iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
22. 11. 2020
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

8 hlasů
53578
zhlédnutí

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Vánoční cukroví

Nejočekávanější svátky roku jsou za dveřmi a pečlivé hospodyňky vědí, že klidné a pohodové Vánoce znamenají začít s přípravami včas.

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Vánoční cukrov

  • 00:00:30 *Špaldové sušenky s kakaem
    a badyánem i s pikantním chilli,
  • 00:00:33 nepečené jáhlové kuličky,
    lahodný kdoulový likér
  • 00:00:37 a populární skořicové šneky.
  • 00:00:39 Budeme péct, ochutnávat,
  • 00:00:41 ale také plést ozdoby ze slámy
    na vánoční stromek.*
  • 00:00:50 *Hospodyňky už začínají vymýšlet,
  • 00:00:52 jaké cukroví letos na svátky
    napečou.
  • 00:00:55 V Polabském národopisném muzeu
    v Přerově nad Labem
  • 00:00:58 mají i chalupu vybavenou
    dobovým sporákem,
  • 00:01:00 a tak jsme si přípravu
    vánočních dobrot opravdu užili.*
  • 00:01:05 -Je tady konečně adventní čas,
  • 00:01:06 tak si připravíme nepečené vánoční
    cukroví, a tedy jáhlové kuličky.
  • 00:01:09 Proč zrovna jáhly?
  • 00:01:12 -Jáhly jsou bezlepková alternativa
    a je to vlastně loupané proso.
  • 00:01:17 Proso je úplně jedno z nejstarších
    obilnin,
  • 00:01:20 ale trochu jsme na něj zapomněli.
  • 00:01:23 Má vynikající výživové hodnoty,
    výbornou stravitelnost
  • 00:01:27 a játra a slinivka nám za ně
    poděkují.
  • 00:01:30 -Takže takové zdravé vánoční
    cukroví?
  • 00:01:32 -Je to zdravé, je to vhodné
    i pro celiaky, neobsahuje lepek.
  • 00:01:35 -Jak ty jáhly připravíme?
  • 00:01:38 -Připravíme je tak, že je nejdříve
    spaříme,
  • 00:01:41 alespoň třikrát horkou vodou,
  • 00:01:43 pak je scedíme a orestujeme
    na přepuštěném másle.
  • 00:01:48 A potom je zalijeme buď kokosovým
    mlékem,
  • 00:01:51 anebo smetanou a trochou vody.
  • 00:01:53 -Takže uvaříme takovou
    hustou kaši?
  • 00:01:55 -Ano, uvaříme hustou kaši,
    a hustší, než obvykle,
  • 00:01:58 čili normální poměr je
    na 1 šálek jáhel
  • 00:02:01 přidáme asi 3 šálky tekutiny,
    a tady použijeme pouze 2.
  • 00:02:06 -Když nám kaše vychladne,
  • 00:02:07 tak přimícháme, tady vidím,
    nadrcené mandle,
  • 00:02:10 dosladíme trochou medu,
    trošku másla.
  • 00:02:13 Ale čím nám potom ty kuličky
    ztuhnou?
  • 00:02:15 -Přidáme tam 1 vajíčko a ono to
    získá takovou krásnou konzistenci,
  • 00:02:20 která bude lepit a držet
    pohromadě.
  • 00:02:22 -Špetku soli, aby to mělo šmrnc,
  • 00:02:24 a pak kuličky obalíme buďto
    v kokosu, čokoládě,
  • 00:02:26 a na co jsou tady ty mandličky?
  • 00:02:29 -Mandličky dáme dovnitř.
  • 00:02:30 Budeme je mít v té hmotě,
    ale i dovnitř můžeme dát 1 mandli,
  • 00:02:34 takže určitě to tam bude příjemné,
    kousnout do té mandle.
  • 00:02:37 -To zní výborně. Jdem na to!
  • 00:02:41 *Nepečené kuličky jsou vánoční
    klasika
  • 00:02:43 a také skvělý tip třeba
    pro kuchaře začátečníky.
  • 00:02:46 Pochutnají si na nich zdaleka
  • 00:02:48 nejen vyznavači zdravého životního
    stylu.
  • 00:02:51 Slovo jáhly pochází
    z praslovanštiny
  • 00:02:53 a proso k nám pravděpodobně
    připutovalo z jihovýchodního Ruska
  • 00:02:57 během stěhování národů.
  • 00:02:59 Naše babičky bychom tímhle
    receptem nijak nepřekvapili,
  • 00:03:03 protože ze zdraví prospěšného
    prosa vařily běžně.
  • 00:03:07 V současné době se na výsluní
    vrací kdysi oblíbená dobrota
  • 00:03:11 jahelník i zdravá jáhlová kaše.
  • 00:03:15 Poté, co jsme jáhly třikrát
    spařili,
  • 00:03:17 přichází na řadu jejich restování
    na přepuštěném másle.
  • 00:03:21 I to si naše babičky doma
    běžně připravovaly.
  • 00:03:24 Říkaly mu šmolc
    a recept na něj najdete
  • 00:03:26 na webových stránkách našeho
    pořadu.
  • 00:03:29 A kokosové mléko přidá našemu
    receptu chuť,
  • 00:03:32 která k Vánocům patří.
  • 00:03:49 Po uvaření jáhel přijdou na řadu
    další suroviny,
  • 00:03:52 jako je strouhaný kokos, máslo,
    med, vejce a drcené mandle.
  • 00:03:57 Tradice přípravy vánočních dobrot
    je velice stará
  • 00:04:00 a má původ až v dobách pohanských.
  • 00:04:03 Dlouho se dodržoval zvyk
  • 00:04:04 péct vánoční cukroví ze surovin
    pocházejících z plodin,
  • 00:04:08 které byly vypěstovány na polích
  • 00:04:10 a na zahradě náležejících
    k hospodářství.
  • 00:04:13 To mělo zajistit bohatou úrodu
    i v příštím roce.
  • 00:04:17 Tradiční přísadou do vánočního
    cukroví býval med,
  • 00:04:21 zatímco cukr se začal používat
    až během 19. století.
  • 00:04:40 Stejně jako použité suroviny,
  • 00:04:42 i tvary pečiva mají symboliku,
    kterou už dnes nevnímáme.
  • 00:04:47 Kulaté tvary měly například
    symbolizovat slunce
  • 00:04:50 a našimi předky tolik očekávaný
    zimní slunovrat.
  • 00:04:53 A kolik druhů cukroví by vlastně
    na vánočním stole mělo být?
  • 00:04:58 Pokud máte pocit, že ani
    pověstných 12 druhů není dost,
  • 00:05:01 pak vězte, že jich podle tradice
    bohatě stačí 7,
  • 00:05:05 jako symbol šťastného čísla.*
  • 00:05:40 *Poutní kostel sv. Jana
    Nepomuckého na Zelené hoře,
  • 00:05:44 zapsaný na seznamu kulturního
    dědictví UNESCO.
  • 00:05:48 Zámek Žďár nad Sázavou,
    původně cisterciácký klášter.
  • 00:05:52 Oba architektonické skvosty
  • 00:05:54 nesou rukopis génia Jana Blažeje
    Santiniho a jeho stylu,
  • 00:05:58 kterému dnes říkáme barokní
    gotika,
  • 00:06:01 místo, které i dnes žije duchem
    lidského umu a tvořivosti.*
  • 00:06:20 -Martino, vy jste tady,
    na zámku ve Žďáru nad Sázavou,
  • 00:06:23 vymysleli takový projekt,
    který se jmenuje Chytrá ruka.
  • 00:06:26 Co je jeho smyslem?
  • 00:06:28 -My se v tom projektu snažíme
    vracet zpátky
  • 00:06:30 k jednomu z našich hlavních pilířů
    a to je tvořivost.
  • 00:06:34 A chceme zase oživit pojem
    zlaté české ručičky,
  • 00:06:36 takže naši návštěvníci si mohou
    vyzkoušet
  • 00:06:39 různé řemeslné dovednosti,
    které už třeba jejich ruce,
  • 00:06:43 které jsou teď zvyklé pracovat
    spíš na počítači, dávno zapomněly.
  • 00:06:46 -Tak jaká zapomenutá řemesla si
    tady mohou návštěvníci vyzkoušet?
  • 00:06:50 -Jsou to klasická řemesla ?
    keramika, drátování a podobně,
  • 00:06:55 ale také se budeme učit šít
    třeba jednoduchou obuv,
  • 00:06:59 nebo se budeme učit základy šití
    na stroji.
  • 00:07:02 Ale máme tu také něco pro pány,
  • 00:07:04 budou tu kurzy soustružení,
    truhlářské řemeslo, a tak dál.
  • 00:07:10 -Teď máme takový omezený režim.
    Jak v něm fungujete?
  • 00:07:12 -Bohužel jsme museli naše kurzy
    pozastavit,
  • 00:07:15 nechci říct úplně zrušit,
  • 00:07:16 spíš jsme přesunuli jejich
    termíny,
  • 00:07:18 a připravujeme, nebo využíváme
    tohle období pro to,
  • 00:07:21 abysme připravili dlouhodobý
    projekt delších,
  • 00:07:25 třeba desetihodinových lekcí,
  • 00:07:28 kde se návštěvníci mohou naučit
    to řemeslo více dokonale,
  • 00:07:31 než jenom při odpoledním kurzu.
  • 00:07:34 -Tak já vám i nám přeju, abyste
    vaše kurzy co nejdříve otevřeli.
  • 00:07:37 -Moc děkujeme!
  • 00:07:57 -Hynku, vy umíte vyrábět
  • 00:07:58 tyhle nádherné tradiční ozdoby
    ze slámy.
  • 00:08:01 Jak to vůbec přišlo, že jste se
    začal touhle technikou zabývat?
  • 00:08:05 -No to bylo tak,
  • 00:08:07 moje žena pracovala na Veselém
    Kopci ve skanzenu,
  • 00:08:11 a před 35 lety mě tuhletu techniku
    naučila tamní výtvarnice.
  • 00:08:17 -Jak je tahle technika
    vůbec stará?
  • 00:08:20 -No, slaměné ozdoby, ty menší,
    které tady máme na stole,
  • 00:08:24 ty se v 19. století
    a ještě v 1. polovině 20. století
  • 00:08:30 používaly na výzdobu takzvaných
    dožínkových věnců,
  • 00:08:34 které po ukončení žní nesla chata
    k rychtáři.
  • 00:08:40 Na vánočním stromku se začaly
    používat
  • 00:08:42 až na přelomu 19. a 20. století,
    protože teprve koncem 19. století
  • 00:08:48 se do našeho prostředí z Německa
    dostal vánoční stromek.
  • 00:08:54 -Mě fascinuje, že máte tu slámu
    tak krásně čistou.
  • 00:08:57 Tak co to je za slámu
  • 00:08:59 a jak ji musíte připravit,
    než začnete plést ty ozdoby?
  • 00:09:02 -Ozdoby se dají dělat
    z každého druhu slámy,
  • 00:09:05 ale nejlepší je sláma žitná,
    protože ta je nejdelší.
  • 00:09:10 Používá se pouze stéblo
    od kolínka ke klasu.
  • 00:09:14 Poté, co se stébla oloupají,
  • 00:09:18 tak se musejí ještě zelená namáčet
    a dávat bělit na slunce.
  • 00:09:22 Pak ještě aby se vyčistila,
    tak se vyperou v nějakém roztoku,
  • 00:09:26 a tím už je ta sláma prakticky
    připravena k práci.
  • 00:09:30 Ale pozor, než s ní začnete
    pracovat,
  • 00:09:33 vidíte, že to tady mám zamotáno
    v mokrém hadru,
  • 00:09:37 ta sláma musí být namočená,
  • 00:09:39 jinak byste ji nemohli
    takhle ohýbat!
  • 00:09:42 A jak vidíte, teď jsem došel
    už na konec,
  • 00:09:45 ale protože chci dělat tenhle
    větší zvoneček,
  • 00:09:49 tak budu muset nastavovat.
  • 00:09:51 A to nastavování spočívá v tom,
    že vždycky vezmu další stéblo
  • 00:09:55 a úzkým koncem zastrčím
    do toho širšího.
  • 00:09:59 Vznikne zase takové sluníčko,
    jak tomu říkají děti.
  • 00:10:07 A teď už začnu prsty formovat
    ten tvar,
  • 00:10:11 pomocí palců začnu roztahovat,
  • 00:10:14 aby mně vznikla spodní část
    toho zvonce.
  • 00:10:26 Potom už jenom stébla zavážu
    a tím bude ten samotný korpus,
  • 00:10:32 ten základ celé té ozdoby, hotov.
  • 00:10:37 A teď tady mám připravené srdíčko.
  • 00:10:41 Je to zase hrášek,
    který jsem propíchnul,
  • 00:10:46 a na ten dám jenom kousek slámy.
  • 00:10:49 A to srdíčko zavěsím do toho
    korpusu, do toho zvonce.
  • 00:10:54 A takhle pěkně to tady zavážu
  • 00:10:56 a tím si tam zároveň upevním
    to srdíčko.
  • 00:10:59 A teprve teď je ta ozdoba hotová.
    -Nádhera!
  • 00:11:03 -Je kompletní, musel jsem akorát
    jednou nastavovat.
  • 00:11:07 Pak jsem přešel ještě na větší
    konstrukce.
  • 00:11:10 Když chcete už dělat takhle
    velký zvonec,
  • 00:11:13 takový Big Ben nebo Car kolokol,
    prostě zvonec,
  • 00:11:18 tak to musíte nastavovat
    třeba čtyřikrát.
  • 00:11:21 A to mně ještě nebylo dost
  • 00:11:23 a začal jsem dělat jako
    dekorativní prvky
  • 00:11:26 ještě různé slaměné konstrukce.
    Tomuhle říkám zvonkohra.
  • 00:11:30 Vidíte, že je to složeno z různě
    velkejch zvonků
  • 00:11:33 a ještě ze zvonků malých.
  • 00:11:35 Tak tohle se dá zavěsit
    jako dekorace na lustr
  • 00:11:38 a nemusí to tam být jenom
    o Vánocích.
  • 00:11:41 -Pochopitelně, že já bych si
  • 00:11:42 na takovouhle nádhernou zvonkohru
    netrouf,
  • 00:11:44 nicméně bych si to chtěl zkusit.
  • 00:11:46 Je tady něco, co by zvládnul
    i začátečník?
  • 00:11:50 -No, dělat tyhle motané ozdoby,
    to by vám asi nešlo,
  • 00:11:55 to vyžaduje tak 100 neúspěšných
    pokusů,
  • 00:11:58 a pak už se z toho něco začne
    klubat,
  • 00:12:02 ale jsou tady jednodušší věci
    a to jsou slaměné řetězy.
  • 00:12:07 My tady jeden máme naaranžovaný,
    takže já ho vytáhnu.
  • 00:12:12 Tenhle slaměný řetěz je z kousků
    slámy.
  • 00:12:16 Namočený hrášek, místo hrášku
  • 00:12:18 to mohou být třeba jeřabiny
    nebo rozinky, a nastříhaná stužka.
  • 00:12:24 A takový vánoční řetěz,
    to udělá i malé dítě.
  • 00:12:31 -Výborně! Já jsem rád, Hynku,
  • 00:12:32 že jste řekl, že to zvládne
    i malé dítě,
  • 00:12:34 protože dneska tady mám
    2 pomocnice,
  • 00:12:36 tak jsem zvědav, jak to ony
    zvládnou.
  • 00:13:19 *Vraťme se ale zpátky do kuchyně,
    tentokrát té moderní a současné.
  • 00:13:23 V gastronomickém studiu
  • 00:13:24 Národního zemědělského muzea
    v Praze na Letné
  • 00:13:27 nám Jirka Hilgart upekl moučník,
  • 00:13:29 který se stal hitem domácího
    pečení posledních let
  • 00:13:33 a po kterém se zaručeně
    jen zapráší.
  • 00:13:36 Na skořicové rolky neboli šneky
  • 00:13:38 si nahrubo nakrájíme vlašské
    ořechy.
  • 00:13:41 Smícháme půl kila hladké mouky
    a 100 gramů moučkového cukru.
  • 00:13:45 Přidáme sáček sušeného droždí
    a promícháme.
  • 00:13:50 Do těsta rozklepneme 2 vejce
  • 00:13:51 a přidáme 100 gramů změklého
    másla.
  • 00:14:02 Přilijeme 2 deci vlažného mléka
    a vypracujeme těsto.
  • 00:14:07 Mísu přikryjeme utěrkou
  • 00:14:09 a necháme v teple nakynout
    na dvojnásobek objemu.
  • 00:14:28 Těsto poté rozválíme,
    pomažeme změklým máslem,
  • 00:14:31 posypeme moučkovým cukrem,
    skořicí a vlašskými ořechy.
  • 00:14:35 Vše opatrně zarolujeme po delší
    straně
  • 00:14:38 a ostrým nožem nakrájíme
    na jednotlivé rolky.
  • 00:15:37 Rolky naskládáme do máslem
    vymazaného pekáče tak,
  • 00:15:40 aby se nedotýkaly, protože těsto
    při pečení zvětší svůj objem.
  • 00:15:45 Pečeme v troubě předehřáté
    na 170 stupňů přibližně 20 minut.*
  • 00:16:27 -Věrko, vy na své zahrádce
    pěstujete spoustu bylinek,
  • 00:16:29 ze kterých vyrábíte různé čaje,
    tinktury, masti,
  • 00:16:33 také tam pěstujete kdoule.
  • 00:16:35 O nich vím, že se nedají jíst
    za syrova,
  • 00:16:37 ale určitě se z nich něco dobrého
    také dá vyrobit.
  • 00:16:40 -Ano, určitě se dá vyrobit.
    Zkusíme z nich vyrobit likér.
  • 00:16:44 Na své zahradě mám v živém plotu
    kdoule, který jsou planý,
  • 00:16:48 a maj takový menší plody,
  • 00:16:50 ale přivezla jsem i na ukázku
    plody větší z kdoule,
  • 00:16:54 která roste v bylinkový zahrádce
    na zámku Kačina.
  • 00:16:57 Takže tyhlety veliký, ty by byly
    tak dobrý na nějakej džem,
  • 00:17:01 marmeládu, popřípadě i kompot,
  • 00:17:04 a tyhlety malý, ty by se nám
    špatně opracovávaly,
  • 00:17:07 tak ty použijeme na ten likér.
  • 00:17:09 A má to i tu výhodu, že mají
    silnější aroma,
  • 00:17:14 takže se na ten likér
  • 00:17:15 budou více hodit ty drobné,
    voňavější.
  • 00:17:18 -Hned mi jsou ty menší kdoule
    sympatičtější!
  • 00:17:20 Je to složitý recept?
  • 00:17:22 -Ne, je to recept úplně
    jednoduchý.
  • 00:17:24 -Tak pojďme na to!
  • 00:17:28 *Kdouloně se dříve pěstovaly
    na spoustě zahrad.
  • 00:17:31 Poté se na ně téměř zapomnělo,
  • 00:17:33 snad proto, že se nám nechtělo
    zpracovávat jejich plody,
  • 00:17:36 ze kterých se však dají vykouzlit
    hotové kulinářské skvosty.
  • 00:17:41 Z kdoulí se například dělá
    vynikající pálenka.
  • 00:17:44 Naše babičky připravovaly
    z kdoulí, cukru a vody
  • 00:17:46 takzvaný kdoulový sýr, pochoutku,
    která přežije i roky skladování.
  • 00:17:52 Plody kdouloně obsahují vitamíny
    B a C,
  • 00:17:55 minerální látky jako zinek,
    železo či draslík,
  • 00:17:57 a používají se i v lidovém
    léčitelství na trávicí potíže,
  • 00:18:01 anebo se z nich připravují
    zklidňující obklady.*
  • 00:18:07 -Sklenici máme krásně naplněnou,
    tak teď už ji něčím zalijeme, ne?
  • 00:18:10 -Ne, ne, ničím to zalívat
    nebudeme,
  • 00:18:12 jenom zkontrolujeme, jestli všude
    je dobře prosypán cukr,
  • 00:18:16 aby se nám to nekazilo.
  • 00:18:18 Zavřeme víčkem a uložíme
    do chladu.
  • 00:18:21 Za 2 hodiny nebo druhý den
    zkontrolujeme,
  • 00:18:23 protože určitě se začne vyluhovat
    šťáva,
  • 00:18:27 a to ovoce klesne a vznikne nám
    nahoře volnej prostor,
  • 00:18:30 kde by ty kdoule oxidovaly
    a zhnědly.
  • 00:18:32 A to nechceme, takže doplníme,
    nakrájíme.
  • 00:18:35 Možná, že se tam vejde ještě
    jedna, možná 2 kdoule,
  • 00:18:38 a opět dosypeme cukrem.
  • 00:18:39 Dáme to na nějakou mističku,
  • 00:18:42 kdyby to náhodou začlo kvasit,
  • 00:18:44 a necháme to 2-4 týdny macerovat
    v chladu.
  • 00:18:48 -Co se s tím bude dít po těch
    4 týdnech?
  • 00:18:51 -Po těch 4 týdnech to scedíme
    a doplníme ovocnou pálenkou,
  • 00:18:56 nejlépe jabkovicí.
    Jabkovicí proto,
  • 00:18:59 protože ta je z těch ovocných
    pálenek nejméně aromatická
  • 00:19:03 a nebude přebíjet tu vůni kdoule.
  • 00:19:17 Takže teď to sem přelijeme
  • 00:19:19 a musíme to ochutnat,
    jestli to není příliš sladké.
  • 00:19:22 Takže když to bude potřeba,
  • 00:19:24 přilijeme tam ještě pálenku
    jabkovicovou.
  • 00:19:37 -Můžeme si ťuknout, Věrko, ne?
    -Určitě!
  • 00:19:39 Na zdraví!
    -Na zdraví!
  • 00:19:40 -Nejdřív přivonět!
  • 00:19:42 -Já jsem spokojenej,
    s vůní jsou spokojenej.
  • 00:19:46 Hmmm! A s chutí jsem tuplem
    spokojenej! Co vy, Věrko?
  • 00:19:50 -Je to dobrý. Dokonce jsem se
    obávala, že to bude příliš sladký,
  • 00:19:54 a to není.
    ?Není.
  • 00:19:55 -Takže jenom ten čas tomu dát,
    tu hladkost, jo?
  • 00:19:59 Je to potřeba trošku uhladit
    a to je potřeba tím časem.
  • 00:20:03 Můžeme tam do toho přidat ještě
    kousek hřebíčku a skořice
  • 00:20:08 a zkusit to, anebo můžem do části
    dát a část nechat takhle
  • 00:20:11 a čekat, co to udělá.
  • 00:20:14 A občas ochutnat.
  • 00:20:15 -Dobře. Tak vy si přidejte
    hřebíček, mně tam nechybí.
  • 00:20:19 Já ještě budu chvilku koštovat.
    Tohle bud můj oblíbený díl.
  • 00:20:40 -Věrko, my si dneska upečeme
    sušenky,
  • 00:20:41 ale protože je dělám s tebou,
  • 00:20:43 tak je mi jasné, že budou také
    trochu zdravé. Z čeho budou?
  • 00:20:46 -Budou ze špaldové a ovesné mouky.
  • 00:20:49 Přidáme tam máslo, sádlo, ořechy,
    vajíčka a koření.
  • 00:20:55 -Jaké koření jsi vybrala?
  • 00:20:57 -Vybrala jsem badyán nebo také
    hvězdicový anýz.
  • 00:21:00 Je to voňavé koření, přispívá
    trávení, metabolismu,
  • 00:21:04 a nádherně voní, má krásné aroma.
    Vybrala jsem chilli.
  • 00:21:09 -A jak jsi na to chilli přišla?
    -Úplně náhodou.
  • 00:21:12 Myslela jsem si, že je to skořice,
  • 00:21:14 takže jsem do těsta vysypala
    celý sáček,
  • 00:21:17 a když jsem si všimla, že je to
    chilli, tak to celé vyndat nešlo,
  • 00:21:21 takže jsem odebrala část,
    ale pořád tam chilli zůstalo,
  • 00:21:24 a vznikly z toho chilli sušenky
    a měly docela úspěch.
  • 00:21:27 -Hm, některé recepty vznikají
    náhodou.
  • 00:21:29 -Tak to bylo i s tímhle.
  • 00:21:34 *Do mísy prosijeme oba druhy
    mouky.
  • 00:21:37 Tuhle práci si rozhodně dáme.
    Naše babičky to nedělaly jinak,
  • 00:21:41 protože věděly, že těsto
    pak rychleji kyne
  • 00:21:43 a pečivo je lehčí a provzdušněné.
  • 00:21:47 Přidáme cukr, mleté ořechy
    a prášek do pečiva.
  • 00:21:50 I tady se přidržíme tradic
    našich babiček
  • 00:21:52 a použijeme kypřicí prášek
    z vinného kamene,
  • 00:21:56 který je už dnes běžně k dostání
    v obchodech se zdravou výživou.
  • 00:22:01 Těsto ochutíme skořicí, přidáme
    máslo, sádlo a vajíčka.
  • 00:22:28 Směs pak rukama důkladně
    propracujeme.
  • 00:22:34 Do 1 poloviny těsta vmícháme
    kakao a mletý badyán.
  • 00:22:47 Druhou polovinu ochutíme
    mletým chilli.
  • 00:22:50 Věra doporučuje vyzkoušet
    i variantu třetí,
  • 00:22:53 kdy se do těsta přidávají
    sušené kvítky levandule.
  • 00:23:01 Pekáč vyložíme pečicím papírem.
    Ten naše babičky samozřejmě neměly
  • 00:23:05 a místo něj používaly kdysi dávno
    včelí vosk.
  • 00:23:09 Teprve později začaly pekáče
    vymazávat tukem
  • 00:23:12 a vysypávat moukou či strouhaným
    kokosem.
  • 00:23:30 Kuličky těsta nakonec vidličkou
    zmáčkneme do tvaru sušenky
  • 00:23:34 a pečeme přibližně 20 minut
    při teplotě 175 stupňů.*
  • 00:24:20 -Blíží se nám doba adventu a to je
    podle tradice čas klidu a radosti.
  • 00:24:25 -Naši předkové vymysleli
    jedno krásné slovo ? rozjímání.
  • 00:24:29 Co si pod tím slovem představuješ?
  • 00:24:31 -Rozjímání? No to je čas,
  • 00:24:33 kdy člověk trošičku opustí
    ty starosti běžného dne
  • 00:24:36 a bilancuje nad svým životem.
  • 00:24:38 -A daří se ti to?
  • 00:24:39 -No letos k tomu bylo hodně
    příležitostí.
  • 00:24:41 -V letošním roce, právě v tomto
    předvánočním čase,
  • 00:24:44 sdílíme všichni nelehkou
    a komplikovanou situaci.
  • 00:24:48 Přeji nám všem, abychom ji ustáli
    dobře a v klidu.
  • 00:24:51 -Letos se tedy vidíme naposledy,
    ale už za pár týdnů se setkáme
  • 00:24:55 při 1. dílu 4. série
    našeho pořadu.
  • 00:24:58 -Pevně doufám, že se tady všichni
    uvidíme ve zdraví
  • 00:25:00 a snad v o trošku lepších časech.
  • 00:25:03 -Tak na viděnou!
  • 00:25:05 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2020