26 minut

9. prosince 2020

Část: Ubývá vánočních pohlednic

Obsah dílu

Vývoj koronaviru aktuálně — Vánoční trhy zvažují uzavření — Restaurace protestuje proti nařízení — Vývoj stupně Protiepidemiologického systému PES — Nákaza na Jesenicku — Nákaza v domově pro seniory — Obyvatelé v domově pro seniory se budou starat o slepice — Slovanská epopej nepatří Praze — Bavorsko zpřísňuje protikoronavirová opatření — Odvolání proti trestu za posprejování Karlova mostu — Karlovarský kraj má konečně koalici — Rychnov opouští Rakušany — Další parkovací dům v Českých Budějovicích — Nehoda cisterny s asfaltem — Podmínka pro bývalou ředitelkou muzea — Sportoviště a některé bazény jsou obsazené až do příštího roku — KRNAP nabízí vánoční stromky — Adventní roráty — Česká televize spustila projekt Buďmě si blízko...i na dálku — Ubývá vánočních pohlednic

Části dílu

01:03
Vývoj koronaviru aktuálně
    Poslanecká sněmovna projednává žádost vlády o prodloužení nouzového stavu v zemi o měsíc. Opozice, která kritizuje nefunkčnost Protiepidemického systému PES, že se jím ani sama vláda v opatřeních neřídí, je proti.
    02:18
    Vánoční trhy zvažují uzavření
      Jedním z těchto zpřísnění, platným ode dneška, je zákaz prodeje a konzumace alkoholu na vánočních a adventních trzích. Výsledkem je, že např. na Václavském náměstí v Praze dnes otevřely jenom 4 stánky.
      03:46
      Restaurace protestuje proti nařízení
        Od dnešního večera nařízeně zkracuje provozní doba všech restaurací, hospod a barů – zavřít musí už ve 20 hodin, namísto dosavadních 22. Někteří majitelé a provozovatelé už ale dali vědět, a nijak se tím netají, že přesto v 8 hodin večer nezavřou.
        05:40
        Vývoj stupně Protiepidemiologického systému PES
          Před výkladem k následující mapce upozorňuji: Opatření příslušného stupně Protiepidemického systému PES, případně další opatření vlády platí pro celou republiku, pro všechny kraje, bez výjimky.
          06:32
          Nákaza na Jesenicku
            Pokud jste to z předchozí mapky nepostřehli nebo nestihli vyčíst - vůbec nejrizikovější oblastí z hlediska rizika koronavirové nákazy je momentálně Jesenicko, které je v Protiepidemickém systému na hodnotě 91 bodů.
            07:16
            Nákaza v domově pro seniory
              V zařízení pro seniory v Horním Slavkově na Sokolovsku je koronavirem nakažených 29 jeho obyvatel, a co víc - kompletně i veškerý personál, včetně vedení.
              08:46
              Obyvatelé v domově pro seniory se budou starat o slepice
                Obyvatelé Domova Clemenatas v Mlékovicích u Prahy se v rámci terapie budou starat o slepice - slepice kropenatého plemene hedvábniček.
                10:25
                Slovanská epopej nepatří Praze
                  Cyklus velkoformátových obrazů Slovanská epopej nepatří Praze, ale dědicům Alfonse Muchy: Obvodní soud pro Prahu 1 tak dal za pravdu žalobě malířova vnuka Johna Muchy, podle něhož se hlavní město vlastníkem pláten nikdy nestalo, protože nesplnilo autorovu podmínku.
                  11:05
                  Bavorsko zpřísňuje protikoronavirová opatření
                    Německá spolková země Bavorsko kvůli nepříznivému vývoji epidemie zpřísňuje protikoronavirová opatření: Ode dneška v ní platí stav katastrofy, a tak tam z Česka není možné jezdit.
                    11:31
                    Odvolání proti trestu za posprejování Karlova mostu
                      Městský soud v Praze v odvolacím řízení potvrdil platnost trestu v původní výši za posprejování jednoho z pilířů Karlova mostu loni v létě: 31-tiletý německý turista Benjamin Wittig za to má podmínku, pokutu 100 tisíc korun a 5 let do Česka nesmí.
                      11:57
                      Karlovarský kraj má konečně koalici
                        Zastupitelstvo Karlovarského kraje se 2 měsíce od krajských voleb, jako poslední ze všech krajů v zemi, usneslo na koalici, nové krajské radě - na tom, kdo regionu bude vládnout.
                        13:45
                        Rychnov opouští Rakušany
                          Radnice odchází ze společního vodárenského podniku Energie AG a obcí.Vodárky založila vlastní.
                          15:25
                          Další parkovací dům v Českých Budějovicích
                            České Budějovice vybudují parkovací dům bezmála pro 500 aut. Radnice už schválila soutěž na firmu, která ho vyprojektuje a postaví.
                            17:10
                            Nehoda cisterny s asfaltem
                              Nehoda cisterny s asfaltem dopoledne zablokovala dálnici D46 za Prostějovem, na 34. kilometru ve směru na Olomouc. Na vozovku tam vyteklo 10 tun horkého asfaltu.
                              17:31
                              Podmínka pro bývalou ředitelkou muzea
                                Podmínku s odkladem na 5 let a uhrazení škody - uložil soud v Litoměřicích bývalé ředitelce městského muzea Evě Štíbrové: Za jejího vedení z muzea zmizely tisíce předmětů
                                18:29
                                Sportoviště a některé bazény jsou obsazené až do příštího roku
                                  Správci museli kvůli dodržení vládních nařízení o maximálním počtu návštěvníků spustit online registrace. Hlavně městské plovárny ale na tom prodělávají. Jsou totiž v plném provozu pro zlomek lidí.
                                  20:16
                                  KRNAP nabízí vánoční stromky
                                    Do Vánoc zbývají dva týdny a lidé začínají shánět vánoční stromky. V posledních letech si oblíbili certifikované stromky z šetrně udržovaných lesů Krkonoš.
                                    21:23
                                    Adventní roráty
                                      Součástí adventní doby v křesťanských, římskokatolických kostelech jsou tzv.-né roráty - ranní mše.
                                      22:52
                                      Česká televize spustila projekt Buďmě si blízko...i na dálku
                                        V současné době se s blízkými často nemůžeme vídat tak, jak jsme byli zvyklí. Česká televize proto vytvořila projekt: Buďme si blízko...i na dálku, kde iReportéři nahrávají pozdravy pro své blízké, které pak odvysíláme.
                                        23:24
                                        Ubývá vánočních pohlednic
                                          Počet listovních zásilek dlouhodobě a vytrvale klesá. A s tím se vytrácí i jedna tradice - posílání klasických vánočních přání a pohlednic. I je vytlačuje a nahrazuje elektronická komunikace.
                                          Přehrát celé video
                                          Stopáž26 minut
                                          Další díl
                                          10. prosince 2020

                                          Přehled dílů

                                          4600 dostupných
                                          Stopáž25 minut

                                          26. července

                                          26. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          25. července

                                          Kontribuční smlouvy v Hradci Králové — Ceny benzinu a nafty v tuzemsku dál klesají — Peníze pro ovocnáře — Rozsudek v rozsáhlé drogové kauze — Pokuty za porušení nočního zákazu vjezdu — Více žen do jaderných elektráren — Představitelé Třebíčska jednají s KHNP — Obilí v Libereckém kraji dozrálo dříve — Čeští hasiči se vrátili z Bulharska — Zahájení olympijského festialu u jezera Most — Bukovany musely založit městskou policii — Královéhradečtí strážníci na elektroskútrech — Návrat pojízdných prodejen — V libereckém Vesci odstartoval jubilejní 30. ročník hudebního festivalu Benátská — První letní sezona Žatce v UNESCO — Král Lear na hradě Kašperk

                                          25. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          24. července

                                          Jeden lékárník na více provozoven — Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost — Obchvat Českých Budějovic nebude zpoplatněný — Čeští hasiči se po týdnu vrátili z Bulharska — Nové autobusy po závadě opět v provozu — Zákaz nočního vjezdu do části Prahy — Stavební úřady kritizují nový systém — U Žatce vzniknou nové odpočívky pro kamiony — Přibývá zraněných po skocích do vody — Uzavřená Bobří soutěska — NP Šumava opravuje Březník — Stoupá obliba cestování v karavench — Nález podezřelé munice u Máchova jezera — Výstava korunovačních klenot každý rok — V liberecké zoo vzniká umělý mokřad — Proměna záchranné stanice zvířat v Plzni

                                          24. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          23. července

                                          Jeden mrtvý po požáru v Jičíně — Požár nelegální skládky v Lovosicích — Vyšetřování požáru v Postřekově — Liberečtí policisté vyprostili z auta muže, který zkolaboval uprostřed křižovatky — 200 českých turistů uvízlo ve Španělsku — Oprava Pražského okruhu — Lidé nerespektují značení u dopravních staveb — Malý zájem o autobusy na Ještěd — Obědy v restauracích podražily — Příprava olympijského festivalu — Nejvyšší soud vyhověl dovolání tří bývalých dozorců z Věznice v Rýnovicích — V Plzni přibylo krádeží sdílených kol — Rozsáhlý případ výroby a prodeje pervitinu — Spor o stavbu studentských kolejí v Jihlavě — Řídil v protisměru a zdrogovaný ukradené auto — Letošního medu bude i přes chladnější jaro dost — Rýbáři staví přehrážky pro pstruhy — Na Šumavě přibývá míst bez bariér

                                          23. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          22. července

                                          Praha očekává vyšší návštěvnost než loni — Zájem o rehabilitace v Lázních Bělohrad — Pokračuje sklizeň obilí a taky řepky — Muž v metru vážně zranil seniorku — Silničáři začali rekonstruovat Vlašskou ulici na Malé Straně v Praze — Úhyn ryb v zámeckém rybnku — Stavební úřady na Vysočině zahlceny žádostmi — Pražští radní schválili zvýšení cen odtahů v hlavním městě — Silné deště na Třeboňsku zpozdily sklizeň — Česko po tropických dnech zasáhly silné bouřky — Vysoká škola pro zdravotní sestry v Sokolově — Stezka na Sněžku Obřím dolem je pro turisty uzavřená — Doporučení pro lidi cestující na Olympiádu — Slavnostní šábesová bohoslužba připomněla židovskou komunitu v Luži na Chrudimsku — Nová retenční nádrž — Výluka vysílače Sušice-Svatobor

                                          22. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          19. července

                                          Celosvětové výpadky počítačových systémů — Firma Crowdstrike už vydala opravu — Situace na pražském letišti — Výpadek zaznamenala i Allianz — 12 zraněných po dopravní nehodě na Lounsku — Obvinění muže zodpovědného za výbuch v Hradci Králové — Dostavba Dukovan — Problémoví obyvatelé v Boršově na jihu Čech — Kontroly farmářských trhů — Hygienici na Vysočině zakázali koupání ve dvou přírodních koupalištích — Lékaři varují před teplotními skoky — Domažlická radnice začala s opravou bývalé roty na Čerchově — Nové zábrany v Krkonošském národním parku — Trafostanice na Sokolovsku kulturní památkou — Kniha o cyklistice

                                          19. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          18. července

                                          Za snímky z vyšetření musí pacienti platit — Zátěž pro Vysočinu kvůli dostavbě Dukovan — České firmy se buodu podílet na dostavbě Dukovan — Pašování drog do věznice Rýnovice — Dopadení zlodějů na Královéhradecku — Český Krumlov nemá dostatek strážníků — Muž prchal před rakouskými policisty — Znečištění přehrady Seč — Vyplavený potok v Hradci Králové — Dotace na opravu Terezína a Josefova — Smrt pacienta po pádu z balkonu v Thomayerově nemocnici — Dohady kolem zákazu norování — Střílení přemnožené zvěře — Příprava betonáže na Dvoreckém mostu — Odkrytý koncentrační tábor na Sokolovsku

                                          18. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          17. července

                                          17. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          16. července

                                          Kompenzace za zpožděné vlakové spoje — Volby do krajů a Senátu — Policie obvinila osm lidí z výroby a distribuce pervitinu na Plzeňsku — Policie od dopoledne šetří nález dvou zastřelených mužů v Šabině na Sokolovsku — Zatopený viadukt v Pelhřimově — Policie hodnotí kriminalitu na MFF — Písek v soutěži o rozkvetlé město Evropy — Demolice lávky přes Jizeru v Železném Brodě — Komplikace při opravě Štěchovického mostu — Problémy s čističkami odpadních vod na Šumavě — Opilec na kole — V okolí Lnadštejna ohrožují turisty stromy — Nebezpečné jezy na jihu Čech — Návrat ohrožených syslů do přírody

                                          16. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          15. července

                                          Výkup pozemků pro stavbu D11 — Silniční síť v ČR — Dotace na odstranění nelegálních skládek — Soud potrestal vraždu chlapce na nádraží — Na pražském letišti pomáhali s vykládkou a nakládkou kufrů tamní hasiči — Zpevňování hráze rybníka v Kamenici nad Lipou — Obnova Štěnovic po povodních — Záchrana dítěte z auta — Most v Týně nad Vltavou je opět průjezdný — Lávka přes řeku Ohři je zavřená — Změna vjezdu na Václavské náměstí — Poškozený Buškův hamr po bouřkách — Připomínka zaniklých sudetských obcí — Dražba odtažených aut v Liberci — Výprodej kol ze ztrát a nálezů — U jezera Most roste kopie Eiffelovy věže

                                          15. 7. 2024 na ČT1

                                          Napište nám