Úvod

Sobota 7. 9. 2019 po půlnoci

Usměvavou paní Lucii v jedné restauraci okouzlila speciální švýcarská příprava jídel fondue natolik, že se rozhodla tuhle poměrně složitou záležitost zvládnout sama a pro svou kamarádku, která žila ve Švýcarsku, ale i pro svou rodinu a další přátele takovou "fondue hostinu" připravit. Napoprvé si však netroufla sama. A od toho je tu zase náš tým, aby se do toho pustil.
Původ pokrmu se staletou tradicí jménem sýrové fondue si nárokují kromě Švýcarů také Francouzi. Sýr a chléb totiž patřily mezi základní potraviny dostupné alpským pastýřům, kteří brzy zjistili, že když se sýr nahřeje a ztvrdlý chléb se v něm omočí, hned všem lépe chutná. A tak byl vynález dnes především labužnické a společenské události na světě. S postupem doby vznikaly nové a nové variace fondue. Základem všeho však zůstává to, že pokrm je připravován ve speciální nádobě (tzv. caquelon), ve kterém je v bílém víně rozpuštěný sýr, ochucený pepřem, někdy česnekem a muškátem, malým množstvím třešňového likéru. Během stolování je nádoba s touto omáčkou umístěna uprostřed stolu nad malým lihovým hořákem. Do roztaveného sýra se pak vkládají na dlouhých speciálních vidličkách jednotlivé kousky chleba, ale i jiných surovin.
A co bude připravovat náš tým? Kromě klasického sýrového fondue to bude fondue ve vývaru. Jako zpestření se s Martinou naučíme několik zajímavých omáček, a to tomatovou, sýrovo-jogurtovou, bylinkovou a také mango majonézu. Pozadu nezůstane ani Vladimír. Ten kromě čokoládového fondue připraví i švýcarský karamelový krém.

Recepty

Štítky

banány, cibule, česnek, čokoláda, dezert, fondue, francouzská kuchyně, houby, hovězí maso, hrozny, karamel, krém, kuřecí maso, majonéza, mrkev, národní kuchyně, omáčka, ořechy, ovoce, sýr, vepřové maso, vývar, zelenina

Příští zásah

Fotografie

Paštiky a paštičky

6. 6. 2009 09:35 ČT1

David je šikovný a podnikavý muž, hýří zajímavými nápady, vymýšlí nejrůznější hry a spřádá originální plány. Svoje vlastnosti a dovednosti dokáže s velkým nasazením a hlavně úspěchem uplatnit i v…

Fotografie

  • Z pořadu
  • Z natáčení