — Průzkum o koncesionářských poplatcích — Právní ochrana mladistvých imigrantů v USA — Výroba osobních aut v Česku — 30 let slezské fotografie — Opatření proti nákaze na magistrátu — Návrhy na boj proti suchu — Požár plynu na pumpě v Českém Těšíně — Nezákonné odposlechy v kauze Nagyová — Varování před dalšími srážkami — Silné bouřky s přívalovým deštěm — Mezi bouřkami na Chrudimsku — Vysoké nebezpečí bouřek — Lijáky komplikují úklid — Pomoc aeroliniím Smartwings — Polská prezidentská debata — Boj Číny proti chudobě — Soud v kauze dotací pro sport — Německo viní Rusy ze zabití Čečence — Částečné uvolnění limitů u hypoték — Obměna policejních aut — David Rath nemá na doplacení peněžitého trestu — Parník na Lipně — Drony a laser pomáhají zemědělcům — První koncert Moravské filharmonie Olomouc po pauze — Oprava otáčivého hlediště v Českém Krumlově — Výročí de Gaullovy výzvy

Části dílu

00:38
Termín, kdy odložíme roušky
    Konec nošení roušek. Od 1. července si lidé nebudou muset zakrývat ústa a nos ani v uzavřených prostorech. S odhalenou tváří tak budou moct i do obchodů, divadel nebo městské hromadné dopravy.
    01:22
    Od kdy bez roušek
      Výjimku tvoří dva regiony - Praha a Karvinsko. Pokud se tady situace do začátku července nezlepší, dostanou červenou. Na jejich území by tak dál platila současná pravidla pro nošení roušek.
      03:55
      Uvolnění opatření od 22. června
        Kromě roušek končí i některá další opatření. Od pondělí se do běžného provozu vracejí koupaliště, zoologické i jiné zahrady, muzea, galerie a hrady nebo zámky.
        04:53
        Další cesty do zahraničí volné
          Úřady se také chystají rozšířit počet zemí, kam bude možné vyjet bez omezení. Začátkem prázdnin by to měly být další země Balkánu.
          07:23
          Denní nárůst počtu nakažených
            Tady ještě aktuální vývoj nákazy covidem-19 v Česku. Včera se počet nově nakažených znovu dostal nad padesát. Laboratoře provedly tři a půl tisíce testů, tedy o pět set méně než v úterý.
            08:00
            Změny opatření proti šíření koronaviru
              Hostem Událostí je ministr zdravotnictví Adam Vojtěch /ANO/.
              10:44
              Kontroverzní kniha o D. Trumpovi
                Americký prezident Donald Trump chtěl, aby mu Čína pomohla ke znovuzvolení, tvrdí ve své knize jeho bývalý poradce. John Bolton prezidenta popisuje jako nekompetentního v oblasti mezinárodní politiky.
                13:12
                Evropský soudní dvůr o Maďarsku
                  Maďarský zákon o nevládních organizacích placených ze zahraničí je v rozporu s právem Evropské unie, rozhodl její soudní dvůr. Podle něj hrozí sankce organizacím, které přesáhnou hranici příspěvků z ciziny a nenahlásí to státu.
                  13:39
                  Podpora KSČM pro rekordní schodek?
                    Komunisté poprvé připustili, že by mohli podpořit půlbilionový schodek státního rozpočtu na letošní rok. Šéfka rozpočtového výboru Miloslava Vostrá po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovu ČT řekla, že doporučí rozpočet schválit.
                    16:00
                    Před evropským hlasováním o střetu zájmů premiéra
                      Česko si nemůže vybírat, jak bude uplatňovat pravidla Evropské unie o střetu zájmů, říká předsedkyně kontrolního výboru Evropského parlamentu Monika Hohlmeierová.
                      16:49
                      Pocta hrdinům odboje
                        Přesně před 78 lety padlo v kostele v Resslově ulici v Praze sedm československých parašutistů - hrdinů odboje. Mezi nimi Josef Gabčík a Jan Kubiš, kteří útok na zastupujícího říšského protektora provedli.
                        17:34
                        Příběh domu v Resslově ulici
                          18. června 1942 nacisti okolí Resslovy ulice uzavřeli. Chrám svatých Cyrila a Metoděje obklíčilo 700 příslušníků SS a gestapa. Lidi v okolních domech až na výjimky nevěděli, co se děje.
                          19:44
                          Průzkum o koncesionářských poplatcích
                            Způsob financování médií veřejné služby podle aktuálního průzkumu agentur Median a STEM MARK vyhovuje většině oslovených. Se zachováním koncesionářských poplatků souhlasily asi čtyři pětiny respondentů.
                            21:14
                            Právní ochrana mladistvých imigrantů v USA
                              Nejvyšší soud Spojených států zablokoval snahu prezidenta Donalda Trumpa zrušit program DACA. Ten poskytuje právní ochranu víc než půl milionu mladistvých imigrantů před deportací.
                              21:34
                              Výroba osobních aut v Česku
                                Propad výroby osobních aut v Česku - kvůli koronaviru se za prvních pět měsíců letošního roku snížila o skoro šest a třicet procent. Vyrobilo se necelých čtyři sta tisíc vozů.
                                21:54
                                30 let slezské fotografie
                                  Třicet let od svého vzniku letos oslaví Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Mezi jeho absolventy patří řada uznávaných současných fotografů.
                                  24:23
                                  Opatření proti nákaze na magistrátu
                                    Poslanci a pražští zastupitelé Jan Čižinský a Patrik Nacher mají negativní test na koronavirus. Oba musejí zůstat v karanténě a podstoupit minimálně ještě jeden odběr.
                                    25:35
                                    Návrhy na boj proti suchu
                                      I když v Česku v posledních týdnech opakovaně prší - poslanci dnes jednali na mimořádné schůzi o suchu. Požádalo o ni hnutí Starostů a nezávislých s dalšími opozičními stranami. Podle nich jsou vládní opatření nedostatečná.
                                      28:04
                                      Požár plynu na pumpě v Českém Těšíně
                                        Kvůli požáru na benzinové stanici v Českém Těšíně musela policie evakuovat několik desítek lidí. Okolo čtvrté ranní začal hořet plyn unikající ze zásobníků na LPG. Zásah může podle hasičů trvat až dva dny a po celou dobu bude zavřená Karvinská ulice.
                                        28:28
                                        Nezákonné odposlechy v kauze Nagyová
                                          Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové dříve Nagyové za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle zjištění České televize i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013.
                                          31:05
                                          Varování před dalšími srážkami
                                            Do Česka přišly další silné srážky. Od rána pršelo na jihozápadě Čech, Vysočině nebo jižní Moravě. Odpoledne se pak lokální průtrže přesunuly na severovýchod.
                                            32:24
                                            Silné bouřky s přívalovým deštěm
                                              Do Česka se po několika dnech klidu vrátil trvalý a místy i vydatný déšť a také silné bouřky.
                                              34:11
                                              Mezi bouřkami na Chrudimsku
                                                Chrudimsko se stále vzpamatovává z nedělních bleskových záplav. Domov pro seniory v Heřmanově Městci funguje v provizoriu, povodeň vyhnala klienty z přízemí do vyšších pater, domov musí dovážet stravu.
                                                36:13
                                                Vysoké nebezpečí bouřek
                                                  Živý vstup redaktora Marka Slavíka.
                                                  37:35
                                                  Lijáky komplikují úklid
                                                    Varování meteorologů s obavami sledují také v obcích na Uničovsku a Šumpersku, které před 11 dny zasáhla přívalová povodeň. Jen v Šumvaldu způsobila škody za půl miliardy korun.
                                                    39:30
                                                    Pomoc aeroliniím Smartwings
                                                      Akcionáři Smartwings by měli na záchranu firmy přispět dvěma třetinami sumy – zbylou by zaručil stát. Ministr průmyslu to řekl poslancům podvýboru pro letectví a vesmírný program.
                                                      40:28
                                                      Polská prezidentská debata
                                                        Polští prezidentští kandidáti se střetli v televizní debatě – jediné, ve které vystoupilo všech 11 uchazečů o úřad. Odpovídali na otázky o svém hodnotovém nastavení, měnové nebo migrační politice.
                                                        41:29
                                                        Boj Číny proti chudobě
                                                          V Číně se strhla veřejná diskuse o úspěšnosti boje s chudobou, který je hlavním programem vlády. Vyvolal ji premiér, když přiznal, že přes 40 % obyvatel zápasí o přežití.
                                                          43:30
                                                          Soud v kauze dotací pro sport
                                                            Před městským soudem v Praze skončila výpověď jednoho z hlavních aktérů takzvané sportovní kauzy Miroslava Pelty. Mluvil téměř dva jednací dny.
                                                            44:33
                                                            Německo viní Rusy ze zabití Čečence
                                                              Německá prokuratura je přesvědčená, že loňskou vraždu Čečence v centru Berlína si objednala Moskva. V žalobě tvrdí, že podezřelý Rus Vadim Krasikov oběť opakovaně zezadu střelil do hlavy.
                                                              44:53
                                                              Částečné uvolnění limitů u hypoték
                                                                Nové uvolnění hypoték. ČNB zrušila podmínku, že měsíční splátka nesmí přesáhnout polovinu žadatelova příjmu.
                                                                45:45
                                                                Obměna policejních aut
                                                                  Pražská policie ode dneška nasazuje do provozu 20 nových elektromobilů, další přibudou do konce měsíce. Nemají být určeny přímo k zásahům, ale třeba k vyšetřování nebo na výjezdy k přestupkům.
                                                                  47:17
                                                                  David Rath nemá na doplacení peněžitého trestu
                                                                    David Rath nemá 5 milionů korun na zaplacení druhé části peněžitého trestu. Právu to řekl jeho advokát s tím, že bývalý středočeský hejtman požádal o prominutí poloviny z celkem 10milionové sankce.
                                                                    47:44
                                                                    Parník na Lipně
                                                                      Patří na vodu – na Lipno ovšem dorazila po silnici – 25 metrů dlouhá a 5 metrů široká výletní loď. Cesta z rakouského Lince po přesně naplánované trase trvala 2 dny.
                                                                      48:20
                                                                      Drony a laser pomáhají zemědělcům
                                                                        Lepší péče o sady za pomoci laseru. Přírodovědci z Univerzity v Hradci Králové vyvinuli metodu, pomocí které můžou zemědělci zjistit, jestli jabloně trpí nedostatkem nebo přebytkem živin.
                                                                        50:00
                                                                        První koncert Moravské filharmonie Olomouc po pauze
                                                                          Moravská filharmonie Olomouc dnes poprvé po vynucené pauze vystupuje před diváky. Koncertem s názvem Konečně naživo, který se právě odehrává na olomouckém Horním náměstí, orchestr zároveň slaví 75. výročí svého založení.
                                                                          50:30
                                                                          Oprava otáčivého hlediště v Českém Krumlově
                                                                            Diváky a herce vystřídali na otáčivém hledišti v Českém Krumlově dělníci. Připravují točnu na opravu. Jihočeské divadlo zrušilo letošní sezonu na otáčivém hledišti kvůli epidemii koronaviru.
                                                                            51:12
                                                                            Výročí de Gaullovy výzvy
                                                                              Před osmdesáti lety vystoupil ve vysílání BBC z Londýna Charles de Gaulle s výzvou svobodné Francii. Na výročí dnes zamířil do britské metropole prezident Emmanuel Macron, který se k odkazu oblíbeného francouzského státníka hlásí.
                                                                              Přehrát celé video
                                                                              Stopáž54 minut
                                                                              Další díl
                                                                              19. června 2020

                                                                              Přehled dílů

                                                                              Stopáž54 minut

                                                                              26. dubna

                                                                              26. 4. 2024 na ČT1
                                                                              Stopáž54 minut

                                                                              26. dubna

                                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                              26. 4. 2024 na ČT24
                                                                              Stopáž55 minut

                                                                              25. dubna

                                                                              Headlines — MInistryně pro vědů a výzkum končí — Ministryně Langšádlová podala demisi — Reakce vědecké sféry — Změny ve vládě Petra Fialy — Demise ministryně Langšádlové — Škody na úrodě — Zničená úroda ovoce po mrazech — Předpověď počasí — Škody po mrazech v Evropě — Nákaza černým kašlem v Česku — Plovoucí molo u břehu Gazy — Válka na Ukrajině — Obvinění policisty — Audiokniha roku 2023 — Jednání opozice s vládou — Evropská komise o změnách v RTVS — Průměrné ceny pohonných hmot — Nehoda v Moulin Rouge — Kontroly celníků v Mělníku — Zálohování plastových obalů — Plastové lahve — Neoddělitelná víčka na PET lahvích — Státní podpora stavebního spoření — Rozvoj ČR po vstupu do Evropské unie — Kauza Weinstein — Stávka leteckých dispečerů ve Francii — Motiv masového vraha z FF UK — Noční vycházky v metru — Šest studentek kutnohorské střední školy skončilo v péči lékařů — Zisky železničních dopravců — Zpoplatněné Benátky — Začala Flora Olomouc — Digitální podoba sv. Vojtěcha

                                                                              25. 4. 2024 na ČT1
                                                                              Stopáž54 minut

                                                                              25. dubna

                                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                              25. 4. 2024 na ČT24
                                                                              Stopáž54 minut

                                                                              24. dubna

                                                                              Jednání tripartity — Růst platů státních zaměstnanců — Návrhy NERV na podporu hospodářstí — Americké peníze pro Ukrajinu, Izrael i Tchaj-wan — Schválená americká pomoc Ukrajině — Petr Bartovský ředitelem Vojenského zpravodajství — Zdražování nemovitostí — Devatenáctiletý trest — Mráz a sníh ohrožuje úrodu — Odvolání hlavní hygieničky — Změny ve slovenských veřejnoprávních médiích — Povinnosti evropských zemědělců — Pražské ptactvo — Jednání o návrhu důchodové reformy — Volební model — Saharský písek nad Řeckem — První sanitka s elektrickým pohonem — Zátah na útočníky na bankovní účty — Útoky na klienty bank — Hlášení podezřelých nákupů zbraní — Nový systém emisních povolenek — Přípravy útoku na Rafah — 20 let Česka v EU — Dotace Evropské unie — Amnesty International o lidských právech v Česku — Obce sestavují volební komise — Přípravy na hokejové mistrovství — Výuka jaderných inženýrů — KDU-ČSL odsuzuje výstupy Cyrila Svobody — Debata o korespondenční volbě — Nový pohled na historii Avarů — Opravené mosty u Kfel — Skautský den — Leonard Slatkin v Obecním domě

                                                                              24. 4. 2024 na ČT1
                                                                              Stopáž54 minut

                                                                              24. dubna

                                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                              24. 4. 2024 na ČT24
                                                                              Stopáž55 minut

                                                                              23. dubna

                                                                              Debata o nové bankovní dani — Budoucnost daně z mimořádných zisků — Čistý zisk bank v Česku — Schůzka lídrů vládních stran — Britská pomoc Ukrajině — Evakuace na Ukrajině — Dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny do EU — Mrazy v Česku vrcholí — Nový šéf Vojenského zpravodajství — Podezření na špionáž pro Čínu — Britské vyhošťování nelegálních migrantů — Nákup potravin v online obchodu — Zásilkový výdej léků na předpis — Přípravy na MFF Karlovy Vary — Čísla politických subjektů pro volby do EP — Soud s Janem Cimickým — Právo spotřebitele na opravu — Napadený web České noviny — Hazardní chování na kolejích — Otevření památníku holokaustu Romů a Sintů — Podoba památníku v Letech — Osudy z koncentračního tábora v Letech — Pohnutá historie místa — Propalestinské demonstrace v USA — Zadržení gangu v Oděse — Nový ředitel SÚKL — Peníze na celoplošné sociální služby — Soud za akci Asanace — Proslavil ho Miloš Jakeš, teď z něj budou byty — Testování nových padáků — Obovené spojení se sondou Voyager 1 — Trpké oslavy svátku Pesach — Pátrání po Pavlu Zítkovi — Test uzávěry na přehradě Fláje — Statečné psí srdce — Academia film festival v Olomouci

                                                                              23. 4. 2024 na ČT1
                                                                              Stopáž55 minut

                                                                              23. dubna

                                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                              23. 4. 2024 na ČT24
                                                                              Stopáž55 minut

                                                                              22. dubna

                                                                              Výpověď bez udání důvodu — Jednodušší ukončení pracovního poměru — Návrhy NERV — Jednání na Hradě o důchodech — Hlasování o podpoře Kyjeva — Americká pomoc pro Ukrajinu — Obžaloba bývalého hradního kancléře — Očkování proti černému kašli — Deficit veřejných financí — Referendum o průmyslové zóně v Dolní Lutyni — Británie a deportace nelegálních migrantů do Rwandy — Aharon Haliva končí — Ivan Trojan ve hře Žáby — Kandidáti na ústavní soudce — Trestní řízení s Donaldem Trumpem — Návrat zimního počasí do Evropy — Mrazivá noc v Česku — Tři roky vězení pro Dominika Feriho — Případ Dominika Feriho — Obvinění Dominika Feriho — Vláda a strategické investice — Obvinění kandidátů AfD do eurovoleb — Referendum v Kosovu — Podvody s falešnými nahrávkami — Kauza prodeje městských bytů v centru Prahy — Nebezpečná znaménka — Společná část státních maturit — Zemřela Hana Brejchová — Soud kvůli požáru supermarketu — Objev nevyčíslitelné hodnoty — Zvláštnosti hanáckého nářečí — Michael Jackson v Redutě

                                                                              22. 4. 2024 na ČT1
                                                                              Stopáž55 minut

                                                                              22. dubna

                                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                              22. 4. 2024 na ČT24

                                                                              Události na sociálních sítích

                                                                              Napište nám