45 minut

7. dubna 2019

Část: Investice do nové zlínské nemocnice

Obsah dílu

Personální obměna vlády? — Premiér připustil obměnu vlády — Češi hodnotí vládu — Novinky kolem brexitu — Londýn brojí proti špatnému ovzduší — Investice do nové zlínské nemocnice — Noční požáry v Přerově a Kroměříži — Dva dny do parlamentních voleb v Izraeli — Stěhování letiště v Istanbulu — Nedostatek míst v domovech pro seniory — Poslední Kiskova návštěva Česka — Experimentální volby v dubnu 1989 — Výše minimální mzdy — Analýza turistů ze sítě mobilních operátorů — Na severu Brazílie spadl most — Kácení stromů v ochranných pásmech dálnic — Zdražování bytů napříč Českem — Škody v lesích kvůli hladovějící zvěři — Předávání cen Magnesia Litera — Češi národem knihomolů — Nejprodávanější knihy 2018 — Předávání Litery — Zahraničí inspiruje české tituly — Odchod mezinárdních sil z Libye — Změny ve skladbě maturitních zkoušek — Pietní akce v Soběchlebech — Léčba poruch příjmu potravy — Mementa starých časů – nechat nebo zbourat?

Části dílu

00:36
Personální obměna vlády?
    O možném střídání některých ministrů může rozhodnout už příští týden. Premiér Andrej Babiš změny nevyloučil a chce je konzultovat s prezidentem Milošem Zemanem.
    01:10
    Premiér připustil obměnu vlády
      Andrej Babiš záměr oznámil v pořadu Partie, konkrétní ale být nechtěl. Tento týden čelil ze strany opozice výzvám k odvolání ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové.
      04:02
      Češi hodnotí vládu
        Z průzkumu CVVM vyplývá, že menšinovému kabinetu hnutí ANO a ČSSD v březnu důvěřovalo 42 procent respondentů. Naopak víc než polovina oslovených hodnotí vládu negativně.
        04:35
        Novinky kolem brexitu
          Britská vláda připouští možnost kompromisu v jednání s labouristy o brexitové dohodě – a to jen pár dní před aktuálním datem odchodu 12. dubna. Opozice naopak tvrdí, že premiérka Theresa Mayová zatím neustoupila ze svých pozic.
          05:00
          Londýn brojí proti špatnému ovzduší
            Britská metropole zavádí nejpřísnější opatření na světě v boji za zlepšení ovzduší. Už od zítřka bude v centru Londýna platit ultra nízká emisní zóna. Majitelé aut, která nebudou odpovídat moderním požadavkům, by si tak připlatili za jeden vjezd 375 korun.
            07:31
            Investice do nové zlínské nemocnice
              Živý vstup redaktora Josefa Kvasničky.
              09:10
              Noční požáry v Přerově a Kroměříži
                Dva velké noční požáry jen několik kilometrů od sebe. V Kroměříži oheň zasáhl budovu bývalé kotelny. Událost si vyžádala dva mrtvé. Další člověk skončil v nemocnici.
                09:34
                Dva dny do parlamentních voleb v Izraeli
                  Už v úterý čekají Izrael parlamentní volby. Hlavními rivaly jsou v nich pravicový blok vedený Benjaminem Netanjahuem a opozice v čele Benjaminem Gancem.
                  11:47
                  Stěhování letiště v Istanbulu
                    V Istanbulu se završila obří logistická akce. Dvoudenní přesun vybavení starého Atatürkova letiště do nového areálu u Černého moře. Dopravní uzel v přepočtu za více než 200 miliard korun je dosud největší stavba prosazená prezidentem Erdoganem.
                    12:32
                    Nedostatek míst v domovech pro seniory
                      Starší lidé mají stále větší problém najít místo v domově pro seniory. Aktuálně je to až 60 tisíc neuspokojených žádostí. Chybí lůžka i personál. Podle světové zdravotnické organizace Česko patří k evropským zemím, které mají podprůměrné kapacity.
                      14:42
                      Poslední Kiskova návštěva Česka
                        Na poslední zahraniční cestu zamíří slovenský prezident Andrej Kiska do Česka. V Otázkách Václava Moravce řekl, že se s Milošem Zemanem zřejmě sejde v Lánech. Česko bude i prvním cílem Kiskovy nástupkyně Zuzany Čaputové, která se úřadu ujme 15. června.
                        15:18
                        Experimentální volby v dubnu 1989
                          Před třiceti lety zbývalo do sametové revoluce zhruba sedm měsíců. A právě v dubnu 89 totalitní režim poprvé připustil možnost volit z většího počtu kandidátů. Komunisté experiment se dvěma kandidáty vyzkoušeli v doplňovacích parlamentních volbách.
                          18:13
                          Výše minimální mzdy
                            Odbory budou požadovat růst minimální mzdy o víc než 1500 korun. Potvrdil to předseda největší odborové centrály Josef Středula.
                            21:48
                            Analýza turistů ze sítě mobilních operátorů
                              Počítání turistů podle mobilů v jejich kapsách – radnice začínají nakupovat data mobilních operátorů, aby zjistily, kolik návštěvníků k nim přijíždí a jak dlouho se zdržují.
                              23:41
                              Na severu Brazílie spadl most
                                Po nárazu lodě spadla část mostu přes řeku Moju na severu Brazílie. Zřítil se úsek o délce zhruba 200 metrů, spolu s ním i dvě osobní auta.
                                24:00
                                Kácení stromů v ochranných pásmech dálnic
                                  Nové debaty úřadů o kácení stromů. A to kvůli čtrnáctihodinové uzavírce D1, kterou v týdnu zablokovaly ve větru popadané kmeny.
                                  25:57
                                  Zdražování bytů napříč Českem
                                    Ceny starších bytů v Česku rychle rostou. V únoru stál metr čtvereční průměrně 39 tisíc korun – o 11 procent víc než před rokem. Nejdražší zůstávají v Praze – tam meziročně cena stoupla o 14 procent bezmála na 92 tisíc korun.
                                    26:18
                                    Škody v lesích kvůli hladovějící zvěři
                                      Škody v lesích způsobené hladovou zvěří po zimě budou vyšší než v minulých letech. Důvodem jsou hlavně velké přívaly sněhu na horách. Zvířata se v nich nemohla pohybovat a snažila se stáhnout za potravou do podhůří.
                                      28:02
                                      Předávání cen Magnesia Litera
                                        Porota, složená z literárních odborníků, spisovatelů i novinářů, vybere nejlepší česká díla uplynulého roku. Nominaci má 27 knih a taky šest blogů.
                                        28:27
                                        Češi národem knihomolů
                                          O Češích se říká, že jsou národem čtenářů. A to přesto, že tuzemský knižní trh je v porovnání s evropskými státy spíš menší. Alespoň jeden titul za rok přečtou v tuzemsku skoro tři čtvrtiny lidí.
                                          30:53
                                          Nejprodávanější knihy 2018
                                            Loni bylo nejprodávanější knihou vyprávění o novoročním předsevzetí party kamarádů od Patrika Hartla. Následovala už zmiňovaná Hana od Aleny Mornštajnové, a pak thriller Počátek od amerického spisovatele Dana Browna.
                                            31:44
                                            Předávání Litery
                                              Rozhovor s Dagmar Havlovou, která předává Literu za poezii.
                                              33:03
                                              Zahraničí inspiruje české tituly
                                                Spojujícím tématem letošních nominací je pohled za hranice Česka. Několik příběhů se v cizině přímo odehrává nebo je tam autoři napsali.
                                                35:16
                                                Odchod mezinárdních sil z Libye
                                                  Mezinárodní síly se s postupně zhoršující se situací v Libyi stahují ze země. Dočasný odchod už po hlášení drobných střetů vojsk centrální vlády a generála Haftara oznámila malá posádka Amerického velitelství v Africe.
                                                  35:37
                                                  Změny ve skladbě maturitních zkoušek
                                                    U státních maturit jen didaktické testy – ministerstvo školství plánuje změny zkoušek. Písemné práce by znovu měly opravovat samotné školy a matematika by měla být povinná až za tři roky. Letošní maturity začnou příští týden.
                                                    38:02
                                                    Pietní akce v Soběchlebech
                                                      Křížová cesta coby vzpomínka na oběti násilné kolektivizace v 50. letech. Obyvatelé Záhoří na Přerovsku do krajiny rozmístili celkem 13 křížů a připomenuli tak tragédii osady Simře v roce 1952.
                                                      38:53
                                                      Léčba poruch příjmu potravy
                                                        Jak správně a včas léčit poruchy příjmu potravy. Téma konference, kterou v týdnu pořádala 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Odborníci mluvili taky o roli sociálních sítí. Právě ty u řady mladých lidí mohlou spustit třeba anorexii.
                                                        41:10
                                                        Mementa starých časů – nechat nebo zbourat?
                                                          V Rusku zůstává přes šest tisíc pomníků vůdce říjnové revoluce Vladimira Iljiče Lenina. Mnoho z nich ve špatném stavu. Pro část obyvatel jsou ale připomínkou starých časů, na které vzpomínají s nostalgií.
                                                          Přehrát celé video
                                                          Stopáž49 minut
                                                          Další díl
                                                          8. dubna 2019

                                                          Přehled dílů

                                                          Stopáž54 minut

                                                          28. března

                                                          Headlines — Jednání o důchodové reformě — Změny v důchodech — Zpomalení růstu nových důchodu — Debaty o důchodové reformě — Slovensko před volbou prezidenta — Záměna pacientek ve FN Bulovka — Ceny energií dál klesají — Útok na předměstí Moskvy — Kontroly na silnicích — Zásahy Daňové Kobry — Poselství Karla III. — 100 let Krvavého románu Josefa Váchala — Vývoj růstu HDP — Zásah proti ruské vlivové síti — Průměrné ceny pohonných hmot — Požár střechy domu na Václavském náměstí — Včasné odhalení rakoviny díky screeningu — Začíná sezóna památek — Návštěvnost památek ve správě NPÚ — Noví nájemníci Zlaté uličky — 25 let vězení za trýznivou vraždu seniorky — Kampaň na podporu obětí trestných činů — Spor o dovoz zemědělských plodi — Odvrácený útok na město Kupjansk — Nové osvětlení v okolí Klánovického lesa — První past na sršeň asijskou — Hydroponické systémy — Daně z příjmů pro seniory — Dopad války na ekonomiku — Posilování spojů — Ochrana mláďat pomocí dronů — Festival Spectatulare

                                                          28. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž54 minut

                                                          28. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          28. 3. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž55 minut

                                                          27. března

                                                          Ústupky výměnou za hladké jednání o korespondenční volbě — Obstrukce při jednání o korespondenční volbě — Celkový počet hodin jednání — Vyjednávání o detailech korespondenční volby — Vyšetřování příčin neštěstí v Baltimoru — Příspěvek na nákup munice pro Ukrajinu — Odhalení proruské sítě v Česku — Trest pro sbormistra za zneužívání dětí — Prodej o velikonočních svátcích — Výdělky doktorandů — Propouštění v Diamu — Protest proti změnám v RTVS — První republika v umění — Ostraha hranic v Pobaltí — Odhadovaný růst německé ekonomiky — Požár v jablonecké nemocnici — Inspirace nemocnou princeznou — Skoro letní Velikonoce — Předpověď počasí na Velikonoce a další dny — Předčasně probuzená příroda — Roubování ovocných stromů — Debata o velvyslanci v Rusku — Nehoda autobusu v Lipsku — Penze prominentů komunistického režimu — Zneškodnění útočícího medvěda — Soud o letišti v Líních — Pohybem proti obezitě školáků — Kácení nebezpečných stromů u D10 — Nová pravidla bezpečnosti v hongkongu — Nová definice tzv. anticikanismu — Operace popálené Yulie — Obvinění v kauze Ramfin — Tradiční pletení pomlázek — Oratorium Stabat Mater

                                                          27. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž55 minut

                                                          27. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          27. 3. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž53 minut

                                                          26. března

                                                          Bezpečnostní situace ve světě podle prezidenta a BIS — Rizika pro Česko — Pocit bezpečí v Česku — Opatření v evropských městech — Očekávané oživení ekonomiky — Co brzdí ekonomiku — Náraz lodě do mostu v Baltimoru — Příčina kolize lodě s mostem — Poplatky za veřejnoprávní média — Pásmo Gazy bez příměří — Slovinsko k munici pro Ukrajinu — Srpen v zemi indiánů — Londýnský soud o Assangovi — Peníze na léčbu vzácných chorob — Rezignace krnovského starosty — Kontroly na silnicích — Kvetoucí stromy ohrožené mrazem — Zřícení dálničního mostu — Pátrání po přeživších a obětech — Proč se most zhroutil — Případy zřícení mostů — Úlevy pro evropské zemědělce a další protesty — Potíže malých mlékáren — Snížení pracovní doby německých strojvedoucích — Požár barokního kostela — Likvidace chovu slepic nakaženého salmonelou — Rekordní ceny kakaa — Velikonoční víkend mimo domov — EZKarta s novými funkcemi — Nové podmínky pro rybaření na jihu Čech — Vjezd na Staré město v centru Prahy — Poškozené nové dílo Banksyho — Noční běh pro Světlušku

                                                          26. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž53 minut

                                                          26. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          26. 3. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž54 minut

                                                          25. března

                                                          Josef Středula se vrací do čela ČMKOS — Vedení ČMKOS — Josef Středula — Podpora Josefa Středuly — Výzva RB OSN k příměří v Gaze — Devět lidí je zraněných po ruském raketovém útoku na Kyjev — Napodobeniny zboží na českém trhu — Důvěra v českou ekonomiku — Vyšetřování pátečního teroristického útoku — Trest pro Miroslava Závadu — Podání přiznání k dani z příjmů — Svatjalana Cichanouská v Praze — Návrat soch na průčelí paláce Savarin — Příprava staveb nových jaderných bloků — Zisk bank v ČR — Kontrola kamionů na severu Moravy — Mráz, sníh a silný vítr — Nové případy nákazy černým kašlem — Očkování proti černému kašli — Černý kašel — Jak poznat černý kašel — Slovensko před druhým kolem voleb — Zdravotní stav Miloše Zemana — Změny ve společnosti Boeing — Nové sazby mýtného — Nařízení o digitálních trzích — Napětí v Rudém moři nepolevuje — Odlování ředitelky ze základní školy — Protesty proti úpravě vodního zákona — Plicních ventilátory pro Ukrajinu — Kauza Donalda Trumpa — Nebezpečné serpentiny u Bečova nad Teplou — Polární záře — 50 let čipových karet — Ferraty před začátkem sezony — Záchrana hospodářských zvířat

                                                          25. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž54 minut

                                                          25. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          25. 3. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž51 minut

                                                          24. března

                                                          Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb — Výsledky 1. kola prezidentských voleb — Průběh sčítání hlasů — Účast v 1. kole prezidentských voleb na Slovensku — Volební noc ve štábu Ivana Korčoka — Profily prezidentských kandidátů — Volební noc ve štábu Petera Pellegriniho — Zajímavosti kolem slovenských voleb — Ukrajina o terorsimu v Rusku — Státní smutek za oběti krveprolití — Jednání o důchodové reformě — Květná neděle — Obnova poničených chmelnic — Řidiči mladší 18 let — Čip k trénování umělé inteligence — Polární záře — 15 let od odvolání vlády Mirka Topolánka — Nákupy před Velikonocemi — Ceny potravin — Nákupy potravin ze dvora — Nákupy v Polsku a Německu — Počasí o Velikonocích — Boje na Ukrajině — Evropská podpora zbrojařů — Podpora evropského obranného průmyslu — Demolice nadjezdu na D1 — Bourání mostu nad D1 — Pochod na podporu Palestiny — Požár rodinného domu — Nový zákon o audiovizi — Guterres u Gazy — Protesty proti dolu v Srbsku — Návštěvnická sezona v kroměřížském zámku

                                                          24. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž51 minut

                                                          24. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          24. 3. 2024 na ČT24

                                                          Události na sociálních sítích

                                                          Napište nám