Bylinková krkovice s fenyklem, cherry rajčátky a tvarohovými noky
Studentka Tereze Pávová (SOU gastronomie a podnikání Za Černým mostem) soutěžila s pokrmem, perfektně padnoucím do jarního období – maso i zelenina vonělo po čerstvých bylinkách.
5 porcí
1 kg vepřové krkovice bez kosti
mletý pepř
sůl
olej
citronová šťáva
bylinky (tymián, oregano)
Z krkovice nakrájíme asi 2 cm plátky, pokapeme je olejem, opepříme, osolíme, vetřeme drhnuté bylinky, zakápneme citronovou šťávou a necháme v pokojové teplotě hodinu marinovat.
Poté maso na pánvi zprudka z obou stran opečeme a vložíme ještě na 20 minut do vyhřáté trouby na 100 °C dopéct.
Podáváme s tvarohovými noky opečenými na másle a bazalkovou zeleninou (viz. dále).
tvarohové noky
250 g smetanového termizovaného sýru
250 g měkkého tvarohu
70 g parmezánu
1 vejce
200 g hrubé mouky
sůl
hrst medvědího česneku
hrst bazalky
máslo na opečení
Sýr, tvaroh, strouhaný parmezán, vejce a mouku osolíme, přidáme nasekaný medvědí česnek a bazalku. Pomocí dvou lžic, které namáčíme ve vodě, z těsta tvarujeme noky, které vaříme na páře 10 minut (přímo ve vodě asi 5 minut).
Vařené noky před podáváním opékáme na másle.
bazalková zelenina
1 větší fenykl
25 ks cherry rajčátek
olej
snítka bazalky
mletý pepř
sůl
Fenykl nakrájíme na proužky, rajčátka rozkrojíme na půl.
Na pánvi na oleji opečeme nejprve fenykl, poté přidáme rajčátka, opékáme krátce a zprudka, vmícháme natrhanou bazalku, ochutíme mletým pepřem a solí a odstavíme.
Ohodnoťte tento recept: