Přehled dílů

alternative text

Herbář

Řepa Crapaudine — Pečená zelenina — Regionální okénko: Česnek z Bělé — Žitné kvasové chleby — Jídla ze skanzenu: Řeznická svíčková

alternative text

Herbář VII

Okénko o koření: Muškátovník vonný — Vánoční perníková bábovka — Biopotraviny z kravského mléka: regionální potravina — Pečená treska — Foukané vánoční ozdoby — Jídla ze skanzenu: Kapr v rosolu

alternative text

Herbář VII

Mango s lepivou rýží — Pršut: regionální potravina — Marocké krůtí kuličky s čočkou a okrou — Chovatelství: Zlatá česká kropenka — Jídla ze skanzenu: Sakrajda

alternative text

Herbář VII

Okénko o koření: pepř — Pstruh: regionální potravina — Výroba domácí kořenící směsi: Garam masala — Kuřecí tikka masala — Chovatelství: Lama alpaka — Jídla ze skanzenu: Rozcuchaná nevěsta

alternative text

Herbář VII

Pokrmy z vajec — Domácí zavařeniny - regionální potravina — Thajské smažené rýžové nudle — Koření - kardamom — Jídla ze skanzenu - Valašská kyselica

alternative text

Herbář VII

Tropické ovoce — Sladké pomeranče s kořením a se sýrem labne — Exotické koření v naší kuchyni — Sušené ovoce - regionální potravina — Sendvič ze sushi rýže - Onigirazu — Květinové záhony — Jídla ze skanzenu - Jabkance

alternative text

Herbář VII

Bylinky: druhy bazalek — Vietnamské závitky — Bio jablečný mošt - regionální potravina — Drůbež pečená se zeleninou a kořením ras el hanout — Kozí farma — Jídla ze skanzenu: Chlupaté knedlíky

alternative text

Herbář VII

Kurkuma a zázvor — Polévka z batátů — Koření z vaší zahrady — Staročeský medovník - regionální potravina — Jídla ze skanzenu: Znojemská a Cikánská omáčka

alternative text

Herbář VII

Matcha dort — Med z Budišova - regionální potravina — Vietnamská kuchyně - Bún chả — Hřebíček — Jídla ze skanzenu: Hronovská vepřová kýta na zázvoru

alternative text

Herbář VII

Melouny - druhy — Smoothie ball — Špachtlovaná zmrzlina - regionální potravina — Divoký losos s omáčkou sriracha — Velbloudí farma — Jídla ze skanzenu: Chlebovec

alternative text

Herbář VII

Řepa - druhy a jejich využití v kuchyni — Dýňový chléb - regionální potravina — Thajská kuchyně — Co vás čeká v nové sezóně — Jídla ze skanzenu: Dvojctihodné koláče

alternative text

Herbář VI

Původní druhy zeleniny — Vafle z vloček — Rekapitulace receptů — Štika s hráškovou kaší — Tradiční vánoční perníkové tvoření — Obrácený pomerančový koláč s polentou — Původní byliny a květiny — Co jsme viděli... — Jídla ze skanzenu: Mrváň

alternative text

Herbář VI

Svatojánský chlebíček — Koření z Varnsdorfu — Perníčky — Destiláty z kvalitního obilí — Obalovaný celer — Bio obilnice — Jídla ze skanzenu: Grenadýr marš

alternative text

Herbář VI

Šípková panna cotta — Mrkev ze zahrádky — Slepičí vývar — Zelázna — Nakládaná zelenina — Chovatel ryb — Rybí karbanátky — Jídla ze skanzenu: Zavináče a pečenáče

alternative text

Herbář VI

Šťastné slepice — Medovník — Návštěva u včelaře — Bio zahrádka — Hovězí stew a Řepa po burgundsku — Ekofarmy — Jídla ze skanzenu: Pápěnka

alternative text

Herbář VI

Ovocný sad — Jablečná šarlotka — Pivovar Permon — Vepřové s šalvějí, sýrem a hruškou — Český kmín — Jídlo ze skanzenu: Krkonošské kyselo

alternative text

Herbář VI

Pěstitelky ekologických květin — Pohankový dort — Výrobce moravských delikates — Krojová tradice — Jídla ze skanzenu: Fašírka

alternative text

Herbář VI

Les vzpomínek — Cizrnový salát a chleba z pánve — Oleje lisované za studena — Fazolové brownies — Španělské papriky — Jídla ze skanzenu: Staročeský guláš

alternative text

Herbář VI

Divoká bylinková lékárna — Tvarohová bábovka s goji — Poctivý chléb z Třibřich — Domácí tortilla — Bylinky z Bozetic — Jídla ze skanzenu: Švestkové knedlíky

alternative text

Herbář VI

Volný chov kuřátek — Jídla ze skanzenu: Modrý vole s procesím — Aroniový sad — Nepečený cheesecake — Jak se stravují šimpanzi? — Sváteční bylinkové kuře

alternative text

Herbář VI

Úvod — Pěstování okurek — Dýňová roláda s karamelovou chutí — Valašsko - švestkové království — Francouzská pistou polévka a luštěninová polévka — Co vás čeká v nové sezóně — Jídla ze skanzenu: Staroslovanská postružeň

alternative text

Nejkrásnější svátky (V. řada)

Vánoce jsou svátky tradic. A tradiční byl Herbář vždy. Za 5 let jsme představili vše, co k Vánocům patří, a tak si to pro pořádek pěkně shrneme a dozdobíme poslední detaily.

alternative text

Zima je tu (V. řada)

Za týden začíná zima. Čas teplých pokrmů a masopustu. Právě o tom promaštěném stole bude dnešní díl.

alternative text

Herbář pomáhá (V. řada)

Charitativní díl s Elpidou. Elpida je obecně prospěšná společnost, která pomáhá seniorům. V tomto díle se jí Herbář snaží pomoci.

alternative text

Čas kouzel (V. řada)

Blíží se kouzelný čas, čas adventní. Proto opět oprášíme tradice a vyrobíme si obřadní vizovické pečivo.

alternative text

Herbář podle blogerek (V. řada)

Food blogerky vládnou internetu a velký počet z nich má na svém blogu recepty, které patří přímo do Herbáře. Proto jsme pár blogerek a autorek kuchařek pozvali k nám.

alternative text

Opravdu ale opravdu tradiční díl (V. řada)

Co je ale opravdu tradiční? Jak tradice vzniká? A jaká je ta pravá česká? A jaké jsou tradiční recepty?

alternative text

Co je teda nejlepší? (V. řada)

V Herbáři jsme zjistili, že ty nejlepší věci v gastronomii bývají ty nejjednodušší. A nejde jen o gastronomii, ale o přístup k pěstování, k přírodě, zvířatům a vlastnímu zdraví.

alternative text

Byliny z ciziny (V. řada)

V Herbáři jsme představili už více než 150 bylin, které běžně rostou v Čechách. Na světě jich ale roste mnohem víc. Říkáme jim dost často koření a i to bývá léčivé.

alternative text

Sladká První republika (V. řada)

U příležitosti oslav 28. října se podíváme na další recepty a návody, které formovaly svět našich babiček a prababiček.

alternative text

Podzimní díl (V. řada)

K podzimu patří dýně, kořenová zelenina, čerstvý kváskový chléb, maso a byliny.

alternative text

Starý časy (V. řada)

Herbář starý časy miluje. A bylinářství ke starým časům přece patří!

alternative text

Herbář popáté (V. řada)

Herbář se vrací s pátou řadou. Její hlavní téma je biozahrada. Není ale jediné.

alternative text

Vánoce

Už jsou tu zase. Po roce, vánoce, vánoce přicházejí, zpívejme, přátelé... Klasika. Copak asi budeme vařit?

alternative text

Z Prahy

Za čtyři roky Herbáře jsme zapomněli na Prahu. I tady můžete žít svůj bylinkový život a užívat si různé zajímavé trendy. Jak? Tak se dívejte.

alternative text

Byliny pod stromeček

Nejen to, co jíme, ale také to, jak se staráme o svůj zevnějšek, se projevuje na našem zdraví. A dokonce tím vším můžeme obdarovat své blízké. Tušíte správně, budeme připravovat vánoční dárky.

alternative text

Advent

Advent byl vždy časem kouzel a rozjímání. U nás v Herbáři tomu tak je dodnes.

alternative text

Opravdu tradiční

Ono se řekne tradiční. Ale co je opravdu tradiční? Kde leží ta doba, která určuje tradici českou? A jaké jsou ty opravdu tradiční recepty?

alternative text

Světový

Herbář se vydává z českých zahrádek za hranice. Vařit budeme věci světové. Kateřina dokonce pojede elektro autem až do Dánska.

alternative text

Budoucnost je dobrá

Čechy jsou plné bylin, plné inspirace. Čechy jsou plné jídla a skvělých regionálních receptů. Na některá místa se tentokrát Kateřina a Linda vydají, aby daly ochutnat také ze svého Herbáře.

alternative text

Dušičkový

Nevěšte hlavu, inspirovat vás dnes bude stylový funebrák a chuť do života Vám vrátí naše recepty.

alternative text

Prvorepublikový

První republice bude téměř 100 let. Jak se v této době vařilo, peklo a žilo, najdete právě v tomto díle.

alternative text

Podzimní

Podzim je tu ve vší parádě. Ty nejlepší staré i nové podzimní dobroty můžete ochutnat právě v tomto díle Herbáře.

alternative text

Fit díl

Kdo chce držet tempo se světem, měl by být zdravý. A kdo chce být zdravý, měl by být především v pohodě. A kdo je v pohodě, tomu je dobře.

alternative text

Život je krásný

To, co jíme, má vliv na naše zdraví, mysl a tedy i budoucnost. Tradiční, trvale udržitelná forma chovu a pěstování, je jedním ze způsobů budoucí existence a krásného života.

alternative text

Zimní slunovrat a Vánoce

Tentokrát si uděláme úplně tradiční Vánoce. I s pečeným vepřovým kolenem a s vejmrdou, tradičním novoročním pokrmem.

alternative text

Zelenina do mrazu

Když se řekne zima, vybaví se nám zrytá zahrada. A přesto se najdou plodiny, které vydrží minusové teploty a dají se sklízet čerstvé od prosince do února.

alternative text

Bio a tradiční cukroví

Vánoce se blíží, je čas péct cukroví. Letos se bude péct bio a tradiční. Zapomeňte ale na linecké a vanilkové rohlíčky.

alternative text

Advent ze starých časů

Hlavním účelem adventu bylo pomocí zklidnění a půstu připravit se na oslavu narození Ježíše Krista. Advent je také časem největšího počtu lidových zvyků. Některé přetrvaly až z pohanských dob.

alternative text

Trvale udržitelný díl

Trvalá udržitelnost je dnes pro spousty lidí i společností tématem číslo jedna. Lidé si začali uvědomovat problémy s globálním oteplováním a energetická revoluce spojená s odchodem od spalování fosilních paliv.

alternative text

Pozor, pozor

Existuje velká skupina bylin, které mohou být nebezpečné. Jsou takové, které jsou zakázané, a jsou takové, které jsou smrtelně jedovaté, a přesto jejich využití v medicíně je veliké.

alternative text

Údolí včel

Čechy jsou nejzavčelenější zemí na světě. Je zde přes 60 000 včelařů. Med a byliny přitom jdou ruku v ruce. Medových receptů je nepočítaně.

alternative text

Lovu zdar

Lovecká sezona začíná. Zvěřina odnepaměti patřila k českým zemím a ke zvěřině neodmyslitelně patří také byliny. Jalovec, šípky či kaštany.

alternative text

Barvy podzimu

Podzim je nejkrásnější období v roce. Barva listí, procházka a příroda nabízí ty nejkrásnější dary. Dýně, hloh, ředkev, maso…

alternative text

Nekašlete na nás

Bylin na nachlazení není nikdy dost. I v této sérii se budeme věnovat bylinám proti nachlazení.

alternative text

Bylinný botox

Biokosmetika je dnes populárnější než samo bio stravování. Kateřina se zajela podívat k nejstaršímu výrobci biokosmetiky a zakladateli biodynamického zemědělství.

alternative text

Centrální mozek lidstva

Hlavním orgánem nervové soustavy je mozek. Tentokrát se zaměříme na jeho výkon a na to, co dělat, aby nás hlava nebolela.

alternative text

Babí léto

Babí léto znamená spoustu barev, svatého Václava a v případě Herbáře i dýně.

alternative text

Posvícení

Připravíme si tradiční koláče, kuře se zelím, domácí turecký med a další pokrmy vztahující se k tomuto svátku.

alternative text

Do lesa, houby s octem

Podíváme se na to, co v lese dělat na podzim a co na jaře, jak je to s celoročním houbařením a jaké plody se dají v lese sbírat.

alternative text

Svačiny do školy

Na začátek školního roku začneme dílem, který reflektuje trend zdravého stravování ve školách.

alternative text

Sváteční díl

Jim prozradí svůj recept na meloun s rumem a Kateřina s Lindou svedou opravdový souboj kachen, samozřejmě jenom na pekáči.

alternative text

Ze sklepa

Zima už je skoro tady. Pole jsou zoraná a vše je uloženo ve sklepě. Dnes se budeme věnovat receptům převážně z uskladněné kořenové zeleniny, sušených luštěnin a ovoce, masa a bylin.

alternative text

Děti píší Ježíškovi

Již začal advent. Tento díl je tedy první předvánoční, a zabývá se proto přípravou na Vánoce.

alternative text

Na nervy

Všichni jsou pořád ve stresu, bolí je záda a žaludek, nemůžou spát, jsou nervózní a zapomněli odpočívat. Místo polykání tablet na nervy a bolest se však můžete podívat v přírodě po bylinách, které vám uleví od strastí moderního života.

alternative text

Neutuchající energie

Je tu pokračování našeho bylinného průvodce pro babičku a dědu. A samozřejmě pro všechny, kteří potřebují povzbudit.

alternative text

Chutě z ráje

Kdoulový kompot s mišpulovým pyré. Polévky z ráje, jedna podle sestry Kateřiny a druhá podle Lindy. A menu pokračuje jehněčími kotletkami s bylinkami a vínem podle Hildegardy a jako sladká tečka na závěr hříšná čokoládová pěna.

alternative text

A je tu listopad

Koukneme do trouby na svatomartinskou husu, ochutnáme martinské rohlíky a kruhovky. Vydlabeme dýni a pak si ji zase hezky naplníme!

alternative text

Zase nachlazení

A je to tady, takže se zaměříme na výborný mátovo-bezový sirup a nanuky proti nachlazení. Budeme taky správně inhalovat byliny. A naučíme se jeden zaručený recept na poctivou slepičí polévku pod názvem zaklechtaná slepice se špeclemi. A ještě domácí lipové víno. Takže pryč s nachlazením!

alternative text

Naložíme vám, zavaříme vám

V tomto dílu se věnujeme tématu zavařování, ale nezapomeneme ani na chuťovky. Naložíme si zelená rajčaty a citrónky a na gril přiložíme pstruha na bylinkách. Dozvíte se, jaké tajemství se skrývá pod názvem babaganuš, a ochutnáme praprakmínku od prababičky. A protože dýní není nikdy dost, tak si je naložíme taky!

alternative text

Dobrý den a dobrou chuť

Pochutnáme si na chutných poplamenicích přímo z pece. Zaměříme se na pesto na několik způsobů a povíme si něco o bylině divizně. Podzimní pečená zelenina a k ní vepřové v bylinko-hořčičné krustě s pyré, tak to je ten správný recept pro tento čas. A na konec vytvoříme květinový dort z ovesných vloček.

alternative text

Vánoční

Vánoce s bylinkami. To tu ještě nebylo.

alternative text

Nervy z oceli

Těsně před Vánocemi přijdou vhod tipy na zklidnění pomocí mrkve, čekanky, kopretiny řimbaby a máku. A taky nějaké ty uklidňující čaje.

alternative text

Něco pro babičku a dědu

Našim prarodičům připomeneme, že dříve do každé slušné domácnosti patřily preparáty z dubu a kaštanu. Zároveň poradíme, jak ve stáří kontrolovat vysoký tlak s pohankou a také dojde na remix svíčkové s bylinkami do lehčího jídla.

alternative text

Pohyb, pohyb

Recepty na pohyb jako takový necháme jiným pořadům. My se zaměříme na to, jak udržet pohybový aparát v kondici s omega 3 kyselinami a domácí jogurtem a jak kostival, třezalka a bezový plod mohou pomoci rozhýbat jeho zatuhlé části.

alternative text

Spokojená domácnost

Tajemství spokojené domácnosti podle Herbáře: uklízecí prostředky na čistě přírodní bázi, upečený chléb na stole, sušenky pro děti a ořechovice pro manžílka.

alternative text

Sejde z očí, sejde z müsli

Zaměříme se na ostřiče zraku, v nichž je lutein a na borůvky. A pomůžeme i své pokožce s měsíčkem, vlaštovičníkem a müsli.

alternative text

Doživotní imunita

V tomto díle budeme na posílení imunity často používat „super“. Na posílení imunity oprášíme staré tajemství, které se dnes nazývá superjídla. Také budeme vařit se superhoubou hlívou ústřičnou, o níž si povíme ještě něco víc. A několik superčísel nakonec předvede řepa.

alternative text

Pryč s nachlazením

Předvedeme, jak nachlazení předcházet jablkem a bylinnými bonbony. Pokud se už rozjede, ukážeme silné bojovníky ve formě bylinných čajů, směsí na inhalaci a silného vývaru s bylinkami.

alternative text

Štíhlý díl

Hubnutí není jen dieta, ale také dobré trávení. Zkusíme očistu organismu jahodami na několik způsobů, uvaříme si bylinné čaje, zdravě a chutně zakonzervujeme zeleninu na zimu a dáme si krůtu na bylinkách s fenyklem.

alternative text

Kouzlo domácí kosmetiky

Ukážeme si základní postupy výroby domácí kosmetiky. Budeme pracovat s měsíčkem, šalvějí, včelím voskem, mydlicí, levandulí nebo kopřivou. Uvaříme si 100% jídlo pouze z květů.

alternative text

Jídlo jako lék

Herbář, to jsou byliny, zdraví a inspirace. V úvodní epizodě se budeme zabývat tím, jak obohatit svůj jídelníček o zdravé jídlo a pití. Dojde na dýně, květ černého bezu a bylinkové kuře s kuskusem.