Magazín zahraničních zajímavostí
Obsah dílu
Sao Miguel

Jméno Azorským ostrovům dali první mořeplavci, kteří trasu mezi Evropou a Amerikou brázdili při obchodování s Novým světem. Jedna legenda tvrdí, že ostrovy dostaly jméno podle dravců, kteří tu lítali. Námořníci je považovali za jestřábi, odtud tedy portugalský název ostrovů. Jestřábi tu ale nikdy nežili. Pak je tu ještě druhá varianta, ke které se přiklánějí i historici, a sice – že námořníci ostrovy pojmenovali podle modré barvy. V reportáži Vlastimila Urbana možná zjistíte, která z variant je pravděpodobnější. Míříme na ostrov Sao Miguel.

Sao Miguel

Morčata

Další reportáž by si možná na úvod zasloužila varování, že záběry, které v ní uvidíte nejsou vhodné pro slabší povahy. Hlavně pro vegetariány a milovníky morčat. Jak už jsem ale říkala v úvodu, ne nadarmo se říká jiný kraj, jiný mrav, je to tak. Martin Mikule se v Peru vydal po stopách tamní tradiční pochoutky. A ou je právě morče. Součástí peruánské kuchyně je tenhle hlodavec už několik tisíc let. Domácí mazlíček se z něj stal až v Evropě, kam se dostal právě z Jižní Ameriky.

Morčata

Mountain biking

Tím, čím je pro milovníky surfingu Havaj, je Britská Kolumbie pro vyznavače mountain bikingu, tedy ježdění na horském kole. Náš spolupracovník Martin Vrbický jezdí do Kanady pravidelně každý rok na konci léta, když jsou tu, jak sám říká, podmínky pro natáčení i ježdění ideální. Tentokrát ale na své cestě navštívil i území původních obyvatel. Tady je jeho reportáž.

Mountain biking
