Maso

Vepřová krkovice v chlebové krustě a zeleninové ragú s žampiony

Marek Severin, další nadějný a zapálený student gastronomie (SOU gastronomie U Krbu), upekl šťavnatou krkovici pod křupavou, velmi dobře ochucenou chlebovou krustou.

6 porcí

1 kg vepřové krkovice bez kosti
mletý pepř
sůl
slunečnicový olej
150 g chleba
75 g anglické slaniny
1 cibule
2 vejce
2 snítky tymiánu
30 g másla

Očištěnou krkovici opepříme a osolíme. Na troše oleje ji na pánvi opečeme zprudka a krátce ze všech stran dozlatova.

V pánvi po krkovici přidáme do masového výpeku trochu másla a opečeme na něm na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme natrhaný chléb, žloutek a drhnutý tymián. Dobře promícháme a vmícháme tuhý sníh z bílků.

Chlebovou směs navršíme a přimáčkneme na maso.

Maso vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme 10 minut, poté přikryjeme alobalem a dopékáme při 160 °C 40 minut.

Pečenou krkovici krájíme na porce a podáváme se zeleninovým ragú, kroupovými brambory a smaženou cibulkou (viz. níže).

zeleninové ragú

6 jarních cibulek
400 g růžičkové kapusty
300 g hnědých žampionů
100 g másla
sůl

Cibuli nakrájíme na kolečka, kapustičky na čtvrtiny, žampiony na plátky a vše opečeme na másle na skus a osolíme.

kroupové brambory

brambory
kroupy
cibule
česnek
sůl
majoránka

Vařené brambory bez slupky smícháme s vařenými ječnými kroupami, opečenou cibulí a česnekem, ochutíme solí a majoránkou.

vídeňská cibulka

cibule
olej

Kolečka cibule osmažíme dozlatova, na savém papíru necháme okapat.

Další recepty Celý díl