48 minut

28. prosince 2018

Část: Návrat do zaměstnání po rodičovské

Obsah dílu

Vyrovnaný rozpočet Česka — Plnění státního rozpočtu — Finanční správa pod novým vedením — Přepadení banky v Příbrami — Policejní zákrok proti pachateli přepadení — Přepadení bank v historii Česka — Španělsko cílem migrantů — Exploze u autobusu v Egyptě — Výzva k propuštění ukrajinských námořníků — Stavba teplovodu z Temelína — Rozruch kvůli knize Miroslava Grebeníčka — Spojenectví kurdských milic a syrské armády — Stav horníků zraněných po výbuchu v dole ČSM — Amos Oz: 1939–2018 — Nedostatek lékařů na venkově — Krádež osobních údajů — Sbírka na dětské protézy — Nábory české armády — Obnova vyhořelé chaty Libušín ve finále — Kontroly pyrotechniky před Silvestrem — Kontroly prodejců pyrotechniky — Pravidla pro bezpečné používání pyrotechniky — Zákaz používání pyrotechniky v národních parcích — Reforma britské migrační politiky — Metrostav vítězem tendru na Slovensku — Operace výsadku Silver B — Modrá záře nad New Yorkem — Návrat do zaměstnání po rodičovské — Čína v provincii Jilin otevřela velký ledový park — Belgické vypořádání s koloniální minulostí

Části dílu

00:36
Vyrovnaný rozpočet Česka
    Vláda letos bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová. Návrh státního rozpočtu přitom pro letošek počítal s 50miliardovým schodkem. Zásluhu na lepším výsledku má pokračující hospodářský růst.
    01:20
    Plnění státního rozpočtu
      Rozdíl mezi rozpočtovým plánem a realitou kritizuje opozice. Pravici se navíc nelíbí, že vláda zatím nevyužila dlouhodobý ekonomický růst k prosazení reformy penzí a zdravotnictví.
      04:21
      Finanční správa pod novým vedením
        Rozpočet dopadl lépe i díky vyššímu výběru daní. Na ten nově dohlíží Tatjana Richterová. Právě dnes se stala ředitelkou finanční správy. V minulosti vedla finanční úřad pro Ústecký kraj i ten pro hlavní město Prahu.
        05:50
        Přepadení banky v Příbrami
          Osmadvacetiletý muž přepadl dnes odpoledne banku v centru Příbrami. Téměř tři hodiny držel osm rukojmích. Policisté je všechny osvobodili a pachatele zadrželi. Incident se obešel bez zranění.
          07:52
          Policejní zákrok proti pachateli přepadení
            Živý vstup redaktorky Petry Tuháčkové.
            10:44
            Přepadení bank v historii Česka
              Za posledních 25 let řešila policie minimálně osm přepadení bank, při kterých lupič držel rukojmí. Žádnému z nich se nikdy nic vážného nestalo.
              11:36
              Španělsko cílem migrantů
                Po týdenní plavbě dorazila do Španělska loď s 311 migranty na palubě. V minulých dnech ji odmítly Itálie a Malta. Naopak Španělsko letos přijalo nejvíc uprchlíků ze všech evropských států.
                14:12
                Exploze u autobusu v Egyptě
                  Vedle autobusu plného turistů na cestě k pyramidám v egyptské Gíze vybuchla nastražená nálož. Zemřeli nejméně dva vietnamští turisté, deset dalších utrpělo zranění. Poranění jsou taky nejméně dva egyptští kolemjdoucí. Policie oblast uzavřela.
                  14:33
                  Výzva k propuštění ukrajinských námořníků
                    Lídři Německa a Francie Angela Merkelová a Emmanuel Macron vyzvali Moskvu k propuštění zadržovaných Ukrajinců.
                    14:55
                    Stavba teplovodu z Temelína
                      U Temelína je reportér Ondřej Ublick.
                      16:04
                      Rozruch kvůli knize Miroslava Grebeníčka
                        Česká biskupská konference se postavila proti knize poslance KSČM Miroslava Grebeníčka – publikace kritizuje církevní restituce a katolictví. Její vydání označil generální sekretář biskupů za nehoráznost.
                        17:04
                        Spojenectví kurdských milic a syrské armády
                          Syrská armáda oznámila, že vstoupila do města Manbídž na severu země. Dojít k tomu mělo po dohodě s kurdskými milicemi YPG, které doposud toto území ovládaly.
                          19:07
                          Stav horníků zraněných po výbuchu v dole ČSM
                            Lékaři se chystají na operaci kriticky zraněného horníka, kterého popálil výbuch metanu na dole ČSM. Během ní mu odstraní nekrotické části kůže a začnou ji transplantovat.
                            19:29
                            Amos Oz: 1939–2018
                              V 79 letech zemřel spisovatel Amos Oz. Jeruzélmský rodák napsal 30 prozaických knih a byl jedním z nejznámějších izraelských autorů. Jeho romány často vycházely i v Česku.
                              22:20
                              Nedostatek lékařů na venkově
                                Nedostatek lékařů v odlehlých venkovských oblastech. Pomoci mají i dotace na vytvoření nové praxe. Letos je získalo 23 praktiků, pediatrů nebo zubařů. Ministerstvo zdravotnictví jim vyplatilo 15,5 milionu korun.
                                24:21
                                Krádež osobních údajů
                                  Neznámí hackeři ukradli z jihokorejských databází osobní údaje o tisícovce přeběhlíků ze Severní Koreje. Včetně jejich současných adres. To může znamenat velké nebezpečí pro jejich příbuzné, které dál žijí na severu.
                                  24:43
                                  Sbírka na dětské protézy
                                    Přes osm miliard korun přispěli loni drobní dárci, firmy a nadace na charitu v Česku. Organizace předpokládají, že letošní suma bude ještě vyšší. Téměř polovina darů je určená pro nemocné nebo handicapované.
                                    26:38
                                    Nábory české armády
                                      Česká armáda je po letošním roce početnější. Do jejích řad nastoupilo skoro dva tisíce nováčků. A to i k elitním jednotkám, jako je výsadkové vojsko nebo hradní stráž. Celkem ale uspěl jen zhruba každý čtvrtý zájemce o službu v armádě.
                                      26:58
                                      Obnova vyhořelé chaty Libušín ve finále
                                        Obnova legendární chaty Libušín na beskydských Pustevnách je v závěrečné fázi. Bezmála pět let po požáru, který ji prakticky zničil. Celkem rekonstrukce vyjde na 100 milionů korun. Hotová už je hrubá stavba, teď jsou na řadě detaily.
                                        28:56
                                        Kontroly pyrotechniky před Silvestrem
                                          Do Silvestra a půlnočních oslav zbývají tři dny. K těm – aspoň pro některé – patří ohňostroje a pyrotechnika. Na ni se v těchto dnech zaměřuje taky Česká obchodní inspekce.
                                          30:56
                                          Kontroly prodejců pyrotechniky
                                            Kontroly České obchodní inspekce budou pokračovat až do silvestrovských oslav. Namátkově ale i na základě podnětu jich zatím provedla přesně sedmdesát. Zákon prodejci porušili ve více než polovině případů.
                                            32:00
                                            Pravidla pro bezpečné používání pyrotechniky
                                              Každý, kdo se chystá na Silvestra použít zábavní pyrotechniku, by měl dodržet několik bezpečnostních pravidel. Ochrání tím zdraví svoje i ostatních.
                                              33:48
                                              Zákaz používání pyrotechniky v národních parcích
                                                Do Krkonoš míří tisíce turistů, kteří se tam chystají oslavit příchod nového roku. Ovšem v některých místech bez ohňostrojů. Už druhým rokem totiž platí v národních parcích zákaz používání zábavní pyrotechniky.
                                                36:05
                                                Reforma britské migrační politiky
                                                  Krátce před hlasováním o dohodě o brexitu představil Londýn největší reformu migrační politiky za posledních 40 let. Pro občany Evropské unie bude znamenat konec výhod na pracovním trhu.
                                                  38:17
                                                  Metrostav vítězem tendru na Slovensku
                                                    Česká společnost Metrostav se stala vítězem tendru na modernizaci plavebních komor elektrárny Gabčíkovo na Dunaji. Rekonstrukce části největšího vodního díla na Slovensku má stát v přepočtu skoro čtyři miliardy korun.
                                                    38:38
                                                    Operace výsadku Silver B
                                                      Přesně před 77 lety – v noci z 28. na 29. prosince 1941– seskočily na území tzv. protektorátu tři výsadky. Silver A , Anthropoid a Silver B. První dva své úkoly splnily a dokázaly zlikvidovat třetího nejvýše postaveného muže nacistického Německa.
                                                      40:58
                                                      Modrá záře nad New Yorkem
                                                        Obloha se rozsvítila po výbuchu transformátoru v jedné z místních elektráren. Nikomu se nic nestalo, hasiči měli celou situaci do hodiny pod kontrolou.
                                                        41:23
                                                        Návrat do zaměstnání po rodičovské
                                                          Varování ombudsmanky pro ženy nebo muže, kteří se vrátí do zaměstnání po rodičovské dovolené a jejich pracovní poměr následně skončí. Měli by si dát pozor, aby se na úřadu práce přihlásili nejpozději do tří pracovních dnů.
                                                          43:44
                                                          Čína v provincii Jilin otevřela velký ledový park
                                                            V areálu o rozloze 30 tisíc metrů čtverečních je celkem 39 soch, nejvyšší měří 21 metrů.
                                                            44:03
                                                            Belgické vypořádání s koloniální minulostí
                                                              O vyrovnání se svou brutální koloniální minulostí se v těchto dnech snaží v Belgii. V Bruselu otevřeli nově rekonstruované Muzeum Afriky, kde se přiznávají ke své temné minulosti i milionům mrtvých, které po sobě na africkém kontinentu zanechali.
                                                              Přehrát celé video
                                                              Stopáž45 minut
                                                              Další díl
                                                              29. prosince 2018

                                                              Přehled dílů

                                                              Stopáž54 minut

                                                              3. května

                                                              Headlines — Kyberútoky na Česko — Kyberútoky na české instituce — Skupina Fancy Bear — Hrozba kyberútoků — Pavel Tuleja ministrem nebude — Tuleja se vzdal nominace — Populace stárne — Analýza zdravotnictví — Plány Ministerstva zdravotnictví — Stavba D1 u Přerova — Turecko přestalo obchodovat s Izraelem — Izraelští vojáci přijedou do Česka — Cirk La Putyka slaví 15 let — Kovosvit ze Sezimova Ústí podal návrh na moratorium — Ochrana zemědělského půdního fondu — Start rakety Falcon 9 byl viditelný i ze Slovenska — Týden do šampionátu v hokeji — Vykolejení vlaku u Klínce — Trasa vykolejeného vlaku — Vyšetřování vykolejeného vlaku — Pavel kritizoval kampaň SPOLU i výroky Babiše — Zásah policie na gymnáziu v Litvínově — Ruské stanoviště na Kurilských ostrovech — Macron připustil možnost vyslání vojáků na Ukrajinu — Sněmovna o návykových látkách — Výročí Pražského povstání — Začaly Slavnosti svobody v Plzni — Multikulturalismus na školách ve Velké Británii — Nové nádraží ve Vsetíně — Paradoxní situace v Nigeru — Čínská sonda zamířila na odvrácenou stranu Měsíce — Architektonická soutěž na školku ve Vimperku — Vývoj nového dílu počítačové hry Kingdom Come — Sklizeň sena v Plzeňském kraji

                                                              3. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž54 minut

                                                              3. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              3. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž55 minut

                                                              2. května

                                                              Nižší úroky — ČNB snížila úrokovou sazbu — Výhled celoroční inflace — Snížení úrokových sazeb — Rusko čelí obvinění z používání chemických zbraní — Agresivní aktivity Ruska znepokojují NATO — Mimořádná schůze Sněmovny — Změny v zákoníku práce — Mezi Prahou a Dobříší se rozjel vlak — Nižší úroda ovocnářů — Policie v Tbilisi zasáhla proti demonstrantům — V Číně se propadla dálnice — Igor Orozovič vydal první album — Nominace Pavla Tuleji — V Břeclavi zemřel chlapec po úrazu na hřišti — Poláka po letu z Kolumbie zadrželi v Praze s pěti kily kokainu — Nové trasy a čísla MHD v Ústí nad Labem — Válečný veterán Kafka slaví sto let — Energie zlevňují — Vývoj velkoobchodní ceny elektřiny — Přeplatky za energie — Biden podle průzkumu vede nad Trumpem — Návrh zákona o antisemitismu prošel Sněmovnou reprezentantů — Hospodaření státu — Nadprůměrně teplé počasí — Bezpečnostní úřad má nového šéfa — Začala společná část maturit — Demonstrace proti změnám v RTVS — Lepší kvalita vody v Seině — Příznaky postcovidového syndromu — Otická past na kamiony — Zájem o koupi řopíků klesá — Balet gala v Plzni

                                                              2. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž55 minut

                                                              2. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              2. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž50 minut

                                                              1. května

                                                              Česko slaví 20 let v Evropské unii — 20 let Česka v Evropské unii — Vstup Česka do Evropské unie — Rozšíření Evropské unie — Evropská unie po největším rozšíření — Oslavy výročí vstupu do EU — Ruské útoky na Oděsu — Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu — Protesty v Tbilisi — Tramvaje se vrátily na trať mezi Libercem a Jabloncem — Propad cen elektřiny — Výročí Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě — USA a další země vyzvaly Hamás k propuštění rukojmích — Pomoc z Turecka do Pásma Gazy — Zemřel Miroslav Macek — Zásahy hasičů kvůli čarodějnicím — Nová metoda operace srdce — Začala turistická sezona — Zájem o letní zájezdy — Češi si za letní dovolenou připlatí — ANO zahájilo kampaň do eurovoleb — Policie vyklidila kampus Kolumbijské univerzity — Polská prokuratura vyšetřuje Orlen — Opravy silnic a chodníků po tornádu — Nová čísla a linky MHD v Ústí nad Labem — Den otevřených dveří na letišti v Náměšti nad Oslavou — Otevření Libavé v rámci akce Bílý kámen — Sankce v souvislosti s válkou na Ukrajině — Výstava Tima Burtona v Obcním domě

                                                              1. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž50 minut

                                                              1. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              1. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž49 minut

                                                              30. dubna

                                                              Důchodová reforma — Reforma penzí — Zvyšování průměrného důchodu — Vláda schválila reformu penzí — Peníze na jaderný blok v Dukovanech — Stavba jaderných reaktorů — Vývoj hrubého domácího produktu — Česko slaví 20 let v EU — Koncert k 20. výročí vstupu ČR do EU — Pavel Tuleja kandidátem na ministra — Pavel Tuleja — Tendr na provoz vlaků — Karel III. se po týdnech vrátil na veřejnost — Kolumbijská univerzita vylučuje protestující studenty — Česko posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím — Stezka na Olšině je znovu otevřená — Pálení čarodějnic — Hasiči varují před rizikem požárů — Požár u Horní Cerekve — Omezení kvůli suchu v Českém Švýcarsku — Největší rizika požárů — Přísnější dohled nad nevládním sektorem na Slovensku — Piráti představili kampaň do Evropských voleb — Pobrexitové kontroly — Dostupnost antikoncepce v Polsku — Střelba v Severní Karolíně — Veřejná koupaliště se chystají na sezónu — ÚOCHB v Bostonu — Sraz českých a moravských zvoníků

                                                              30. 4. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž49 minut

                                                              30. dubna

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              30. 4. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž54 minut

                                                              29. dubna

                                                              Případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích — Objasnění vrbětických explozí — Časová osa událostí ve Vrběticích — Kauza výbuchů ve Vrběticích — Situace na ukrajinských bojištích — Stavba Gigafactory u Dolní Lutyně — Nárůst počtu nakažených černým kašlem — Německý prezident v Česku — Sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly — Obavy o zatykač na izraelské politické a vojenské špičky — Finanční pomoc pro ovocnáře — Poškozená úroda mrazy — Zrušení dětských nebo interních lůžkových oddělení — Kauza kolem společnosti J.O. Investment — Okradený našel lupiče — Varování před nebezpečím požárů — Platba za využívání internetu — Sdílení osobních údajů na internetu — Jak smazat internetovou stopu — Soud s organizací Říšští občané v Německu — Zadržení Gerarda Depardieu — Víc cyklistů na stezkách i silnicích — NKÚ o Národní sportovní agentuře — Ministr Hladík na Křivoklátsku — Daň z tichého vína — Anonymizace soudních rozhodnut — Novým primátorem Mladé Boleslavi se stal Jiří Bouška — Britsko-irský spor o migranty ze Rwandy — Mezinárodní den tance — Opravy tramvajové tratě v centru Prahy — 110 let od narození Bohumila Hrabala

                                                              29. 4. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž54 minut

                                                              29. dubna

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              29. 4. 2024 na ČT24

                                                              Události na sociálních sítích

                                                              Napište nám