Pan Martin si vzpomněl na legendu mezi recepty staré české klasické kuchyně. A náš tým se vydává na cestu, aby pečené nadívané huse zase vrátil její ztracenou slávu (2009)

Obsah dílu

Přehrát vše

Skoro se dá říct, že další volání o pomoc, které tentokrát přišlo od pana Martina, náš kuchařský tým už velmi dlouho očekával. Pečená nadívaná husa – to je klasický pokrm české kuchyně, který je tak trochu naší kulinářskou legendou a rozhodně nesmí chybět mezi recepty v žádné z kuchařských knih. Má svoji dlouhou tradici a patří k typickým podzimním a zimním lahůdkám, jejíž kvality už prověřil čas i mnoho náročných labužníků. Bylo jen otázkou času, kdy na ni přijde řada a objeví se mezi úkoly pro Kuchařskou pohotovost. A i když je husa většinou spojována s podzimem, posvícením či svátkem svatého Martina, není důvod, proč bychom se do její přípravy nemohli pustit v kteroukoliv roční dobu, zvlášť když si nás pozval právě pan Martin, kterému tato lahůdka z titulu jeho jména přece může náležet kdykoliv. Navíc Martin velmi rád vaří a v kuchyni se otáčí opravdu zkušeně, ale jeden „majstrštyk“ mu přeci jen v repertoáru pořád chyběl – právě ona pečená husa. Netroufal si na ni z jednoho prostého důvodu, protože vždy byla v rodině doménou pouze jeho maminky. Ale jednou ji překvapit musí! Takže jaká bude Martinova husa, kterou se chystá ohromit svoji maminku?

Naši kuchaři si připravili na první pohled jednoduché menu, které však určitě osloví ty nejnáročnější milovníky české tradiční kuchyně. Podávat se bude husí polévka kaldoun s malými špekovými knedlíčky, husa pečená s jablky a medem s červeným zelím a duryňským bramborovým knedlíkem a jako sladký doplněk švestkové koláče s mákem.

Stopáž26 minut
Rok výroby 2008
 ST