47 minut

25. července 2019

Část: Nové taktiky ilegálních cizinců

Obsah dílu

Headlines — Spory o post ministra kultury — Politické ohlasy na prezidentův postoj k ministerstvu kultury — Postoj k politické krizi — Žaloba na prezidenta — Premiérovy čistky ve vládě a vize brexitu — Ukrajina zkonfiskovala ruský tanker — Další vlny EET — Kyberkriminalita v Česku — Dovolání v restitučním případu rodu Walderode — Von der Leyenová v Polsku — Jednání o postu českého eurokomisaře — Odhad růstu české ekonomiky — Senátoři a audity Evropské komise — Španělsko bez vlády — Soutěž o podobu stanic metra D — Nabarvené ptáče v soutěži benátského festivalu — Obvinění kvůli smrti stíhaného Afghánce — Hospodaření Škody Auto — Opilý řidič v Praze — Nové taktiky ilegálních cizinců — Vedro v Česku — Procházka rozpáleným městem — Předpověď počasí — Řeky bez vody — Rekordní teploty napříč Evropou — Novely v Senátu — Rozkrytí drogového gangu — Omezení v pražské tramvajové dopravě — Obžaloby v případu vraždy čerpadlářky u Nelahozevsi — Medvíďata v zámeckém výběhu — Rakety z KLDR — Křehký mír mezi Izraelem a Jordánskem — Neúspěšný přelet flyboardem přes La Manche

Části dílu

00:03
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:37
    Spory o post ministra kultury
      Řešení situace na ministerstvu kultury se odkládá. Premiér Babiš dnes slíbil, že jasno bude nejpozději na konci prázdnin. Ministra Staňka chce prezident odvolat ke konci července, se jmenováním jeho nástupce ale vyčkává.
      01:28
      Politické ohlasy na prezidentův postoj k ministerstvu kultury
        Jasné je, že minimálně v první polovině srpna bude resort kultury bez šéfa. Chybějícího ministra má v té době podle premiéra nahradit sociálně demokratická náměstkyně úřadu – Kateřina Kalistová.
        04:10
        Postoj k politické krizi
          Vedení sociální demokracie tak bude dál čekat. Ve hře je stále i odchod této strany z vlády. Její lídři vyjadřují většinou zklamání ze současného vývoje. Podle svých slov čekali víc od jednání premiéra s prezidentem.
          05:59
          Žaloba na prezidenta
            I otálení s výměnou ministra se týká žaloba na prezidenta, kterou včera večer schválili senátoři. Pro jich nakonec hlasovalo 48 – tedy víc než tři pětiny přítomných zákonodárců. Proti bylo 20, zdrželo se 7.
            07:44
            Premiérovy čistky ve vládě a vize brexitu
              Britský premiér Boris Johnson v prvním projevu před poslanci prohlásil, že Londýn nebude nominovat britského komisaře do nové Evropské komise, která začne fungovat 1. listopadu. Uvedl to jako důkaz, že myslí vážně odchod z Evropské unie k 31. říjnu.
              09:58
              Ukrajina zkonfiskovala ruský tanker
                Ukrajina zkonfiskovala ruský tanker, který se loni podílel na incidentu v Kerčském průlivu. Ten tehdy plavidlo blokovalo a konflikt vyústil v zajetí posádek tří ukrajinských lodí. Moskva proti zabavení plavidla protestuje.
                10:17
                Další vlny EET
                  Návrh, o němž dnes horní komora rozhodovala, měl zavést 3. a 4. vlnu evidence tržeb.
                  12:56
                  Kyberkriminalita v Česku
                    Kyberkriminalita loni v Česku opět vzrostla – policisté řešili téměř sedm tisíc těchto trestných činů. Vyplývá to ze zprávy Národní centrály proti organizovanému zločinu.
                    13:18
                    Dovolání v restitučním případu rodu Walderode
                      Živý vstup redaktora Vlastimila Weinera.
                      15:03
                      Von der Leyenová v Polsku
                        Úspěšně hodnotí šéf polské vlády jednání s budoucí předsedkyní Evropské komise. Ursula von der Leyenová Varšavu navštívila jako druhou evropskou metropoli v rámci své úvodní cesty po členských zemích.
                        15:44
                        Jednání o postu českého eurokomisaře
                          Českou eurokomisařkou by mohla i v příštím období podle premiéra Babiše být Věra Jourová. Ministerský předseda serveru iDnes.cz řekl, že je favoritkou a chce pro ni lepší portfolio.
                          16:07
                          Odhad růstu české ekonomiky
                            Ekonomiku dál ohrožuje nejistý vývoj v zahraničí. Podle České bankovní asociace je rizikem hlavně brexit nebo zpomalování německého hospodářství. Instituce odhaduje, že tuzemské HDP letos poroste o 2,4 procenta.
                            17:13
                            Senátoři a audity Evropské komise
                              Další krok ve snaze senátní komise získat předběžné unijní audity, ve kterých se píše o podezřeních ze střetu zájmů českého premiéra. Zástupci horní komory žádají přímo Evropskou komisi, aby povolila českým ministerstvům texty poskytnout.
                              18:16
                              Španělsko bez vlády
                                Vítěz dubnových voleb a úřadující premiér, socialista Pedro Sánchez nezískal v parlamentu důvěru. Politická nejistota v zemi se tak znovu protahuje. Španělsko přitom potřebuje plně funkční vládu, která by vyřešila ožehavou otázku Katalánska.
                                20:19
                                Soutěž o podobu stanic metra D
                                  Praha představila vítěze výtvarné soutěže na první dvě stanice metra D. Pankrác oživí pohyblivé animace nanočástic Jakuba Nepraše. Stanici Olbrachtova vyzdobí prostorové obrazy postav lidí nahlížených shora.
                                  20:42
                                  Nabarvené ptáče v soutěži benátského festivalu
                                    Režiséra Václava Marhoula pozval benátský filmový festival do hlavní soutěže. Nejstarší mezi světovými přehlídkami si vybral jeho černobílou adaptaci knižního bestselleru Nabarvené ptáče.
                                    23:25
                                    Obvinění kvůli smrti stíhaného Afghánce
                                      Vojenská policie stíhá čtyři české vojáky kvůli loňské smrti příslušníka afghánské armády. Vyšetřovatelé je obvinili z neoznámení trestného činu. Potvrdilo to Městské státní zastupitelství v Praze.
                                      25:26
                                      Hospodaření Škody Auto
                                        Největší firmě v Česku drobně vzrostl výdělek. Škoda Auto vykázala za první letošní pololetí provozní zisk 21 miliard korun – o třetinu procenta víc než rok před tím.
                                        25:43
                                        Opilý řidič v Praze
                                          Policie zveřejnila záběry opilého řidiče, který se snažil rozjet v Praze 10. S autem párkrát poskočil do křižovatky, pak couval a při tom naboural do vozu hlídky. Situaci odmítl řešit, naopak chtěl za každou cenu nastartovat, dokonce i klíčem od bytu.
                                          26:03
                                          Nové taktiky ilegálních cizinců
                                            Cizinci, kteří se nelegálně pohybují po Evropské unii, stále častěji sahají k novému způsobu zneužívání dokladů. Předloží kradené nebo ztracené listiny a spoléhají na to, že jsou podobní člověku na fotografii.
                                            28:11
                                            Vedro v Česku
                                              V Česku vrcholí vlna veder. Na většině meteorologických stanic padly teplotní rekordy. Horko by mělo být i zítra. V Ústeckém kraji platí smogová situace.
                                              28:48
                                              Procházka rozpáleným městem
                                                Asi tři čtvrtiny obyvatel České republiky žijí ve městech. Méně zeleně, beton, asfalt, hustá zástavba a doprava. To všechno ovlivňuje vnímání veder. Vědci se snaží simulovat takzvanou pocitovou teplotu v ulicích pomocí počítačového modelu.
                                                30:57
                                                Předpověď počasí
                                                  Živý vstup meteorologa Michala Žáka.
                                                  33:28
                                                  Řeky bez vody
                                                    Vedle vysokých teplot se Česko dál potýká se suchem. Průtoky řek jsou čím dál nižší. V některých jihočeských tocích hydrologové hlásí extrémní sucho – třeba na Lužnici.
                                                    35:40
                                                    Rekordní teploty napříč Evropou
                                                      I zbytek Evropy má za sebou další tropický den. S teplotami bojoval každý po svém. Někdo zamířil k vodě, jiný se po osvěžení musel poohlédnout přímo ve městech. A ta se na to připravila.
                                                      36:52
                                                      Novely v Senátu
                                                        Senátoři vrátili sněmovně novelu, která zavádí lékový záznam – tedy elektronickou databázi, ve které doktoři i lékárníci uvidí, jaké medikamenty kdo bere. Horní komora chce pacientům umožnit, aby se sami rozhodli, kdo může do systému nahlížet.
                                                        37:20
                                                        Rozkrytí drogového gangu
                                                          Čeští protidrogoví detektivové pomohli s dopadením mezinárodního gangu, který dovážel z Jižní Ameriky do Evropy kokain. Policisté zadrželi víc než tunu této drogy a šestnáct podezřelých, včetně dvou českých občanů.
                                                          39:47
                                                          Omezení v pražské tramvajové dopravě
                                                            Dopravní komplikace v Praze. Potíže nastaly ráno kvůli uzavírce podjezdu mezi Zahradním Městem a Strašnicemi. Kvůli modernizaci železniční trati potrvá měsíc.
                                                            40:23
                                                            Obžaloby v případu vraždy čerpadlářky u Nelahozevsi
                                                              Státní zástupce je podal na dva muže. Jeden se má u soudu zpovídat z vraždy čerpadlářky a nedovoleného ozbrojování, druhý z loupeže. Oba jsou ve vazbě.
                                                              40:40
                                                              Medvíďata v zámeckém výběhu
                                                                Poloprázdné medvědárium na zámku v Českém Krumlově opět ožilo. Ke stárnoucí samici Marii Terezii dnes přibyla dvě mláďata. Česká inspekce životního prostředí je loni zabavila na pražském letišti, dovozce z Ruska neměl na jejich transport povolení.
                                                                42:55
                                                                Rakety z KLDR
                                                                  Nejmíň jedna ze dvojice raket, které dnes Severní Korea vystřelila nad moře, byla nového typu. Doletěla bezmála 700 kilometrů. Druhá dopadla do moře. Zatím není jasné, jestli šlo o typ, který by porušoval rezoluce OSN.
                                                                  43:14
                                                                  Křehký mír mezi Izraelem a Jordánskem
                                                                    Před čtvrt stoletím, 25. července 1994, si izraelský premiér Rabin a jordánský král Husajn před Bílým domem podali ruku a podepsali deklaraci, kterou jejich země oficiálně ukončily nepřátelství.
                                                                    45:31
                                                                    Neúspěšný přelet flyboardem přes La Manche
                                                                      Franky Zapata neuspěl ve snaze přeletět Lamanšský průliv na flyboardu – prkně, které pohánějí trysky. Pokus skončil po deseti minutách, tedy zhruba v půlce. Francouz minul plošinu pro plánované dotankování paliva na lodi a zřítil se do moře.
                                                                      Přehrát celé video
                                                                      Stopáž48 minut
                                                                      Další díl
                                                                      26. července 2019

                                                                      Přehled dílů

                                                                      Stopáž56 minut

                                                                      18. dubna

                                                                      Headlines — Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalixace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým mstem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia litera

                                                                      18. 4. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž56 minut

                                                                      18. dubna

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      18. 4. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      17. dubna

                                                                      Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci StarDance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Obezita v Česku — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej Hanáckých kasáren — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                                      17. 4. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      17. dubna

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      17. 4. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      16. dubna

                                                                      Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                                      16. 4. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      16. dubna

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      16. 4. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      15. dubna

                                                                      Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                                      15. 4. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      15. dubna

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      15. 4. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      14. dubna

                                                                      Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                                      14. 4. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      14. dubna

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      14. 4. 2024 na ČT24

                                                                      Události na sociálních sítích

                                                                      Napište nám