Pod pokličkou

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2008

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 70270

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

18. 9.
2021

Bez dobrého sýra v životě je díra

Řecká legenda vypráví o sýru jako o daru bohů. Se vší pravděpodobností první sýry náhodou objevily kočovné kmeny jižní Asie a Středního východu. Bojovníci po dlouhé jízdě na koni nalezli ve svém vaku místo mléka bledou, lehce nakyslou tekutinu, v níž plavaly husté chuchvalce bílé sýřeniny. Dnes známe sýry měkké, tvrdé, tavené, zrající a ty se vyrábějí z mléka kravského, ovčího i kozího. Jsou všechny stejně hodnotné a zdravé?

Víte, že...

a) Dnes se v podstatě vyrábí daleko méně druhů sýra než dříve, kdy různé způsoby jejich přípravy byly vázány na danou lokalitu, farmu a recept. Většina sýrů se v Americe a Evropě vyrábí z kravského mléka, na jihu Evropy pak i z kozího a na severu ze sobího mléka. V...

... Asii je větší výběr -najdete zde sýry z mléka jaků, buvolů, velbloudů i oslů,…
b) Z mléčných výrobků jsou nejvydatnějším zdrojem vápníku tvrdé sýry. Pro ukládání vápníku je totiž důležitý správný poměr vápníku a fosforu. Kvůli vysokému obsahu fosforečnanů nejsou tavené sýry např. pro děti nejvhodnější.
c) Ve Francii se tvrdí, že sýr jako dezert pomáhá proti zubnímu kazu. Kdybychom k tomu přičetli červené víno, které prý zlepšuje obranu před cévními chorobami, zdálo by se, že francouzští zubaři a kardiologové nemají mnoho práce.

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Mozzarella zapečená se zeleninou a kuřecím masem

150 g mozzarelly
350 g lilku
350 g brambor
150 g kuřecích prsíček
najemno nasekaná směs čerstvé šalvěje a rozmarýnu
hladká mouka
olivový olej
sůl, pepř

Zobrazit recept Vytisknout recept

Následující díl

Fotografie

Čokoládové vaření

29. 12. 2010 17:30 ČT1

Čokoláda je v Evropě synonymem sladkosti, ale v Jižní Americe se používá běžně i jako koření. Jak a hlavně kdy vařit s čokoládou, čím váš jídelníček může obohatit a s čím se chuť čokolády v žádném případě kombinovat nedá, tak to…