29 minut

17. ledna 2016

Část: Sao Miguel

Obsah dílu

Portugalsko: Sao Miguel — Peru: Morčata — Kanada: Mountain biking

Části dílu

00:51
Sao Miguel
    Jméno Azorským ostrovům dali první mořeplavci, kteří trasu mezi Evropou a Amerikou brázdili při obchodování s Novým světem. Jedna legenda tvrdí, že ostrovy dostaly jméno podle dravců, kteří tu lítali. Námořníci je považovali za jestřábi, odtud tedy portugalský název ostrovů. Jestřábi tu ale nikdy nežili. Pak je tu ještě druhá varianta, ke které se přiklánějí i historici, a sice – že námořníci ostrovy pojmenovali podle modré barvy. V reportáži Vlastimila Urbana možná zjistíte, která z variant je pravděpodobnější. Míříme na ostrov Sao Miguel.
    10:25
    Morčata
      Další reportáž by si možná na úvod zasloužila varování, že záběry, které v ní uvidíte nejsou vhodné pro slabší povahy. Hlavně pro vegetariány a milovníky morčat. Jak už jsem ale říkala v úvodu, ne nadarmo se říká jiný kraj, jiný mrav, je to tak. Martin Mikule se v Peru vydal po stopách tamní tradiční pochoutky. A ou je právě morče. Součástí peruánské kuchyně je tenhle hlodavec už několik tisíc let. Domácí mazlíček se z něj stal až v Evropě, kam se dostal právě z Jižní Ameriky.
      17:54
      Mountain biking
        Tím, čím je pro milovníky surfingu Havaj, je Britská Kolumbie pro vyznavače mountain bikingu, tedy ježdění na horském kole. Náš spolupracovník Martin Vrbický jezdí do Kanady pravidelně každý rok na konci léta, když jsou tu, jak sám říká, podmínky pro natáčení i ježdění ideální. Tentokrát ale na své cestě navštívil i území původních obyvatel. Tady je jeho reportáž.
        26:16
        Soutěž
          Přehrát celé video
          Stopáž29 minut
          Další díl
          24. ledna 2016

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám