Nepečené jáhlové kuličky
podle Věry Stříbrské
140 g jáhel
200 ml vody a 200 - 250 ml smetany ke šlehání nebo 400 - 500 ml kokosového mléka
2 špetky soli
50 g medu
50 g strouhaného kokosu
50 g mletých mandlí
50 g másla
1 vejce
na obalení čokoláda nebo strouhaný kokos
Jáhly 3x spaříme horkou vodou a scedíme. V kastrůlku rozehřejeme lžíci přepuštěného másla (ghí, šmolc) a nasypeme scezené jáhly. Za stálého míchání ohříváme asi dvě minuty, trošku osolíme. Poté podlijeme skleničkou vody a skleničkou smetany nebo kokosovým mlékem. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání je zvolna vaříme doměkka, což trvá 25 až 30 minut.
Do uvařené kaše vmícháme část kokosu, máslo nebo kokosový tuk, vajíčko a přidáme všechny sypké ingredience. Vše důkladně promícháme. Nakonec osladíme medem. Hmotu necháme vychladnout. Z těsta tvarujeme kuličky, obalujeme je v strouhané čokoládě nebo strouhaném kokosu. Kuličky ukládáme do papírových rozetek a uchováme v lednici.
Ohodnoťte tento recept: