iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
14. 5. 2016
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

8 hlasů
16380
zhlédnutí

Kluci v akci

Vepřová krkovice třikrát jinak

Krkovice s cuketovým chlupatým knedlíkem a smaženou masovou koulí — Bylinková krkovice s fenyklem, cherry rajčátky a tvarohovými noky — Vepřová krkovice v chlebové krustě a zeleninové ragú s žampiony

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kluci v akci

  • 00:00:25 My se nacházíme
    ve Stodůlkách v Praze 5.
  • 00:00:28 Jsme v kuchyňském studiu a tady se
    dneska koná taková zajímavá pražská
  • 00:00:31 regionální soutěž Sollertia,
    což je vlastně soutěž
  • 00:00:34 mladých studentů
    z různých gastronomických škol.
  • 00:00:38 A principem té soutěže je to,
    že tam je kuchař vyzyvatel,
  • 00:00:42 což je dneska Filip. Ty je vyzýváš.
    A s čím je vyzýváš?
  • 00:00:46 Základní surovina je krkovice,
    takže dnes všichni budeme vařit...
  • 00:00:50 -Vepřová?
    -Ano. Jídlo z vepřové krkovice.
  • 00:00:52 A každý si potom k tomu
    může zvolit jakýkoliv komponenty,
  • 00:00:55 různě to namíchat,
    takže jsem na to zvědavej.
  • 00:00:57 Samozřejmě u každé správné soutěže
    musí být takzvaná odborná komise.
  • 00:01:00 -A to jsi zase ty.
    -Komise jsme já.
  • 00:01:03 Pro mě je to o to složitější,
    že mám v porotě ještě mimo tebe
  • 00:01:07 kolegu z národního týmu, když
    jsme ještě soutěžili, Pavla Sasíka.
  • 00:01:10 -S tím jsme mimochodem natáčeli,
    takže ho znáte. -Ano.
  • 00:01:13 A aby to bylo ještě složitější,
    tak Jitku Ulihrachovou,
  • 00:01:16 což byla moje mistrová,
    ještě když jsem se učil.
  • 00:01:18 Takže úplně krutý to je.
  • 00:01:20 Vždycky je potřeba hledat
    původce každé dobré věci
  • 00:01:24 a tady v tomto případě platí,
    že za vším hledej ženu.
  • 00:01:27 Je tady s náma
    paní ředitelka Nováková.
  • 00:01:29 -Vy jste ředitelka gastronomický
    školy v Čakovicích. -Ano.
  • 00:01:32 Řekněte nám něco o této soutěži.
    Kolikátý to je ročník,
  • 00:01:34 jakou to má historii a tak dále.
    -Tato soutěž už probíhá 3.ročník
  • 00:01:39 a historie je u našeho zřizovatele,
    to znamená Magistrát
  • 00:01:42 hlavního města Prahy. A tady
    ta Sollertia neboli zručnost
  • 00:01:46 byla vyhlášena proto, abychom
    v žácích vzbudili soutěživost,
  • 00:01:50 motivaci a lásku
    k tomu zvolenému oboru.
  • 00:01:54 Probíhá to v několika oborech
    a my teda zastupujeme ty kuchaře.
  • 00:01:57 Takže vlastně je to tak, že děti,
    které byly vybrány,
  • 00:02:01 nebo žáci, kteří byli vybráni
    z těch gastronomických škol,
  • 00:02:04 tak oni vlastně
    potom soutěží s vyzyvatelem.
  • 00:02:07 A letos je právě pro nás ten
    vyzyvatel pan inženýr Filip Sajler.
  • 00:02:10 Jsem na něj opravdu zvědavej
    a jsem zvědavej hlavně na ty děti,
  • 00:02:12 protože já mám pocit,
    že ten obor jde stále dopředu.
  • 00:02:15 Já také. A nebuďte moc přísný
    na pana inženýre.
  • 00:02:18 Na něj jsem nejpřísnější,
    protože přísnost musí bejt.
  • 00:02:22 Všem strašně moc děkuju.
    A tomu, kdo vyhraje,
  • 00:02:26 už dopředu gratuluju. Ale já si
    myslím, že to není o vítězství,
  • 00:02:29 ale o tom, že se tady můžeme
    potkat, a tak si hezky tu profesi
  • 00:02:33 zhodnotit, popovídat si.
  • 00:02:35 Já dneska to vidím zpětně
    ze svých soutěží,
  • 00:02:38 když já jsem soutěžil
    přesně v tomhle věku,
  • 00:02:40 tak jsem to považoval za to
    nejhorší, co můžu zažít,
  • 00:02:43 ale dneska vím, že to je zábava,
    sranda. A že když se něco zkazí,
  • 00:02:46 tak vlastně o nic nejde, protože
    tenhle ten stres v tý kuchyni
  • 00:02:50 ti profesionální kuchaři
    zažívají každý den
  • 00:02:53 od rána do večera
    celý svůj profesní život.
  • 00:03:00 My už jsme u nás ve studiu
    a já tu mám Davida Procházku.
  • 00:03:03 Já jsem, Davide, neměl šanci
    sledovat, co tam všichni vaříte,
  • 00:03:06 jak jsem soutěžil s váma, takže
    by mě zajímalo, co jsi vařil
  • 00:03:09 a z jaký školy jsi. -Já jsem ze
    střední odborné školy v Čakovicích
  • 00:03:12 a vařil jsem krkovici se špekovýma
    a chlupatýma knedlíkama
  • 00:03:16 a s kroketou z ořezu z krkovice.
    -Tak to je krásný.
  • 00:03:20 David vlastně dopadl nejlépe.
    99 procent. To je skvělý.
  • 00:03:22 To už jsi v zásadě hotovej kuchař.
    Čím začneme?
  • 00:03:25 -Určitě začneme masem.
    -Tak pojď.
  • 00:03:30 -Takže osolíme, opepříme, Davide?
    -Ano. Osolíme, opepříme
  • 00:03:32 a zabalíme do frešky.-A je potřeba
    hodně, málo nebo akorát?
  • 00:03:36 -Akorát, přiměřeně.
    -Jak dlouho jsi to trénoval?
  • 00:03:39 Měl jsem asi 2 nebo 3 tréninky
    pořádně tady toho jídla,
  • 00:03:43 který jsme vařili
    jako finální verzi. -Tak pojď.
  • 00:03:47 Takže utáhneme. Je to vlastně
    tak trošku jako náhrada vakua.
  • 00:03:50 -Předpokládám, že jsi to vařil
    v sous vide. -Ano, ano.
  • 00:03:53 Takže hodně utáhneme do fólie.
    Kdo má třeba doma vakuovačku,
  • 00:03:58 tak samozřejmě může zavakuovat.
    A jak budeme vařit?
  • 00:04:01 Budeme vařit
    při 68 stupních 2 hodiny.
  • 00:04:05 Supr, můžeš odklopit.
    Máme připraveno.
  • 00:04:11 -No jo, měl si vzít utěrku.
    -Au!
  • 00:04:14 Jak jsi říkal, ty 2 hodiny varu
    na těch 68 stupňů?
  • 00:04:17 To bylo na ten soutěžní pokrm,
    protože to jsme měli větší maso.
  • 00:04:21 Tady máme polovinu,
    máme zhruba kilo,
  • 00:04:24 tak nám bude stačit hodinka,
    hodinka a čtvrt vaření.
  • 00:04:29 Chlupatý knedlík s cuketou.
    To jsem teda ještě nezažil.
  • 00:04:31 -Tak jak na to?
    -Nejdřív si nastrouháme brambory.
  • 00:04:35 -Ty zatím můžeš nakrájet a opéct
    cuketu. -Supr, tak já jdu na to.
  • 00:04:39 -Takže nějaký kostičky, brunoise?
    -No, malinko větší než bruonoise.
  • 00:04:42 Dobře. A co tě baví takhle nejvíc
    vařit, nebo co máš nejradši?
  • 00:04:45 Tak nějak jako všechno.
    Poperu se se vším.
  • 00:04:49 Nemám problém s ničím.
    Nic mi není proti srsti.
  • 00:04:51 Tak to je krásný.
    Já mám teda nakrájenou tu cuketu
  • 00:04:54 a teď si jí opečeme.
    A ty jsi říkal nasucho teda?
  • 00:04:56 -Ano.
    -Takže rozpálíme si hodně pánvičku
  • 00:04:59 a dáme cuketu.
    Takže jenom velice krátce opečeme.
  • 00:05:03 -Ano.
    -Přidáme smetanu.
  • 00:05:05 -Jenom tak zpěníme teda?
    -Malinko. Jenom chvilinku stačí.
  • 00:05:09 -A můžeme teda míchat dohromady?
    -Ano.
  • 00:05:11 Tak je to na tobě.
  • 00:05:15 Dáme polohrubou mouku.
  • 00:05:18 Hrubá, polohrubá mouka, vajíčko.
  • 00:05:24 Přidáme tu naši cuketu
    s tou smetanou.
  • 00:05:27 -Malinko to můžeš osolit.
    -Super.
  • 00:05:30 -Směs si teď zamícháme.
    -Pořádně teda promíchat?
  • 00:05:33 -Pořádně promíchat.
    -Tak pojď tvarovat.
  • 00:05:36 Polévkovou lžící
    vytvarujeme malé knedlíky.
  • 00:05:42 -A jak dlouho vaříme zhruba?
    -Zhruba 4 minuty. -Perfektní.
  • 00:05:48 Davide, tvoje slavný krokety.
    Jak na to?
  • 00:05:51 Nameleme si ten ořez z tý krkovice,
    co nám zbyla,
  • 00:05:54 na začátku jak jsme si okrajovali,
    nastrouháme si parmezán,
  • 00:05:58 osolíme, opepříme, smícháme
    dohromady. -Takže jednoduchý?
  • 00:06:02 -Naprosto jednoduchý.
    -Chutný, voňavý po tom sýru.
  • 00:06:04 -Takže můžeme jít do toho.
    -Tak vezmeme maso, vložíme do mísy.
  • 00:06:11 Míchej, míchej.
    Já ti to opepřím takhle lehce.
  • 00:06:15 -Smetana? -Ano.
    -To je hodně vydatný teda.
  • 00:06:18 Osolíme.
  • 00:06:21 -Můžeme tvarovat?
    -Ano. -Tak pojď.
  • 00:06:24 Já obalím a budeme teda pomalu,
    řekněme, péct v másle?
  • 00:06:29 -No, jako pomalu smažit.
    -Dobře.
  • 00:06:33 -Takže do vajíčka?
    -Do vajíčka a do strouhanky.
  • 00:06:36 Jo.
  • 00:06:39 -To házej rovnou do toho,
    prosím tě. -Dobře.
  • 00:06:41 Obalíme ve strouhance.
    Máme tady panko strouhanku.
  • 00:06:45 Je taková krásně nadejchaná,
    hrubší a vkládáme do másla.
  • 00:06:49 Smažíme. Zavoláme si Ondřeje
    a budeme kompletovat a ochutnávat.
  • 00:06:56 -Takže můžeme vydávat. Čím začneme?
    -Začneme šťávou.
  • 00:06:58 -Tak pojď. -Jinak, Davide,
    u mě jsi byl 110procentní.
  • 00:07:02 -Děkuji moc. To mě velice těší.
    -Bylo to fakt dobrý, to jídlo.
  • 00:07:06 Pokračujeme červeným zelím.
  • 00:07:09 -Není to červená cibule s jablky?
    -Je to červená cibule s jablky.
  • 00:07:13 -Tak je to červený, že jo. -Nevadí.
    -Spletl jsem se. Omlouvám se.
  • 00:07:17 -Můžu maso? -Ano.
    -Počkej. Já knedlíky dávám.
  • 00:07:21 Dám takhle ten chlupatej knedlík
    a ještě špekovej knedlík.
  • 00:07:25 -A na závěr kroketa, jo?
    -Na závěr takhle kroketka.
  • 00:07:30 -Nemám ještě lehce osolit
    to maso takhle? -Můžeš.
  • 00:07:34 Takže vzhledem k tomu,
    že já jsem to jídlo chutnal
  • 00:07:36 a vím, že je skvělý, tak ho
    ochutnej ty, abys měl prostor
  • 00:07:39 k tomu se stále zlepšovat.
    -Já ho taky chutnal a je výborný.
  • 00:07:42 -Davide, dobrá práce.
    -Děkuju.
  • 00:08:30 Já už tady mám jedinou kuchařku,
    která byla na soutěži.
  • 00:08:34 -To je Tereza Pávová.
    Říkám to správně? -Jo, jo.
  • 00:08:37 Řekni mi, Terezo, samozřejmě
    já vím, že tys dělala krkovici,
  • 00:08:40 já jsem ji i ochutnal,
    krkovice byla zajímavá,
  • 00:08:42 ale mě zajímá, z jakého jsi ústavu?
  • 00:08:46 Tak já jsem ze Středního odborného
    učiliště Pramen na Černém Mostě.
  • 00:08:50 Prosím tě, řekni mi,
    co my si spolu uvaříme?
  • 00:08:52 Uděláme si krkovici na bylinkách.
    K tomu bude fenykl s rajčaty
  • 00:08:57 a tvarohové noky. -Super.
    Takže začneme asi tím masem?
  • 00:09:00 -Asi jo.
    -Takže já si tady vezmu krkovici,
  • 00:09:03 máme ji krásnou, prorostlou.
    Krkovice obecně patří mezi masa,
  • 00:09:06 která jsou tím, že jsou prorostlá,
    tak i na tu úpravu,
  • 00:09:10 zejména pro mladé kuchaře,
    je to ideální,
  • 00:09:13 protože to maso tou tučností
    vám spoustu věcí odpustí.
  • 00:09:16 Tak já jdu na to.
    Rozkrojíme si ji napůl.
  • 00:09:19 Nakrájíme si z toho
    takový dvoucentimetrový plátky.
  • 00:09:22 Ono to pak bude i hezky vypadat na
    talíři. Terko, ještě než se do toho
  • 00:09:25 pustíme, řekni mi, protože
    ta tvoje kuchařská kariéra
  • 00:09:28 je taková jako záhadná pro mě.
    -No, je.
  • 00:09:32 -Ty už máš za sebou jednu školu.
    -Už mám za sebou gympl s maturitou.
  • 00:09:35 A ty ses rozhodla, že nepůjdeš na
    vejšku jako klasický gymnasista?
  • 00:09:38 Já jsem šla, ale nebavilo mě to,
    protože mě baví vařit
  • 00:09:42 už fakt dlouho, tak jsem si řekla,
    že si uděláme ten výučák.
  • 00:09:44 Jen to přeskládáme a namarinujeme.
    To já ale nechám na tobě, jo?
  • 00:09:48 -Hm.
    -Já to vyskládám.
  • 00:09:50 -A teď čím budeme marinovat?
    -Dáme tam olej, osolíme, opepříme
  • 00:09:55 a potom tam přidáme bylinky.
    -Tak já to hezky osolím a opepřím.
  • 00:10:00 Samozřejmě
    oboje se dělá z obou stran.
  • 00:10:04 A my obvykle když děláme
    jakýkoliv maso,
  • 00:10:07 který se potom opéká na pánvi,
    což nás bude čekat,
  • 00:10:11 tak to nesolíme. Ale my
    budeme přidávat ještě citron,
  • 00:10:15 to znamená, že můžeme osolit,
    protože ono nám to sice vytáhne
  • 00:10:19 šťávu z toho masa, ale to maso
    zpátky nasákne ten citron.
  • 00:10:23 Tak, hoď tam bylinky.
  • 00:10:26 Hezky to vypadá.
  • 00:10:28 Já to zakápnu.
    Ten olej taky jen tak opatrně.
  • 00:10:32 My potřebujeme, aby se nám ty
    bylinky v tom pěkně rozvoněly.
  • 00:10:38 -A jak dlouho marinujeme?
    -Asi hodinku, aby se to proleželo.
  • 00:10:42 -Stačí hodinka?
    -Hm.
  • 00:10:45 Maso se nám odleželo.
    Ta citronová šťáva způsobila,
  • 00:10:48 že se to maso tak hezky zatáhlo
    a zesvětlalo. Všimla si toho?
  • 00:10:51 -No jasný.
    -A teď je ten ideální čas to opéct.
  • 00:10:54 Máme tady rozpálenou pánev.
    Takže maso naskládáme
  • 00:10:58 do rozpálené pánve. Je potřeba,
    aby se zprudka ze všech stran,
  • 00:11:02 respektive ze dvou zatáhlo. A po
    upečení přendáme zpátky do pekáče.
  • 00:11:08 A jak budeme péct, Terko?
  • 00:11:10 Budeme péct
    na 100 stupňů asi 20 minut.
  • 00:11:13 No super! Takže máme hotový
    a vrhneme se na ty kouzelný noky.
  • 00:11:18 Řekni mi ale, než začneme,
    jak jsi vůbec na ten recept přišla?
  • 00:11:22 Tak mně ho poradila paní ředitelka.
  • 00:11:25 Ona nám dala recept, kterej
    já jsem si jako špatně vyložila,
  • 00:11:28 takže jsem si to pak
    udělala trošku po svém.
  • 00:11:30 Prosím tě, jak my začneme?
    My tady máme termizovaný sýr,
  • 00:11:34 máme tady tvaroh,
    máme tady mouku a vejce.
  • 00:11:38 To smícháme dohromady.
    Nic složitýho to není?
  • 00:11:40 -Ne, není. Je to úplně jednoduchý.
    -Ok. Tak já začnu tím sýrem.
  • 00:11:44 A teďka už to nechám
    zcela ve tvých rukách.
  • 00:11:48 -To znamená tvaroh měkký?
    -Hm.
  • 00:11:50 -Plnotučný? Polotučný? Odtučněný?
    -Plnotučný.
  • 00:11:54 -Hrubou mouku.
    -Jasně.
  • 00:11:58 -A? -A vajíčko.
    -No skvělý.
  • 00:12:01 Máš nějaký jako opravdu oblíbený
    jídlo nebo nějaký typ kuchyně?
  • 00:12:05 -Asijskou a mexickou nejvíc jako.
    -Tak to je ideální.
  • 00:12:08 To dneska skoro děláme, dá se říct.
  • 00:12:10 Já to teďka zamíchám
    a tebe poprosím,
  • 00:12:13 my do toho budeme dávat
    medvědí česnek a bylinky.
  • 00:12:16 -Bazalku ještě.
    -Tak jestli to můžeš nasekat.
  • 00:12:19 Určitě.
  • 00:12:21 Krásný! Ten medvědí česnek
    to tak hezky osvěží.
  • 00:12:24 A hlavně je to
    to typický jarní období,
  • 00:12:26 kdy to určitě použijte, protože ta
    štiplavost tomu dodá hezkou chuť.
  • 00:12:30 Já si tady vezmu ještě struhadlo
    a přidáme si parmezán.
  • 00:12:35 Nastrouháme do toho. A teď už to
    můžeme teda finálně zamíchat?
  • 00:12:38 -Hm. -Dělám to dobře?
    -Jo, určitě.
  • 00:12:41 Dobře. Kdybych náhodou něco dělal
    špatně, tak mě prašti přes ruce.
  • 00:12:45 Jo. To já si když tak řeknu.
  • 00:12:47 -Jak se ti zdá konzistence?
    -Já myslím, že to je v pořádku.
  • 00:12:50 -Je to v pořádku? Jsi spokojená
    s naší prací? -Jo, jsem.
  • 00:12:53 -Dělá se ti se mnou dobře?
    -Určitě. -No super.
  • 00:12:55 Takže my to máme připravený.
    Nebudeme otálet.
  • 00:12:58 Jenom si tady lehce uklidíme
    a budeme tvarovat noky.
  • 00:13:04 A teď takovou tou tradiční metodou
    tvoříme dvěma lžícemi noky.
  • 00:13:11 A my je budeme nejprve
    vařit v páře. Je to tak?
  • 00:13:13 -Hm. -Je vždycky potřeba
    namočit si ty lžíce do vody,
  • 00:13:18 protože potom se v podstatě
    ta hmota nelepí k té lžíci
  • 00:13:25 a krásně se to takhle vyklopí.
  • 00:13:28 Jak dlouho budeme vařit,
    ještě mi řekni?
  • 00:13:30 -Asi tak 10 minut.
    -Asi tak 10 minut.
  • 00:13:33 No a potom vlastně
    už je jenom při servírování
  • 00:13:36 opečeme na másle,
    ony tím pádem získají
  • 00:13:39 takovou hezkou křupavou krustu
  • 00:13:42 a vevnitř budou takový
    příjemný, měkký a vláčný.
  • 00:13:48 Ještě nás čeká jedna taková
    rychlá jednoduchá příloha.
  • 00:13:51 -Řekni nám, co to bude. -Bude to
    fenykl s rajčaty a s bazalkou.
  • 00:13:54 A proč fenykl
    s rajčaty a s bazalkou?
  • 00:13:57 No, to přinesla paní ředitelka,
    tak jako tam dam dala ten fenykl
  • 00:14:01 a mně to přišlo dobrý, neobvyklý.
    Ten fenykl je takovej svěží,
  • 00:14:04 takže to je docela příjemný.
    -To jsem chtěl slyšet. Je to svěží!
  • 00:14:06 A právě v kombinaci
    s těma bylinkama, s těma nočkama,
  • 00:14:10 ve kterých je ten medvědí česnek,
    kterej to taky osvěží.
  • 00:14:13 Krkovice, která
    je marinovaná v citronové šťávě.
  • 00:14:16 To k sobě ladí, protože citron
    a bazalka společně s fenyklem,
  • 00:14:20 to jsou všechno takový teplý chutě.
    Takže já nakrájím ten fenykl
  • 00:14:23 a tebe poprosím
    rozkrájet rajčátka, jo?
  • 00:14:27 My si nakrájíme ten fenykl.
    Rozkrojíme ho na čtvrtky
  • 00:14:31 a vykrojíme z toho košťál,
    kterej je poměrně tvrdej.
  • 00:14:34 Pak si nakrájíme
    podél takový hezký lodičky.
  • 00:14:38 Nemusíte to krájet
    úplně na malý kousky,
  • 00:14:40 protože fenykl
    má velmi jemnou chuť.
  • 00:14:43 Je teda pravda,
    že to je druh zeleniny,
  • 00:14:45 na kterou je potřeba
    si trošičku zvyknout,
  • 00:14:48 protože přece jenom
    je z toho trošičku cítit pendrek.
  • 00:14:50 A začneme, co se týče tepelné
    úpravy, právě tím fenyklem.
  • 00:14:53 To znamená, vezmeme si olej
    a nalijeme do pánve.
  • 00:15:00 Začneme tím fenyklem.
    Hezky ho orestujeme
  • 00:15:04 lehce do zlatova.
    Ta příprava je velmi rychlá,
  • 00:15:07 protože chceme, aby ta zelenina,
  • 00:15:10 respektive ten fenykl
    byl hezky na skus u toho jídla.
  • 00:15:13 A když máme orestováno,
    tak přidáme rajčátka.
  • 00:15:17 Když tak je tam hoď.
    A rovnou nasekáme...
  • 00:15:21 Teda natrháme bazalku.
    Já to lehce opepřím.
  • 00:15:28 Lehce to osolíme.
    Vezmu si tady tu sůl radši.
  • 00:15:33 Zamícháme.
    A teď už vypneme, protože chceme,
  • 00:15:38 aby rajčátka zůstala pěkně celá,
    aby z toho nebyl protlak.
  • 00:15:41 Můžeme opéct noky a jít servírovat.
  • 00:15:46 -Tak co, Terezo?
    Jak to šlo s Ondřejem? -Dobře.
  • 00:15:48 -Funguje to? Baví tě to?
    -Baví mě to. Bylo to dobrý.
  • 00:15:51 -To je radost se mnou dělat. -Já
    vim, já s tebou dělám několik let.
  • 00:15:54 -Já jsem dělal jenom takovýho
    pomocníka. -To je vždycky tak.
  • 00:15:57 -Jinak Tereza všecko zvládla.
    -A co, Terezo, na soutěži?
  • 00:16:00 Na soutěži to byla
    velká nervozita a stres určitě.
  • 00:16:03 -Ale zvládlas to krásně.
    To byla první soutěž? -Jo, první.
  • 00:16:06 -Tak cvičení dělá mistra, že jo?
    -No.
  • 00:16:09 -Ale první ve vaření, víš?
    -Jo takhle.
  • 00:16:12 -Je ještě spousta jiných soutěží.
    -No. Třeba krásy.
  • 00:16:15 -Já jsem hrála pozemní hokej.
    -Miss Pramen třeba?
  • 00:16:18 -No, to jo teda.
    -Ne? -Ne, to ne.
  • 00:16:20 -Ty jsi dělala pozemní hokej. -No.
    -Jakože s takovým tím tenisákem?
  • 00:16:23 -Ono je to tvrdý jako puk skoro.
    -Ty brďo, tak to je hustý.
  • 00:16:27 To už se tě začínám bát.
    My to radši naservírujeme teďka.
  • 00:16:30 Tereza dá zeleninu, fenykl,
    rajčátko na prostředek talíře.
  • 00:16:35 -Voní to, viď? -Krásně.
    -To ragú z fenyklu, to je božský.
  • 00:16:40 Dávám maso už?
  • 00:16:46 Uděláme si takovou
    tu klasickou automobilku, ne?
  • 00:16:50 Tak jo. Krásný jídlo.
  • 00:16:53 -Dáme 3 noky.
    -Taky se tak povedlo včera?
  • 00:16:56 Ne. Včera se to
    určitě tak nepovedlo.
  • 00:16:58 Hele, povedlo se to taky, ale já
    si myslím, že je potřeba vidět,
  • 00:17:02 že se to dá udělat různými způsoby.
    -Určitě.
  • 00:17:05 Různé cesty ke stejnému výsledku.
    Jak ti to chutná?
  • 00:17:08 Fenykl skvělej, úžasnej.
  • 00:17:09 A to maso až ochutnáš,
    to se zblázníš.
  • 00:17:12 -Já ti moc děkuju.-Já taky děkuju.
    -Ať se ti kuchařsky daří.
  • 00:17:15 Kdyby sis to náhodou rozmyslela
    a chtěla opravdu vařit,
  • 00:17:18 tak zavolej, já tě zaměstnám.
    -Děkuju.
  • 00:17:21 Tak děkujeme. A ty se nepřejez.
  • 00:18:10 My už tu máme dalšího soutěžícího,
    tím je Marek Severin.
  • 00:18:12 Marku, z jaký školy
    jsi přišel soutěžit?
  • 00:18:14 Já jsem přijel ze Střední odborné
    školy gastronomie U Krbu,
  • 00:18:18 Praha 10 v Malešicích. -Dobře.
    A s čím jsi přijel soutěžit?
  • 00:18:22 Přijel jsem s pečenou krkovicí,
    která je obalená v chlebové krustě.
  • 00:18:27 K tomu ragú
    ze žampionů a kapustiček.
  • 00:18:30 A k tomu ještě jako příloha
    krupky s bramborama.
  • 00:18:33 Skvělý. Takže čím začneme?
  • 00:18:35 Začneme krkovicí,
    kterou si zatáhneme na pánvi.
  • 00:18:38 Můžeš jít do toho. Já ti na začátek
    pomůžu, že to aspoň trošku osolím.
  • 00:18:42 -Je potřeba i to trochu opepřit?
    -Určitě.
  • 00:18:45 Supr. Tak tady máš mlýnek.
  • 00:18:48 Pánev jsem ti hodně rozpálil,
    aby se to maso hezky zatáhlo.
  • 00:18:51 Takže klidně můžeš
    jít s tím masem rovnou na pánev.
  • 00:18:58 -Opečeme asi ze všech stran, ne?
    -Stoprocentně.
  • 00:19:01 Paráda. A ty jsi říkal, že do tý
    nádivky nebo do z tý krusty...
  • 00:19:05 -Krusty.-Přijde cibule a?
    -Slanina. Na kostičky nakrájená.
  • 00:19:10 Tak já ti dám slaninu
    a nakrájím na jemno cibuli.
  • 00:19:13 -Co s tou slaninou, Marku?-Slaninu
    nakrájíme na drobné kostičky,
  • 00:19:17 které potom opečeme na pánvi.
    -Jdeme na to.
  • 00:19:19 -A přidáme do té chlebové krusty.
    -Supr. Ještě jsem se chtěl zeptat,
  • 00:19:23 to je tvoje první soutěž,
    nebo už jsi někdy soutěžil?
  • 00:19:25 Už jsem soutěžil.
    Je to moje asi 7.soutěž.
  • 00:19:28 Tak to je skvělý.
    Tak pojďme s tím ven.
  • 00:19:38 -A můžeme teda s cibulí a slaninou.
    -Určitě.
  • 00:19:41 -Orestujeme do zlatova, nebo jaká
    má být ta barva? -Do zlatova.
  • 00:19:45 -Lehce do zlatova. -Marku, když
    ty už soutěží takhle po několikátý,
  • 00:19:48 tebe to nějak jako hodně baví?
    Co se ti na tom líbí?
  • 00:19:51 Zkušenosti do budoucna
    do mý profese,
  • 00:19:54 adrenalin a rozhodně
    vyhrané ceny například.
  • 00:19:57 Vyhrané ceny a adrenalin. To už je
    takový jako sportovní soutěžení.
  • 00:20:01 -Dalo by se to tak říct.
    -Ty se v tom vyžíváš teda?
  • 00:20:04 To je hezký.
    Takže my máme opečenou tu slaninu.
  • 00:20:07 Ty jsi teda říkal,
    že se dělá chlebová krusta,
  • 00:20:10 tak to nechám na tobě.
    Já jsem si teda dovolil oddělit
  • 00:20:13 žloutky od bílků. Je to dobrý?
    -Je to dobrý.
  • 00:20:15 Trošku si mě řiď.
  • 00:20:19 Jestli bych tě mohl poprosit,
    vyšlehej mi z bílků sníh.
  • 00:20:23 -Tuhej?
    -Tuhej. Aby nepadal.
  • 00:20:26 -A já mezitím nalámu
    chleba do misky. -Supr.
  • 00:20:33 -Za mě hotovo.
    -Za mě bude za chvilinku hotovo.
  • 00:20:36 Budeme tam moct přidat
    ten sníh s tou slaninou a cibulí.
  • 00:20:40 Takže já tam ještě dám ten tymián,
    jak jsi říkal.
  • 00:20:42 A nakonec ještě do tý cibule s tou
    slaninou rozpustíme kousíček másla.
  • 00:20:45 -Takže tam mám dát kousíček másla,
    dokud to máme teplý? -Přesně tak.
  • 00:20:48 Supr. Tak já ho tam takhle dám.
  • 00:20:54 -A můžeme teda zkompletovat?
    -Určitě.
  • 00:20:56 -Nejdřív tam jdeme s tou pánví.
    -Teď to lehce promíchám
  • 00:20:59 a můžeme jít
    zabalit maso do této krusty.
  • 00:21:01 Je to takhle jako vzdušný?
  • 00:21:04 Jelikož tam jsou ty bílky,
    tak to krásně navzdušní
  • 00:21:07 a to maso a ta krusta
    tam nebude tolik vysušená.
  • 00:21:10 Tak super, pojď do toho.
    To je pořádná krusta teda.
  • 00:21:14 -Doufejme, že bude držet.
    -Ale bude držet. To klapne.
  • 00:21:18 -Jak dlouho pečeme? -Budeme
    péct 10 minut na 180 stupňů.
  • 00:21:22 Potom vyndáme, překryjeme alobalem
    a budeme péct 40 minut
  • 00:21:26 na 160 stupňů.-Skvělý. My pečeme
    a můžeme se vrhnout na přílohu.
  • 00:21:33 Máro, my si uděláme tu přílohu.
    Kapustičky, žampiony, cibule.
  • 00:21:36 -Jarní cibulka. -Takový lehký.
    Ale, prosím tě, nebylo by správný,
  • 00:21:40 když je na jaře ta soutěž, spíš
    tam mít nějakou jarní zeleninu?
  • 00:21:43 -Pochopitelně tam máme
    jarní cibulku. -A kapustička?
  • 00:21:47 Kapustička, si myslím,
    se hodí do všech ročních období.
  • 00:21:51 -Až takhle to máš daný?
    -Já to tak mám daný.
  • 00:21:53 Tak jo. Tak já nakrájím kapustičku.
  • 00:21:59 Ještě si přikrájíme žampiony.
    A můžeme teda restovat, Máro?
  • 00:22:03 Určitě.
    Dáme si kostku másla na pánev.
  • 00:22:07 -Celou kostku másla?
    -Ne, ne, ne.
  • 00:22:09 Čtvrt kostky másla.
    Rozehřejeme a budeme restovat.
  • 00:22:13 -Takže zarestujeme na másle jenom?
    -Přesně tak.
  • 00:22:16 Já to lehce osolím. Necháme to
    malinko změknout, předpokládám,
  • 00:22:21 orestujeme na tu správnou barvu,
    zavoláme si Ondřeje
  • 00:22:24 a můžeme servírovat.
  • 00:22:27 -Můžeme vydávat, chlapci.
    -Já jsem připravenej. -Já taky.
  • 00:22:30 -Jsi spokojenej s tím výsledkem?
    -Určitě jsem.
  • 00:22:33 -Marku, proč jsi šel na kuchaře?
    -Zaprvé to je láska k jídlu.
  • 00:22:37 -Jasně. -Která na mně není
    moc vidět teda. -Je, je, je.
  • 00:22:40 -Ti trochu závidím, člověče.
    -A za druhý to taky bylo,
  • 00:22:43 že můj strejda má restauraci,
    tak mě k tomu ještě zasvětil,
  • 00:22:47 než jsem šel na gastronomickou
    školu, že jsem si to vyzkoušel,
  • 00:22:50 jestli si to nechci
    náhodou rozmyslet ještě.
  • 00:22:55 Ale nedalo mi to, chtěl jsem
    na tu školu jít, a jsem tady.
  • 00:22:57 -Kluci, můžete. -No jasně.
    Vždyť já jsem tady od toho, že jo.
  • 00:23:01 -Já takhle nakrojím tu pečínku.
    -Začni.
  • 00:23:19 Dám tam takhle ještě tu krustu.
  • 00:23:22 -Tu cibulku taky tam mám dát?
    -Cibulku navrch.
  • 00:23:25 -Supr.
    -Tak mám to tady, chlapci.
  • 00:23:28 -Vypadá to báječně. -Jak ti to
    chutnalo na tý soutěži, Ondřeji?
  • 00:23:32 Všechna jídla byla zajímavá.
    Já samozřejmě jsem si řekl...
  • 00:23:38 -Tvoje taky bylo dobrý.
    -Dík. Já jenom abys mě vyzdvihnul.
  • 00:23:41 -Jo. Tys tam dal římskej kmín...
    -To je půl bodu navíc.
  • 00:23:44 To je půlbod.
    Ale tohle je fantastický.
  • 00:23:48 Já si myslím, že dneska
    jsme mohli vidět 3 úpravy krkovice,
  • 00:23:52 třikrát krkovice jinak, třikrát
    zajímavě v podání mladých
  • 00:23:55 talentovaných kuchařů. Já jsem za
    to strašně rád a nevidím budoucnost
  • 00:23:59 té gastronomie úplně špatně.
    -Naopak. Velice optimisticky.
  • 00:24:51 Skryté titulky: Jaroslav Švagr
    Česká televize 2016