Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Božidara Turzonovová — Lidé — Česká televize

herečka

narozena 28. května 1942

Narodila se otci Makedonci a matce Srbce v bulharské metropoli Sofii 28. května roku 1942. Rodina se záhy přesunula na Slovensko, kde také Božidara již v útlém věku navštěvovala dramatický kroužek, v rámci kterého se zúčastňovala recitačních soutěží, působila také v dětském rozhlasovém sboru. Na velké divadelní jeviště se dostala hned po absolutoriu na bratislavské VSMÚ. Získala angažmá ve slovenském Národním divadle, členkou tamního souboru je dodnes. Ve filmu se Božidara Turzonová objevila poprvé na počátku 60. let. Šlo především o televizní snímky, z nichž za zmínku jistě stojí povedená veselohra Dobrodružstvo pri obzinkoch z roku 1968, kde účinkovala po boku Emílie Vašaryové. Z epizodních a méně výrazných rolí se v následujících letech staly hlavní, herecky úspěšné období završila Božidara jednou ze svých nejzásadnějších rolí ve snímku Jiřího Krejčíka Božská Ema, v němž se výtečně zhostila postavy operní pěvkyně Emy Destinové. A spolupráce s režisérem Krejčíkem nebyla náhodná, vyhlédl si ji už o 8 let dříve, pro celovečerní příběh Hry lásky šálivé. S českými režiséry točila Turzonová i v letech 80., kdy se do diváckého povědomí zapsala především účinkováním v komediích Václava Matějky coby majitelka nevěstince Gábi Stolařová (Anděl s ďáblem v těle a Anděl svádí ďábla). Počátkem 90. let Turzonová své herecké aktivity ve filmu a televizi omezila, hlavně na úkor divadelního hraní, z části i kvůli pedagogické činnosti. Za své významné zásluhy o kulturní rozvoj Slovenskej republiky obdržela v roce 2007 státní vyznamenání, krátce na to i cenu literárního fondu, udělovanou za celoživotní umělecké dílo.

Výběrová filmografie

  • Vratné lahve (2006)
  • Der Lebensborn – Pramen života (2000)
  • Orbis Pictus (1997)
  • Marta a já (1991)
  • Anděl svádí ďábla (1987)
  • A čo já, miláčik? (1986)
  • Mladé víno (1984)
  • Poviem jej to sám (1984) 
  • Staviťel Solness (1984)
  • Anděl s ďáblem v těle (1983)
  • Božská Ema (1979)
  • Hry lásky šálivé (1971)
  • Dobrodružstvo pri obžinkoch (1968)
  • Most na tú stranu (1961)

Odkazy

Fotografie