Zpravodajství Ostrava

Po Kajnarovi opustí ostravskou politiku další lídři ČSSD

Velikost textu:
aktualizováno 14. 3. 2014 17:30

Ostrava – Sociální demokraté v Ostravě sestavují kandidátky pro komunální volby s novými tvářemi. Kromě vyloučeného primátora Petra Kajnara zmizí z komunální politiky dlouholetí starostové jako Karel Sibinský nebo Antonín Maštalíř a mnoho dalších. Předseda ostravské organizace poslanec Adam Rykala říká, že strana musí nabídnout voličům nové tváře. Jeho kritici však podobně jako Kajnar tvrdí, že mu jde jen o to, aby strhl moc na sebe a své příznivce či příbuzné. O kandidátovi na primátora budou ostravští socialisté rozhodovat tuto sobotu.

Adam Rykala
Adam Rykala

Na obvodní kandidátky se nedostali například starostové největších ostravských obvodů Slezská Ostrava a Ostrava-Jih. Starosta Jihu Karel Sibinský přitom v minulých volbách získal jako lídr 43 procent hlasů a většinu v zastupitelstvu. Teď je mezi náhradníky. „Plyne to všechno z úsilí pana Rykaly, aby dosadil na posty svoje lidi,“ řekl České televizi Sibinský. Lídryní obvodu je Věra Válková, na druhém místě je sám Rykala, na čtvrtou pozici se dostala jeho tchyně Eva Petrášková.

přehrát video
Reportáž Radka Wiglasze


Nové a čisté tváře

Adam Rykala kritiku odmítá. „Nikdo nemá své místo na doživotí a my musíme přicházet s novými lidmi,“ řekl. Zdůraznil, že má při vyjednávání tak jako ostatní jen jeden hlas. „Snažil jsem se také, aby na kandidátních listinách nebyli lidé, kteří jsou spojování s vyšetřováním různých korupčních kauz,“ řekl. Narážel tím na fakt, že protikorupční policie prošetřuje v Ostravě různé zakázky, mimo jiné obvodu Ostrava-Jih.

  • Starosta obvodu Ostrava-Jih Karel Sibinský (ČSSD)
    Starosta obvodu Ostrava-Jih Karel Sibinský (ČSSD) autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Petr Kajnar
    Petr Kajnar zdroj: ČT24

Sibinský avizoval, že to tak nenechá a obrátí se na předsedu strany Bohuslava Sobotku. Do čela kandidátky se nedostal starosta Moravské Ostravy Jiří Havlíček, starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř nebude na seznamu kandidátů vůbec, podobně jako většina současných zastupitelů. Maštalíř mimo jiné kritizoval, že kolegové ani nerespektují rovnoměrné zastoupení místních organizací.

Například obvod Mariánské Hory sice prosadil do čela muže současné politiky, náměstka primátora Tomáše Suchardu, ten ale zřejmě zítra přijde tak jako Kajnar o stranický průkaz. Ostravští socialisté budou totiž v sobotu také řešit návrh na jeho vyloučení. Spolu s primátorem a starostkou Radvanic a Bartovic Šárkou Tekielovou napadl loni na podzim krajskou kandidátní listinu do sněmovních voleb. Vyškrtnutí tedy hrozí i Tekielové.

Kandidátem na primátora bude zřejmě zvolen starosta Poruby Lumír Palyza, kterého prosazuje Rykala. Ten bude na sobotní konferenci obhajovat post předsedy okresního výboru.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.