Vynikající pochoutky z ostrova věčného jara (2014). Režie M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Ostrovy Madeira, Porto Santo a neobydlené Selvagens a Desertas tvoří souostroví Madeira, které bylo objeveno portugalskými mořeplavci roku 1418. Souostroví se nachází v Atlantickém oceánu, asi 500 km od pobřeží Afriky a 1000 km od Evropy. Skvělá zeměpisná poloha zajišťuje mírné podnebí, díky němuž ostrov Madeira doslova překypuje bujnou vegetací s kombinací tropických a středozemních prvků. Díky výjimečným klimatickým podmínkám zde můžeme obdivovat pestrou floru a velké množství exotického ovoce. Na strmých kopcích roste vinná réva, z níž se zde vyrábí legendární madeirské víno, stejně jako cukrová třtina, která je základní ingrediencí pro výrobu rumu a ten je zas nedílnou součástí tradičního nápoje poncha. Oceán nabízí nesčetné množství ryb, z nichž je pro Madeiru nejtradičnější espada.

V prvním díle vaříme na severu Madeiry v Santaně, v usedlosti Quinta do Furao se šéfkuchařem Rui Vieirou. Rui samozřejmě využívá bohaté nabídky plodů svého rodného ostrova. Z výtečné maracuji připraví pudink, typickou místní sladkost. Na řadu přijde i typická úhořovitá hlubinná ryby espada a pro milovníky masa hovězí špíz espetada.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na realizaci natáčení dvou dílů na Madeiře, především paní Petře Coelho a Sandře Gouveia.

Recepty v tomto dílu

Stopáž29 minut
Rok výroby 2014
 ST HD