Ruský boršč

Úvod » Recepty

21. 2. 2009

Fotografie

Suroviny

  • 1 kg hovězího předního
  • 400 g vepřové plece
  • 600 g kostí na vývar
  • 5 litrů vody
  • černý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • 150 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 50 g petržele
  • 200 g červené řepy
  • 200 g brambor
  • 200 g slaniny
  • mletá červená paprika
  • 400 g hlávkového zelí
  • 100 g cibule
  • 200 g rajčat
  • 250 g smetany
  • 60 g hladké mouky
  • 300 g uzeného vepřového
  • 250 g kysané smetany
  • citrón
  • cukr
  • kopr
  • sůl

Postup

Do studené vody vložíme syrové maso a kosti a přivedeme k varu. Pak sebereme pěnu, přisypeme koření a vaříme pozvolna 2 až 3 hodiny. Nejdřív vytáhneme vepřové maso, a až změkne, vyjmeme i hovězí a vývar scedíme. Do čistého vývaru nasypeme nakrájenou kořenovou zeleninu a uvaříme ji do poloměkka. Poté přidáme červenou řepu, po chvíli brambory a opraženou slaninu s červenou paprikou a provaříme. Přisypeme nakrájené zelí s cibulí, pak rajčata, opět přivedeme k varu a nakonec zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Polévku vaříme ještě 10 minut a na závěr přidáme vařené i uzené maso nakrájené na kostky a dochutíme solí, cukrem, citronem a sekaným koprem. Boršč podáváme se lžící zakysané smetany a chceme-li být dokonalí, ozdobíme talíř snítkou kopru nebo lístkem oblíbené čerstvé bylinky.