iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
9. 10. 2021
19:25 na ČT1

1 2 3 4 5

3 hlasy
15917
zhlédnutí

Kluci v akci

Vaří Ondřej Slanina & Roman Sejval

Tvarohové knedlíčky se švestkami a šípkovou omáčkou — Pršut z divočáka s hruškovým chutney

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kluci v akci

  • 00:00:29 Regionální potravina nás tentokrát
    dovedla do Ústeckého kraje.
  • 00:00:33 My jsme nedaleko Litoměřic
    v malebné vesničce Hlinná
  • 00:00:37 a jsme tady v pršutérii Chovaneček.
    Se tady je jeden z majitelů Tomáš.
  • 00:00:40 Tomáši, já jsem rád,
    že jste nás tady takhle přijal.
  • 00:00:43 Než se budeme bavit
    o tom všem oceněném výrobku,
  • 00:00:46 tak by mě zajímalo,
    jak vůbec vznikla ta myšlenka,
  • 00:00:49 že nebudete dělat jenom špekáčky
    a tlačenku a začněte sušit maso.
  • 00:00:53 Takže vlastně tahle myšlenka
    vznikla tady na Hlinný,
  • 00:00:57 když se sem brácha přistěhoval
    a začal tady s ovcemi.
  • 00:01:03 A jak říká,
    tak sedával na pastvinách
  • 00:01:06 a vymýšlel způsob,
    jak dělat věci jinak.
  • 00:01:10 A opravdu naplnit ten příběh toho,
    že je to od vidlí
  • 00:01:13 přes tu farmu až po vidličku
    pro ten finální produkt,
  • 00:01:17 který je tady opravdu regionální.
  • 00:01:20 Od českých dodavatelů
    české suroviny.
  • 00:01:23 Anebo vyloženě přímo tady
    třeba i z místních kopců.
  • 00:01:29 No a teď mi řekněte to důležitý,
    protože samozřejmě to,
  • 00:01:32 že udělám tlačenku, to je relativně
    nějaká hodinová záležitost.
  • 00:01:35 Ale udělat sušenou šunku
    trvá třeba rok, rok a půl.
  • 00:01:38 Děláte to za pochodu? Vy si
    nepředáváte ty generační zkušenosti
  • 00:01:42 jako v Itálii a ve Španělsku.
    -Je to tak.
  • 00:01:44 V Itálii a ve Španělsku
    ten proces probíhá tak,
  • 00:01:48 že z generace na generaci
    si předají jasně daný produkt.
  • 00:01:50 Vědí, jak to mají dělat.
    Dělají to desítky, někteří
  • 00:01:53 třeba i stovky let,
    ne zase hodně stovek let,
  • 00:01:57 ale vědí, jak to mají dělat.
    U nás ta tradice vznikla nedávno.
  • 00:02:02 Chtěli jsme založit novou
    českou tradiční firmu,
  • 00:02:06 která by dělala výrobky
    na špičkové úrovni
  • 00:02:10 ze špičkové suroviny.
    To znamená, že i ten proces
  • 00:02:14 toho učení se je náročný
    nebo náročnější pro nás,
  • 00:02:17 kdy vlastně celej rok
    nebo rok a půl čekáme na to,
  • 00:02:21 jestli se nám ta šunka podaří,
    nebo nepodaří.
  • 00:02:24 Jestli jsme ji správně nasolili,
    jestli je chutná,
  • 00:02:27 jestli jsme ji nepřesušili,
    nebo naopak
  • 00:02:30 jestli ještě nepotřebuje
    v sušárně být o chvíli déle,
  • 00:02:34 aby měla tu správnou konzistenci,
    aby se dala dobře krájet
  • 00:02:37 a zároveň aby byla
    lahodná a chutná.
  • 00:02:48 A než začneme vařit,
    tak je potřeba si představit
  • 00:02:51 legendu gastronomického školství,
    kamaráda Romana Sejvala.
  • 00:02:55 -Čau, Romane. -Ahoj, ahoj.
    -Já jsem strašně rád, že jsi tady,
  • 00:02:58 že jsi tady se mnou,
    protože samozřejmě nejenom to,
  • 00:03:02 že jsi kuchař,
    ale ty to předáváš těm dětem,
  • 00:03:05 což je fantastický,
    protože vlastně ty pěstuješ
  • 00:03:09 ten potěr pro tu gastronomii.
  • 00:03:12 Řekni nám, prosím tě,
    jaká je ta tvoje kariéra.
  • 00:03:16 Je jednoduchá. Já jsem nastoupil
    jako učitel odborných předmětů
  • 00:03:19 na naši školu,
    na Hotelovou školu v Mostě
  • 00:03:23 a tam jsem různě jako zjišťoval,
    že spoustu věcí ještě jako neumím.
  • 00:03:26 Takže jsem byl nucen
    prostě vycestovat do zahraničí
  • 00:03:30 na nějaký praxe, stáže
    a tam jsem prostě doladil to,
  • 00:03:33 co české školství na mně
    nezanechalo tu dobrou stopu,
  • 00:03:38 a musel jsem doladit spoustu věcí.
  • 00:03:40 Od cukrařiny, kuchařiny,
    od toho systému five staru.
  • 00:03:43 To znamená,
    když to řeknu úplně jednoduše,
  • 00:03:46 ty jsi ten učitel,
    kterej sám sebe vzdělával,
  • 00:03:50 aby mohl předávat
    ty zkušenosti těm dětem?
  • 00:03:53 No. Největší challenge nebo soutěž
    je jako jít do té kuchyně
  • 00:03:57 a postavit se tam k tomu sporáku.
    Tam jsem na začátku docela narazil
  • 00:04:01 a musím říct, že první praxe,
    který byly třeba v Itálii,
  • 00:04:05 nebo takovej ten jižní styl, ale
    pak jsem najel do pětihvězdičkových
  • 00:04:09 hotelů Kempinski a tam opravdu
    ten pětihvězdičkový standard
  • 00:04:13 je úplně jiný,
    než je restaurační byznys.
  • 00:04:16 A tam teda, musím říct,
    že jsem si párkrát zaplakal.
  • 00:04:20 -Tam to bylo tvrdý.-A teďka jedeš
    pětihvězdičkový styl v Mostě?
  • 00:04:23 No, jedeme. Už dlouho.
    Občas s tím máme jako problémy
  • 00:04:26 nebo já, protože to není
    úplně jednoduchý jako předat
  • 00:04:29 ten standart, kterej ty cítíš,
    že takhle to má bejt,
  • 00:04:32 a neuhneš od toho,
    tak předat to té další generaci,
  • 00:04:35 je někdy problém.
    -Máš pocit, že ti studenti
  • 00:04:38 před 20 lety jsou významně jiní
    než ti, co jsou dneska?
  • 00:04:42 Já bych neřekl, že to je jiný.
    Já bych řekl,
  • 00:04:45 že ve spoustě věcech je to dost
    podobný. Ale co je jinýho,
  • 00:04:48 tak je příjem těch informací.
    My třeba dřív jsme byli lační
  • 00:04:52 po informacích a po kontaktech,
    a dneska díky jako internetu
  • 00:04:56 facebooku a všem sociálním sítím
    máš spoustu informací
  • 00:05:00 běžně dostupných,
    takže když chceš někam vycestovat,
  • 00:05:02 tak napíšeš 10 emailů
    a můžeš jet kamkoliv,
  • 00:05:05 což samozřejmě dřív nebylo.
    A ty děti to prostě vědí
  • 00:05:09 a pracují s tím úplně jinak.
    Takže neřekl bych,
  • 00:05:12 že se zlobí jinak,
    to zas nedokážu úplně posoudit.
  • 00:05:14 -Ale chtějí stejně jako tenkrát?
    -Jo, jo. Já si myslím, že jo.
  • 00:05:17 Já myslím, že naopak.
    Já mám spoustu šikovných studentů,
  • 00:05:21 který k nám rovnou jdou a chtějí
    dělat i tu vysokou gastronomii.
  • 00:05:25 A když se na něj přitlačí,
    tak naopak to vyžadují.
  • 00:05:28 Kvůli tomu tam jdou jako.
  • 00:05:30 No, tak super. Tak já jsem
    zvědavej, jestli produkty,
  • 00:05:33 které jsi dostal jako zadání na
    dnešní vaření, tě taky zatlačily.
  • 00:05:36 No. Ty mě zatlačily dost.
  • 00:05:39 -A těším se, co si spolu uvaříme.
    Jdeme na to! -Dobře.
  • 00:05:43 Pane Chovanečku,
    my tady máme váš oceněný produkt
  • 00:05:46 Regionální potravinou.
    Je to vlastně sušenej kanec.
  • 00:05:50 A mě by zajímalo,
    jak to celý vzniklo s kancem.
  • 00:05:54 Takže vlastně
    s kancem jsme úplně nezačali.
  • 00:05:58 Jako pršutérie jsme chtěli,
    aby vznikla nová tradice
  • 00:06:05 nebo staronová tradice,
    která naváže na historii,
  • 00:06:10 kdy vlastně sušení masa je
    historicky nejstarší konzervace.
  • 00:06:14 A chtěli jsme udělat
    něco moderního, nového
  • 00:06:18 a ta touha zrovna z divočáka
    divočákem nezačala,
  • 00:06:23 začala vepřovým masem,
    abychom se vlastně naučili,
  • 00:06:26 protože vepřový maso
    je nejrozšířenější ve světě
  • 00:06:31 na sušení, samozřejmě potom hovězí.
  • 00:06:33 A postupem času
    jsme získávali zkušenosti
  • 00:06:37 a troufneme si
    už dělat takovéhle nádhery,
  • 00:06:40 jako je právě hřbet z divočáka,
    kterej sušíme u nás na Hlinné.
  • 00:06:45 A tam za určitých klimatických
    podmínek, proudění vzduchu,
  • 00:06:48 teploty a nějaký relativní vlhkosti
    výrobek takhle usušíme.
  • 00:06:53 Takže jsem zvědavej,
    co Roman vymyslel.
  • 00:06:56 Já vám moc děkuju, ať se vám daří,
    ať se to suší všechno.
  • 00:07:00 A my jdeme vařit.
  • 00:07:04 Romane, prosím tě, já jsem tady
    měl teďka pana Chovanečka
  • 00:07:09 A já si myslím, že on už s tím
    koncem udělal to nejdůležitější
  • 00:07:12 a nejlepší.
    -Teď co s tím, že jo?
  • 00:07:15 Teď co s tím, protože
    to je samo o sobě tak dobrý.
  • 00:07:17 -Tak mě zajímá, co jsi vymyslel.
    -Vymyslel jsem pršut z divočáka
  • 00:07:20 a udělám si k tomu hruškové chutney
    dáme to na takovej opečenej toast
  • 00:07:24 a ozdobíme to toastem a salátem.
    -Super!
  • 00:07:28 Jak říkám, ono se s tím
    nic moc dělat vlastně nedá.
  • 00:07:31 Každopádně ty jsi takový,
    řekl bych, průkopníka a posel
  • 00:07:36 toho dobra
    pro nás jako restauratéry,
  • 00:07:38 že vychováváš ty děti, že jo.
    -Někdy to je boj ale.
  • 00:07:42 Takže teďka je to stejný.
    Teďka budeš vychovávat mě.
  • 00:07:44 -Jo. -To znamená,
    ty mi dáš úkol, já ho splním,
  • 00:07:47 můžeš mi dát pohlavek.
    -Dobrý. Takže začni cibulí!
  • 00:07:50 -Dobře. Normálně najemno?
    -Jo, určitě.
  • 00:07:52 -Já začnu zázvorem.
    -Takže cibuli úplně na velejemno.
  • 00:07:55 -Ano. -Romane, mě by zajímalo,
    jak jsi to dělal přes tu koronu.
  • 00:07:59 -Dělal jsi online kurzy vaření?
    -No, skončil jsem tak.
  • 00:08:03 Dělali jsme online,
    všechno se dělalo přes web kamery.
  • 00:08:06 Šel jsem normálně do kuchyně,
    měl jsem kameru na svém pracovišti
  • 00:08:11 a studenti vařili doma a já jsem
    vařil ve školní kuchyni.
  • 00:08:14 Vidíš to, to je hezký,
    to se mi líbí, protože opravdu
  • 00:08:17 je potřeba se těm dětem
    a těm studentům věnovat,
  • 00:08:21 protože to je naše budoucnost,
    poněvadž jinak co?
  • 00:08:23 Jinak nebudete mít co jíst,
    milí diváci.
  • 00:08:26 -Tak! Máme nakrájeno. Co teď?
    -Olivový olej, všechno orestujeme
  • 00:08:31 a až to bude do světle hnědý, tak
    přidáme nakrájený oloupaný hrušky.
  • 00:08:34 Dobře. Tak já to tady zažehnu.
  • 00:08:38 A jdeme opékat.
  • 00:08:45 -Dáváme tedy olej.
    -Ano.
  • 00:08:47 -A začínáme tou cibulí s česnekem.
    -Ano.
  • 00:08:50 A když ty jsi zažíval
    ten koronavirus v tom školství
  • 00:08:54 a dělal jsi ty online kurzy vaření,
  • 00:08:56 tak neměl jsi tam nějaký veselý,
    jak my říkáme, historky z natáčení?
  • 00:09:02 Přesně jsem čekal,
    že se na to zeptáš, Ondro.
  • 00:09:05 Tak pár jo, samozřejmě,
    protože v tom online prostoru
  • 00:09:09 v okamžiku, kdy tam máš 20 dětí
    na těch webkamerách
  • 00:09:12 a vlastně jakoby vaříš, tak některé
    ty děti prostě nechytnou
  • 00:09:15 ten drive a ten začátek.
    Vařili jsme bramborové knedlíky,
  • 00:09:19 nějakých 700 gramů vařených brambor
    nastrouhaných najemno
  • 00:09:24 a 200 gramů krupice,
    200 gramů hrubé mouky.
  • 00:09:27 A já říkám, jak jim to chutnalo.
    A oni říkají, jako že dobrý,
  • 00:09:30 ale že to bylo dost sladký. Ale oni
    tam dali 200 gramů cukru krupice.
  • 00:09:34 Takže takovýhle
    jako nezáživný příběhy.
  • 00:09:39 -Musíš být exaktně jasný, rozumíš?
    -No, určitě.
  • 00:09:42 To jinak nejde. Takže my restujeme
    společně s tím zázvorem.
  • 00:09:45 Teď restujeme se zázvorem.
    Všechno se to orestuje
  • 00:09:50 A až to bude krásně světle hnědý,
    tak tam přidáme nakrájený
  • 00:09:53 na kostičky hrušky
    a potom to dochutíme octem, solí,
  • 00:09:58 pepřem a špetkou cukru.
    -Špetku cukru krupice?
  • 00:10:03 Zrovna tohle je chutney,
    takže je to takový sladkokyselý.
  • 00:10:08 -Můžeme tam dát trošku víc.
    -Tam je pravda,
  • 00:10:11 to je důležitý říct, že chutney
    vždycky musí být kyselý trošku.
  • 00:10:14 Tak to rozhodně.
    Já zrovna tady ten recept mám
  • 00:10:17 od kluka, který byl Ind,
    a když jsem byl na jedné stáži,
  • 00:10:22 tak jsem tam viděl, jak to vaří,
    tak jsem to okoukal od něj,
  • 00:10:25 tak to mám od něj.
    -Prosím tě, dávám ti tam hrušku.
  • 00:10:28 -Ano.
    -A co jsi to říkal? Cukr?
  • 00:10:31 -Ano, cukr.
    -Cukr.
  • 00:10:34 -Sůl.
    -Ano.
  • 00:10:37 -A ocet.
    -Ocet dáváme vinný?
  • 00:10:40 -Ano, stačí.
    -A teď to jenom zamícháš?
  • 00:10:42 -Ano. A dusí se to do měkka.
    -A to je celý? -Ano.
  • 00:10:46 Tak super, Vypadá to, že chutney
    máme prakticky hotový
  • 00:10:50 a jdeme pokračovat dál.
  • 00:10:51 Tak jsem si říkal,
    že když jsme v pivovaru
  • 00:10:54 a kde se pivo vaří,
    tam se dobře daří,
  • 00:10:55 že bychom si mohli
    jen tak aspoň symbolicky ťuknout.
  • 00:10:58 Takže na zdraví, chlapi!
  • 00:11:01 Nám ať to vaří a vám ať se to suší!
  • 00:11:04 -A, Romane, my se můžeme pustit
    do servisu. -Ano. Půjdeme na to.
  • 00:11:08 Protože my máme opečený toasty,
    máme tady hotové to chutney
  • 00:11:12 A teď je to o tom, že já musím
    nakrájet toho divočáka.
  • 00:11:15 -Určitě. Můžeš se na to vrhnout.
    -Tak já se na to vrhnu.
  • 00:11:19 Tam je potřeba tenký plátek, že jo?
    Takže já si takhle udělám...
  • 00:11:23 -Pár plátků stačí mít, že jo?
    -Je to tak.
  • 00:11:26 Můžu ti nějak pomoct?
    Mám dávat to chutney na to?
  • 00:11:29 Začneme nejdřív divočákem.
    Můžeš dát plátky divočáka.
  • 00:11:32 Takže dáme takhle...
    Tam teda musím říct, že ještě teďka
  • 00:11:35 bude dobrý, jak jsou teplý toasty,
    že se od toho ohřeje to maso.
  • 00:11:40 Určitě. U všech
    těchto výrobků je potřeba,
  • 00:11:43 aby nebyly úplně vychlazený.
    Nejlepší je pokojová teplota,
  • 00:11:48 kdy se rozvine ta chuť
    úplně nejvíc.
  • 00:11:52 Je potřeba si říct,
    Že je tam to vaše maso,
  • 00:11:55 který je krásně kořeněný,
    k tomu to Romanovo chutney,
  • 00:11:58 který je sladkokyselý,
    lehce pikantním tím zázvorem.
  • 00:12:02 A teď ještě koukám, že rukola,
    která tam dodá další chuť,
  • 00:12:06 a to je lehká hořkost.
  • 00:12:08 A je to přesně v podstatě,
    jak jsme říkali na začátku.
  • 00:12:12 To je samo o sobě tak dobrý,
    že je zbytečný k tomu
  • 00:12:14 něco komplikovaného vyrábět.
    -Vypadá to nádherně.
  • 00:12:17 -Můžu?
    -Určitě, dobrou chuť!
  • 00:12:20 Takhle to přendáme na talířek.
    Já vám to takhle dám.
  • 00:12:25 -Můžu jako první?
    -Můžete. To je pro vás.
  • 00:12:28 Ochutnejte, ať víte,
    jak to vaše maso chutná.
  • 00:12:31 Takže vám přeji hodně štěstí.
    Romane, my jdeme dál.
  • 00:12:35 -Jdeme dál.
    -Díky moc.
  • 00:12:40 Jsme v teplickém pivovaru Monopol
    a se mnou tu je Martina Valterová,
  • 00:12:44 místní paní sládková. My jsme se
    spolu viděli na Pravčické bráně
  • 00:12:47 minulý rok,
    když váš Karlík se umístil taky
  • 00:12:50 a my jsme ho používali na vaření.
    Tak jak se mu daří?
  • 00:12:54 Karlíkovi, klukovi našemu
    se daří velice dobře,
  • 00:12:57 protože má tady spoustu okolo
    svých pivních kamarádů,
  • 00:13:01 jako je dvanáctka světlý ležák,
    jedenáctka polotmavá višeň,
  • 00:13:05 čtrnáctka ALE, jedenáctka IPA.
    Teď na léto pšenice.
  • 00:13:09 Takže je to velice
    taková veselá skupinka piv.
  • 00:13:13 Já musím říct, že ty jako paní
    sládková se nenudíš rozhodně.
  • 00:13:16 -Ne, nenudím.
    -My jsme tady tebe v kuchyni.
  • 00:13:20 Ty máš takový měďáčky, který my
    taky používáme, ale o hodně menší.
  • 00:13:24 To je varna a o varně se říká,
    že je srdce pivovaru.
  • 00:13:27 A tady je varna srdce
    tady té krásný restaurace.
  • 00:13:31 A ještě bych se zastavil
    nad tím pivem.
  • 00:13:35 -Višňový ležák jsi říkala?
    -Je to višňové pivo
  • 00:13:40 a je to vlastně Karlík,
    který dokváší společně
  • 00:13:44 s višňovou šťávou,
    která je bez konzervantů,
  • 00:13:47 bez barviv a je čistě přírodní.
    Tys ho ochutnal
  • 00:13:51 a myslím si, že ti chutnalo.
    -Já jsem nadšenej právě.
  • 00:13:54 Ta višeň je hrozně příjemná.
    My jsme zkoušeli různé šťávy,
  • 00:13:58 který půjdou k tomu pivu,
    a ta višeň je taková,
  • 00:14:01 jak je sladko-kyselo-nahořklá,
    tak se hodí právě k tomu pivu
  • 00:14:06 a vyhrála. A vlastně od té doby,
    co máme otevřeno, což je 6 let,
  • 00:14:10 tak je běžně v nabídce
    a je velice oblíbená.
  • 00:14:14 Já si myslím, že Martina mi o pivu
    řekla prakticky úplně všechno
  • 00:14:18 a my můžeme dál vařit.
  • 00:14:21 Máme tady další oceněný produkt.
    Tentokrát jsou to švestky.
  • 00:14:24 Nejsou to švestky ledajaké,
    jsou sušené,
  • 00:14:27 jsou z Farmy U Švestkové dráhy.
    Říkám to správně?
  • 00:14:30 -Ano, správně, dobrý den.
    -A se mnou tady je Zoro Ščěpko.
  • 00:14:33 -Říkám to správně? -Ano, správně.
    -Zajímavý jméno, musím říct.
  • 00:14:36 Já vím, že je Zorro Mstitel
    a teďka znám ještě vás.
  • 00:14:39 -A až moc zajímavý.
    -To je hezký.
  • 00:14:42 A teď mi řekněte, jak vás napadlo
    dělat zrovna švestky?
  • 00:14:45 Při představě,
    že za naším domem v Bělušicích
  • 00:14:50 budou řepkové lány,
    tak jsme se rozhodli
  • 00:14:53 podniknout takové kroky,
    aby se tomu tak nestalo,
  • 00:14:55 a vysázeli jsme si tam
    švestkový sad.
  • 00:14:58 A teď mi řekněte to důležité,
    protože to se mi líbí,
  • 00:15:00 tenhle plán, akorát já bych
    prvoplánovitě čekal,
  • 00:15:04 že se z toho bude dělat slivovice.
    -To prvoplánovitě bylo v plánu.
  • 00:15:08 Nicméně těch stromů je tam tolik,
    že jsme zjistili,
  • 00:15:12 že to vlastně nejsme schopni vypít,
    takže jsme si řekli:
  • 00:15:16 Co budeme dělat s přebytky?
    A potom vznikl další plán B,
  • 00:15:19 kde jsme si řekli,
    že si uděláme sušárnu
  • 00:15:23 a pořídíme si kotle na povidla,
    takže vedle té slivovice
  • 00:15:27 vlastně potom
    jsme začali sušit švestky.
  • 00:15:30 -Takže vy jste takoví Švestkovi?
    -Jo.
  • 00:15:33 -Od Švestkové dráhy Švestkovi.
    -To je krásný
  • 00:15:36 A teď mi řekněte, ještě když se
    vrátím k té Regionální potravině,
  • 00:15:40 co vám to jako takovýho přineslo?
  • 00:15:43 V tuto chvíli nám to přineslo to,
  • 00:15:45 že jsme se dostali
    do povědomí v regionu
  • 00:15:51 u našich zákazníků. Takže.
    nás někteří pozitivně vnímají.
  • 00:15:57 Takže se vám třeba
    zvýšila jakoby návštěvnost?
  • 00:16:00 Vzhledem k tomu,
    že my jsme malinká farma,
  • 00:16:03 tak vlastní produkci
    jsme stihli vždycky rozprodat
  • 00:16:06 v rámci portfolia
    nějakých stávajících zákazníků
  • 00:16:09 a obchodních partnerů,
    a tím pádem ani nebylo zapotřebí
  • 00:16:14 jakoby rozšiřovat další klientelu.
  • 00:16:18 Takže to je pro vás potvrzení toho,
    že to děláte dobře?
  • 00:16:21 -Tak. -A radost.
    -A radost z práce, ano.
  • 00:16:24 Super.
    Tak my si vezmeme ty vaše švestky
  • 00:16:27 a pustíme se do dalšího receptu.
  • 00:16:33 Tady rovnou vím, že to bude dezert,
    protože to já poznám podle toho...
  • 00:16:37 -Podle surovin, ne?
    -Ne. Že to je hromada mističek.
  • 00:16:42 -Co sis vymyslel?
    -V podstatě z těch sušených švestek
  • 00:16:45 si uděláme omáčku se šípkama,
    takže šípková omáčka se švestkama.
  • 00:16:50 A k tomu tvarohové knedlíčky.
    A vzhledem k tomu, že úplně nejsem
  • 00:16:53 schopnej, nebo nejsem jako akční,
    že bych jako všechny plnil,
  • 00:16:56 tak uděláme čistý knedlíčky
    a k tomu uděláme tu omáčku,
  • 00:17:00 abych to nemusel plnit.
    -Ty jsi mazanej!
  • 00:17:03 -Takhle to učíš děti? -Ve škole
    to platíme samozřejmě.
  • 00:17:07 Tak, prosím tě,
    řekni mi, co mám dělat.
  • 00:17:09 Já bych začal
    asi tím tvarohovým těstem.
  • 00:17:12 Tvarohové těsto se skládá
    z tvarohu a rozpuštěného másla.
  • 00:17:14 Já si to vezmu a rovnou
    to teda můžu asi míchat, ne?
  • 00:17:17 Dobře, můžeš.
    Tady je rozpuštěné máslo.
  • 00:17:20 Takže máslo.
  • 00:17:23 -Vajíčko?
    -Ano.
  • 00:17:25 Já si pamatuju, když jsme u toho,
    aby to bylo přesný,
  • 00:17:28 že vždycky se míchají
    ty suché ingredience
  • 00:17:32 a pak se dávají ty mokrý.
    Ale na druhou stranu
  • 00:17:34 já zase musím ti říct, Romane,
    kdybys chtěl nějakou speciální
  • 00:17:38 cukrářskou školu,
    tak určitě Pepa Maršálek.
  • 00:17:42 Doporučuju. Protože
    ten jede model všechno dohromady.
  • 00:17:45 Musím říct,
    že vždycky mě to fascinuje,
  • 00:17:49 ale vždycky to vyšlo.
    A jediný, co teda vím,
  • 00:17:53 co se jako musí, že musíš mít
    stejnou teplotu těch surovin,
  • 00:17:57 aby se to nesrazilo, že jo?
    Ale jinak prostě žádný.
  • 00:18:01 Ten jede model všechno dohromady,
    a nazdar.
  • 00:18:03 U tohoto těsta je důležitý,
    že v podstatě uděláme těsto,
  • 00:18:07 ono bude trošku řidší, a důležitý
    je dát ho na 2 hodiny do lednice,
  • 00:18:10 aby to zatuhlo
    a potom aby se ty knedlíčky
  • 00:18:13 nebo noky nerozvařily.
    Takže rozhodně nechat odpočinout
  • 00:18:16 a zatuhnout minimálně
    2 hodiny v lednici.
  • 00:18:18 Dobře. Takže já jsem přidal
    krupici a hrubou mouku,
  • 00:18:22 lehce soli,
    moučkový cukr, vanilkový cukr.
  • 00:18:25 -Ano. Vanilkový cukr.
    -A teď teda zamícháme.
  • 00:18:30 A důležitý je teda,
    jak jsi říkal, vymíchat do hladka.
  • 00:18:35 Ta mouka pustí lepek
    a to těsto ztuhne,
  • 00:18:37 je takový krásně celistvý, takže
    se krásně z toho dají dělat noky,
  • 00:18:41 popřípadě knedlíčky.
    -Super. Takhle jsi spokojenej?
  • 00:18:44 Výborný. Dáme na 2 hodiny do
    lednice a budeme dělat knedlíčky.
  • 00:18:52 Teďka půjdeme
    na šípkovou omáčku se švestkami.
  • 00:18:55 Můžeš začít,
    že vyndáme pecky ze švestek.
  • 00:18:58 -Ano.
    -A můžeme to nakrájet na kostičky.
  • 00:19:01 A ještě mi řekni, ty jsi zvolil
    takovou zajímavou kombinaci
  • 00:19:06 švestek a povidel.
    Má to nějakej důvod?
  • 00:19:10 No. Já jsem to zkoušel
    se švestkovými povidly,
  • 00:19:14 ale ty jsou tak výrazné, že tam
    trošku zapadly ty sušený švestky,
  • 00:19:18 takže jsem to spíš nechal vyniknout
    v té šípkové omáčce
  • 00:19:21 a přišlo mi to hezčí na tom talíři,
    že to má trošku barevnější odstín.
  • 00:19:25 Rozumím.
    Takže takhle klasicky vypeckovat,
  • 00:19:28 nakrájet na kostičky? -Ano.
    -Nic speciálního nepotřebujeme?
  • 00:19:31 -Ne, nic.
    -Tak já jdu krájet kostičky.
  • 00:19:33 Ty můžeš krájet.
    Já si zatím dám vařit vodu.
  • 00:19:37 -Takže jsi spokojenej, šéfe?
    -Jo, výborný.
  • 00:19:39 -Můžeme to dát do omáčky.
    -Ty si tam dáš ten šípek?
  • 00:19:42 Ano. Já se tam
    přidám šípkovou marmeládu.
  • 00:19:46 -Jako na to se těším, člověče.
    -Do omáčky ještě nastrouháme
  • 00:19:49 trošku perníčků, aby to bylo
    zahuštěný a nebylo to tak sladký.
  • 00:19:52 Jo, jo, to bude pěkný.
  • 00:19:54 Takže perníček.
    A ještě tady máme máslo.
  • 00:19:58 -Ano.
    -A to tam dáme na zjemnění.
  • 00:20:00 Na zjemnění dáme
    na konci máslo trošku.
  • 00:20:03 Čímž pádem, dalo by se říct,
    máme hotovou omáčku,
  • 00:20:07 snad už máme ztuhlý těsto
    a můžeme se pustit do knedlíků.
  • 00:20:14 V podstatě máme těsto odpočatý,
    je takhle krásně tuhý.
  • 00:20:18 Můžeme si lehce podsypat vál
    a uděláme knedlíčky.
  • 00:20:21 Tady je možná důležitý říct,
    že ty knedlíčky vaříme ve vodě,
  • 00:20:25 ale je ještě dobrý to osolit
    a ještě dát cukr do té vody,
  • 00:20:30 aby ty knedlíčky
    nebyly úplně bez chuti.
  • 00:20:33 Ta sůl k tomu podtrhne tu chuť,
    takže osolíme.
  • 00:20:37 Nebo teda cukr a trošku osolíme.
  • 00:20:41 Prosím tě, mně je sympatický
    na tomhle tvém receptu,
  • 00:20:45 že ve výsledku vlastně
    bude jeden knedlíček na porci.
  • 00:20:51 Takže těch knedlíků
    nepotřebujeme úplně hodně.
  • 00:20:53 -Takhle to stačí?
    -Výborný.
  • 00:20:55 A můžeme menší ještě.
    Mám válet s tebou?
  • 00:21:00 Ne, to já udělám.
    Tak hele, kulička, jo?
  • 00:21:04 Samozřejmě je jasný,
    že když pak děláte ty knedlíčky
  • 00:21:08 a dáte je do vody,
    ony se trošičku nafouknou.
  • 00:21:11 Výhoda je, že to nemusíte plnit,
    takže potom ty švestky...
  • 00:21:14 Můžete k tomu dát jinou omáčku.
    Kdo nemá rád třeba jako
  • 00:21:18 vysloveně český,
    tak bys hodí se k tomu i broskve.
  • 00:21:21 Může se k tomu dát
    jahodová omáčka, cokoliv.
  • 00:21:24 -Nebo třeba mango.
    -Mango taky.
  • 00:21:27 Prostě můžete to udělat
    prakticky z čehokoliv.
  • 00:21:30 Nebojte se toho.
    A jak vaříme, ještě řekni.
  • 00:21:33 5 až 7 minut podle velikosti. Tyhle
    by měly být za 5 minut hotový.
  • 00:21:36 -Myslíš, že jsou to pětiminutový?
    -Ano.
  • 00:21:40 Dobrý. Tak já to tam jdu nasázet.
  • 00:21:47 -Knedlíček jeden jako druhej.
    -Máš je pěkný.
  • 00:21:50 -Dávám ti jedničku.
    -Ježiš, to je hezký!
  • 00:21:53 -Já už jsem... -Ty už jsi
    zapomněl, jak vypadá, viď?
  • 00:21:56 -No jo, ty jo.
    -Výborný.
  • 00:21:59 -Jak to vaříme? -5 až 7 minut
    podle velikosti knedlíčků.
  • 00:22:03 Když tak jeden zkusíme.
    Mělo by to být za chvilku hotový.
  • 00:22:06 Super. Takže my už budeme
    jenom servírovat.
  • 00:22:11 Zoro, co na to říkáte? Knedlíčky
    a vaše švestičky ze zahrádky?
  • 00:22:14 Já si myslím, že to vypadá úžasně,
    takže doufám,
  • 00:22:18 že si vezmou diváci z toho příklad
  • 00:22:22 a budou si vařit
    z našich švestek vaše knedlíčky.
  • 00:22:26 No, tak jde o to,
    jestli se k těm vašem dostanou,
  • 00:22:28 ale můžou i ze svých, že jo?
    -No.
  • 00:22:31 Prostě musíte mít
    švestky každopádně.
  • 00:22:34 Romane, ty klidně začni nandávat.
    Kdybys chtěl nějak pomoct,
  • 00:22:37 tak mi řekni, já jsem tady od toho.
    A vy mi ještě řekněte, Zoro,
  • 00:22:41 vy jste mi říkal,
    že máte nějakou zvláštní odrůdu
  • 00:22:44 nějakého zvláštního prastromu?
    Řekněte to i divákům.
  • 00:22:47 To jsem zapomněl zmínit,
    že Farma U Švestkové dráhy
  • 00:22:52 se může pyšnit
    takovou raritou v Čechách.
  • 00:22:54 A to je to,
    že vysázeli v roce 2019
  • 00:22:58 sad jeřábu oskeruše,
    což si myslím, že je asi
  • 00:23:01 první oskerušový sad v Čechách.
    A aby toho nebylo málo,
  • 00:23:05 tak z tý oskeruše
    ještě vysázeli alej.
  • 00:23:07 Dobře. Ale co to je, ta oskeruše?
  • 00:23:10 Jeřáb oskeruše je ovocný strom
    a dorůstá až do výšky 30 metrů.
  • 00:23:15 A co je ještě raritou,
    že se dožívá až 500 let.
  • 00:23:19 Ty oskeruše, které byly vysázeny,
    se předpokládá,
  • 00:23:22 že začnou rodit
    zhruba tak za 20 let,
  • 00:23:25 čili pokud se rozhodnete
    pokračovat ještě ve vašem pořadu,
  • 00:23:28 něco jako v duchu Starci v akci,
    tak byste se mohli přijet podívat
  • 00:23:31 do toho oskerušového sadu a mohli
    bychom tam něco ještě vykoumat.
  • 00:23:36 Zoro, já vám tady můžu slíbit,
    že jestli za 20 let tady budeme,
  • 00:23:40 tak spolu uděláme první sklizeň.
    -Ruku na to.
  • 00:23:43 Tak jo. To se těším.
  • 00:23:46 No ale to je krásný tohle,
    pane Sejvale.
  • 00:23:49 Vypadá to báječně.
  • 00:23:52 -Zorro, tady máte na ochutnávku.
    -Úžasný.
  • 00:23:55 -Dejte si fantastický knedlíček.
    -Děkuju.
  • 00:23:58 Dejte si k tomu omáčku
    s těma vašima švestičkama.
  • 00:24:01 A je mi jasný,
    že to nebude dlouho trvat.
  • 00:24:05 Vy všude chodíte a říkáte, že jste
    si přinesl švestičky ze zahrádky?
  • 00:24:08 -Ano. Z naší zahrádky.
    -Tak jo. Tak ať se vám daří.
  • 00:24:12 -Děkuju.
    -Ať vám to plodí.
  • 00:24:15 Romane, moc děkuju, ať se ti daří
    a ať vychováváš ten potěr
  • 00:24:19 pro tu naši gastronomii.
    -Dobře.
  • 00:24:32 Skryté titulky: Jaroslav Švagr
    Česká televize 2021

Související