S Michaelem za…


ŠkolstvíPopularizace vědy

FameLab – mezinárodní kolo

1. 7. 2011

FameLab je zábavná soutěž pro mladé vědce a vědkyně, která nabízí možnost zlepšit schopnost vědu popularizovat. Zároveň si klade za cíl přinést publiku aktuální ukázky toho, čím se současná věda zabývá. Tato soutěž, kterou pořádá Britská rada a nadace Karla Janečka, má už i v České republice za sebou své finále. Nyní vás zavedeme na mezinárodní finále FameLabu v anglickém Cheltenhamu, kde cenu publika získal náš vědec Michal Babič z Institutu makromolekulárních chemie.

» Číst více


ŠkolstvíPopularizace vědy

FameLab - národní kolo

3. 6. 2011

FameLab – soutěž mladých vědců, kteří se rozhodli popularizovat svůj vědní obor, má už i v České republice za sebou dvě oblastní kola. Vstupte s námi do zaplněného sálu Dejvického divadla, kde se 8.
května konalo národní finále FameLabu. Deset statečných se tu utkalo se svým tříminutovým vystoupením před příznivci vědy a samozřejmě před čtveřicí porotců. Přiblížíme vám i speciální kurz vystupování a dovednosti sestavit a vyprávět příběhy, který finalisté pod vedením expertů absolvovali tři týdny před finálovým večerem na půvabném zámku v Liblicích. V závěru se dozvíte, kdo v Dejvicích zvítězil a kdo bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním finále FameLabu v anglickém Cheltenhamu v červnu
letošního roku.

» Číst více


ŠkolstvíPopularizace vědy

FameLab - II. české kolo

29. 4. 2011

FameLab se na II. oblastní kolo – pro Moravu a Slezsko - vydal do Zlína. A my samozřejmě s ním, abychom i zde sledovali a zaznamenali témata a úroveň vystoupení mladých vědců – popularizátorů, kteří se do prvního ročníku českého FameLabu přihlásili. I tentokrát byl v porotě náš Michael spolu se svými dvěma kolegy.

» Číst více


ŠkolstvíMladí vědciPopularizace vědy

FameLab - I. české kolo

22. 4. 2011

Tentokrát budeme Michaela doprovázet v jeho netypické roli - jako člena poroty prvního oblastního kola mezinárodní soutěže FameLab. Úkolem soutěžících mladých vědců je v omezeném čase tří minut poutavě a srozumitelně seznámit se svým vědním oborem, se zaměřením své práce, jejími výsledky i možným praktickým využitím. Michael spolu s kolegy z poroty i diváky v sále pražské Malostranské besedy vyberou pětici postupujících do českého národního kola FameLabu v květnu v Praze.

» Číst více


BiologieFyzikaInformační technologieGenetické modifikaceBt kukuřiceFarmy v JAR

Za plodinami se změněnými geny

4. 6. 2008

Z pohodlného sedadla hledí Michael dolů pod sebe. Právě přelétáme rovník. Náš cíl – Jihoafrická republika. Tato cesta na jižní polokouli je jedinečnou příležitostí ke konfrontaci: Na jedné straně tu přetrvává odmítavá reakce části ochranářské veřejnosti některých evropských zemí vůči snaze o velkoplošné pěstování geneticky modifikovaných plodin. Na druhé straně tu je realita zemědělství jihoafrického. Navštívíme velké moderní farmy, které na rozsáhlých plochách pěstují geneticky modifikovanou kukuřici, sóju i bavlnu, ale uvidíme rovněž pěstování těchto plodin v rukou malých rolníků na jejich nevelkých parcelkách.

» Číst více


Technika

Za plynovými motory

7. 5. 2008

Vydáme se do závodu GE v rakouském Jenbachu, abychom nahlédli do sériové výroby ekologických zdrojů energie – tedy univerzálních plynových motorů, spalujících různé druhy plynů, jež umožní snížit emise CO2.

» Číst více


Technika

Za technologiemi zítřka

23. 4. 2008

Jak se vyrovnat s největším problémem současné civilizace – klimatickými změnami? Tato otázka současně představuje velkou výzvu pro průmyslové výrobce celého světa. Spolu s Michaelem se vypravíme na návštěvu jednoho ze čtyř světových výzkumných center průmyslového giganta – General Electric – v Garchingu u Mnichova. Bude nás bude zajímat, jak probíhá výzkum v oblasti alternativních zdrojů energie, jako jsou sluneční panely, nebo jak se hledají úspory ve vysokovýkonné elektronice. Dozvíme se, jak se určují nové oblasti pro výzkum perspektivních technologií, jak se získávají noví vědci i jak se vytváří strategie výzkumu, vedoucí k úspěchu. Poté se vydáme do závodu GE v rakouském Jenbachu, abychom nahlédli do sériové výroby ekologických zdrojů energie – tedy univerzálních plynových motorů, spalujících různé druhy plynů, jež umožní snížit emise CO2.

» Číst více