Genetické modifikace


GenetikaMichaelovy experimenty

Příběh života

11. 5. 2012

Tentokrát budeme s Michaelem vyprávět nekonečný příběh, který provázel vývoj života celými věky. Příběh biologických pochodů, které život zajišťovaly a řídily miliony let. Vývoj v přírodě dnes nejen pozorujeme, ale také mu i rozumíme a umíme s ním pracovat a rozhodovat o něm. Otázka však zůstává: Jsme způsobilými správci své nabyté schopnosti?

» Číst více


MedicínaVakcínaRostlinyTéma

Vakcíny z rostlin

3. 2. 2010

Účinnými složkami vakcín jsou bílkoviny. Jejich výroba ve farmaceutických továrnách je drahá a komplikovaná. Vědci se proto snaží vnést geny pro tvorbu příslušných bílkovin do rostlin. Výsledkem by mělo být „pěstování“ vakcín ve skleníku nebo na poli. Tím by se jejich produkce podstatně zlevnila. Navíc by se mohly pěstovat přímo tam, kde je jich zapotřebí. Odpadly by tedy komplikace s dopravou do těžko přístupných oblastí. Obojí by usnadnilo přístup k očkování lidem z chudých rozvojových zemí. Tým z Ústavu experimentální botaniky AV ČR nyní pracuje hlavně na vývoji takovéto vakcíny proti viru, který způsobuje rakovinu děložního čípku.

» Číst více


BiologieFyzikaInformační technologieBt kukuřiceFarmy v JARS Michaelem za…

Za plodinami se změněnými geny

4. 6. 2008

Z pohodlného sedadla hledí Michael dolů pod sebe. Právě přelétáme rovník. Náš cíl – Jihoafrická republika. Tato cesta na jižní polokouli je jedinečnou příležitostí ke konfrontaci: Na jedné straně tu přetrvává odmítavá reakce části ochranářské veřejnosti některých evropských zemí vůči snaze o velkoplošné pěstování geneticky modifikovaných plodin. Na druhé straně tu je realita zemědělství jihoafrického. Navštívíme velké moderní farmy, které na rozsáhlých plochách pěstují geneticky modifikovanou kukuřici, sóju i bavlnu, ale uvidíme rovněž pěstování těchto plodin v rukou malých rolníků na jejich nevelkých parcelkách.

» Číst více