44 minut

18. listopadu 2018

Část: Izrael – velmoc supertechnologií

Obsah dílu

Hlasování o nedůvěře vládě — Strategie před hlasováním o nedůvěře — Hlasování o nedůvěře vládě v minulých letech — Ohlasy politiků na protesty 17. listopadu — Pořad Newsroom ČT24 o kauze premiérova syna — Dlouhé čekání na déšť — Blokáda silnic ve Francii kvůli zdražování paliv — Komplikace v dopravě kvůli mrazu a sněhu — Více peněz na obranu — Francouzský prezident v Německu — Nový guvernér Floridy — Příčiny oslabování domácí měny — Prognóza vývoje kurzu koruny vůči euru — Požár v chomutovské třídírně odpadu — 60 let od československého úspěchu na Expu — Nové projednání kauzy Opencard — Statistiky dopravních nehod — Varování i další postup v SMS — Vlaky stály kvůli závadě na trakčním vedení — Výsledek hospodaření českých bank — Tragédie při honu kvůli neopatrnosti — Fenomén štědrovečerních pohádek — Nejsledovanější vánoční pohádky — Pohádky v česko-slovenské režii — Proočkovanost u dětí klesá — Vyzvednutí nalezené ponorky — Izrael – velmoc supertechnologií — Pád balonu na festivalu v Myanmaru — Koncert dobré vůle — Noclehárny připravené na nápor lidí bez domova

Části dílu

00:36
Hlasování o nedůvěře vládě
    Menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD čeká klíčový týden. Poslanecká sněmovna bude rozhodovat o tom, jestli kabinetu vysloví nedůvěru, a to kvůli kauze Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše. Konkrétně kvůli údajnému únosu jeho syna na anektovaný Krym.
    01:26
    Strategie před hlasováním o nedůvěře
      Premiér Andrej Babiš řekl, že nikdy neodstoupí. Kauzu považuje za kampaň namířenou proti své osobě. O strategii před pátečním hlasováním budou politici jednat celý příští týden.
      04:25
      Hlasování o nedůvěře vládě v minulých letech
        V novodobé české historii opozice aktivně vyslovila nedůvěru vládě jen jednou. 24. března 2009 se podařilo opoziční ČSSD vedené Jiřím Paroubkem svrhnout vládu Mirka Topolánka. Sociálním demokratům tehdy pomohli komunisté a někteří koaliční poslanci.
        05:31
        Ohlasy politiků na protesty 17. listopadu
          Včerejší protesty v ulicích proti premiérovi označil místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek za snahu skupiny lidí přisvojit si 17. listopad. Odpůrci Andreje Babiše zaplnili pražské Staroměstské náměstí a setkávali se i jinde.
          07:09
          Pořad Newsroom ČT24 o kauze premiérova syna
            Kauze, kterou řeší politici, se bude věnovat i pořad Newsroom. Kolegové se zajímali o pozadí reportáže Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka o synovi premiéra, včetně etických otázek. Nabídnou také reakci dalších investigativních novinářů.
            07:28
            Dlouhé čekání na déšť
              Rozměry kalifornských požárů jsou zřejmě mnohem tragičtější, než se předpokládalo. Úřady oznámily, že pohřešují víc než 1200 lidí. Potvrzených obětí je zatím 76. Už teď jde o nejhorší katastrofu tohoto druhu v dějinách státu.
              09:39
              Blokáda silnic ve Francii kvůli zdražování paliv
                Blokáda francouzských silnic pokračovala i dnes. Demonstranti bránili v provozu na 150 místech. V sobotu skoro 300 tisíc protestujících zatarasilo čtrnáctkrát víc úseků. Podle úřadů jedna žena zemřela a více než 400 lidí utrpělo zranění.
                10:06
                Komplikace v dopravě kvůli mrazu a sněhu
                  Živý vstup redaktorky Pavlíny Daňkové.
                  11:33
                  Více peněz na obranu
                    Na podpoře zahraničních misí české armády se shodl prezident s ministrem Lubomírem Metnarem. Podle mluvčího Hradu jsou účastníci schůzky zajedno i v tom, že je třeba zvýšit armádní výdaje.
                    11:57
                    Francouzský prezident v Německu
                      Nová výzva francouzského prezidenta k hlubšímu sjednocení Evropy. Emmanuel Macron ji pronesl ve spolkovém sněmu – v den, kdy si Německo připomíná oběti válek. Před setkáním s kancléřkou Angelou Merkelovou také odsoudil nárůst nacionalismu.
                      14:03
                      Nový guvernér Floridy
                        Demokratický kandidát na guvernéra Floridy uznal 11 dní po volbách porážku. Lístky se přepočítávaly potom, co jeho republikánský soupeř vyhrál o 4 desetiny procenta hlasů.
                        14:29
                        Příčiny oslabování domácí měny
                          Nákupy v zahraničí jsou opět dražší – česká měna tento týden oslabila až nad hranici 26 korun za euro. A neposiluje. Oproti očekávání nepomohlo ani to, že Česká národní banka už čtyřikrát za sebou zvýšila úrokové sazby.
                          17:02
                          Prognóza vývoje kurzu koruny vůči euru
                            Tento měsíc vydalo prognózy směnného kurzu hned několik institucí. Podle České národní banky se letos bude euro v průměru prodávat za 25 korun a 60 haléřů. Příští rok za 24,70. A v roce 2020 má česká měna posílit na 24,20.
                            17:31
                            Požár v chomutovské třídírně odpadu
                              3 hodiny bojovalo 9 hasičských jednotek s požárem v areálu chomutovské třídírny odpadu – hořel venku uložený plast a do vzduchu unikly zplodiny. Místním ale žádné riziko nehrozilo. Škoda je podle předběžných odhadů jen malá.
                              17:47
                              60 let od československého úspěchu na Expu
                                V pondělí to bude přesně 60 let od konce světové výstavy v Bruselu. Československo na Expu 58 oslnilo. Získalo Zlatou hvězdu a dalších třináct ocenění. Výstavu si belgické hlavní město připomíná dodnes. Na československé úspěchy ale mezitím zapomnělo.
                                20:50
                                Nové projednání kauzy Opencard
                                  Už na konci prosince musí pražský městský soud znovu projednat kauzu Opencard. Vrchní soud totiž zrušil odsuzující rozsudek nad exprimátorem Hudečkem a bývalými pražskými radními.
                                  23:12
                                  Statistiky dopravních nehod
                                    Letos do poloviny listopadu zemřelo na českých silnicích 495 lidí – to je o 63 více než za stejné období v loňském roce. Pozůstalí si dnes se zástupci ministerstva dopravy a policie oběti dopravních nehod připomněli.
                                    24:02
                                    Varování i další postup v SMS
                                      Po houkání sirén – SMS s návodem, co dělat. Evropský plán, na němž pracují i čeští hasiči. Lidem, kteří se ocitli v okolí havárie nebo útoku, totiž často chybí přesné informace. Takových případů přtom letos v Česku přibylo.
                                      25:59
                                      Vlaky stály kvůli závadě na trakčním vedení
                                        Vlaky v Praze znovu stály – a opět kvůli závadě na trakčním vedení, tentokrát na Masarykově nádraží. Část spojů odbavilo hlavní nádraží a stanice v Holešovicích.
                                        26:17
                                        Výsledek hospodaření českých bank
                                          Trojici největších bank v Česku letos klesá zisk. Od ledna do září vydělaly přes 34 miliard korun. Meziročně o 2 miliardy méně, a to i kvůli rostoucí konkurenci. I tak všichni lídři trhu – Česká spořitelna, ČSOB i Komerční banka – vykázaly shodně zisky.
                                          26:37
                                          Tragédie při honu kvůli neopatrnosti
                                            V noci na dnešek zemřel v nemocnici 62letý myslivec z Tachovska. Při lovu ho zřejmě nešťastnou náhodou postřelil kolega. Střelných poranění myslivců na honech přibývá. Jen středočeští záchranáři vyjíždějí ročně k přibližně deseti případům.
                                            28:46
                                            Fenomén štědrovečerních pohádek
                                              Premiérová štědrovečerní pohádka – tradice, která v České televizi trvá i s letoškem čtvrt století. Má také svá specifika pro režiséry i diváky. Jaká bude ta letošní, prozradila ČT tento týden. Jmenuje se Kouzelník Žito.
                                              31:07
                                              Nejsledovanější vánoční pohádky
                                                A jaké štědrovečerní pohádky České televize v minulosti nejvíce zaujaly? Historicky nejsledovanější za posledních 20 let je druhé pokračování Princezny ze mlejna. Na snímek Zdeňka Trošky se na Vánoce roku 2001 dívaly více než 4 miliony diváků.
                                                32:17
                                                Pohádky v česko-slovenské režii
                                                  Štědrovečerní pohádku vídají diváci tradičně i na Slovensku. I když tam mají trochu jiný vkus, na některých spolupracuje Slovenská televize s Českou. Letošní je už čtvrtá ve společné produkci.
                                                  34:48
                                                  Proočkovanost u dětí klesá
                                                    Epidemiologové, lékaři i ministerstvo zdravotnictví hledají cestu, jak zvrátit trend posledních let – klesající proočkovanost lidí. U nepovinných vakcín je podíl chráněných dětí nízký dlouhodobě, teď ale výrazně klesá počet i u těch povinných.
                                                    36:57
                                                    Vyzvednutí nalezené ponorky
                                                      Argentina nemá podle ministra obrany prostředky na to, aby ze dna Atlantiku vylovila ztracenou ponorku. Námořnictvo vrak našlo přesně rok a den od chvíle, kdy o sobě 44členná posádka dala naposledy vědět.
                                                      37:14
                                                      Izrael – velmoc supertechnologií
                                                        Zbrojní a bezpečnostní technologie – v současnosti jeden z hlavních vývozních artiklů Izraele. V prostředí začínajících firem se propojuje talent vývojářů se zkušenostmi státu, který dlouhodobě řeší otázku bezpečnosti.
                                                        39:37
                                                        Pád balonu na festivalu v Myanmaru
                                                          Teď dramatické záběry z festivalu horkovzdušných balonů v Myanmaru. Podle tradice jsou naplněné pyrotechnikou, která během stoupání postupně a efektně vybuchuje.
                                                          40:31
                                                          Koncert dobré vůle
                                                            Klavírista Tomáš Kačo jako jedna z hlavních hvězd benefičního koncertu dobré vůle.
                                                            41:02
                                                            Noclehárny připravené na nápor lidí bez domova
                                                              Noclehárny i azylové domy jsou připraveny na zimní režim. Mnohé prošly rekonstrukcí. Armáda spásy připravila v Česku přes dva tisíce lůžek. Zároveň spustila projekt Nocleženka, kdy dárci zaplatí jídlo i přespání lidem bez domova.
                                                              Přehrát celé video
                                                              Stopáž49 minut
                                                              Další díl
                                                              19. listopadu 2018

                                                              Přehled dílů

                                                              Stopáž54 minut

                                                              18. března

                                                              Headlines — Šíření černého kašle — Opatření proti šíření černého kašle — Případy černého kašle — Oficiální výsledky voleb v Rusku — Útok ozbrojenců v Nigérii — Ceny v zemědělství — Zdravotní stav bývalého prezidenta Zemana — Boje v Pásmu Gazy — Inflace v EU — Návštěva slovenské prezidentky v ČR — Daň z mimořádných zisků — Finanční pomoc EU Ukrajině — Zemřel Miloš Velemínský — Přípravy na hokejové mistrovství světa — Medvědi na Slovensku — Divoké šelmy v Evropě — Divoká zvířata v ČR — Výplácení vkladů zkrachovalé Sberbank — Napadení dívky policistou — Jednání vedení odborů — Pomník dětských obětí války v Lidicích — Souzení válečných zločinů spáchaných na Ukrajině — Požáry v Číně — Nebezpečná situace na železnici — Oprava vysokotlakého plynovodu v Plzni — Odstávka lanovky na Sněžku — Předvolební kampaň v USA — Zemřel astronaut Thomas Stafford — Problémy s bezbariérovostí — Záchrana aleje v Táboře — Nový seriál ČT Ratoletsti

                                                              18. 3. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž54 minut

                                                              18. března

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              18. 3. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž49 minut

                                                              17. března

                                                              Volby v Rusku — Protesty proti ruským volbám — Prezident Putin — Prezidentské volby v Rusku — Protesty v Česku — Hlasování v Ruské federaci — Zdravotní stav Miloše Zemana — Žaloby kvůli soudcovským platům — Protesty zemědělců — Pohledávky zkrachovalé Sberbank — Kontroly hraček na českém trhu — Emmanuel Macron o Ukrajině — Stav nouze na Islandu — Útok na Rafáh — Aneta Langerová 20 let na scéně — Mimořádná schůze poslanců — Medvěd v ulicích slovenského Liptovského Mikuláše — Očekávané snížení základní úrokové sazby — Nehoda u Sdlice — Ranní teploty pod bodem mrazu — Vozový parku v Česku — Stárnutí vozového parku — Auta v Česku — Češi a elektrická auta — Očkování proti černému kašli — Má vlast v libereckém Šaldově divadle — První památky se otevírají návštěvníkům — Jaderná elektrárna Temelín — Demografická krize v Polsku — Den sv. Patrika — Plavební komora na pražském Smíchově — Prodej areálu Zelená Hora — Záchrana starých loutek

                                                              17. 3. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž49 minut

                                                              17. března

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              17. 3. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž48 minut

                                                              16. března

                                                              Jednotné inkasní místo — Systém odvodů v ČR — Daňové příjmy v r. 2023 — Exploze v Rusku — Volby v Rusku — Měření emisí přímo na silnicích — Zdravotní stav Miloše Zemana — Humanitární pomoc pro Gazu — Tresty pro aktivisty — Kácení ovocných sadů — Jaderné bloky — Unikátní technologie tavení skla — Zranění Češi na Ukrajině — Konfiskace ruského majetku — Smrtelná nehoda v Nízkých Tatrách — Zvýšení odletových tax na Letišti Václava Havla — Peníze z EU pro české kraje — Návrat zubrů na Lipensko — Finálový večer Peče celá země — Suroviny spotřebované při natáčení — Výhody domácího pečení — Vzpomínka na oběti v Mariupolu — Ruská diaspora v Srbsku — Síť špionážních satelitů — Měsíc do přijímacích zkoušek — Oprava podlahy nádraží — Data pro policii z aplikace Záchranka — Zákon o kybernetické bezpečnosti — Protesty proti rozšiřování Gigafactory v Německu — Tisíce kvetoucích sněženek a bledulí — 30 let QR kódu — Opera o Boženě Němcové

                                                              16. 3. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž48 minut

                                                              16. března

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              16. 3. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž54 minut

                                                              15. března

                                                              Bývalý prezident Miloš Zeman absolvoval náhlou operaci — Miloš Zeman ve vážném stavu v nemocnici — Zdravotní stav Miloše Zemana — Miloš Zeman v motolské nemocnici — Prezidentské volby v Rusku — Volby Rusů v Česku — Návrhy prorůstových opatření — Průmyslová produkce — Přípravy důchodové reformy — Protest proti vládě Roberta Fica — Zájem Čechů o dovolené a cestování — Pomoc pro Gazu — Návštěva na zabití v Divadle Kalich — Počty případů černého kašle — Průměrný hrubý plat ve školství — Požár panelového domu v ulici 17. listopadu v Chomutově — Začátek plavební sezony — 85. výročí okupace Československa — Rozdělení a podrobení Československa — Vzpomínky pamětníků — Cesta Emila Háchy do Berlína — Ruský útok na Oděsu — Francouzský prezident o válce na Ukrajině — Evropská komise o zemědělcích — Pyly v ovzduší o měsíc dřív — Petr Pavel v Sasku — Poškozování vlaků — Invaze včelího roje — Zájem o vzdělávaní v zahraničí — Kroky vůči Podnikatelské družstevní záložně — Studentská stávka za klima — Soud o Vítkův Hrádek — Lázeňská sezóna v Luhačovicích

                                                              15. 3. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž54 minut

                                                              15. března

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              15. 3. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž55 minut

                                                              14. března

                                                              Dostupnost bydlení — Oživení trhu s hypotékami — Sazby hypoték — Chystané změny v RTVS na Slovensku — Šíření nebezpečných nemocí — Pražský primátor na veřejnosti s černým kašlem — Rozpočtové určení daní — Bývalý prezident Zeman v nemocnici — Stížnost kvůli zneužívání nezletilé — Ministrova stížnost v kauze zneužívané dívky — Bezpečnost ve světě — Čtvrtletí vlády premiéra Tuska — Chystaný protest zemědělců — Údržba pražských soch — Volební model Median — Zahraniční obchod ČR — Kauza opilého policisty — Úklid nedopalků z ulic — Ceny pohonných hmot — Předpověď počasí na další dny — Změny u zubních výplní — Počet zubních lékařů v ČR — Nedodstatek zubařů na Pardubicku — Soudní výslechy na dálku — Humanitární ostrovy v Pásmu Gazy — Budoucnost sociální sítě TikTok v USA — Filipínský prezident v Praze — Hazard v roce 2023 — Tendr na novou servisní loď v Praze — Střelba v Brdech — Test rakety Starship — Policejní dohled nad zápasem Evropské ligy — Nemoci ledvin a jejich léčba — Nominant do čela Národního bezpečnostního úřadu — Nominace na ceny Magnesia Litera — Výročí první cesty Wintonova vlaku — Charitativní koncert Zpíváme pro tebe

                                                              14. 3. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž55 minut

                                                              14. března

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              14. 3. 2024 na ČT24

                                                              Události na sociálních sítích

                                                              Napište nám