Jiřina Bohdalová v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas
00:00:14 -Pěkný únorový den, milí televizní přátelé.
00:00:18 Hned na začátku se podíváme, co slibuje lidová pranostika.
00:00:22 V únoru sníh a led, v létě nanesou včely med.
00:00:29 Nebo také, co si únor zazelená, březen si hájí.
00:00:34 Co si duben zazelená, květen mu to spálí.
00:00:39 Ať už se předpovědi naplňují, nebo ne, zítra je masopustní neděle,
00:00:46 doba veselí, plesů a maškarád a tak doufám,
00:00:50 že počasí bude přát masopustnímu reji.
00:00:54 Teď už k našemu programu.
00:00:56 Navštívíme Botanickou zahradu v Praze na Slupi.
00:01:01 Prohlédneme si sbírku mincí pana Milana Baše.
00:01:06 O sušených plodech si budeme povídat s Ing. Dvořákem.
00:01:11 Jak je to s krmením zvěře nám poradí paní Martina Kyšelová
00:01:17 z Českého svazu ochránců přírody.
00:01:20 A Zlata Adamovská nám připraví vynikající zeleninový koláč.
00:01:27 Tak začínáme.
00:01:34 Jsme v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty v Praze
00:01:39 a pan Procházka mě přivedl ke kaktusům,
00:01:43 abych se divila, viďte? A já se divím.
00:01:46 Jak to, že můžou bejt... Vždyť je zima.
00:01:50 Jak to, že můžou bejt venku?
00:01:52 -Dokonce zvládnou bejt venku dokonce až bude o něco větší zima,
00:01:57 až bude mrznout.
00:01:59 -Že vás přerušuju, tady jsou dokonce plody, ne?
00:02:02 -Ano, tyhle rostliny, když jsou umístěny přes léto venku
00:02:06 a přes zimu taky, tak potom vykvetou a odplodí jako v přírodě.
00:02:10 Je právě zajímavé, že tyto opuncie, to je všechno, co na skalce je,
00:02:15 tak to jsou opuncie a ty rostou v Severní Americe
00:02:18 a jdou až k hranici s Kanadou, takže rostou hodně na severu
00:02:22 a naše zima, co se mrazu týče, není pro ně žádný problém.
00:02:26 -Ale koukám, že nad tím musí bejt asi stříška, že jo? -Ano.
00:02:30 Co pro ně problém je, náš typ zimy,
00:02:32 která je pro ně taková vlhká, deštivá,
00:02:34 a ty rostliny, ve chvíli, kdy by byly ve vlhké půdě
00:02:37 a stonky by měly nacucané vodou, tak by je mráz mohl ohrozit tím,
00:02:41 že by je vlastně roztrhal.
00:02:43 Ty druhy, třeba z té Kanady, nebo hodně severu USA,
00:02:46 tak ty umí aktivně vypuzovat vodu ze svých stonků.
00:02:49 Když se na to podíváte, tak stonky jsou teď hodně scvrklé, svraštělé.
00:02:53 To je správné. Tak mají teď stonky vypadat
00:02:55 a v těchto podmínkách a v takovém stavu jsou schopny přežít,
00:02:59 v -20, v -30 stupňů.
00:03:00 -Čili, kdyby chtěl mít někdo na zahradě takovou skalku,
00:03:03 tak do toho tyhle kaktusy a tohle.
-A ten kryt.
00:03:06 Existují i opuncie, které se obejdou i bez krytu,
00:03:09 když mají skalku dobře vydrenážovanou,
00:03:11 když je tam dostatek nějakého materiálu,
00:03:13 když tam voda dobře odtéká a vypařuje se z toho,
00:03:16 ale kryt je jistota.
00:03:18 V takové situaci tam můžete mít druhů víc, nejenom opuncie,
00:03:21 ale i některé kulovité kaktusy
00:03:23 a udělat si doma severoamerickou poušť.
00:03:26 -Je to krásný.
00:03:34 -Milane, sbírka Karla IV., otce vlasti, to byl váš nápad?
00:03:38 -Ne, to byl nápad mého otce,
00:03:41 který začal sbírku medailí už v r. 1976,
00:03:45 když jsme byli s mamčou ve Františkových lázních.
00:03:48 Dokonce vloni byla i zmínka v různých časopisech,
00:03:51 a teprve následně potom tím, že jsem do toho byl vtažen,
00:03:55 že jsem taťkovi pomáhal s výstavama a vydáním publikace,
00:03:59 která je tady taky vidět,
00:04:01 tak jsem se postupně do toho vpravoval.
00:04:04 Bylo to hezký až do okamžiku, kdy taťka zemřel
00:04:07 a kdy už jsem sbírku převzal já a od té doby už sbírku rozšiřuju já
00:04:12 a snažím se doplňovat sbírku o nové a nové exponáty.
00:04:16 -Daří se tu sbírku rozšiřovat?
-Daří, ale je to velmi obtížné.
00:04:20 Ale poslední úlovek je tady. To bylo na výstavě Sběratel,
00:04:24 kde jsem získal 7 stříbrných mincí, ale čeho si cením ještě víc, je to,
00:04:29 že se mi podařilo získat nejen autorský návrh grafický,
00:04:33 ale zároveň sádrový model, který je podkladem pro výrobu raznice
00:04:39 a z ní teprve vzniká tato malá medaile.
00:04:43 Musíme si uvědomit, že toto je návrh
00:04:46 a takhle malá medaile potom z toho vzniká.
00:04:49 Tak poměr je, když se na to podíváme, je velký.
00:04:56 -Jaké další rarity máte ve své sbírce?
00:04:59 -Nejvíce raritních věcí si oceňuji tady na tom tablu,
00:05:03 které jsem vám tady připravil z toho důvodu,
00:05:06 že tady to je klopový odznak ze 14. století, který nosili ti,
00:05:10 kteří chodili s korunovačními klenoty a chránili je,
00:05:14 tak aby se odlišovali od davu,
00:05:16 tak to měli připevněný přistehováním na svém rouchu.
00:05:20 Druhá z dalších medailí, která je hodně zajímavá,
00:05:23 je tady ta pražská židovská už jen tím,
00:05:26 že tady je Karel IV. úplně jinak vyobrazený,
00:05:29 než známe z triforium na chrámu sv. Víta.
00:05:32 Je to spíše do Byzance. Přesto to je z počátku 17. století.
00:05:37 Další raritou, která je velmi zajímavá, je tato,
00:05:41 která byť, dá se říct, z obyčejného kovu,
00:05:44 není to ani stříbro.
00:05:46 Je to materiál, který byl ze zbytku sochy z Karlova mostu,
00:05:50 z toho materiálu.
00:05:52 Rytci si nechali na počest odlít tuto medaili, bylo jich 15 až 17.
00:05:57 Bohužel do dnešních dob, protože je to měkký kov,
00:06:02 se jich moc nedochovalo. Víme tak asi o třech.
00:06:05 Jedna prošla německou aukcí, takže už nevíme, kde skončila,
00:06:09 jednu vidíte zde a jednu má Národní muzeum v Praze.
00:06:12 Všímavější si všimnou zde, že byla už odlomena.
00:06:15 Takto jsem ji už získal. Snažili jsme se ji odborně scelit.
00:06:19 Poslední, o které bych se chtěl zmínit,
00:06:22 tu jsme dávali otci k jeho padesátinám,
00:06:25 tu jsme nechali vyrazit ve státní mincovně v Kremnici.
00:06:29 Zde je zajímavý nejen Karel IV.,
00:06:32 ale 10 univerzit, které Karel IV. obnovil, nebo založil.
00:06:36 Málokdo ví, že nejen naši karlovskou,
00:06:39 ale další v 9 městech je založil.
00:06:43 Tu si cením poměrně dost.
00:06:46 Pak tu vidíte další materiály, jako je sklo, porcelán, sádra
00:06:50 anebo tyto nové medaile dvojkovové jsou zajímavé.
00:06:54 Toto jsou klasické medaile,
00:06:57 abyste si mohli porovnat zlatou a stříbrnou medaili.
00:07:01 -A tady ten dvojkov, že je tam stříbro a zlato dohromady.
00:07:04 -Stříbro a tady ta část je potažena 24karátovým zlatem.
00:07:09 Tohle je teď nejnovější trend, pokud pominu ještě novější trend,
00:07:14 v podstatě stříbrné medaile pozlacené,
00:07:17 že je tam ještě barevný dotisk. Je to teď novější záležitost.
00:07:21 Staří numizmatici k tomu nemají tak dobrý vztah.
00:07:26 Pro ně je klasická medaile měď, tombak, stříbro, zlato atd.
00:07:34 -Vím, že se nevěnujete jenom medailím,
00:07:38 ale že svou sbírku rozšiřujete i o jiné věci s Karlem IV.
00:07:46 -Ano, základem byly medaile,
00:07:50 ale když jste je chtěli vystavovat někde na výstavách,
00:07:55 tak samozřejmě ne všichni jsou nadšeni z kovu,
00:07:59 takže jsme chtěli i pro další návštěvníky udělat něco,
00:08:03 na co by se podívali: známky, PFky s Karlovým mostem
00:08:08 a zároveň s portrétem Karla IV.,
00:08:11 respektive se sochou vedle Karlova mostu.
00:08:15 A i jiné grafiky.
00:08:17 Jsou zde i jiné grafiky, támhle vidíte z přelomu století,
00:08:22 kde se můžete podívat, jak si lidé představovali Karla IV.
00:08:27 Támhle v romantické oděvu.
00:08:30 -Máte nějaký cíl, který byste chtěl ještě dosáhnout?
00:08:34 -Cílem je mít sbírku co největší a co nejkrásnější.
00:08:39 To je mým cílem. V podstatě je to neverending story.
00:08:43 Sbírka se stále rozšiřuje, snažím se sbírat nové informace
00:08:47 a rád bych poděkoval i Klubu sběratelů kuriozit,
00:08:51 který nejen tuto ocenil,
00:08:54 ale zároveň bych chtěl poděkovat i České numismatické společnosti,
00:08:58 přátelům drobné plastiky, ale i mincovnám,
00:09:02 že mi poskytují informace o medailích,
00:09:05 protože vy sice získáte medaili, ale ne vždy získáte informace o tom,
00:09:11 kdo je autor, kdy to bylo vyraženo, kolik jich bylo vyraženo.
00:09:15 Za tyto informace bych rád poděkoval.
00:09:19 Největší dík patří mé mamče,
00:09:22 která mně i mému otci tenkrát umožnila sbírku začít
00:09:27 a pokračovat v ní. Děkuji i přítelkyni,
00:09:31 že mi umožní v této činnosti sběratele pokračovat.
00:09:42 -S Ing. Dvořákem si budeme dnes povídat o sušených plodech.
00:09:48 Pane inženýre, toto jablíčko už není tak k zakousnutí.
00:09:53 Myslíte, že i tohle se dá sušit?
-Myslím, že ano.
00:09:58 -Když už je v takovém stavu?
-Určitě ano.
00:10:01 A na tom roštu, kde jej sušíte, vydrží méně, protože tu vodu,
00:10:05 co v sobě má, už trošku ztratilo.
00:10:10 -Jo takhle, to je výhoda vlastně.
-Je to výhoda.
00:10:13 Toto jablko je takový pevný, kompaktní, nebude moučné.
00:10:17 Protože není moučný, tak se dá sušit.
00:10:20 Když by to bylo takový jabko, který se rozpadá,
00:10:23 tak se na to nehodí.
00:10:25 Tohle je typ takového jablíčka, který na to jde.
00:10:29 -A tyhle hrušky, do to ho bych nekousla.
00:10:31 -To není ani třeba.
00:10:34 Tohle nejsou hrušky, které jsou určeny na jídlo.
00:10:37 Tahle ještě ano.
00:10:39 Ta bude zralá někdy v březnu, v dubnu,
00:10:43 ale tyto drobný hruštičky, to jsou v podstatě pláňata,
00:10:46 ale stromy, na kterých si je pěstujou lidi,
00:10:51 tak jsou na nich tyto hrušky, které si na podzim sbírají
00:10:55 a krájí je na půlku nebo na čtvrtku, nebo na plátky a suší je.
00:10:59 -Jak vy, pane inženýre, to sušíte?
-Teď už mám sušičku.
00:11:03 Dříve jsme to sušili,
00:11:05 že jsme měli udělaný rám s jemným drátěným pletivem
00:11:09 a sušili jsme to, když začínala topná sezóna... -Nad topením?
00:11:13 -Tak jsme to dávali nad topení, nebo v létě.
00:11:16 V létě je toho ovoce, co se brzo kazí hodně,
00:11:20 takže se také hodně suší a to se suší na sluníčku.
00:11:23 -To se suší na sluníčku?
-Ano.
00:11:25 U ovoce to nevadí na sluníčku, tam je to v pohodě.
00:11:28 -Potom je to opravdu dobrý a dietní taky.
00:11:31 -To je relativní.
-To je relativní?
00:11:34 -No z hlediska dietetického je to dobrý.
00:11:37 Je tam vláknina, cukry, vitamíny,
00:11:40 ale z hlediska dietního to tak moc není. -Ne?
00:11:43 -Když si vezmete, že čerstvá švestka,
00:11:46 když už je vyzrálá, tak obsahuje 25, 30 % cukru.
00:11:49 Když seschne, tak tam máte vlákninu, vitamín,
00:11:54 ale polovina hmoty jsou cukry, který, když toho jíte víc,
00:12:00 tak nepřispívají k dobrý postavě,
00:12:04 protože tohle se zobe až večer, k televizi. -No ano.
00:12:10 -Možná je to méně kalorický než brambůrky,
00:12:14 je to lepší z hlediska vitamínů, z hlediska trávení.
00:12:19 -Je to aspoň zdravý, ne?
-Je to zdravý.
00:12:22 Ale jenom v určitý míře.
00:12:24 Vezměte si, že tyto dvě jabka, i kdyby byly krásný, tak je nesníte,
00:12:29 ale v pohodě sníte tuto hrst a ještě budete mít málo.
00:12:32 -A to jsou ty dvě jabka?
-To by byly ty dvě jabka.
00:12:36 -To je pravda. To mně nedošlo.
00:12:38 -A ještě, když se na to napijete vody, tak máte v žaludku...
00:12:42 -To nabobtná?
-Nabobtná to.
00:12:45 A třeba vám to může dělat problémy.
00:12:47 -Aha, tak mám to sušit, nebo ne?
-Sušte to určitě,
00:12:51 ale jezte jen v malé míře.
-Dobře, já to udělám podle vás.
00:12:56 ČT, Kavčí hory, 140 70, Praha 4, hobby@ceskatelevize.cz
00:13:02 -V zimním období je největší problém, pokud lidé přinášejí jídlo,
00:13:08 které je kořeněné, solené, nejčastěji se setkáváme s pečivem,
00:13:12 které koupíme v obchodech, tak slané je a zvířatům škodí.
00:13:17 Pak další větší problém je,
00:13:20 že málokdo přinese jen kousek rohlíku,
00:13:24 většinou vidíme celé tašky. Někdo vozí ve větších objemech.
00:13:29 Pro zvířata je to škodlivé, protože si zvyknou na tuto potravu
00:13:35 a jí jenom tuto potravu.
00:13:41 Každý tvor potřebuje co nejpestřejší potravu.
00:13:45 Labuť i kachna se živí vodními rostlinami, hmyzem, plži
00:13:51 a je to pestré.
00:13:53 Tím získávají potřebné vitamíny, minerály.
00:13:56 Zatímco my přijdeme s rohlíkem, tak je to pro ně snadná potrava.
00:14:01 Někdo s tím přijde, ony se jen nakrmí,
00:14:04 získají nějakou potravu, ale není to pro ně výživově hodnotné.
00:14:10 Můžou trpět podvýživou, obezitou a není to potrava pestrá,
00:14:17 je to jako bychom my se živili jenom pečivem.
00:14:21 Určitě by nás za to žádný dietolog nepochválil.
00:14:24 Určitě velká chyba, kterou nemůžeme ani postřehnout je,
00:14:28 jestli krmíme pořád dokola jednu skupinu zvířat,
00:14:32 nebo jenom jedno zvíře, které je v té skupině dominantní.
00:14:36 Můžou si brát většinu potravin, ony pak trpí nadváhou
00:14:40 a ostatní to vidí, tu snadnou potravu
00:14:42 a může tam docházet k agresi ve skupině, mohou si ubližovat
00:14:47 a není to pro ně vhodné.
00:14:49 Pokud získávají potravu v přírodě v zimním období,
00:14:54 tak si každá najde svůj kousek, kde získává a filtruje potravu
00:14:58 a nedochází tolik ke konfliktům. Pokud už chceme krmit,
00:15:04 záleží nám na tom, abychom pomohli divokým zvířatům,
00:15:08 konkrétně labutím a kachnám,
00:15:11 tak můžeme použít pečivo v malém množství, pokud není posypané solí.
00:15:16 Pečivo by mělo být staré, tvrdé, pak bychom jej měli namočit do vody,
00:15:23 tím zabráníme poškrábání krku a můžeme zkrmovat,
00:15:27 ale opravdu malé množství.
00:15:30 Nemáme představu o tom, kdo přišel před námi,
00:15:33 kdo přijde po nás.
00:15:36 Pak jsou ideální nějaké obiloviny, semena, slunečnicová semínka,
00:15:40 můžeme i některé kusy zeleniny zkoušet.
00:15:44 Některé jedince nalákáme na okurku nakrájenou, to je pro ně vhodné.
00:15:49 Určitě a to bych ráda upozornila, nesmí být potrava zkažená, plesnivá,
00:15:54 to je pro ně toxické, nebezpečné stejně jako pro nás.
00:15:58 Tím opravdu škodíme.
00:16:00 To, co jsme si řekli, se týká všech zvířat,
00:16:03 obzvlášť co se týče přežvýkavců, tam je velký problém,
00:16:07 ta zvířata jsou velmi citlivá na trávení.
00:16:10 Takže když jdeme do nějakého zoo koutku, kde chovají zvířata,
00:16:14 tak tam je velmi špatné jim dávat něco navíc,
00:16:18 protože mají definovaný správně jídelníček.
00:16:21 Například může dojít k úhynu,
00:16:24 jako v Malé Chuchli teď několik dní zpátky.
00:16:28 Pokud zkrmujeme volně žijící zvířata,
00:16:30 třeba srnčí, jeleny, laně, tak tam je obrovský problém,
00:16:35 protože tyto zvířata nejsou zvyklá na nějaké pečivo,
00:16:39 na granule od člověka.
00:16:41 Tam může být jeden rohlík opravdu vážným problémem.
00:16:45 Stejně máme divoké koně v Milovicích.
00:16:49 Tam taky může malý přísun takovéto potravy být fatální,
00:16:54 protože tato zvířata na to nejsou zvyklá.
00:16:57 Určitě platí při dokrmování volně žijících zvířat,
00:17:01 že méně je více, protože pokud se informujeme,
00:17:06 dáváme jim dobrou potravu v malém množství,
00:17:10 tak jim můžeme pomoct.
00:17:12 Zatímco nevhodnou potravou jim můžeme uškodit.
00:17:19 -Dnes mám opravdu velkou radost,
00:17:22 že přijala mé pozvání Zlata Adamovská,
00:17:25 moje letitá kolegyně z Divadla na Vinohradech.
00:17:30 Zavzpomínáme potom, ale teď bych chtěla vědět,
00:17:34 co to bude, co nám připravíš?
00:17:37 -Děkuju za pozvání, moc si toho vážím,
00:17:40 pokusím se připravit jídlo, když ženská nemá moc času
00:17:44 a chce, aby bylo jídlo rychle hotový... -A bylo dobrý.
00:17:49 -A bylo dobrý a zdravý.
-Takhle.
00:17:51 To má všechny parametry. A co to bude?
00:17:54 -Připravila jsem si listové těsto.
00:17:57 Nejlepší je koupit si jej takhle rozválený,
00:18:00 to nám taky šetří čas.
00:18:02 -No jednak a jednak jej takhle člověk neudělá.
00:18:05 -No, to jo.
00:18:07 Když je dobrej váleček, tak se to dá.
00:18:10 Listové těsto už je dokonce na pečícím papíru.
00:18:13 Je to úplně jednoduchý. Mouka je tady připravena na to,
00:18:18 kdybych těsto chtěla ještě rozválet.
00:18:21 To dělat nebudeme. Vezmeme papriky.
00:18:26 -Ale musí se víc nakrájet, ne?
00:18:29 -To se před tím nakrájí, to nebudeme.
00:18:32 -Ale už teď to vypadá barevně nádherně.
00:18:36 Bude to jak obraz.
-Potom tam nakydáme rajčata.
00:18:41 -Tam se může dát jakákoliv zelenina?
00:18:45 -Asi květák bych tam nedávala.
00:18:48 Papriky s rajčaty jsou takový středomořský.
00:18:52 I když v zimě nejsou tak kvalitní, tak v pečeným stavu se to nepozná.
00:18:57 -A ta cuketa?
-Potom cuketu trošičku.
00:19:01 -Lilek by se tam taky mohl dát?
-Lilek by se tam mohl dát.
00:19:05 -Ten mám docela ráda.
-Já taky.
00:19:08 Takhle hezky se to navrší, aby to bylo opravdu plný.
00:19:11 Je to takový jako obraz.
-Teď jsem to chtěla říct, obraz.
00:19:15 -Já nemaluju, tak se takhle aspoň vyřádím.
00:19:18 Já moc nevařím, není to úplně moje hobby,
00:19:22 proto preferuju jídla, který jsou hotový rychle,
00:19:26 nedají moc práce a v troubě se dodělávají samy.
00:19:30 Cibuli jenom tak jako.
00:19:32 Kdo ji nemá rád, nemusí ji tam vůbec dávat.
00:19:36 -Česnek tam nebude?
-Česnek tam nedáme.
00:19:39 Ten já nemůžu kvůli žlučníku, ale to je jedno.
00:19:43 -Já taky ne, ale používám ho.
00:19:45 -Podívej, jak to vypadá hezky.
-Krásný.
00:19:49 -Teď tam dáme sýr. Ona je to taková zeleninová pizza.
00:19:54 Je to listové těsto, není to pizzové těsto.
00:19:59 Takhle jenom trošičku.
00:20:02 Pak to můžeme, nebo nemusíme, trošku pocákat rozšlehaným vejcem.
00:20:08 Ono se to trošku spojí. Já myslím, že to bude stačit, ne?
00:20:13 Já to s dovolením udělám rukou, jo?
-Rukou, to víš, že jo.
00:20:22 -Ono se to takhle pocáká, takhle se to propojí a sůl, pepř.
00:20:29 A já mám ráda provensálský koření, který to provoní.
00:20:35 Podívejte, kolik nám to trvalo minut,
00:20:38 ani jsem to nepočítala. Je to raz, dva, tři.
00:20:41 -To je nejrychlejší koláč, jaký jsem kdy viděla dělat.
00:20:46 -Teď trošku pepře, čistou rukou.
00:20:49 Když máme krouhanej čerstvej, tak si to můžeme opepřit.
00:20:55 Trošku soli.
00:20:58 -I takhle to vypadá hezky. Pořád to vypadá pěkně.
00:21:02 -A provensálský koření, to je krásně voňavý.
00:21:06 Dá se to nahradit tymiánem, dobromyslem.
00:21:10 Voní hezky?
-Jo voní hezky.
00:21:16 -A můžeme jej tam dát poměrně dost. A je to hotový, je to zasypaný.
00:21:22 Může koláč do trouby.
-Ale jak to přeneseme?
00:21:28 -No takhle, jednoduše. Nebo tak.
00:21:31 Tady jsem si připravila pečící papír.
00:21:35 Není třeba. Hele, raz, dva, tři!
00:21:39 -Ale, ta v tom má praxi.
00:21:43 -To vypadá, že nic jiného nevařím doma.
00:21:47 Ale je fakt, že chlapi mají radši maso, že jo?
00:21:50 Maso bych do toho nedávala.
00:21:53 Je to takový koláč na odlehčovací den.
00:21:55 -A Petrovi chutná?
-Petrovi moc chutná
00:21:58 a v zimě se ještě zatopí v bytě, protože trouba krásně hřeje.
00:22:03 -To je ono. Tak já jsem na to zvědavá.
00:22:06 Zlatko, ještě jsme zapomněly říct, na jak dlouho a na kolik?
00:22:11 -Máš pravdu. Ten koláč, protože je na listovým těstě,
00:22:15 tak je dobrý dát do vyhřátý trouby na 250 stupňů
00:22:20 a po pěti minutách to stáhnout na 170 stupňů, péct 25 minut.
00:22:25 Nesmí se to připálit. Ten tak krásně voní.
00:22:32 -Já to nevydržím. Takhle?
-Můžeš i větší. -Udělej to.
00:22:38 -Takový kostičky.
-Dá se to jíst i studený? -Právě.
00:22:42 Když se to nesní, dá se to jíst i studený.
00:22:45 Dáš si to do tašky, vezmeš si to na natáčení.
00:22:49 -Teď uvidíte na mně, jestli je to dobrý, nebo ne?
00:22:53 -Kdo chce, může si to malinko pocákat ostrým kečupem, malinko!
00:22:58 Já kečup moc nepreferuju. Je to dietní, viď?
00:23:02 -Ne, to je dobře, že jsem tě sem pozvala.
00:23:05 To bych tenhle koláč nikdy neochutnala.
00:23:09 Dobrou chuť!
00:23:41 Teď se jako vždy podíváme
00:23:43 na vyluštění soutěžní otázky z minulého pořadu.
00:23:48 Ptala jsem se:
00:24:00 Správná odpověď.
00:24:02 Jméno výherce:
00:24:11 A jaká vás čeká cena, pokud budete soutěžit i dnes?
00:24:16 Jsou to knižní novinky z edice ČT.
00:24:19 A teď k soutěži.
00:24:37 Odpovědi posílejte do týdne.
00:24:57 Než se rozloučíme, dovolím si citovat jednoho čínského filozofa.
00:25:03 Co slyším, to zapomenu. Co vidím, to si pamatuju.
00:25:08 Co si vyzkouším, tomu rozumím.
00:25:12 Za týden se opět těším na shledanou, vaše Jiřina.
00:25:18 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2018
Mapa stránek | RSS | Nahoru f
© Česká televize 1996–2021 | English | 3